Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 decembrie 2012

Harta cancerului

Procentul de după numele judeţului indică procentul de voturi pierdute de PDL/ARD între locale şi parlamentare. Altfel spus, "Botoşani, 74%" înseamnă că 74% din locuitorii judeţului Botoşani care au votat PDL la locale nu au mai făcut acest lucru şi la parlamentare.

Botoşani, 74%
Hunedoara, 69%
Neamţ, 68%
Ilfov, 67%
Tulcea, 66%
Dâmboviţa, 62%
Buzău, 61%
Brăila, 61%
Mehedinţi, 60%
Teleorman, 60%
Călăraşi, 59%
Bistriţa Năsăud, 56%
Vâlcea, 55%
Gorj, 51%
Alba, 51%
Bacău, 50%
Argeş, 49%
Mureş, 48%
Suceava, 48%
Galaţi, 48%
Arad, 47%
Olt, 46%
Giurgiu, 46%
Cluj, 46%
Bihor, 46%
Vrancea, 46%
Maramureş, 45%
Timiş, 45%
Braşov, 45%
Ialomiţa, 40%
Prahova, 39%
Vaslui, 37%
Dolj, 36%
Sălaj, 34%
Caraş Severin, 29%
Constanţa, 27%
Iaşi, 27%
Satu Mare, 24%
Sibiu, 15%
Bucureşti, spor faţă de locale, şi anume 12 mii de voturi. Aveam dreptate când spuneam că mai jos chiar nu se putea ajunge.

Observaţii:

- Teza blatului de la centru se prăbuşeşte (sorry, Radu Moraru). Clujul a pierdut voturi în aceeaşi proporţie ca şi Vrancea iar Arad-ul a pierdut mai mulţi votanţi, proporţional vorbind, decât Ialomiţa. Emil Boc sau Gheorghe Falcă nu au închis motoarele. Peste PDL/ARD a venit o furtună - cine avea organizaţii mai solide a părut să reziste mai bine, cine nu - a fost luat pe sus. Nu e vorba de cea meteorologică (prezenţa a fost foarte apropiată de cea din 2008), ci de primarii care au schimbat foaia şi de susţinătorii autonomi care au dat un vot de blam. În curând vom vedea şi care a fost contribuţia fiecărui grup.

- În 20 de judeţe PPDD a depăşit ARD.

- Acelaşi lucru s-a petrecut în circumscripţia electorală Europa de Vest (Italia/Spania/Franţa).

Voi reveni în cursul zilei de azi sau miercuri cu o postare despre Transilvania, având în vedere că tot deschisesem subiectul înainte de alegeri. Postarea de atunci poate fi citită aici.

13 comentarii:

  1. Mi se pare foarte interesanta analiza insa se bazeaza pe situatia de la locale care ar fi putut fi multe peste potentialul obiectiv sau invers, mult sub. cred ca ar fi utila si o alta aniza. Anume tb vazuta media la nivel national pe categorii de votanti anume pensionari vs. others, studii superioare vs. medii vs. primare si eventual si alte astfel de segmentari dupa care vazut in care judete/ regiuni in functie de structura votantilor existenti, performanta a fost mult sub medie sau mult peste medie. evetual grupat pe regiuni relativ omogene ca si valori culturale/ politice (e.g.: Transilvania clar genereaza potential mai mare pentru ARD decat alte regiuni, independent de performance unei filiale sau alta)
    Razvan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De văzut când şi câte din aceste date vor fi făcute publice.

      Ștergere
    2. Teoretic exit poll urile ar tb sa aiba aceste date pt ca am vazut statistici pe intreaga tara. dupa care vb doar de date statistice de la eurostat pe judete. Eu nu am urmarit foarte atent toate statisticile din exit polls dar sigur niste aspecte generale au fost prezentate.

      Ștergere
    3. Dupa care ma astept sa vad analize pe corelatii in ceea ce priveste in functie de profilul/ structura alegatorilor din fiecare circumscriptie,
      ce tip de candidat a pus ARD,
      daca apropierea/ departarea candidatul fata de asteptarile obiective ale electoratului functie de structura acestuia (varsta, educatie etc.) a generat diferente semnificative in ceea ce prveste votul,
      au adus sau nu personalitati langa ARD care sa transmita mesajul local anumitor categorii de votanti in randul carora sa aiba credibilitate
      etc.
      Intrebarea mea in final, astfel de analize clar nu tb facute de tine, insa la ARD se fac? Ca daca nu inseamna ca sunt niste amatori si ma stresez degeaba...

      Ștergere
    4. http://www.contributors.ro/administratie/poporul-elita/

      Ștergere
    5. Ce analize post-electorale să facă în condițiile în care nici măcar campanie nu au reușit să-și facă - așteptând vreo directivă sau vreo bombă mediatică de la Cotroceni ??? :)

      Ștergere
    6. As zice totusi ca e mult mai usor sa analizezi ce ai facut sau ce n ai facut decat sa faci. E un prim pas. Insa faptul ca au facut o treaba slaba ca si campanie nu ar tb sa impiedice pe nimeni sa analizeze. Plyus ca pt analiza nu tb nici bani, nici multi oameni. Doar vointa.

      Ștergere
  2. Functie de virsta, care e distributia celor care au mers la vot?

    Dar functie de virsta si judete (geografic)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De văzut când şi câte din aceste date vor fi făcute publice.

      Ștergere
  3. pensionarii au fost mai putini la vot, de la 45% din votanti, la 33% si asta din cauza vremii. adica la fel ca si celelalte categorii de varsta.
    acum intrebarea este daca ei se adaugau la electoratul usl si era si mai jale...sau erau din electoratul pdl si atunci...ma bufnea rasul.

    RăspundețiȘtergere
  4. a fost palada la a3 cu analiza votului.
    ce mi se pare iesit din comun. 16% din electoratul maghiar care a fost la vot, a votat cu usl.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca exista o serie de explicatii si unele mi se par intrinseci sistemului semiprezidential. Un caz extrem de similar a avut loc in Franta la inceputul anilor 90. In 92 stanga (adica majoritatea prezidentiala) sufera o infrangere la cantonale pentru ca in 93 sa fie batuta crunt la legislative (dreapta ia 80% din mandate).

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog