Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 noiembrie 2012

Scorul PDL vs. scorul ARD. Ce şi de ce declară Vasile Blaga

Din interviul luat lui Vasile Blaga de către Sabina Fati, am extras următorul schimb de replici:

Sabina Fati: Din sondaje rezultă că formarea ARD colectează mai puţine procente decât ar fi luat PDL de unul singur.
Vasile Blaga: Într-adevăr, deocamdată se află sub scorul PDL cu două puncte, potrivit ultimelor analize.
(...)
Sabina Fati: În multe locuri din ţară ARD este sub scorul PDL. Ce mai puteţi face, fiindcă mai sunt doar două săptămâni până la alegeri?
Vasile Blaga: [înceapă să răspundă fără a nega prima propoziţie] Două săptămâni foarte importante, în care vom populariza mai mult sigla, programul nostru de guvernare, oferta şi cred că în cele din urmă lucrurile se vor rezolva [confirmă existenţa problemei].

Există două modalităţi de a citi frazele de mai sus, iar aceste modalităţi se exclud reciproc:

1. În sondajele pe care le comandă, PDL monitorizează în mod separat intenţia de vot pentru ARD şi respectiv pentru PDL, FC, NR, etc. Astfel, în acelaşi sondaj, există două întrebări identice care se referă la intenţia de vot dar care au liste diferite de răspunsuri (într-un caz ARD, USL, UDMR, etc., în celălalt PDL, FC, NR, PNŢ, USL, UDMR; acest lucru s-a făcut sub o formă diferită în august).

Dacă în acest caz scorul PDL > scorul ARD, identitatea ARD este insuficient cunoscută, unii votanţi PDL nefiind foarte informaţi cu privire la existenţa ARD. Cel mai probabil vorbim despre susţinători PDL din mediul rural.

Ce aflăm în plus faţă de ce ştiam înainte de interviu? Având în vedere sondajele utilizate de PDL/V.Blaga, scorul ARD despre care face vorbire preşedintele PDL este cel cunoscut de pe baza sondajelor CSOP: 24% (dacă luăm în calcul afirmaţiile lui A.Videanu, 25%). PDL în acest caz ar avea 26-27% din voturi dacă ar candida singur.

Edit: conform gandul.info, aşa stau lucrurile.

2. "Scorul PDL" de care fac vorbire cei doi nu este scorul din sondaje, pentru că în acestea se măsoară exclusiv scorul ARD. "Scorul PDL" este performanţa PDL de la votul politic de la alegerile locale (duce în această direcţie referirea la "multe locuri din ţară"). Situaţia şi discuţia sunt complicate imens de faptul că în aproape jumătate din judeţe PDL nu a candidat sub nume propriu ci sub forma unor alianţe cu UNPR, PNŢCD şi alte organizaţii relativ mici. Ignorăm acest lucru? PDL a primit 24,7% din voturi. Încercăm să estimăm efectul acestor alianţe (ceea ce PDL nu cred că face)? PDL a primit de fapt 23,1% din voturi.

Dacă acesta este sensul în care "scorul PDL" > "scorul ARD", atunci ARD are în sondajele de care vorbesc S.Fati şi V. Blaga 22-23% ("se află sub scorul PDL cu două puncte"). Diferenţa faţă de scorul de la locale nu este semnificativă din punct de vedere statistic - ba chiar nu există, odată ce luăm în calcul efectul alianţelor.

De asemenea, discuţia pierde din relevanţă întrucât procentele sunt calculate prin referinţă la totaluri diferite (câţi au venit la vot la locale vs. câţi spun în sondaje că ar veni la vot la parlamentare).

51 de comentarii:

  1. sa inteleg ca dezertarile pe fata sau noncombatul alesilor locali ai pdl nu ar avea nicio influenta in votul de pe 9 dec? cred ca 3-4 procente se vor pierde si de aici. nu cred ca pdl sau ard cum ii spune mai nou, va avea peste 20% din voturi, cu atat mai putin din mandate. mi se pare ca un procent intre 15 si 18%( in functie de participarea la vot si de starea vremii) ar fi mai realist .( parerea mea!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laurentiu

      Traiesti intr-o lume care nu are nicio legatura cu realitatea, poate doar cu Realitatea TV, RTV si Antena 3, de unde iti extragi informatiile si mai ales ideile.
      Ia-o usor si nu mai topai prin comentarii ca Prostanacul in 2009. Odata ca obosesti si a doua oara pentru ca chiar crezi ca toti din tara asta sunt ca tine...Daca era asa, nu eram in UE, Basescu nu era presedinte si Bombonel in parnaie...!

      Ștergere
    2. Dacă primarii USL din rural se mobilizează, laurentiucat are dreptate. Dacă nu, toată lumea pierde voturi, deci procentele rămân cam la fel.

      Ștergere
  2. Cred ca vestea cea mai buna este ca USL este pe la 46%, ceea ce inseamna ca daca vor face peste 50% prin redistribuire, ceea ce nu cred, vor avea o majoritate fragila care nu va putea rezista mai mult de 6 luni, incompetenta si prostia fiind la ele acasa in USL. Ce sa mai vorbim de schimbarea Constitutiei...!

    Daca ARD este la 25% cum a spus Videanu, cu redistribuire se vor apropia de 30% un scor care ii va permite acestei aliante ca sa ia cativa parlamentari la momentul ideal cand USL va fi macinata de incompetenta, coruptie si prostie si se va reflectata totul in sondaje.

    Va fi distractiv sa urmarim prabusirea sistemului corupt creat de Ion Iliescu, perfectionat de Bombonel si mai nou de pupila celui din urma, Ponta. Asa vom termina si cu tranzitia odata pentru totdeauna..
    De Cacarau nici nu mai vorbesc, e istorie deja...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum s-a demonstrat aici pe site, 42% vot popular inseamna 50,8% mandate parlamentare. Prin urmare, 46% duc spre 56% mandate. Suficient pentru a continua guvernarea. Miza este sa se apropie de 66% pentru a face alta constitutie.

      Ștergere
    2. Cu 56% de idioti nu poti duce nicio guvernare. Cu atat mai mult in Romania unde tradarea este la ordinea zilei.
      Cat de greu ii va fi lui Traian Basescu sa rupa 6% din mandate?...Usor, mult prea usor!...
      Cat despre Constitutie, nu cred ca au vreo sansa, caci se poate face un boicot ca la referendum oricand vis-a-vis de ce vrea sa faca USL!!! Iar pana sa se voteze Constitutia, deja USL e sub 40%...

      Ștergere
    3. Marian, văd că te-ai născut supărat sau ai fost plecat vreo trei ani din ţară. Dau de băut dacă măcar 10% din ce prezici tu se va întâmpla. Una e să speri realist şi alta să aberezi.

      Ștergere
    4. alin, circula un citat din oana pellea in ultimele zile pe net si zice asa:
      "Cand esti mort, nu stii ca esti mort. E greu doar pentru ceilalti.
      La fel si cand esti prost."

      Ștergere
    5. Știu, l-am citit. Se potrivește multora.

      Ștergere
  3. Mulţi se întreabă, inclusiv din PDL, de ce dvs. candidaţi la Timişoara în fieful lui Ilie Sârbu?

    V. B. Candidăm în colegii diferite.Trebuie să vă spun însă, că nici un colegiu nu este câştigător dinainte, iar în colegiul în care candidez noi avem 16 primari, iar USL 31, dar am acceptat cu mare plăcere să candidez acolo pentru că acolo avem o organizaţie de toată isprava şi care m-a rugat să vin spunându-mi că această zonă a fost a dreptei şi ar trebui recâştigată.

    Chiar şi aşa, în colegiul unde candidaţi dvs. sunteţi cotat cu 35 la sută, iar adversarul dvs. cu 50 de procente.

    V. B. V-aş sfătui să nu credeţi în aceste estimări, v-am spus nu este un colegiu câştigat dinainte, este un colegiu greu şi noi ştim că nu vom fi în stare să închidem prea multe colegii. USL este o forţă politico-mediatică foarte puternică, nu încape discuţie, dar pe bucăţi sperăm că fiecare partid în parte să nu aibă mai mulţi parlamentari decât ARD.

    Există anumite critici pentru aşa numitul noncombat pe care l-ar face ARD, critici venite chiar dinspre Cotroceni. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat recent că ARD nu este destul de vocală, iar candidaţii ei sunt „tăcuţi" şi cam „impotenţi". Ar putea fi chiar părerea preşedintelui?

    V. B. Nu cred, dimpotrivă. Am avut o videoconferinţă cu toate organizaţiile şi mi s-a confirmat că bătălia este în toate colegiile. Dar n-ar vrea să candideze o dată şi dl Lăzăroiu să vadă cum e? Am mai văzut păreri ale unor colegi europarlamentari, dar când i-am rugat să candideze n-au dorit. E uşor să candidezi pe listă, dar să-i vedem şi cum duc o bătălie corp la corp într-un colegiu, în care poţi să şi pierzi, şi să ieşi cu fruntea sus. Aş vrea să-l vedem măcar o dată pe dl Lăzăroiu încercând să candideze.

    cred ca si aceste pasaje sunt de comentat.
    ele arata opinia sefului partidului despre situatia din teren. si chiar problemele intampinate de acesta in propriul colegiu.

    RăspundețiȘtergere
  4. deci tinta ard, spusa acum pe fata de catre blaga, este ca pdl sa aiba cele mai multe procente ca partid... se stie de ce.
    sper sa nu avem asa ceva, ptr ca vom beneficia de un fel de ... balul bobotezei.
    adica inca o extrema, de la votul in chiloti, la votul cu manusi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Astazi la RFI, Mihai Voicu a declarat ca se asteapta la un scor apropiat de 60 % mandate si ca in cazul ideal ar putea fi chiar peste. Cred ca nehotaratii vor merge din spirit de turma cu alianta castigatoare, atractia numerelor mari si in plus ma astept la tradarea unor membrii PD-L.

    PD-ul balbait castiga incet incet teren in fata ARD-ului si s-ar putea cu tot furtul de la urne sa aiba mai multe mandate.

    RăspundețiȘtergere
  6. În esență cei de la PDL compară "trecutul lor glorios" - adică faptul că au mai și câștigat pe ici pe colo la locale - cu perspectiva unui "viitor dezastruos", rezultatele de la parlamentare ? Și se miră că le dă cu virgulă, nu ? :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DA, in plus uitand ca scorul de locale a fost obtinut in alianta cu unpr...

      Ștergere
  7. Se pare ca tactica door-to-door da roade vizibile in campania ARD. Biris anunta astazi pe FB ca a pornit de la 16% intentie de vot si a ajuns la 46% tintind spre 51% in urmatoarele saptamani.
    Tactica buna avand in vedere ca ARD este boicotat mediatic la nivelul mesajului electoral de Antene, Realitatea, RTV si TVR!
    Daca un sfert din candidatii ARD fac acelasi lucru, USL intra in istorie mai repede decat ne asteptam!...Traian Basescu va pune premier de la ARD daca PDL va avea mai multe mandate decat PSD sau PNL separat...!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă aşa e, felicitări lui Biriş. Nu are un colegiu care să-l favorizeze.

      Ștergere
    2. >Biris anunta astazi pe FB ca a pornit de la 16% intentie de vot si a ajuns la 46% tintind spre 51% in urmatoarele saptamani.

      Biriș pare într-adevăr foarte dinamic și probabil asta are un impact dar un sondaj, o sursă ceva pentru confirmarea cifrelor de mai sus se poate ?

      Ștergere
    3. Din câte ştiu în afară de zicere nu s-a făcut nimic public (o minimă prezentare a sondajului, cine l-a făcut, când, marja de eroare, etc.)

      Ștergere
    4. Daca Biris a crescut de la 16 la 46% intentie de vot, in doo saptamani eu sunt popa reformat, de etnie rromani-lipoveana si de sex nedeterminat.

      Vorbim de Biris care candideaza in sector 1, unde scoate Chiliman 80% de vreo trei mandate parca.

      Ștergere
  8. in 1990 a primit tatal meu un telefon de la niste cunostinte apropiate, ca o sa vina cate un reprezentant de la taranisti si unul de la liberali la noi in comuna, pe care sa-i ajute in campanie si sa la indice niste posibile persoane care sa faca parte din organizatiile locale.
    cum tata nu avea timp, m-a insarcinat pe mine sa merg cu ei prin sat, pe la persoanele cunoscute si sa nu fie singuri sa se ia careva de ei.
    din destulele promisiuni de inscriere si din multele promisiuni de voturi, nu mai tin minte exact, dar nu au luat mai mult de 25-30 de voturi din cateva mii si organizatie locala a aparut la liberali, abia prin 2004...
    conteaza cam ce se numara si foarte mult, cine numara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica tu te bazezi ca USL o sa fure ca sa castige! Au mai facut-o ei odata in 2004 si au luat-o! Se va repeta curand acelasi lucru!

      Oricum, e interesant cum esti de acord cu incalcarea legii, sub orice forma, indiferent de marime si vinovatie! De ce nu ma mir? Te-am ghicit din prima in privinta ta... :)

      Ștergere
    2. m-ai ghicit din prima ...in privinta mea.

      Ștergere
  9. Diferenta de procente dintre PDL si ARD cred ca e doar o problema de notorietate. Pur si simplu multi oameni nu stiu ce e aia ARD. Mi-e greu sa cred ca asta va avea vreo influenta semnificativa la vot, doar nu se va duce alegatorul la vot chitit sa puna stampila pe PDL si cand nu o sa le gaseasca sigla pe buletinul de vot o sa plece acasa.

    Ma intreb de asemenea ce influenta are componenta uninominala, in care cineva e convins sa voteze un anumit candidat (Biris de exemplu) fara sa fie foarte constient (sau sa ii pese) ca reprezinta o alianta sau alta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Mateescu,

    Eram curios daca exista vreo analiza despre procentele insumate ale partidelor neparlamentare in ultiemele sondaje si algeri. Daca iau un scenariu de genul USL 46% + ARD 23% + PPDD 13% + UDMR 6% = TOTAL 88% ajungem la concluzia ca "si altii" au luat in total 12%. Daca acest 12% e improbabil, atunci probabil ca USL are mai mult de 46%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procentul acesta este în scădere scrutin după scrutin, ajungând în 2008 la 10% la Camera Deputaţilor şi 8% la Senat (organizaţiile minorităţilor altele decât cea maghiară au candidaţi la CDEP dar nu şi la Senat. De aici diferenţa).

      Într-adevăr, scorul USL la nivel naţional dar şi la nivel de circumscripţie depinde de % voturilor care se pierd. Dacă situaţia prezentată de dvs. ar exista într-un judeţ, atunci scorul USL în acel judeţ (cel pe baza căruia se face distribuirea de mandate) este de 46/88 = 52,2%, cel al ARD 23/88 = 26%, etc.

      Ștergere
  11. "Vorbim de Biris care candideaza in sector 1, unde scoate Chiliman 80% de vreo trei mandate parca."

    Asta nu inseamna ca alegatorii de acolo sunt ai lui Chiliman pe vecie. Vedeti doar ca Biris, sociologic vorbind, se imbuca al naibii de bine cu cei care l-au votat pe Chiliman/PNL pana acum in sectorul 1: new entry, vazut ca tehnocrat, cu cariera, nu a fost vizibil in vara (nu e pozitionat in mod clar pro sau anti-Basescu), are o campanie extrem de inteligenta, are sustinere "grea" pe net (Adrian Stanciu, Cristian Ghinea, George Butunoiu, etc). De ce ar vota fostii sustinatori ai lui Chiliman pe obositul Ludovic Orban? Vi se pare atat de popular? Eu imi aduc aminte altceva de prin iarna, din piata Universitatii.

    Si Basescu a plecat in 2000 fix de la 17% la primaria PMB.

    Dar, evident, totul trebuie luat cu un gram de sare. Nu am habar daca e adevarat sau nu, dar as zice ca nu e greu de crezut.

    Asta trebuia sa faca ARD-ul peste tot, mai ales in orasele mari, unde era o paine buna de mancat pentru ei. Oameni noi, convingatori, cu cariera. Dovada? Antonescu e prin Teleorman, Ponta e prin Gorj. Bucurestiul nu mai era atat de sigur.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce rau o sa-i para lui antonescu si conducerii pnl daca s-ar intampla chestia asta in sectorul unu...vai, ce o sa-i usture!
      esti sigur ca biris e acolo din partea ard? eu cred ca daca prin absurd ar iesi biris in acel colegiu,pana la toamna viitoare va face parte din gruparea ce sa va uni cu pnl. si asta numai ca sa-i sufle ceva contracte lui valeriu stoica. sau...din convingere, mai stii!

      Ștergere
    2. Basescu e un geniu al politicii romanesti. Si a candidat pe un trend politic favorabil la momentul respectiv, cu o campanie model "Vin la primarie!", intr-un oras care nu a votat vreodata altceva decat dreapta, pina la Blaga.

      Nu vreau sa critic, dar daca tot vorbim

      Biris : New Entry Chiliman : Mandatul cu nr.3
      Biris : Tehnocrat Chiliman : Membru fondator PNL
      Biris : Pro/anti-Basescu vag Chiliman : Declarat anti B

      Unde sunt asemanarile?

      Campania on-line e buna doar asa, ca sa fie cool, in fapt fiind numeroase studii care arata ca informatiile sunt preluate majoritar din mass-media clasice. "Fostii sustinatori ai lui Chiliman" sunt de fapt actualii sustinatori al lui Chiliman, electoratul lui stabil obtinut in urma activitatilor administrative si nu voteaza cu Orban pentru ca ar fi popular, ci voteaza cu Orban, pentru ca e "Garantat Chiliman" (principiul tzutzerului in politica).

      Ștergere
    3. ai dreptate. in tara lui dand diaconescu, basescu este imparat sau geniu, cum zici tu...
      chiliman e un tip care a avut sansa unui sector cu bani. ca primar, cand ai bani si putin bun simt e imposibil sa dai gres. in materie de politica e zero, ptr ca nu se face ca in deschiderea campaniei electorale sa-ti critici propria conducere de partid si sa nu zici nimic despre adversari, orice ai fi patit.
      iar orban face politica la fel cum canta...adica isi doreste multe dar nu prea ii iese mai nimic. partea proasta este ca nu-si da seama nici de una, nici de alta.

      Ștergere
  12. Si ceva la subiect: eu zic ca Blaga isi pregateste deja strategia de exit din problema asta. Scorul nu o sa fie grozav. Dupa alegeri PDL o sa treaca in opozitie, probabilitate foarte mare. Blaga asteapta sa ii se ia capul. Practic el arata de pe acum vinovatii: FC/PNTCD/MRU. Astia trag alianta in spate.

    E asa si nu e asa. Blaga ar trebui sa plateasca, zic eu, cu capul. Macar pentru declaratia aia cu alianta cu PNL-ul, fara conditii. Adica ii spui armatei, INAINTE de lupta, ca oricum tu tot te predai la final. Si apoi te miri de ce procent ai la intentia de vot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci cind e in joc supravietuirea politica, te predai chiar si neconditionat adversarului considerat mai favorabil. Blaga da glas disperarii pdlistilor care se tem de dezintegrare, nu de opozitie. Va plati Blaga sau nu dupa alegeri, pentru PDL nu va mai conta prea mult dupa alegeri.
      In ceea ce priveste alianta cu PNL-ul, nu se stie niciodata. Guvernarea comuna si apropierea anului 2014 s-ar putea sa aduca tensiuni majore intre PSD si PNL. E posibil ca peste 2 ani PNL sa gaseasca irezistibila oferta PDL, premier PNL+candidat la prezidentiale PNL. Asta daca PDL va mai avea destui parlamentari, va renunta la ideea de a fi vioara intii intr-o alianta si va renunta la Traian Basescu. In ordine inversa. :)

      Ștergere
    2. A anunta ca te predai inainte de lupta e insa cu totul atipic pentru orice fel de comandant, mai ales cand lupta nu poate fi evitata. Insa Blaga e cel mult un soldat trezit pe neasteptate in rol de comandant. Cred ca ar trebui demis fara nici un fel de menajamente. De la Geoana incoace nu am mai vazut atatea declaratii tampite adunate la un singur personaj.
      Numirea lui in fruntea PDL a fost cea mai puternica lovitura electorala a USL.

      Ștergere
  13. Am si eu o intrebare.Poate ma puteti ajuta. In cazul unei prezente la vot slabe (asa cum ma astept sa fie ) sa zicem in jur de 40 % se va mai suplimenta numarul de parlamentari chiar daca scorul USL va trece de 50 % ? Cu alte cuvinte ca sa se suplimenteze acest numar , canditatul trebuie sa castige 50 % din numarul de voturi EXPRIMATE (chiar daca vin 1000 oameni la vot din 10.000) sau sa castige 50 % din cele 10.000 ,adica 5001 si la urne sunt prezenti sa zicem 8000 ?
    Sper ca m-am facut inteles.Multumesc de raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din voturile exprimate. Prezenţa la vot e irelevantă conform legii electorale, şi este un factor doar în discuţiile de sociologie politică şi strategie.

      Ștergere
    2. OK. Multumesc.Atunci tot nu inteleg de ce exista articole care sugereaza ca o prezenta scazuta la vot ar avantaja ARD-ul.De unde pana unde ,daca conteaza procentul din voturile exprimate .

      Ștergere
    3. Bine ai venit pe acest blog. Raspunsul il gasesti in postari mai vechi:
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/10/electoratele-dure-si-electoratele-slabe.html
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/10/27-de-luni-de-politica-intr-o-singura.html

      Intre timp a aparut si ipoteza demobilizarii electoratului ARD, deci nu stiu daca analizele de acolo mai sunt valabile.

      Ștergere
  14. conform ultimului sondaj IRES 50% dintre alegatori nu stiu cine candideaza in colegiul lor... recunosc nici eu, desi ma consideram o persoana relativ bine informata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu stiu! dar si daca ar fi candidat gigi becali la mine in colegiu...l-as fi votat cu multa greata, dar l-as fi votat sigur.( si sunt si dinamovist)
      p.s.
      ca sa fiu sincer pana la capat...la voiculescu as fi avut o dilema mare si pe care cred ca as fi rezolvat-o in cabina, in ultima secunda.

      Ștergere
    2. precizare- dilema in cazul voiculescu o am nu pentru ca ar fi "solutia imorala" extrema, ci pentru ca nu pot sa-i iert lui voiculescu, ce-i reprosez lui basescu...

      Ștergere
    3. http://hartapoliticii.ro
      Bagi adresa si iti zice in ce colegiu esti, care sunt candidatii, ce scoruri au fost acum patru ani si alte informatii utile.

      Ștergere
    4. Tin minte ca in 2008 s-a facut o cercetare sociologica in ceea ce priveste componenta politica a votului. A iesit 60% vot politic, 40% vot uninominal. Nu cred ca s-au schimbat prea multe de atunci, dimpotriva.

      Ștergere
    5. Interesant. Pentru că efectele sunt cam inverse. O să mă uit să văd dacă găsesc cercetarea respectivă.

      Ștergere
  15. ce scor al ard este preconizat, de apare domnul guvernator cu asemena limbaj la adresa presedintelui senatului si al primului ministru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am văzut interviul de care se vorbește ( nici B1 nici A3 nu sunt nici pe departe în prioritățile mele când vine vorba de vizionat emisiuni la TV ) - dar se poate o sursă, o transcriere ceva pe Internet ?

      Dacă e adevărat ce mi-a reprodus un amic pe e-mail Băsescu de deja la faza de demență disperată ... :(

      Ștergere
    2. Cred că aici e o transcriere bunicică: http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-13699280-live-text-ora-20-00-traian-basescu-este-invitat-sinteza-zilei-b1tv.htm

      Nu mi s-a părut demenţă disperată. Doar că, din perspectiva lui, nu are multe soluţii la dispoziţie.

      Ștergere
    3. asa este... nu mai are multe solutii. usa celulei vecine cu adrian nastase deja s-a deschis ptr el si va ramane asa pana cand "revolutia justititiei" isi va manca copilul, va inchide acea usa si va arunca cheile.
      p.s.
      "violenta( inclusiv de limbaj) este refugiul incompetentilor."

      Ștergere
    4. >Nu mi s-a părut demenţă disperată.

      Chiar disperare 100% poate nu e ... dar aș dori să lămuresc folosirea termenului "demență". În opinia mea în condițiile în care în România virtual nu a existat și încă nu există nici măcar un partid/tendință cu adevărat serioasă euro-temperată, darămite euro-sceptică folosirea de bau-bau-uri cu anti-europenismul e un exemplu de demență. Ori Băsescu mizează din plin pe o astfel de retorică poate și din prisma că nu prea mai are la ce altceva apela ...

      Ștergere
  16. nici eu nu am vazut interviul integral ci extrase pe realitatea, rtv si in presa scrisa. cine naiba sta sa asculte ce mai divagheaza basescu !?
    eram la liceu si ascultam europa libera "sa vad" cum ar fi in lumea de dincolo si automat auzeam si " actualitatea romaneasca" si multe altele...
    intr-o emisiune, nc munteanu spunea: ca doar el si cei din aparatul de cenzura de la bucuresti sunt cei mai fideli si atenti cititori ai scanteii, asa si acum, doar cei care isi castiga o paine din asta il mai asculta integral pe basescu.

    RăspundețiȘtergere
  17. l-am auzit pe dancu in seara asta pe realitatea tv spunand ca basescu a folosit acest limbaj in speranta de a convinge pe cei ...
    30% (?!) care inca se declara nehotarati. adica au o optiune de vot, dar nu e definitiva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte curând va apărea o postare despre asta. Probabil că atunci când citeşti acest comentariu, ea deja a apărut.

      Ștergere

Arhivă blog