Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 septembrie 2012

Despre voturile "NU" de la referendum

Răzvan Cucui a scris un articol foarte interesant în Kamikaze. Acest articol oferă o perspectivă simplă şi clară asupra voturilor "NU" de la referendum. Voi pune în discuţie trei subiecte importante ridicate de articol:

1. Afirmaţia că voturile anti-demitere au provenit din mediul rural.

"Rămâne o singură explicaţie pentru restul de 800.000 de băsişti neelucidaţi: oamenii au fost constrânși să meargă la vot. Unde? În mediul rural controlat de USL."

Conform BEC, 359 603 voturi "NU" au provenit din municipii şi aproximativ 90 de mii din oraşe. 48,4% din voturile anti-demitere exprimate pe teritoriul ţării au venit din mediul urban.

Evident, oraşele cu primari PSD au ocupat primele locuri, chiar şi la voturi "NU" (16 914 în Constanţa, 14 232 în Iaşi). Şi totuşi, printre primele cinci oraşe la voturi anti-demitere sunt şi localităţi în care PDL a câştigat alegerile locale şi în care mobilizarea ar fi trebuit să fie aproape nulă (Cluj 12 285, Braşov 11 550).

Sectorul 5 al Bucureştiului, unde poate Răzvan Cucui s-ar fi aşteptat să fie multe voturi anti-demitere datorită oamenilor încurajaţi să voteze, ocupă penultimul loc între sectoare ca număr de voturi anti-demitere, prezenţa fiind de altfel foarte puţin peste media oraşului (+0,34%)

2. Supraestimarea factorului DD.

"Dacă din ăştia mai dăm la o parte şi un 15%-16% de votanţi anti-oricine ocupă abuziv locul lui Dan Diaconescu, descoperim că „voinţa poporului“ înseamnă opţiunea a doar 5 milioane de oameni normali care s-au înhămat, pe bune, la titularizarea lui Crin".

La vot au participat 340 de mii de persoane care-l consideră pe Dan Diaconescu cel mai potrivit om pentru funcţia de preşedinte, adică 4% din totalul celor care au votat. Din totalul voturilor DA, fanii DD au reprezentat 3,9%. 

3. Supraestimarea calităţii comunicării lui Traian Băsescu din ultima săptămână + (într-o măsură mai mică) supraestimarea impactului mass-mediei.

"Asta în condiţiile în care, pe toate canalele, personal te-a rugat să nu achiesezi la lovitura democratică de stat, ci să mergi să ciocneşti o bere întru invalidarea puciului."

"Vreţi să îmi spuneţi că s-au dus neinformaţii? Imposibil! Şi dacă nu cumperi ziare, nu te dai pe internet, nu deschizi televizorul, radioul sau staţia de pe Logan, tot nu avea cum să nu-ţi bubuie-n urechi apelul suspendatului la boicot. Şi să fi aterizat în ţară pe 29 iulie, după un an de muncă silnică, la căpşuni, şi tot întrebai un vameş, un copil sau chiar un poliţist, cum stă treaba cu referendumul. Credeţi că au votat talibanii?! Păi, dacă eşti taliban, îţi asumi cel mai mic risc de cvorum? Exclus! Exclus şi să se fi speriat cineva de perspectiva în care, chiar şi în lipsa cvorumului, Traian Băsescu tot va fi fost demis de Parlament, după cum ameninţau unele voci agăţându-se de acea rămăşiţă de rudiment de ordonanţă. Dacă ţi-a spus Comandantul să nu vii, nu vii! Posibil să fi fost câţiva ipocriţi cu ei înşişi care s-au dus să spună NU, sanchi, din hipercorectitudine. Dar tot nu pot însuma un milion de tâmpiţi! O sută de mii, fie, accept!"

Până şi analişti în domeniul comunicării apropiaţi preşedintelui, precum Valeriu Turcan, au sesizat în seara votului comunicarea slabă şi nişată a preşedintelui-atunci-suspendat din ultimele zile ale campaniei, un factor agravat de faptul că reprezenta o schimbare majoră de strategie faţă de atitudinea din săptămânile anterioare. Simbolic este faptul că, până la închiderea urnelor, nu era clar nimănui dacă Traian Băsescu va veni la vot sau nu. "Apelul suspendatului la boicot" nu a fost un strigăt bubuit, ci o şoaptă întretăiată de multe condiţionalităţi şi neclarităţi. Dacă vorbea în mod direct de bere în primetime...

17 comentarii:

  1. Cred ca voturile au fost impartite. Eu personal am in familia largita doua persoane care au fost la vot si au votat Nu desi daca-r fi stiut de boicot probabil nu mergeau. Asta pentru ca n-am mai vorbit cu ei sa-i pun la curent despre mersul lucrurilor in ultima saptamana si am mizat pe faptul ca mesajul boicotului va ajunge la ei via mass-media. Nu s-a intamplat asa chiar daca in gospodaria respectiva exista 3 aparate TV (cel putin 2 dintre ele sunt deschise mai mult de 5 ore pe zi) si 2 computere conectate le internet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu de doua persoane care au fost in ziua respectiva la o reuniune de familie in alta localitate si rudele i-au fortat pur si simplu sa mearga la vot (peer pressure).

    RăspundețiȘtergere
  3. un loc destul de bun de a constata, cu amuzament, o fractura logica majora in cadrul celor cu opinii politice antibasiste.
    masura suprema a judecatii antibasescu este principiul „oricine nu este asumat si agresiv antibasescu este un basist ordinar”. conform acestei definitii si in urma referendumului, in tara sunt undeva intre 8 milioane si 10.8 milioane de basisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu văd mai des pe Internet varianta taberei celelalte: "oricine nu este asumat si agresiv antibasescu este de partea noastră”. Până la sfârşitul săptămânii voi scrie despre cei 10 milioane care nu au votat la referendum, şi mai ales despre prezumţiile cu privire la ce gândesc ei din punct de vedere politic.

      Ștergere
    2. nu confunda una cu alta: ce invoci tu e consecinta (politicianista si manipulatorie, dar perfect logica si, mai ales, cu folos) a afirmatiei pe care o invoc eu. altfel spus, cei dintr-o tabara profita de prostia celeilalte tabere, folosindu-se de spusele hazardate ale acestora. cat despre cei 10 milioane, eu nu prea cred ca pot fi analizati asa, separati de restul lumii, pentru ca analiza s-ar opri doar la o dihotomie pro-contra. or, societatea romaneasca ie nitel mai complicata (sau, ma rog, mult mai complicata decat sunt unii politicieni capabili sa inteleaga).

      Ștergere
  4. „deci...” :)

    v(NU) = numărul voturilor NU.
    n(NU) = numărul suporterilor NU.
    v(DA) = numărul voturilor DA.
    n(DA) = numărul suporterilor DA.

    ce mă interesează este p(NU) = ponderea suporterilor NU care au votat (au votat NU, firește).
    adică p(NU) = v(NU)/n(NU).
    acesta este indicatorul cel mai relevant.

    de observat că p(DA) tinde către 1, fiindcă toți cei anti-Băsescu au mers și și-au exprimat votul, mobilizați de necesitatea depășirii unei prezențe de 50% din electorat.
    dar asta fără să ținem seama de furturi.
    dacă au existat voturi DA frauduloase, în număr de f(DA), atunci v(DA) = n(DA) + f(DA) (adică numărul de voturi DA este numărul de votanți DA reali + numărul voturilor DA frauduloase).
    deci n(DA) = v(DA) - f(DA).
    v(DA) se cunoaște, este de 7,4 milioane.
    f(DA) este cuprins între 0 și (se spune) 2 milioane.
    deci n(DA) este în intervalul [5,4 ; 7,4].

    v(NU) = 0,9 milioane.
    cât este n(NU)?
    în mod sigur, mult mai mic decât n(DA), fiindcă din acest motiv s-a boicotat referendumul.
    fie δ = n(DA) - n(NU).
    în mod normal, δ este de cel puțin 1 milion, pentru a avea rost boicotarea referendumului.
    dar s-ar putea ca δ să fie chiar de 4 milioane (nu merg mai „sus”, fiindcă risc să nu mai existe suporteri pro-Băsescu :) ).
    deci δ aparține intervalului [1 ; 4].
    avem n(NU) < n(DA) - δ.
    adică n(NU) < 7,4 - f(DA) - δ.

    așadar, p(NU) = 0,9 / (7,4 - f(DA) - δ)

    cazul minimal (din perspectiva lui p(NU)): nu s-au furat voturi DA, deci f(DA)=0, iar δ este de 1 milion.
    p(NU) = 0,9 / 6,4 = 14%.
    iar 6,4/0,9 = 7,1, adică a mers la vot 1 din 7 oameni pro-Băse.

    cazul maximal: 2 milioane de voturi DA au fost frauduloase, iar δ = 4 milioane.
    atunci p (NU) = 0,9 / 1,4 = 64%.
    iar inversul este de 1,5, adică au mers la vot 1 din 1,5 oameni pro-Băse (adică 2 din 3).

    enorm!
    p(NU) este aproximativ în intervalul [14% ; 64%].
    și, atenție, cazul maximal nu este deloc neplauzibil – repet, el presupune că diferența dintre cei anti-Băse și cei pro-Băse este de 4 milioane, iar dintre voturile DA 2 milioane au fost obținute fraudulos.

    un p(NU) mediu ar fi de 39%.
    enorm, precum ziceam.
    dar și valoarea minimă, de 14%, este enormă.
    accidentele de genul „am fost la prieteni și am mers cu ei la vot” nu pot ajunge la 14%.
    să fim serioși, nu pot ajunge nici la 1,4%, necum la 14%.

    după mine, este clar că voturile NU n-au fost date (decât accidental) de cei pro-NU.
    eu văd două variante:

    1. voturile NU au fost date de populația pro-DA, care a intenționat să voteze DA, dar nu a înțeles întrebarea (a spus „nu-l vreau pe Băse”, votând NU).

    2. voturile NU au fost obținute fraudulos.
    în acest caz, autorii furturilor nu au fost tabăra NU, ci tabăra DA.
    pentru tabăra DA, orice vot NU fraudulos era de folos, atâta timp cât f(NU) < f(DA) + δ (adică frauda NU să fie mai mică decât frauda DA și diferența dintre populația DA și populația NU, încât rezultatul votului să fie favorabil lui DA).
    dacă f(DA)=0 (adică nu s-a furat DA) și δ = 1 milion, atunci tabăra pro-DA a putut inventa lejer 1 milion de voturi NU.
    dar dacă f(DA)=2 și δ=1, atunci se puteau inventa până la 3 milioane de voturi NU.
    sau dacă f(DA)=0, dar δ=4, oioioi.

    de remarcat că tabăra anti-Băse avea o situație superbă dacă era prinsă cu voturi NU frauduloase: ar fi spus că voturile erau NU, deci frauda îi aparținea taberei pro-Băse.

    eu am fost convins înainte referendumului că tabăra anti-Băse va încerca să fraudeze (și) prin adăugarea de voturi NU fictive.
    și cele 0,9 milioane de voturi NU mi-au întărit convingerea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să am feedback-ul dvs. şi după postarea de joi.

      "după mine, este clar că voturile NU n-au fost date (decât accidental) de cei pro-NU."

      Cred că, precum Răzvan Cucui, supraestimaţi calitatea comunicării taberei anti-demitere în ultimele zile ale scrutinului. Nu toţi susţinătorii lui Traian Băsescu sunt a) internauţi atenţi la ce s-a declarat ieri într-un interviu pe ziare.com sau la TVR1 sau b) marionete PDL, care să respecte boicotul de partid.

      Ștergere
    2. eu spun că ba da, toți susținătorii lui Băsescu au aflat de boicotare.
      persoanele care n-au aflat de boicotare fie (a) nu urmăresc presa, caz în care n-au aflat nici de referendum, fie (b) urmăresc doar presa care a ascuns boicotarea, caz în care acele persoane nu sunt susținători ai lui Băsescu.
      eu exclud posibilitatea ca un susținător al lui Băsescu să nu fi aflat de boicotare.
      firește, există excepții, dar ele sunt excepții, nu un milion de oameni.
      un milion, nu o sută.
      și un milion din puține milioane.

      în privința respectării boicotului de partid:
      problema nu se pune în acești termeni, de marionete și respectarea indicațiilor de partid.
      dacă cineva este dispus să dea un vot pro-Băsescu, atunci el intenționează să-l ajute pe Băsescu și, logic, dacă află că votul lui îi dăunează lui Băsescu, atunci nu mai votează.
      un susținător al lui Băsescu nu trebuie convins să absenteze la referendum.
      trebuie doar informat că tabăra lui boicotează referendumul.
      iarăși: sunt și excepții, dar ele sunt excepții, nu un comportament general.

      Ștergere
  5. Barbule, ajuta-ma sa-nteleg:
    dl Cucui crede ca sunt 1M de "tampiti" (cei care au votat NU), in timp ce dl Aligica acuza (acum o luna?) cam 7+M de "prosti si/sau incapabili" (rezumatul meu!, cei care au votat DA)...

    1--daca autorii citati sunt in aceeasi tabara politica, noi cum facem sa vina la vot si desteptii care-au stat acasa la tura asta?!?
    2--daca autorii sunt in tabere politice adverse, care-i profilul votantului nici tampit, nici prost, da' si un pic capabil?!?

    cu alte cuvinte, care-a fost proportia voturilor nule (sau anulate in mode deliberat) si ce putem invata din asta?!? multam ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ultima întrebare pot răspunde :) 110 mii de voturi nule, un pic mai puţin faţă de alte scrutine (la referendumurile din 2009 au fost mai multe sute de mii).

      Ștergere
    2. Chiar incepusem sa ma simt un pic lezat (in orgoliul propriu) ca nimeni nu scrie si despre cei "hiper-corecti" ca mine, care au mers sa-si anuleze votul. Habar n-aveam cati suntem.

      Personal - calculele au fost desigur foarte complicate, insa am pornit de la premisa ca orice participare la vot reprezinta implicit un vot anti-TB. Pe care mi l-am asumat, pentru ca Basescu si-l merita (in ciuda grosolaniilor facute de USL). Nu puteam desigur sa votez nici DA, pentru ca azi m-as fi simtit foarte prost sa fiu incolonat in milioanele din spatele lui Crin Antonescu.

      Si una peste alta, inclusiv pentru obiectivul ca USL sa nu ajunga un mamut care sa "rupa" tot la alegerile din toamna, raman la parerea ca era mai bine ca Basescu sa pice. Stagnarea PDL pare sa-mi confirme feelingul. Iar "dreapta cealalta", cu ICCD-NR-PNTCD s-a autosabotat cu sarg in seara referendumului, cand se bucurau ca dupa o mare victorie... ce sa mai zic de Neamtu, care merge sa-si ia mandatul de parlamentar in judetul lui Ghita Falca! Curat competitie!

      Ștergere
  6. parerea mea,nebazata pe cifre dar confirmata de ce am citit,vazut, auzit in jur si in presa,pe internet,etc... este ca o buna parte dintre cei care au votat nu, sunt tot antibasescu dar nu au vrut sa cautioneze usl-ul sau modul cum s-a procedat la demitere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observaţia e foarte interesantă. Vasile Dâncu, în analiza sa, pare să-ţi dea dreptate:

      "Cei care au mers la vot și au spus NU, nu pot fi trecuți în categoria băsiști incurabili, cum o fac jurnaliștii adesea. Vreo 40.000 ar vota Antonescu, vreo 50.000 Diaconescu, 42.000 au diferiți candidați minori și doar 31% (aproape 300 de mii) sunt fani ai Președintelui suspendat. Ciudat este că doar 6% dintre ei îl consideră Președinte ideal pe Mihai Răzvan Ungureanu, speranța dreptei civice. In mod evident esantionul celor care spun NU a fost viciat de boicot, el nu este reprezentativ pentru votanții de dreapta, dar chiar și acest esantion autoselecționat arată lipsa de soluții a electoratului din România când este vorba să caute politicieni."

      ( http://vasiledancu.blogspot.ro/2012/08/cei-7-4-milioane.html )

      Ștergere
  7. Mie mi se pare ca nu se ia in considerare faptul ca nu toti sustinatorii demiterii s-au prezentat la vot - in familie si prieteni stiu aproximativ 20 de oameni care erau plecati din tara in momentul referendumului, ceea ce facea votarea extrem de dificila. Mai mult, au existat localitati / societati comerciale in care primarii / 'patronii' au facut tot ce au putut pentru a impiedica prezenta la vot. Argumentul d-lui Cucui re 'primarul iti da ajutorul social, votezi ca zice primarul' functioneaza si in forma 'primarul iti da ajutorul social, stai acasa ca asa zice primarul'.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu ma pricep la politica desi urmaresc cu interes evolutile partidelor si comentariile analistilor. Ma consider inclinat spre liberalism, spre statul minimalist si spre doctrina "daca nu poti ajuta, macar nu sta in drum".
    In acest context va intreb: eu, care am fost la vot din convingerea ca cei care nu voteaza nu mai au ulterior, moral, dreptul de a se plange, si am votat "NU" pentru ca voiam ca TB sa iasa din istorie la termen pentru a nu beneficia de vreo aureola de martir, in ce categorie din cele de mai sus ma incadrez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu înţeleg la care categorii te referi. Cele ale lui Dâncu? În postare nu am împărţit votul "NU" pe categorii.

      Ștergere

Arhivă blog