Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 noiembrie 2012

Sondaj Avangarde: votanţii ARD încep să ezite?

Schimb de replici din serialul "The Wire":
(El se uită la un meci la televizor. Ea trece pe lângă el).
Ea: Cine câştigă?
El: Nimeni nu câştigă. Una dintre echipe pierde mai încet.

Cel mai recent sondaj naţional (11-19 noiembrie), realizat de către Avangarde faţă-în-faţă la domiciliul respondenţilor, o metodă preferabilă sondajelor telefonice. Marjă de eroare 3,3%.

Îl voi compara întâi cu precedentul sondaj Avangarde:

Octombrie: USL 60% - ARD 19% - PPDD 11%
Noiembrie: USL 62% - ARD 15% - PPDD 14%

Evidenţă: situaţia ARD s-a înrăutăţit.
Întrebare: Să fi luat PPDD votanţi de la ARD?
Răspuns: ... nu.

Ca să aflăm ce s-a întâmplat de fapt, trebuie să mergem pe alt drum:

Câţi oameni zic că vin la vot?
Octombrie: 69% (11 milioane)
Noiembrie: 55% (8,8 milioane)

Boom! Explozie! Exact ca în 2008, numărul celor care vor să vină la vot scade dramatic odată cu apropierea scrutinului. Şi ne apropiem de o prezenţă mai realistă (n-am mai avut 11 milioane de votanţi la parlamentare de prin 2000).

Cine să fie cei 14% care s-au lăsat de votat?

Procente din populaţia totală aflată în ţară care votează pentru un competitor politic sau altul:

USL: octombrie 41%, noiembrie 34% (minus 7%)
ARD: octombrie 13%, noiembrie 8% (minus 5%)
PPDD: octombrie 7,6%, noiembrie 7,7% (stabil).
Alţii: octombrie 7%, noiembrie 5% (minus 2%)

Potrivit Avangarde, USL şi-a pierdut cam o cincime din electorat. În sondajul din octombrie al Avangarde, vedeam un electorat pro-USL mai numeros decât în toate celelalte sondaje din ultimele luni (41% din cei aflaţi în ţară). O cădere e normală.

Fenomenul interesant este cel legat de ARD, care potrivit Avangarde şi-a îndepărtat cel puţin temporar o treime din electorat. Observaţiile lui Dragoş-Paul Aligică vin la momentul potrivit. Declaraţiile lui Blaga privind o alianţă cu PNL au reuşit să realizeze ceea ce părea imposibil: să enerveze şi să demobilizeze cel mai disciplinat electorat din România.

Factori care temperează situaţia:

1. Marja de eroare. Nu există garanţii privind amploarea fenomenului.

2. Emoţia. Nu mă aştept ca situaţia să se cronicizeze - mulţi oameni care acum declară că nu ar mai vota ARD vor veni totuşi la vot... pentru a vota anti-USL.

3. Insolitul. Dacă vorbim despre electoratul unui partid în termeni de procente din populaţia totală aflată în ţară, sondajul Avangarde dă cel mai prost scor pentru ARD de la referendum încoace prin comparaţie cu 14 (!) alte sondaje care au fost făcute publice. Nu o diferenţă semnificativă, dar cel mai prost scor. Şi asta după un trend pozitiv în octombrie. În alte cuvinte, este posibil să vorbim de un sondaj-excepţie ("outlier").

28 de comentarii:

  1. Daca Anavgarde este al lui Pieleanu, nu as pune mare baza pe el

    RăspundețiȘtergere
  2. Pileleanu asta e unul din cele mai sinistre figuri usl-iste cu spoiala de intelectual...

    RăspundețiȘtergere
  3. Un sondaj care scoate UDMR la 3% arata cat de bine este facut. Se stie ca UDMR merge intre 6 si 8% in functie de prezenta la vot si alte chestii minore, dar niciodata 3%. Imi pare rau, incerc sa nu folosesc cuvinte dure, dar acest sondaj este de o calitate foarte proasta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da de ce sa-ti para rau? :) pieleanu e un ciuvica in blana de "impartial"

      Ștergere
    2. În genere se calibrează pe UDMR. Dacă n-au făcut acest lucru, procentele USL şi ARD sunt şi mai mici...

      Ștergere
    3. Sau poate nu a fost sondata suficient zona Ardealului, ceea ce ar duce la o crestere a ard si o scadere a usl.

      Ștergere
    4. Oricum, nu inteleg de ce absolutizezi datele Avangarde care sunt indoielnice, in general.

      Ștergere
    5. Anonim, ai citit punctul 3. E chiar paragraful cu care se încheie postarea.

      Ștergere
  4. Remarcabil si esantionul folosit: 900 de persoane :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se practică, îndeosebi când nu e timp. Efectul: 3,3% marjă. Cu eşantion peste 1000 ai marjă cam 3%. Cu eşantion 2000 sau mai mult diferenţele aduse sunt infime, adică marja scade prea puţin faţă de costuri.

      Ștergere
  5. Dincolo de Pieleanu si alte cele. Sondajul chiar arata ceva: modul cum Blaga si compania au condus campania electorala este MIZERABIL. Blaga boloboroseste despre nu stiu ce alianta cu Antonescu, fara conditii. MRU e ascuns in munti, a disparut complet din peisaj.Cel care apare cel mai des e rozaliul Videanu, care incepe sa aduca din ce in ce mai mult cu rozaliul Hrebenciuc, minus gusa.

    Si aveau, nene, unde sa traga. Cu tunul. Scadere economica dura in trimestrul 3, declaratii aberante ale USL despre modificarea Constitutiei (2/3 din parlament pot sa treaca de CCR si Constitutie!), declaratii aberante Ponta despre UE, ANI si DNA, demonstratii ale unui ministru liberal in fata judecatoriei cu amenintari directa catre judecator, etc etc etc.

    Puteau sa atace fara sa se expuna. Nici macar nu trebuiau sa atace pe probleme economice, unde li se putea spune "voi vorbiti, care ati facut si ati dres". Aveau munitie pe independenta justitiei, statul de drept, relatia cu UE. Asta munitie era evident folosita pentru electoratul LOR, ca nu o sa convingi asa ceva un simpatizant Antena3.

    Dar au considerat ca nu merita. Electoratul "lor" ii voteaza oricum. Si daca dorm pe ei. Si daca dau tot felul de semnale de impacare cu Antonescu&Co. Si daca fug prin tara si abandoneaza capitala.

    Ei, uite ca electoratul "lor" nu e chiar al lor. Blaga, fa un gest demn. Asteapta sa treaca alegerile si da-ti demisia. Ia-l si pe Videanu cu tine. Congres la PDL, alti oameni in fata. Daca nu vreti, nu-i bai. Au mai fost si alte partide mari care au disparut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aș fi curios dacă există sondaje oarecum colaterale conținând alte întrebări precum :

    - Credeți că orientarea pro-UE a României e în pericol ?
    - Considerați că Ion Iliescu e cea mai nefastă personalitate de după 1989 ?
    - Considerați că sunt prea mulți/prea puțini bugetari în România ?
    ș.a.m.d.

    pentru că personal estimez că ceea ce s-a întâmplat e că ARD pur și simplu "a căzut" înspre un nucleu dur ( și nițeluș paranoid ) de susținători datorită unei campanii cvasi-inexistente și/sau inepte ... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am impresia ca electoratul dur al pdl e cam paranoid. cand aud ca ei voteaza ca sa nu se intoarca comunismul sau iliescu sau ca usl o sa se inchine moscovei ma bufneste rasul si incep sa evit asemenea persoane.
      am cativa prieteni prin ardeal care ma cunosc ca nu am treaba cu vreo sinecura de la vreun partid stiu ca am convingeri anticomuniste si cand aud ca votez usl zic ca ei voteaza cu drepata si eu cu comunistii. si pe bune daca imi explic cum ei...ardelenii voteaza pe unul care e din dobrogea, care e notoriu ca a facut contrabanda masiv inainte de 89, ca a fost membru de partid si in 89 era in esalonul doi de cadre, ca a fost in clare legaturi cu securitatea si in calitate de comandant de nava si ca rezident la reprezentanta economica de la anvers.cand aud astea zic ca o fi fost dar el asigura independenta justitiei.
      le zic de dosarul flota, de schimbul de terenuri cu casuneanu care e clar o spalare de bani, de faptul ca si-a dat singur o casa in mod ilegal ca primar, de banii pe care
      fetele lui nu-i pot justifica... imi raspund ca si ce...?toti fac la fel si ca l-a bagat pe nastase la puscarie.
      cam astea sunt raspunsurile campionilor dreptatii,adevarului si anticomunismului...
      daca intram si in problemele economice si reformele facute de boc si pd( inexistente)...imi replica invariabil ca a fost criza si ca taricenau le-a lasat greaua mostenire.

      Ștergere
    2. Laurentiucat, cu ardelenii (nu toti, evident) e o problema de temporizare a rationamentului, poate pe baza intarzierii sau deformarii fluxului perceptiilor.

      Parca vad, peste vreo 15 ani, cum se va inflama populatia din Ardeal si vor fi mari demonstratii anti-Basescu-PDL, cu lozinci gen “Jos securistul Basescu!”, “Jos umilul si incompetentul Boc!”, “Jos Udrea si posetele ei!” etc.
      E drept ca va fi putin cam tarziu, dar in unele locuri mai anistorice asta conteaza mai putin…Important este ca vor intelege si ei, pana la urma.

      Ștergere
    3. pe bune ca am vrut sa scriu ca ardelenii se cred diferiti, dar de fapt reactioneaza cu intarziere. ii spusesem asta unui prieten ardelean, dar am zis sa nu jignesc si sa-mi sara lumea in cap...dar acum daca ai facut tu partie...ma dau si eu cu parerea.

      Ștergere
    4. >cand aud ca ei voteaza ca sa nu se intoarca comunismul sau iliescu sau ca usl o sa se inchine moscovei ma bufneste rasul si incep sa evit asemenea persoane.

      Chestia cu Moscova mă termină și pe mine psihic și insistența în subiect e de regulă pragul de la care nu mai pot avea o discuție cât de cât serioasă cu cineva care susține așa ceva ( asta nu că nu ar putea exista un scenariu în care UE - sau na ... unele foruri decidende - să ne "livreze la pachet", dar strict din punct de vedere al interesului forțelor politice și economice din România e pur și simplu halucinanție ).

      Cât despre comunism ... aici aș zice că există două subcategorii diferite ( deși adesea întrepătrunse și prezentate oarecum ca o cauzalitate ) :
      - "întoarcerea la comunism" așa ... istorică - lucru de care doar menținerea unei cvasi-adorații față de unul din ultimii secretari de stat ai guvernului din 1989 ne poate păzi ( aspectul acesta de fapt e cel mai și cel mai tare ! :)) );
      - "întoarcerea la comunism" ca și referință la o fiscalitate sugrumătoare ... nu că cea actuală ar fi vreun "paradis fiscal de dreapta" ( din contră PDL-ul a adoptat unele măsuri prociclice extrem de neinspirate în perioada 2009-2011 ). Această a doua parte are un oarecare temei și despre ea se poate discuta și la o adică s-ar putea face o campanie electorală gravitând în jurul ei. Dar ... tentativa e mai degrabă una ridicolă - prin menționarea unor nivele neverosimule la cota unică ( 12% ), reduceri de CAS etc. - deși nimic nu s-a adoptat în direcția asta în perioada guvernării.

      Ștergere
  7. @ barbu- ce parere ai de asa ceva ? http://www.dcnews.ro/2012/11/demise-in-bloc-a-primarilor-pdl-din-mehedinti/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În Mehedinţi PDL a avut un scor la locale: a) bun (39!) şi b) mai bun decât în 2008 (39% > 36%). Dar prezenţa la referendum a fost foarte mult peste media naţională (23% peste!), aproape de nivelul din Teleorman (24% peste media naţională). Probabil că acum se oficializează ceva ce exista deja.

      Ștergere
    2. Se pare ca nu numai votantii ARD incep sa ezite, ci chiar membrii ARD. Daca situatia ia amploare, sondajele din acest moment se vor dovedi mult prea optimiste pentru ARD. Pentru aceasta alianta problemele abia incep.

      Ștergere
    3. Am dubii. Până nu văd situaţia confirmată într-un sondaj, două, am dubii.

      Ștergere
    4. E doar impresia mea, bazata pe faptul ca in ultimele zile aud tot mai des de primari PDL din teritoriu care si-au anuntat public sprijinul pentru candidati USL. Cine stie cit or mai fi care o fac in tacere?

      Ștergere
    5. v-am intrebat zilele trecute de electoratul rural si cel din orasele mici unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea.
      aici,cel putin in moldova, dobrogea si muntenia anticipam ca asa vor decurge lucrurile, dar nu ma asteptam sa fie asa o dezertare in masa. ganditi-va ca fiecare primar are electoratul lui dur care nu are orientare politica si cei care au trecut acum cu arme si bagaje vor trebui sa dea proba practica prin nr de voturi ptr usl. ganditi-va ca un primar care a facut acest gest public va face si restul, ptr ca altfel nu ar avea nicio ratiune aceasta "defectiune" din partea lui.
      l-am auzit pe presedintele consiliului local de la megedinti ca toti consilierii judeteni ai pd au trecut la usl si la fel si consilierii municipali.

      Ștergere
    6. in plus la ce am scris mai sus, aceasta dezertare e comparabila cu cea a lui frunzaverde la caras-severin. iar acest "semnal" cred ca le va amplifica si ii va "motiva" pe nehotaratii de la pdl care inca mai ezita daca sa schimbe tabara. oricum mai au putin, maximum o saptamana, ptr ca dupa 10 dec vor fi izolati.
      mentionez si reactia total aiurea a conducerii pdl cu apelative de genul "golani de golani" ...
      p.s.
      acum bucuria e mare la usl...dar sa vedeti ce bataie la nivel local o sa fie intr psd si pnl ca sa-i capteze fiecare in partidul lui pe acestia.

      Ștergere
    7. laurentiucat

      Ia-o mai usor, ai inceput sa sari calul, zau asa! Tu chiar crezi ca toti sunt ca tine in tara asta? :)
      Sa vedem alegerile si s-ar putea ca toate comentariile tale fanteziste sa fie doar ca sariturile Prostanacului din seara alegerilor prezidentiale din 2009.
      Ce-ai sa faci daca va fi asa?... :)

      Ștergere
  8. Ma gindesc ca suntem totusi pe ...sociollogica. Si vad ca cele mai numeroase comentarii sunt cele ce fac apel la stereotipuri si judecati de mult dovedite ca inepte (ardeleni inceti recativ, rurali turma, etc.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu toţi comentatorii sunt sociologi. Personal abia am timp să mă uit pe comentarii, darămite să iau fiecare propoziţie la "corectat". În genere răspund la întrebările concrete.

      Ștergere

Arhivă blog