Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 decembrie 2012

Parlamentare - rezultatele în perspectivă

USL: Jagannatha

2008, parlamentare: 3,5 milioane voturi (PSD + PNL)
2012, locale:             4,4 milioane voturi
2012, parlamentare: 4,3 milioane voturi

Vineri scriam: "Ultimul sondaj CCSB confirmă trend-ul descendent care va duce în cele din urmă puterea sub numărul de voturi primit la locale". Şi aşa a fost, chit că doar cu foarte puţin.

Să localizăm scorul USL de la parlamentarele în 2008 prin intermediul a trei informaţii.

1. Pentru prima dată după 1990 un partid sau alianţă obţine mai mult de 40% din voturi.

2. Diferenţa dintre USL şi locul doi (43 de procente) este de două ori şi jumătate mai mare decât cea mai mare diferenţă înregistrată după 1990 între locul unu şi locul doi la alegerile parlamentare. Recordul anterior a survenit în 2000, când PSD obţinea un scor cu 16 procente mai bun decât cel al PRM.

3. Numărul de voturi obţinut de USL este cel mai mare primit de o alianţă sau de un partid după 1990. Repere (în voturi pentru Camera Deputaţilor, situaţia fiind identică la Senat):

2012, USL: 4,3 milioane
1992, FDSN: 3,0 milioane
1996, CDR: 3,7 milioane
2000, PDSR: 3,9 milioane
2004, PSD+PUR: 3,7 milioane
2004, ADA: 3,2 milioane

Toate aceste elemente pot fi explicate prin forţa PSD şi PNL, combinate. Lista de la punctul 3. conţine trei versiuni ale PSD din trecut, o coaliţie construită în jurul PNŢCD şi o alianţă între două partide care primiseră fiecare la alegerile anterioare mai puţin de 10% din voturi (ADA), situaţii foarte diferite faţă de cea în care se află PSD şi PNL sau faţă de cea în care se aflau la momentul formării USL.

ARD: Implozie

2008, parlamentare: 2,2 milioane
2012, locale:           2,1 milioane voturi (după înlăturarea aportului adus de alianţe)
2012, parlamentare: 1,2 milioane voturi

PDL a trecut prin criză, tăieri, proteste, etc. pierzând doar 100 de mii de voturi, dacă şi acelea. În schimb din iunie şi până acum au dispărut nouă sute de mii de votanţi. În curând vom afla şi în care judeţe se află, mediul de rezidenţă (rural/urban), etc etc.

Nu pe aceşti votanţi-lipsă trebuie dată vina. Cu 2,1 milioane voturi, ca la locale, PDL/ARD ar fi luat un 25%-27% care i-ar fi făcut mai mult rău, (re)creând iluzia că totul e OK şi neîmpiedicând USL de la obţinerea unei majorităţi. Problema e strategică. Cu 2 milioane de voturi nu eşti cel mai puternic partid din România. Cu 2 milioane de voturi, când vin 7 milioane de oameni la vot, ca în 2008, ai nevoie mare de aliat - sau de traseişti cu toptanul în caz că vrei să guvernezi de unul singur. Dacă vin 9 milioane de oameni la vot (ca la localele din 2012) Flutur pierde, primarii din oraşele Ardealului tremură iar restul partidului se scufundă. Pentru o forţă politică care se definea drept singurul partid de dreapta, a avea doar 2 milioane de votanţi într-o ţară în care vin la vot constant 7-11 milioane era de necomentat. Mai bine că a venit trezirea.

Ca element simbolic, ARD este foarte aproape de numărul de voturi obţinut de CDR 2000 + PNL acum doisprezece ani (1 293 398).

PPDD: Surpriza

Locale: 800 mii voturi
Parlamentare: 1,05 milioane

Singura forţă politică majoră care nu a pierdut voturi între locale şi parlamentare, ci dimpotrivă. PPDD a confirmat estimările din practic toate sondajele, care arătau că va depăşi scorul de la locale. Ca şi atunci, electoratul s-a mobilizat iar voturile au fost protejate în secţiile de votare, ceea ce denotă selectarea unui personal calificat (evident foşti membri ai altor partide).

UDMR: Emoţie

La 11 mii de voturi de ratarea pragului de 5%. Probabil că UDMR ar fi ajuns oricum în parlament pe baza pragului alternativ (ocuparea locului unu în 6 colegii de Camera Deputaţilor şi 3 de Senat), dar totuşi.. vorbim despre cea mai slabă performanţă electorală a UDMR din istorie, şi la voturi şi la procente.

Motivul principal? PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania). Numărul votanţilor de etnie maghiară a rămas identic cu cel de la parlamentarele din 2008 (deja o problemă - al etnicilor români a crescut cu aproape jumătate de milion), dar mai mult de o zecime dintre aceştia s-au îndreptat acum spre PPMT.

Exit-poll-uri şi sondaje: Coroniţă

Exit-poll-uri practic pe linie. Diferenţe în genere minuscule, în marjă, de arătat doar cu lupa sau datorate voturilor din ultimele trei ore (ex. prezenţă crescută în Gorj şi Ilfov, nu chiar bastioane ale PDL).

Sondajele din timpul campaniei: în genere cine a dat cifrele cele mai sceptice pentru ARD şi cifrele cele mai optimiste pentru USL a avut dreptate. Precum în bancurile cu final sec, USL chiar avea 60 la sută.

35 de comentarii:

  1. Felicitari pentru numarul ridicat de previziuni adeverite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cuuum? Le dai coronita si celor de la CSOP? Ei, cei care au fost cei mai foarte exacti si au dat USL la 54 si PP-DD la 10? LOL. Barbule, tu tzii cu ursul, bre vinatorule bre... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uiti ca au respectivii au mai zis ca au 9% nealocati!

      Ștergere
    2. Turambar, au închis exit-poll-ul la 18. A venit Gorj-ul şi Ilfov-ul peste ei, ata ete.
      Eu cu CSOP am avut o dispută publică mare spre mărişoară
      ( http://sociollogica.blogspot.ro/2012/08/drept-la-replica-din-partea-csop-si.html ) , ar fi uşor din partea mea să zic şi să dreg, nu e frumos.

      Anonim, i-au alocat ei. Dar nu a fost o spirală a tăcerii la ARD cum s-a crezut, ci la USL.

      Ștergere
    3. o fi coronita cu 48 de straturi :)

      Ștergere
    4. @Barbu Mateescu
      Nu stiu cat au alocat sau nu. Mie mi s-a parut ca nu pentru ca suma la CDep era 88% si suma la Senat era 89% (http://www.romanialibera.ro/actualitate/alegeri-2012/rezultate-alegeri-parlamentare-2012-exit-poll-usl-castiga-detasat-286824.html )

      Ștergere
    5. M-am gândit la procentul celor care nu dăduseră un răspuns, altă poveste în întregime. Da, interesant.

      Ștergere
    6. Interesant! Sa fii uitat Turambar ca, pe site-ul personal, in 2 postari succesive, a dat USL cu 56% si ARD cu 21/20%?

      Ștergere
    7. Care e acea poveste ? Pana acum, ni s-a tot spus ca sunt cei cu optiuni fringe/minoritare. Acum ce-a mai fost, ii urmaresc peste tot serviciile/basescu ? :)

      Ștergere
  3. felicitari barbu,felicitari turambar!
    totusi am impresia ca la sondaje, oamenii au spus exact de voteaza si nu mai era nevoie de calibrari.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.nasul.tv/2012/12/10/dictatorul-fugit-pina-oslo-revolutia-invins/
    Nu poti primi premii cand se face blat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi dacă nu era blat, tot erau praf. Dar aveau iluzia că e bine.

      Ștergere
  5. Văd că lumea încă o ţine cu politica-n sus şi-n jos. Mai fascinant, cu Băsescu-n sus şi-n jos. Am scos comentarii la greu, acum e vreme de analize şi cifre la rece.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gresit, barbu. vremea cifrelor a trecut pentru ca sunt clare. tocmai analizelor pe fapte le este timpul. iar apropo, mie mi-ai taiat comentarii cu cifre :)

      Ștergere
    2. si da, e jagannatha, insa nu doar din punctul de vedere al cifrelor

      Ștergere
    3. berenger, am 3 comentarii tăiate azi. nici unul nu e al tău.

      Regret dacă s-a întâmplat aşa ceva în trecut, probabil că erau injurii sau am făcut o eroare, scoţând un comentariu care trebuia să rămână.

      Ștergere
    4. era un comentariu la articolul lui buscu citat aici. nu conteaza. cifrele erau asa: 4500 euro km de dezapezire sub boagiu, 67000 sub ponta. stiu, nu e sociologie. nici macar turambar nu putea prevedea asa ceva :)

      Ștergere
    5. hai bre dom' barbu...taiasi matale frumusete de pamflet?
      si daca ponta da 67.000 de euro pe km de deszapezire inseamna ca ori are de unde...ori e gogonata.

      Ștergere
  6. "Pe scurt:

    - USL în scădere masivă şi consistentă;
    - ARD se luptă să ia 1,6 milioane voturi;
    - Orice este posibil în legătură cu PPDD."

    Pe prima ai dat-o de gard. Usor si pe a doua. Dar per total ai fost in plan. Felicitari.

    Totodata, merita felicitat M Palada. A dovedit ca isi face treaba, chiar si cu bani de la mogul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima foarte adevărată şi nedată de gard. USL a luat 27,3% din voturile românilor aflaţi în ţară (4,3 milioane din 15,7).

      De-a lungul ultimelor trei luni, la CCSB, acelaşi indicator: 39% - 37,2% - 34,7% - 31,3%.
      La Avangarde: 41% - 34% - 32,4%.

      CCSB ia coroniţă.

      Ștergere
    2. Si cand, cu exceptia 1990, a luat o alianta mai mult? doar nu credea ca vor veni mai mult de 40-45 de procente la vot? Acum, probabil ca stii foarte bine, ca intre estimarea din sondaje si realitate e o diferenta, de regula doar 80 de procente din cei care afirma ca merg la vot mai ajung sa dea cu stampila.

      Eu cand ma refeream la scadere masiva si consistenta, intelegeam o scadere procentuala. Din total voturi. Ceea ce evident ca nu avea cum sa se intample. Daca tu te refereai la altceva, asta e alta poveste.

      Ștergere
    3. Păi eu în articol explicam la ce fel de scădere mă refeream :) oricum nu mai contează.

      Ștergere
  7. Cand am spus asta, pe 5 dec. (adevarat, pe facebook) mi-am luat toate injuraturile. Acu na, hai ca postez si la tine...te parazitez putin, sa ma laud, nu de alta.

    Cea mai slaba campanie electorala pe care am vazut-o pana acum. Totusi, pentru ca tara asta are un potential de paradox enorm, parca vad ca:

    1. USL le va administra astora de ARD o bataie ca la Vaslui dupa ce o iesit tulburelul. Poate si cu usoare perversiuni. Si vor face asta in contextul in care au 2 inutili ca lideri si au avut o campanie mai proasta ca Geoana. Per total, scot un 55-60 la suta
    ca rezultat electoral, ceea ce se traduce in 60 - 63 in mandate.

    2. ARD pierde procente si in campanie. Cel putin la nivelul intentiei de vot (asta ii face unici, dragii de ei). In realitate, datorita conformismului social (romanii, desi e greu credibil mai si mint - chiar si in sondaje) vor scoate cu 3-4% peste ce au in sondaje. Adica vreo 22 in alegeri, 25 in mandate. Poate putin mai mult, dar depid de o gramada de variabile. Si cand te rogi ca iarna sa nu fie ca vara...

    3. PPDD. Da, PPDD, pentru ca romanu se pricepe la politica la fel ca la fotbal. Si la poezie. Astia cred ca iau intre 8 si 15%. De ce asa mare diferenta? Motivul e acelasi ca la ARD, numai ca e mult mai rusinos sa spui ca votezi cu domnu Dan. La mandate, cred ca putem avea cam 13-17% din parlament violet. Mai ales la minte.

    4. UDMR. Intra in parlamnet, zic eu. Da intra asa, incet, sa nu ii vada nimeni. Oricum, cred ca li se pregateste o tusa prelungita, daca nu se rupe USL.

    5. Vadim cu ceata de baieti veseli si agitati ramane pe afara.

    In ceea ce priveste liderii politici. La USL intra toti astia funduri tabacite. La ARD e putin mai complicat. Ca si ei sunt mai complicati. Udrea are noroc, ca amaratu ala de e contracandidat nu prea are sustinere. MRU cred ca va fi la mana redistribuirilor. Neamtu la fel. Blaga nu...caporalul intra din prima. Ca asa e frumos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este adevarat, scorul mare al USL este datorat in primul rand procentelor de start ale celor 2 partide; in 2008, PSD a obtinut 35 % din mandate (in 2012: 36 %, fara UNPR si 38 %, cu UNPR), iar PNL a castigat 20 % din mandate (in 2012: 25 %), impreuna avand, asadar, in 2008, 55 %. Prin urmare, castigul dobandit prin unirea celor doua partide (plus PC, UNPR si o televiziune) este de 11-12 %. In cazul Aliantei DA: startul celor doua partide, PNL si PD, a fost mai mic de 20 % (fiecare partid component ADA obtinuse anterior sub 10 %) si impreuna, ca alianta, au crescut tot cu 11-12 % (ajungand la aproximativ 31,5 %). Si asta s-a petrecut pe acelasi fond de aroganta al Puterii ca si acum dar, ATENTIE! fara criza economica, salarii taiate si pensii impozitate suplimentar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am folosit mandatele, ci voturile sau procente din voturi. Diferenţa poate fi semnificativă, mai ales acum.

      Ștergere
    2. Folosirea voturilor, nu a mandatelor, in analiza indica o crestere mai redusa a USL (2012) fata de PSD+PNL in 2008, de circa 6% (nu 11-12 %).

      Ștergere
    3. Senat: 3,64 milioane în 2008, 4,4 milioane în 2012.

      Nu e de 11-12%, ci de 19% (prin comparaţie cu 2008) sau de 15% (din cele din 2012).

      Ștergere
    4. 66-67 % (2012) - 55% (2008)= 11-12% (in mandate). Nu cred ca e cazul sa ne folosim de valori absolute ci de cele relative!

      Ștergere
  9. bulz-al-arab(8stele- 4 pe fiecare epolet)11 decembrie 2012 la 15:31

    Pentru cei care au deschis mai tarziu (sau deloc) cartile de statistica matematica, le reamnintesc ca media unei repartitii normale are raza intervalului de incredere (marja de eroare TEORETICA) aproximativ 1/Sqrt[n] la un nivel de incredere de 95%, unde n este volumul selectiei(ma rog, formula e mai complicata dar nu umblu cu tabele ale repartitiei Student sau ale functiei Laplace dupa mine).Asta inseamna ca la 10000 de repondenti eroarea este de 1%, la 20000 eroarea este 0.7% etc. Singurii care au fost masurati corect au fost UDMR(toata lumea) si domnu'Dan (doar unele case de sondaj).Cu USL-ul si ARD_-ul, adica ce interesa mai mult, au iesit din nou pe miriste si-au picat pe alea 5% cu ghinion. Mai incercati, baieti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Parerea mea e ca ai gresit. USL a avut 4.45 milioane voturi la Senat si 4.35 la Camera. La Camera, exista si minoritati nationale care nu erau la locale. Oricum nu cred ca a scazut deloc in 6 luni in care nu au facut nimic.
    Deci referendumul din vara a avut succes ca strategie politica. A fost singura tema de campanie nationala a USL. Nu pot sa cred ca exista comentarii (EVZ.ro) cum ca ARD nu a reusit sa profite de valul de simpatie de la referendum. Care val? Care simpatie? Rezultatul referendumului a mobilizat votantii anti-ARD si anti in general. Presupun ca si cresterea de la PPDD e tot din acelasi motiv. Nu cred ca PPDD a facut ceva sa creasca.
    Tot rezultatul referendumului a demobilizat total primarii si baronii PDL. Daca Basescu evita suspendare cu orice pret timp de 6 luni, ar fi fost vazut ca o ultima speranta. Ca persoana care poate scoate oricand iepurele din palarie. Cred ca PDL-ul ar fi fost mult mai bine mobilizat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca părere/analiză pur personală : a fost un scor bunicel al USL, combinat însă cu unul catastrofal al ARD-ului și cu unul excelent al PP-DD-ului. Plus de asta - deși sună a teoria conspirației - îndeplinirea "la mustață" a pragului electoral de către a UDMR mi se pare ... suspectă. ;)

    În primul rând cel mai interesant de analizat cred că ar fi scorul jalnic al ARD-ului.
    Cauzele cred că sunt următoarele :

    1. Pierderile serioase de la alegerile locale combinate cu cvasi-totala incompetență/incapacitate a primarilor rămași și a organizațiilor din teritoriu.

    Atât datorită crizei economice și lipsei de fonduri aferente, a noilor metode de aplicare a uninominalului cât și datorită vremii infecte rolul reprezentanților locali a devenit extrem de important : 10 primari ( mai ales din mediul rural ) care au fost activi în a organiza și trimite mașinile primăriilor pentru/urnele mobile la simpatizanții știuți probabil au decis votul în colegiul cu pricina. ;) Ori pierderile masive din primăvară și-au făcut simțite efectele abia acuma.

    Dar acesta a fost un obstacol de natură "tactică" aș zice - în condițiile ideale sperate de think-tank-urile ARD-iste și tot nu s-ar fi trecut de mai mult de 25%. Așa că să trecem mai departe ...

    2. O campanie absolut ineptă - care a părut că depinde sau măcar așteaptă "material" de la Controceni pentru a-l propaga și amplifica.

    Nu știu dacă a fost doar efectul non-combatului și apatiei organizațiilor PDL ( că altele nu prea există în ARD :) ) locale sau și efectul unei "mâini de fier invizibile" - nu spunem a cui ;) - dar aportul ideatic nu doar al locotentenților din teritoriu dar chiar și al marilor 'telectuali de dreapta din România a fost fie cvasi-nul fie deja rulat și oarecum abstract/irelevant pentru marea majoritate a votanților : chestii gen plagiatul lui Ponta, lenea lui Antonescu bla, bla ... nimic nou. Impresia mea - poate greșită, dar mi-o asum - e că toți ( inclusiv inamicii ! ) au așteptat cu sufletul la gură ca Băsescu să "scoată la interval" ceva nou, credibil, de ultimă oră, eventual obținut așa ... la limita legii de către serviciile secrete, organele de anchetă, masoni, bubuli, marțieni, oricine - ceva cu adevărat bubuitor, care să-i nimicească complet pe Ponta & Antonescu ... sau măcar pe Iliescu și Voiculescu ... sau fie și pe Tăriceanu și Dragnea ... o casetă video cu un teanc de euroi foșnitor înmânați de vreun KGB-ist ... vreo confesiune de la vreun mafiot traficant de carne vie/de droguri/de țigări măcar ! care-i să-i menționeze ... sau cel puțin vreun filmuleț cu o orgie ( de preferat homosexuală ! :) ) ... să-i demaște în fața tuturor cine sunt, să arate ce chestii adevărate și periculoase știe ...
    Și s-a tot așteptat ... o săptămână ( "nu poate dom'le să spună de la început, că uită lumea, că românii e proști" ), două ( "încă nu - îi lasă pe ei să atace primii și dup-aia îi rupe !" ), trei ( "ce dracu' ? dar e grav de tot dom'le - trebuie să-i avertizeze pe americani inainte că după ce se află o să sară rușii pe noi !" ), ultima ( "le-o dă chiar înainte de alegeri să nu mai aibă timp să facă nimic !" ) și ... NIMIC ! Adică nu chiar nimic ci doar niște semi-înjurături, slab mascate ( "nu înghit un porc !" ) care trădau mai degrabă neputința și frustrarea decât atotputernicia și talentul păpușăresc așteptat. :))

    Revin - salvare temporară de siguranță.

    RăspundețiȘtergere
  12. inca o chestie: romanii au iesit la vot. s-au dus peste 50% din nr de alegatori aflati in tara sa voteze. si asta, pe o vreme aproape imposibila in unele localitati din tara.
    iar in rural,cred ca prezenta efectiva a fost mai mare decat in urban. mai ales daca tinem cont de migratia de la sat la oras si de emigratia masiva din ultimii ani de la tara.

    RăspundețiȘtergere
  13. Barbu, spune-mi, te rog, exista macar un colegiu pe care sa-l fi castigat PPMT?!? dar PCM a candidat in aceste alegeri?!? daca da, am aceeasi intrebare--au reusit sa castige cel putin un colegiu?!? multam :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici PCM, nici PPMT n-au ocupat locul unu în vreun colegiu. Nu ştiu forma sub care PCM s-a prezentat la alegeri, informaţiile din presa de limbă română sunt confuze.

      Ștergere

Arhivă blog