Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 iulie 2012

Referendumul de demitere: azi, TVH2.0

Pentru cine nu prea are timp şi nici chef să se uite la multe cifre:
- al treilea sondaj efectuat săptămâna trecută, şi anume cu o zi înainte de vot
- realizat de o televiziune apropiată de Sebastian Lăzăroiu şi poate (nu e foarte clar) IRSS, un institut fondat de Dan Andronic

- 42% dintre respondenţi sunt de acord cu iniţiativa Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, 53% se opun acestei iniţiative.




Evidenţa sondajelor de până acum (procentele DA/NU sunt calculate din totaluri diferite şi sunt prezentate strict pentru evidenţierea "scorului"):
CSCI, 3-5 iulie, 67% DA, 33% NU, prezenţă declarată 94%, marjă de eroare 3%.

TVH2.0, 5 iulie, 42% de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, 53% împotrivă, prezenţă 73%, marjă de eroare 4,6%.

IMAS, 5-7 iulie, 70% DA, 30% NU, prezenţă 79%, marjă de eroare 3%.

Detaliat:

TVH2.0 este o televiziune care era condusă acum ceva timp de Sebastian Lăzăroiu. Această televiziune prezintă zilnic sondaje realizate prin telefon de către IRSS...

... ce este IRSS? Institutul Român de Studii Sociale a fost fondat de către Dan Andronic şi a rămas în istoria sociologiei româneşti printr-un sondaj de acum un an în care intenţia de vot pentru UNPR era de 7,8% (detalii aici). Atenţie - asta nu înseamnă că rezultatele sondajului de acum sunt false. Şi nici nu ştim dacă sondajul a fost, de fapt, realizat de IRSS, precum celelalte sondaje ale TVH2.0.

Nu cunosc măsura în care Sebastian Lăzăroiu mai este implicat în conducerea acestui post de televiziune. Link-ul cu detalii privind sondajul este aici (mulţumesc, Marian).

Trecem la sondaj...

Marja de eroare este considerabilă (+/- 4,6%).

De acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte: 42%.
Nu sunt de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte: 53%.
Nu răspund: 5%.

În mod interesant, urbanul e de acord cu demersul Parlamentului într-o mai mare măsură decât mediul rural:

Urban: 48% de acord, 45% dezacord, restul nu răspund.
Rural: 38% de acord, 58% dezacord, restul nu răspund.

73% din populaţie ar veni la referendum.
(81% din cei sub 30 de ani;
66% dintre cei între 30 şi 55 de ani;
75% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani).

Întrebarea este alta decât la celelalte sondaje ("sunteţi de acord cu demersul Parlamentului..." şi nu "cum aţi vota...."), lucru corect din punct de vedere tehnic întrucât face referinţă la o realitate (demersul) şi nu la o potenţialitate (referendumul, care nu era o certitudine la acel moment).

Acesta este unul din motivele pentru care nu voi încerca să compar rezultatele acestui sondaj cu al celorlaltor sondaje.


Din punctul meu de vedere, sondajele a căror realizare a început după data de 7 iulie măsoară cu adevărat impactul suspendării şi pot fi considerate sondaje de mare utilitate analitică, celelalte fiind doar "încălzire".

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

8 comentarii:

  1. :) E de mirare scorul la rural. Daca Basescu castiga cu rural + corporatisti, va fi schimbat de trei ori coalitia care il alege.

    Dar acum a picat decizia CCR. Exista vreo estimare a neprezentarii tactice in favoarea lui Basescu, ca referendumul sa nu fie invalidat?

    Eu gandesc asa. La referendumul pentru unicameral din 2009 (simultan cu primul tur la prezidentiale), tabara NU a sustinut neprezentarea si a avut un efect de 4,2% (prezenta referendum 50,16%, prezenta prezidentiale 54,37). Asta in conditiile in care oamenii erau deja acolo, asta inseamna intre 15-35% din electoratul care a votat NU (au fost scoruri diferite). Deci ar fi posibil ca o proportie semnificativa din votantii lui Basescu sa nu vina tactic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Estimările sunt greu de efectuat *în clipa de faţă*. În 2009, ... cealaltă tabără politică susţinea neprezentarea.

      În al doilea rând, nu ştim care va fi tactica lui TB. Poate alege calculul tactic sau mândria. Dacă pierde prin boicotul susţinătorilor săi 98% DA vs 2% NU, iar referendumul nu e validat (prezenţă, să zicem, 40%), consecinţele sunt greu de prevăzut.

      Deocamdată nu există o certitudine cu privire la ce va fi folosit pentru referendum (OUG sau lege+decizie CCR).

      Ștergere
    2. OUG si legea in discutie au acelasi continut, e irelevant care se aplica, desi USL sustine altceva.

      Iar decizia CCR e o decizie de interpretare, care nu rezulta in texte diferite de lege (n-a fost declarat neconstitutional nimic), ci doar spune cum va valida CCR referendumul.

      Nu MAI valideaza referendumul, CCR il va valida cum a zis, 50% prezenta. Parerea mea.

      Ștergere
    3. Daca legea nu o sa fie promulgata pana la referendum singurul act normativ de care o sa se tina cont e OUG. Cand o sa fie promulgata legea o sa contina conditia ca prezenta sa fie de cel putin 50% ca referendumul sa fie validat. OUG nu are aceasta conditie. Si nu este o obligatie ca legea sa fie promulgata pana la referendum. Votantii lui Basescu o sa riste destul de mult daca aleg sa nu se prezinte.

      Ștergere
    4. Singura obligatie e ca legea in termen de 20 zile sa fie promulgata de presedinte ori trimisa la Parlament spre reexaminare. OUG nu a fost contestata deoarece doar Avocatul Poporului are dreptul sa o conteste.

      Ștergere
  2. Modul in care e pusa intrebarea adauga un plus taberei "negative" - se face referire la Parlament, care stim cu totii ce cota de incredere are...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sondaj cu o credibilitate egala cu marja de eroare.

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu nuantele in design-ul chestionarului. Dar daca te referi la prezenta la un referendum, se presupune ca ai vrea sa masori si ce se intampla acolo. Ori itemul asta lipseste din prezentare. Si nu cred ca nu a fost inclus!

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog