Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 decembrie 2012

25 de predicţii revizitate

Acum o lună, am prezentat 25 de predicţii. Scriam atunci: "La cât de fistichie şi plină de neprevăzut este politica românească, aş fi mulţumit cu o rată de succes de 84% (21 de predicţii corecte). Mai interesant va fi de văzut de ce o predicţie s-a dovedit a fi incorectă."

Iacătă:

 Ziua alegerilor

1. La vot vor veni mai puţin de 8 milioane de persoane. BINGO. 7,69 milioane persoane s-au prezentat la urne.

2. În diasporă vor vota mai puţin de 99 de mii de persoane. BINGO. 60 878 persoane au votat în diaspora.

3. Exit-pollurile vor supraestima diferenţa dintre ARD şi PPDD cu cel puţin 1,5% din totalul voturilor. BINGO. Diferenţă între ARD şi PPDD conform exit poll-urilor: CSCI 10%, CSOP 9%, CURS şi Avangarde 5,7%, CCSB 5,5%. În medie: 7,55%. Diferenţa reală 2,05%. Toate exit poll-urile au supraestimat diferenţa cu cel puţin 3,4%.

4. În strânsa bătălie dintre rural şi urban pentru care mediu de rezidenţă va avea prezenţa mai mică, urbanul va câştiga. BINGO. Prezenţă în rural: 43,4%. Prezenţă în urban: 40,49% . Urbanul a avut prezenţa mai mică.

5. Prezenţa la vot în Bucureşti va fi sub nivelul de 42% din totalul celor de pe liste. BINGO. Prezenţa în Bucureşti a fost de 39,36%.

Rezultatele - perspectiva macro

6. USL va obţine peste 50% din mandate. BINGO.

7. USL va obţine mai puţin de 66% din mandate. În alte cuvinte, USL va fi în poziţia de a putea modifica constituţia doar cu ajutorul unui alt grup parlamentar. FALS. USL a obţinut 395 de mandate din 588 (67,1%).

8. Ponderea ARD în parlament va fi cu cel puţin 1,5% mai mică decât scorul obţinut. BINGO. ARD a obţinut peste 16,5% din voturi şi doar 13,6 % din mandate (80 din 588).

9. ARD va obţine cel puţin 1,6 milioane voturi. FALS. Au fost 1,2 - 1,3 milioane.

10. UDMR va intra în parlament. BINGO.

Rezultatele - perspectiva micro

11. În cel puţin 5 judeţe USL va câştiga toate colegiile cu 50%+1 din voturi. BINGO. Au fost 25.

12. În cel mult 15 colegii ARD va obţine peste 50% din voturi. BINGO. ARD a reuşit acest lucru doar în diaspora, în colegiul lui Eugen Tomac.

13. Gigi Becali va obţine mai puţin de 50% din voturi în colegiul său şi nu va intra în parlament. FALS. ARD a ratat o mare oportunitate pe care probabil că nici n-a văzut-o.

14. Victor Ponta va obţine mai mult de 57,5% din voturi în colegiul în care candidează. Dan Diaconescu nu va intra în parlament. Precizare: principala modalitate ar fi redistribuirea naţională, dar mă îndoiesc că va prinde "lozul câştigător". BINGO DUBLU (contează însă drept unul singur). În Colegiul 6 Gorj, Victor Ponta a primit 60,0% din voturi iar Dan Diaconescu nu a intrat în parlament.

15. În competiţia din colegiul senatorial 8 din Bucureşti, Iulian Crăciun va obţine mai puţine voturi decât Dan Voiculescu. BINGO. Iulian Crăciun a primit 11 776 voturi, Dan Voiculescu 45 689 voturi.

Parlamentul

16. Vom avea cel puţin 525 de parlamentari. BINGO. Avem 588.

17. PNL va avea mai mulţi parlamentari decât în 2008, atunci când 93 de liberali au intrat în parlament. Fraza anterioară nu include parlamentarii PC şi nu se referă la ei. BINGO: sunt 147.

18. PNL va avea cel puţin 10 parlamentari mai mult decât PDL. BINGO. ARD (nu PDL) are 80 cu totul, cu 67 mai puţin decât PNL.

19. PSD va avea cel puţin 150 de parlamentari. BINGO. Au trecut de 200.

20. Partidul Forţa Civică va avea cel puţin 7 parlamentari şi cel mult 13. FALS. Forţa Civică nu a atins nici măcar pragul inferior al acestei predicţii.

Picanterii

21. Vor fi cel puţin 15 colegii din care vor intra în parlament trei candidaţi (legea electorală permite acest lucru). FALS. Sunt doar 8, multe cu aportul minorităţilor naţionale.

22. În seara alegerilor, indiferent de rezultatul propriu sau de rezultatul competitorilor politici, niciun partid nu va admite înfrângerea. FALS. Cuvinte ici şi colo, dar recunoaşteri de la vârf nu prea (excepţii: Cristi Preda şi, mai târziu în acea seară, Mihail Neamţu). Pe de altă parte, situaţia a tăiat orice fel de iluzii PDL-ului iar conceptul spargerii USL şi alianţei cu PNL nici n-a existat.

23. Mihail Neamţu şi Remus Cernea vor fi colegi de parlament. FALS. Neamţu nu, Cernea da.

24. În parlament vor fi cel puţin de două ori mai multe partide decât competitori electorali care au trecut pragul. BINGO. Au trecut pragul 4 competitori electorali (USL, ARD, PPDD, UDMR) şi au intrat 9 partide (PSD, PNL, PC, PDL, FC, PNŢCD, PPDD, UDMR şi UNPR).

25. Traian Băsescu nu îl va nominaliza pe Victor Ponta drept candidat pentru ocuparea funcţiei de premier. ÎN SUSPENSIE.

O rată de succes moderată/mediocră (17 / 24 = 70%). Unde au fost eşecurile? De la estimarea greşită nr. 9 (ARD va obţine cel puţin 1,6 milioane voturi) au pornit aproape toate celelalte: USL a obţinut peste 66% din mandate, Gh. Falcă n-a avut destulă forţă pentru a-l ajuta pe Mihail Neamţu să câştige colegiul, Gigi Becali nu a fost tras de contracandidatul său sub 50% deşi în 2008 tactica mersese, Forţa Civică nu a obţinut nici măcar şapte parlamentari.

Prăbuşirea ARD nu putea fi pronosticată pe baza votului de la locale. Dacă votanţii PDL din 2008 ar fi dorit să "abandoneze corabia", acela era momentul - primul scrutin de după tăierile din 2010. Nu au făcut-o. Nici înainte de alegerile locale PDL nu stătea bine în sondaje, dar s-a mobilizat la cote înalte. Acum n-a mai fost cazul.

Dihotomiile ARD pot fi surprinse de modalităţile de interpretare a rezultatelor. Pentru PD este un rezultat mediu. Mai prost ca în 2008 sau 1996. Dar mai bun decât cele din 1992 şi 2000.
Pentru vectorii care au identificat ARD drept singurul vehicul electoral al dreptei la alegerile din 2012, Alianţa este unul dintre cele mai crunte dezastre de după 1989. ARD a obţinut mai puţine voturi decât PNŢCD + PNL în 1990 (calculul poate fi făcut pe baza datelor de aici şi aici, pagina 5). Până şi înfrângerea din 1992 a adus CDR câteva procente mai mult decât are ARD azi (şi 800 de mii de voturi în plus).

Pentru partidele componente ale ARD nu vin alegeri locale, în urma cărora să-şi poată reface sau construi reţelele de putere din teritoriu. Următoarele alegeri nu sunt nici parlamentare, în perspectiva cărora să se poată aprofunda lecţiile învăţate. Următoarea provocare este dată de prezidenţiale, bătălia pentru ultimul giuvaer rămas în castel.

31 de comentarii:

  1. m-am uitat inca de duminica pe cele 25 de puncte dar nu am vrut sa-ti stric bucuria...vroiam sa-ti fac eu astazi "analiza" celor 25 de predictii, da mai bine ca ai facut-o tu.
    pe cele generale stai f bine ,pe picanterii... "dezastru".
    mi-a placut ideea( parca o si vad in minte) cu tortul electoral...acolo cred ca ti-a iesit perfect.
    asa ca e bine sa te imparti in doua, asta ca sa "te vinzi" mai bine. ca pana la urma, munca patriotica nu tine de foame.
    "psihoistoria" nu se incurca cu amanunte...si oricand un "catar" o da cu roatele in sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Barbu, o corectie necesara: urmatoarea confruntare va fi in primavara 2014, la europarlamentare; un bun prilej pentru a sonda si optiunile de la prezidentialele la apx. 7 luni dupa...
    Iti propun insa o tema adiacenta, cel putin la fel de interesanta: tema coruptiei in Romania. Care crezi ca sunt explicatiile pentru faptul ca multi alegatori au votat masiv (si repetat, dupa un precedent de la locale) parlamentari acuzati/prinsi in flagrant/trimisi in judecata pentru acte si fapte de coruptie, dupa ce toata societatea romaneasca identifica acest flagel ca fiind un adevarat cancer al societatii romanesti? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta daca nu avem referendum pana atunci si alegeri anticipate...
      barbu a spus bine de prezidentiale, ptr ca ele vor avea loc ori daca basescu nu-l desemneaza pe ponta( si atunci barbu va mai avea o reusita)sau la modificarea constitutiei cand ,ca sa avem cvorum, poate se va lega si de prezenta lui basescu la cotroceni. mai ales ca ponta a promis ca revizuirea se va face pana prin iunie, la anu.

      Ștergere
    2. Nimănui nu-i pasă de europarlamentare. O să fie prezenţă sub 30% (asta ca să fiu drăguţ. De fapt sub 25%).

      Ștergere
  3. Nu numai ca prabusirea ARD nu putea fi "prezisa" pe baza localelor, e si aiurea, in opinia mea, sa faci o predictie macro raportandu-te la locale. Discutia e insa lunga aici, poate scrii ceva despre.
    Daca ne gandim pa probusirea ARD, cred ca ar fi tare interesant de cautat raspunsurile. Evident, nu e un singur factor care a dus la asta, insa o analiza a campaniei lor / a raspunsului electoratului la aceasta campanie poate scoate lucuri interesante.

    RăspundețiȘtergere
  4. A fost aproape sa nu se confirme punctul 10 :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum, rezultate exceptionale.
    Noi am avut calcul de 8.2 milioane prezentati, cu 1.7 milioane pentru ARD. Eroarea vine din faptul ca am inclus in calculele de probabilitati pe sectii referendumul de asta-vara. L-am introdus pentru ca pentru peste 8000 de sectii avem prea putine date - sunt sectiile infiintate in 2008. Numai ca in vara se putea vota oriunde, iar acum numai la sectia la care esti arondat. Vom reface modelul cind vom avea rezultatele pe sectii. Dar daca iar le modifica...
    Modelele de probabilitati s-au dovedit predictori mai slabi decit sondajele cele mai simple. Poate ar trebui sa ne concentram pe filtrarea respondentilor pentru a determina intentia de participare la vot si nu pe estimarea participarii prin modele de probabilitati.
    Avem vreme de studii..
    Barbu, inca o data felicitari !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. >Numai ca in vara se putea vota oriunde, iar acum numai la sectia la care esti arondat.

      Curios - am atras atenția acestui aspect într-un comentariu dar am impresia că el a fost cvasi-neglijat. Ori cazurile de "corporatiști" care lucrează în București, Timișoara, Cluj dar au ( încă ) buletinele sau cărțile de identitate în localitățile de origine nu e deloc neglijabil totuși => un număr bunicel de voturi potențial pro-ARD neintroduse în urne ... ;)

      Ștergere
    2. cati corporatristi sunt in cazul asta? de ce astia ar vota preponderent ard? asa tampiti sa fie? am vazut aseara analizele lui palada. peste 51% din tineri au votat usl.
      procentul celor cu studii superioare era egal cu procentul obtinut in alegeri de 58 sau 59 %.

      Ștergere
    3. ce face MIA acum se numeste eroare fundamentala de atribuire. bine, nu numai ea.

      Ștergere
    4. @laurentiucat
      Chiar asa crezi? ca ar fi fost tampiti daca votau ARD? Hai sa vedem care ar putea una dintre putinele surse de venit pentru asistatii si bugetarii pe care USL trebuie sa-i hraneasca daca au castigat alegerile? Punem pariu ca in maxim 2 ani se va reveni la impozitul progresiv cu o cota de cel putin 30% pentru salariile > 800 de euro, adica va lovi exact in corporatisti ca sa poata satisface masa larga a sustinatorilor?

      Ștergere
    5. poate da,poate nu...( pe termen scurt nu, pe termen lung ,cu siguranta,da.
      in rest, cred ca sistemul fiscal din romania este ptr "baietii destepti", adica exact ptr aia care se bat cu caramida in piept ca le e frica de usl ca va duce romania la moscova, ca va iesi nastase din inchisoare sau ca voiculescu va lua posta si vantu sarea...
      de fapt lor le e frica de impozitul de 40% de pe vremea lui nastase, ca sa fim sinceri.
      dupa care putem lua la puricat taxarea directa si pe cea indirecta si vom putea face analize, cum face barbu aici cu electoratul.

      Ștergere
    6. >cati corporatristi sunt in cazul asta?

      Doar din echipa mea de 8 oameni sunt 3 care nu au domiciliile oficiale în Timișoara sau le au încă în oraș când ei locuiesc deja în comunele din jur ( e drept, doar 2 sunt ARD-iști și încă hotărâți pro-Băsescu, unul e USL-ist ) + 1 care e în delegație în Germania de 2 săptămâni. Poate nu e așa mult dar vreo câteva zeci de mii de voturi zic lejer că s-au pierdut în astfel de cazuri.

      >de ce astia ar vota preponderent ard?

      E mai complicat un pic aici.
      În mare aș zice că s-a reușit ( de către mașina mediatico-politică aferentă ) ca probabil marea parte a "corporatiștilor" să fie atrasă potențial mai degrabă de PDL decât de PNL ( o realizare serioasă dacă luăm în considerare că o măsură fiscală precum cota unică a fost propunerea liberalilor ! ) prin faptul că în mod direct nu i-au fost afectate veniturile comparativ cu reducerile de 25% de la bugetari. Dar ... și aici vine marele dar - această reușită a fost și este serios contrabalansată de simplul fapt ca respectivii sunt de regulă îndatorați până peste urechi, politicile discreționare ale băncilor creditoare sau fluctuațiile de curs pe euro și francul elvețian i-au afectat serios, ceea ce a făcut ca bâlbele cu Ordonanța 50 sau lipsa oricăror măsuri gen Orban în Ungaria să cântărească serios în decizia activă de a merge la vot pentru USL comparativ cu a sta pasiv acasă la referendumul de suspendare ... ;)

      Aș zice că asta e una din explicațiile pentru care - deși potențialul ARD-ului era mare pe acest segment rezultatele au fost probabil mai mult decât mediocre.
      Părerea mea - firește. :)

      Ștergere
    7. "Modelele de probabilitati s-au dovedit predictori mai slabi decit sondajele cele mai simple." Fabulos. E de-a dreptul pur si simplu :)

      Ștergere
    8. mia...de fapt spune ca le e frica de 40%...si inca o chestie...astia care muncesc pana la epuizare intr-un domeniu lipsit de tangenta cu politica si socialul...nu prea pun mare baza pe aceste doua notiuni si nici nu se informeaza, merg pe sentiment sau intuitie...

      Ștergere
    9. >de fapt spune ca le e frica de 40%...si inca o chestie{...}

      Clar și asta are un rol - și a făcut parte din strategia de campanie "bazată pe frică" a PDL. Nu știu acuma cât a contat că mulți lideri PNL au respins explicit ideea renunțării la cota unică și cât faptul că s-a realizat că pur și simplu la ora actuală în România o astfel de măsură nu se poate aplica deoarece ar duce aproape instantaneu la un val de incapacități de plată a băncilor, executări și evacuări silite, urmat de o undă de șoc a falimentelor bancare etc. ;)

      Ștergere
    10. ideea este ca am vazut grei din psd care au spus explicit ca 40% a fost o greseala. daca se reducea la 25-30% psd castiga in 2004. in contextul actual9 desi imi convine 16%) eu cred ca 25% cu trepte degresive si deductibilitati, ar fi ok.
      pe mine m-a deranjat dublul limbaj, al "baietilor destepti", adica fatarnicia lui. ptr ca a ameti lumea cu pericolul rusiei si chinei,cand tie ti-e frica ptr buzunarul tau...dovedeste ca ori esti idiot ori misel.

      Ștergere
    11. Hi, hi, hi! Rezultate exceptionale...
      4,5 milioane inseamna doar 20% din populatia tarii domnule Teodorescu!
      Fara bani, sunteti terminati.Vom ajunge ca Grecia in no time. Si atunci Basescu va fi de vina!

      :))))))))))))))))))

      Ștergere
    12. Daca electoratul care s-ar presupune ca are studii superioare - aici poate in fapt sunt multi pensionari cu facultatea la Stefan Gheorghiu sau academicieni mai tineri de Hyperion, probabil nu este nimic spectaculor in 58 sau 59%!

      Adica ce fel de electorat cu studii superioare poate fi daca au ales pe Verginel Gireadă ca deputat (condamnat in dec 2011 la 2 ani de închisoare cu suspendare).
      Se spune ca sunt 15 oameni penali in noul parlament! oameni care intr-o tara normala nu aveau drept sa mai candideze, plus destui 'copii' ce au castigat cu procente aiuritoare 65-70% dar ce puteau ei promite? ce experienta puteau ei arata etc pentru a ajunge la asemenea procente?

      Despre USL nu ne mira ca promoveaza asa oameni doar ce l-au avut pe alde primarul Negoita un infractor total cu numai putin 45 de milioane de euro parca datorii catre stat! L-au avut pe Adrian Severin cu spaga pe fata in legislativul european !!!
      Ce fel de partide in speta uniune si factori ai sai de decizie de la varf pot pune astfel de candidati pe liste si cum poporul care se presupune ca doreste sa-i fie bine ii si alege. Nici macar nu boicoteaza ci efectiv se duce... si pune o stampila ca si cum nu ar conta nimic!

      Ștergere
  6. La faza cu Dan Diaconescu nu intra recunosc ai fost tare. Nu as fi crezut ca nu intra, dar uite ca au fost altii doi care au luat chiar mai multe voturi ca el.
    Oricum, predictia este o chestie grea, mai ales daca se refera la viitor, si eu consider ca ai facut o treaba excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vazand participarea la vot a sustinatorilor ARD la generale ma intreb daca boicotul la referendum a avut loc cu adevarat, asta cu exceptia exceptia etnicilor maghiari.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am urmarit cu mult interes predictiile dvs si chiar asteptam rezultatele. Marturisesc ca eu sunt cel mai dezamagit nu de predictiile ratate (unele dintre ele la mustata) cat de multe din cele reusite.

    Ma refer la faptul ca multe din predictii nu doar s-au adeverit, dar par mult sublicitate. De exemplu, cea cu diferenta dintre ARD - PPDD (exit-poll - rezultate reale) pare, cel putin acum, foarte usor de prezis. La fel cu numarul de judete cu USL >50% in toate colegiile sau PNL mai multi parlamentari decat in legislatura actuala. Mai sunt si altele. Puteati mari niste marje si sa dati niste predictii mai spectaculoase.

    Sigur, e de inteles ca predictiile au fost facute la inceputul campaniei, cand probabil "non-combatul" nu era asa evident ca la finalul ei. Luati-o ca pe o critica constructiva.

    PS Mi-e teama ca o sa ratati si predictia 25.

    RăspundețiȘtergere
  9. Spune-mi si mie, te rog, cum ti-a dat tie vot politic de peste 2 milioane la locale pentru PDL. Eu, oricum le-as aduna, nu vad mai mult de 1,7 milioane (si includ aici si aliantele facute de PDL atunci, ceea ce e o fortare de nota, dar fie). Esti sigur ca nu ai gresit, uitandu-te la presedintii de consilii judetene?

    Nu de alta, dar pe asta ti-ai bazat estimarea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu Barbu vorbesc, ca sa nu incapa vreo confuzie.

      Ștergere
    2. Mie mi-au ieşit peste 2 milioane adunând voturile obţine în toate judeţele unde au avut alianţe. Probabil că ai sărit câteva, crezând că erau partide locale (Alianţa Pentru X, etc.).

      Ștergere
  10. Felicitari domnule Barbu!

    Ati avut dreptate, iar profesionalismul tine loc de amatorism...in cazul meu! :) Eu m-am inselat in privinta USL si ARD. PP-DD nici nu conteaza.... Imi asum greselile! De-acum incolo voi face mai putine predictii sociologice, ci doar politice si economice, unde mai stiu cate ceva... :)

    As vrea sa subliniez insa ca aceasta victorie a la Pirus a USL nu este atat de mare cum e prezentata pe toate canalele, in mod propagandistic. Si de data asta nu gresesc, nu fac decat sa reiterez ceea ce altii mai destepti ca mine au facut-o deja si nu pot fi negate. Iata:
    1. Scorul de 58% al USL e la o prezenta de doar 41% ceea ce inseamna ca legitimitatea celor 4,3 milioane de votanti USL este de doar 20% din populatia tarii sau 25% din cei cu drept de vot, din tara si strainatate.
    2. ARD a pierdut practic 1,1 de votanti intre locale si parlamentare. Prezenta "normala" a acestora la alegeri ar fi influentat mult atat scorul ARD cat si al USL. Penetrarea voturilor pro-USL in toate categoriile sociale nici nu mai conteaza cand vorbim de doar o patrime iar opozitia este atat de prost reprezentata...
    3. A fost un vot politic, de ura, in care oameni ca Voiculescu, Becali, SRS sau Stan, au intrat in Parlament in dauna unor Craciun, Biris sau Papahagi. Nici nu suporta comparatie. Practic, si o catea in calduri sau o matura cum bine spunea "maestrul" Cristoiu, ar fi fost votate. Au intrat amante, colaboratori ai Securitatii, penali, trisori, plagiatori, cantareti, toti pe listele USL.

    USL are o super-majoritate, bravo lor, dar ura fata de Basescu nu va tine de foame electoratului USL, cum crede lamentabil, Ponta.
    Masurile usturatoare oferite pe post de cadouri de Craciun tuturor categoriilor sociale azi(cresterea impozitelor locale cu cel putin 16,5%,inghetarea angajarilor in domeniul bugetar si a banilor alocati pentru invatamant,retragerea tichetelor de masa) este ceea ce eu am anticipat corect ca se va intampla. Practic, FMI si UE refuza sa mai faca vreun acord cu guvernul USL si atunci Ponta apeleaza disperat la impozite si taieri in lipsa de bani...nici macar nu a avut inteligenta de a lasa totul dupa Sarbatori, ceea ce inseamna ca foamea de bani e uriasa!

    Ramane cum am vorbit, si aici nu gresesc, ne vom distra teribil cu USL! USL va fi un nou CDR, avand in vedere lipsa de sprijin extern si incompetenta dovedita deja in guvernarea tarii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Pensiile trebuiau sa vina de Vineri! Nu au venit nici azi...:)))

      Ștergere
  11. antonescu a spus la a3 ca impreuna cu ponta s-a intalnit cu basescu ptr a pune la punct procedurile si datele ...

    RăspundețiȘtergere
  12. "80 cu totul, cu 67 mai puţin decât PDL"

    *decât PNL

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog