Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 decembrie 2012

ARD în Transilvania - performanţă dezamăgitoare

... mai ales având în vedere istoria PDL, tradiţia asumată, mitologiile organizaţionale, apelurile din ziua scrutinului, etc etc etc.

Voi folosi termenul "Transilvania" în sensul larg din sociologia politică şi nu în cel corect din punct de vedere cultural şi istoric. Astfel, în acest articol, Transilvania = ce nu este Bucovina sau parte din Vechiul Regat.

Pe cifre care exclud Harghita şi Covasna, făcându-se astfel referire exclusiv la celelalte 14 judeţe:

1. În Transilvania: USL 52%, ARD 19%, partide maghiare 13%. Aparent USL a obţinut un scor mai prost decât în restul ţării. În realitate, scorurile USL şi ARD sunt deformate de votul etnicilor maghiari, un factor care nu există în restul ţării. O evaluare corectă a situaţiei ar fi să spunem că...

2. ... din votul etnicilor români, USL a obţinut 59,3% (în medie cu restul naţiunii), iar ARD 24% (adică aici spre deosebire de majoritatea judeţelor din Vechiul Regat, a depăşit PPDD în strânsa luptă pentru locul doi). Aportul transilvănenilor a dus ARD pe locul doi la nivel naţional, peste PPDD.

3. Cele mai bune performanţe USL: Hunedoara (64%), Caraş Severin (evident; 63%), Maramureş şi Timiş (59%).
Cea mai slabă performanţă USL: Arad - 48% din totalul voturilor, 51% din voturile etnicilor români.

4. Cele mai bune performanţe ARD: iarăşi evident Arad şi Cluj: 33%, respectiv 29% din voturile etnicilor români.
Cele mai slabe: Bihor, Maramureş, Mureş (în toate acestea mai puţin de 20% din voturile etnicilor români) şi Caraş-Severin.

5. Observam într-o postare trecută că, la locale, USL a obţinut peste 50% din voturile etnicilor români în 6 judeţe din Transilvania. Acest prag a fost depăşit la parlamentare în toate judeţele din Transilvania, repet, cu excepţia Harghitei şi Covasnei.

6. Din transilvănenii care au votat PDL la locale, mai puţin de două treimi au votat ARD la parlamentare.

7. O poveste sintetică a procentelor PDL în ritmul: locale 2008 - Senat 2008 - locale 2012 - Senat 2012. Am evidenţiat căderea, acolo unde ea există. Adică aproape peste tot.

Alba: 45 - 47 - 41 - 29

Arad: 43 - 49 - 37 - 31

Bihor: 23 - 23 - 18 - 14

Bistriţa Năsăud: 34 - 36 - 37 - 25

Braşov: 31 - 38 - 28 - 20

Caraş Severin: 39 - 37 - 14 - 14

Cluj: 37 - 42 - 31 - 24

Hunedoara: 24 - 29 - 30 - 12

Maramureş: 36 - 39 - 40 - 17

Mureş: 16 - 21 - 17 - 12

Satu Mare: 14 - 22 - 14 - 16

Sălaj: 16 - 25 - 19 - 18

Sibiu: 27 - 47 - 19 - 23

Timiş: 34 - 41 - 26 - 21

14 comentarii:

  1. Pierderile PDL vor insemna in primul rind pierderi de bani . Cum in RO sint "donatorii" principalii finantiatori a partidelor si nu membri cotizanti , e de presupus ca PDL va disparea din lipsa de bani . Boc , chiar daca e ardelean , nu poate face minuni pentru partid cu fondurile primariei . :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ura, domnule Barbu, PNL domniei voastre a ramas singurul partid de dreapta, desi n-a implementat nicio masura de dreapta intr-o guvernare intreaga, mai putin ca a devalizat tara, care tine de stanga lui Iliescu!!!...

    Cu parere de rau, m-am saturat sa vad numai articole pro PNL si PSD, de parca noi nu stim ca doar 25% dintre votanti i-au adus acolo, in frunte. Si ca 3 milioane lipsesc la apel... Si ca 4,5 milioane nu sunt 18 milioane...

    Nu e o predictie sociologica, de care m-am lasat, ci una politica, legata de multe alte date: ARD isi va reveni in scurt timp iar PNL si PSD se vor duce la fund, mai ales primul... Nu poti sa mai faci politica in UE cu oameni gen Cacarau, Chitoiu, Becali, Voiculescu, Sova, Ghita, SRS, Dobritoiu sau Helvig.
    Iar din istorie stim ca manipularile sunt batute de realitate, mai devreme sau mai tarziu...Voiculescu va face puscarie, cu tot cu Antenele lui!...

    Ma retrag, ma intorc cand USL va fi la lada de gunoi a istoriei, acolo unde ii este locul.
    Daca nu cumva acest blog va deveni absolete intre timp in lipsa de combativitate si obiectivism...

    Sarbatori Fericite la toata lumea!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca deobicei esti varza.
      uite ce zice domnul colonel tapalaga: "Leul de la Cotroceni care ragea fioros inainte de alegeri sfarseste prin a scoate un mieunat penibil,"
      asta spune totul despre basescu, despre ard si despre
      politica de dreapta din ultimii 4 ani.

      p.s.
      so long baby...! marinica, te pup!

      Ștergere
    2. ne vei lipsi ! te pup !

      Ștergere
    3. Marian, nu articolele sunt pro-PSD sau pro-PNL, ci cifrele. După cum observi, eu nici măcar sondaje nu mai discut - acum avem voturi. În condiţiile astea nu de lipsă de obiectivism e vorba. Legat de combativitate, cred că eşti pe blogul greşit. Am analizat situaţia PDL/ARD şi e foarte posibil să o analizez în continuare pentru că este cea mai dificilă şi din motivul ăsta cea mai interesantă - dar să devin *combativ* pentru o cauză sau alta... ar trebui să fiu total altcineva. Şi blogul ăsta ar trebui să fie cu totul altfel.

      Ștergere
    4. In viitorul apropiat, baietii ca "Marian" s-ar putea sa dispara de pe bloguri, intrucat e posibil sa dispara sursa lor de finantare

      K

      Ștergere
    5. @Anonim si eu cred la fel! dar ghici de unde o sa zambeasca ... tocmai din tabara cealalta la cate permutari s-au facut, stai sa inceapa degustarile. De aceea tara asta sta pe loc repaus.
      Si ca sa nu avem nici o indoiala de cum a crescut/se creste numarul de bugetari avem la noul guvern: 24 de ministri (fata de 20 cati acum) si 24 de ministere (fata de 16). Le dorim un trai de vis asa cum are romanul obisnuit cu austeritatea pe masa.

      Dl.Mateescu acolo unde a fost o oarecare disciplina si incredere (Arad, Cluj) ARD-ul a stat cat de cat in picioare ca si procente, in rest s-au predat cu arme si bagaje de frica sa nu stea in opozitie, gresesc eu? cand spun 's-au predat' ma refer inclusiv la populatie, la membrii care au fugit dintr-un partid in altul.

      Ștergere
    6. 24-30-12 ministere...e frectie. nu in asta constau problemele romaniei. daca vrei de ex..eu nu am incredere in niciun ministru(cu cateva exceptii,motivate)care sta pe o mie de euro salariu.
      si nu cred ca problemele romaniei se vor rezolva fara specialisti foarte bine platiti, care sa fie protejati de tentatia coruptiei. desi nici asta nu e o garantie....

      Ștergere
  3. tinand cont de cifrele usl, poate prezumam ca liderii pnl au reactionat mai repede.
    cifrele astea si atitudinea lor anti udmr, poate sunta electoratul ard, iar efectele batailor aripilor fluturelui s-ar putea resimti in galati sau in dobrogea...fiefuri psd, nu pomenesc de altele.

    RăspundețiȘtergere
  4. uitati o stire bomba! intrebarea este daca s-ar fi putut bascula electoratul in colegiile respective?
    http://www.dcnews.ro/2012/12/de-ce-preda-si-macovei-nu-au-candidat-impotriva-lui-antonescu-si-voiculescu/
    eu cred ca nu...poate in cazul macovei ar fi fost si mai rusinoasa bataia si mai dura...

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Mateescu, daca se poate sa afisati rezultatele in procente obtinute de USL pentru fiecare judet.
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le puteţi găsi aici: http://www.becparlamentare2012.ro/rezultate%20la%20nivel%20de%20circusmcriptii%20electorale.html

      Daţi click pe link-urile pe care scrie "TOTAL" pentru judeţele care vă interesează şi camera care vă interesează (CDEP vs. Senat).

      Ștergere
  6. Eu cred ca cei de la USL au facut bine ca nu au facut o intelegere cu cei de la UDMR , vorba lor sa mai respire si eu dupa atata guvernare , iar prin acest lucru nu au facut decat sa mai castige cativa electori pentru urmatoarele alegeri , deoarece si cei de la UDMR au fost impotriva Romanilor cand nu au iesit la vot la suspendarea lui Basescu .

    RăspundețiȘtergere
  7. nu aveau cum sa aibe rezultate mai bune dupa ce au incercat sa fraiereasca romanii . Le-am aratat ca nu suntem chiar atat de prosti pe cat ne cred . Bravo noua !! !

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog