Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 iunie 2013

Democraţie bolnavă: sistemul închis

Imediat după revoluţie, un partid avea nevoie de 251 de membri ca să se poată înfiinţa.

Începând cu aprilie 1996, legea se schimbă: este nevoie de 10 mii de membri.

Condiţiile devin şi mai dure în 2003: douăzeci şi cinci de mii de membri. Numărul de judeţe din care trebuie să provină membrii respectivi creşte de la 15 la 18. Participarea la vot se prăbuşeşte. Şi asta în condiţiile în care:
- miza economică a alegerilor devine din ce în ce mai evidentă, atât pentru alegători cât şi pentru partide
- mită electorală devine un fenomen vast
- organizaţiile de partid din România se rodează şi devin extrem de performante
- consultanţa şi marketing-ul la nivel naţional (know-how-ul) se îmbunătăţesc simţitor.

Toţi aceşti factori ar fi trebuit să mărească participarea la vot sau cel puţin să o menţină la cote semnificative. Nu a fost cazul.

De la 14 milioane de votanţi la parlamentare în 1990 s-a ajuns la...
12 milioane la mijlocul anilor '90, apoi la...
7-8 milioane acum câteva luni sau în 2008. Să nu uităm că în tot acest timp de emigrat nu au emigrat 6-7 milioane de persoane, ci mai puţin, iar de-a lungul ultimilor 20 de ani au căpătat drept de vot milioane de oameni născuţi în anii '72-'89, mult mai numeroşi decât cei care au murit în aceste două decenii.

La prezidenţiale (unde partidele nu apar în prim-plan), prezenţa a scăzut ceva mai puţin de-a lungul timpului. Diferenţa de 3 milioane de voturi între prezenţa totală la prezidenţiale şi cea de la parlamentare arată şi mai concret problema cu care se confruntă partidele politice.

29 de comentarii:

  1. Excelent. Faptul că sistemul e închis este una din problemele fundamentale ale sistemului nostru politic. E unul din motivele pentru care susțin votul majoritar: e sistemul electoral cel mai deschis posibil. Niciun fel de cerință națională sau știu eu ce prostii. Dacă nu-mi convin candidații dintr-o circumscripție mă înscriu și eu în cursa electorală, în condiții de egalitate. De asta se feresc partidele noastre de VU ca de dracu'.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sistemul e inchis deoarece partidele nu au multi membri cotazanti . Au devenit oligarhii care prin necesarul imens de finantare (respectiv donatii ca din cotizatii , toate string foarte putini bani ) se fac pres in fata donatorilor dar in acelasi timp trebuie sa se protejeze de oricare concurenta . De aici si cresterea cerintelor care fac dificila infintarea unui nou partid dar si dezafectiunea cetatenilor pentru politica care doar promite aiurea.
    Caracteristicile sint tipice a asa numitei partitocratii care nu se intereseaza deloc de problemele natiunii , nu elaboreaza absolut nici o strategie reala nationala in eliminarea decalajelor cu restul tarilor (in primis ex comuniste ) .
    Tot e o lupta pentru ciolan si contracte de stat tot mai grase.Adica coruptie masiva atit pe partea de cerere cit si pe partea de oferta . Potentialul "client" mituieste "furnizorul politic" la cererea acestuia din urma .
    PS. Va urma votul pe liste pentru a blinda si pe acest versant , al votului , acea nomenclatura care va fi prezenta zeci de ani in viata politica .Experienta altor partitocratii (tip Italia , Grecia) invata care va fi viitorul mioritic .

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in America e inchis sistemul si nu vad sa existe o problema. Poate n-o fi inchis dpdv legislativ, dar sigur de facto este inchis.

    Probabil ca la nivel politic s-a gandit ca e mai productiv sa existe doar cateva partide, decat sa existe o puzderie asa cum erau prin anii '90. Asta ar incuraja fortarea "reformarii" lor cu sange proaspat si din cate observ exista o gramada de reformatori pe piata politica romaneasca. :)

    Nu in ultimul rand, mai ales pe partea dreapta, exista o multime de partidulete nou aparute, deci nu e chiar o problema. :))

    Problema apare mai ales pentru cei SINCERI care vor sa infiinteze un partid socialist. Sau unul de dreapta...nu stiu care curent de dreapta nu exista deja, dar ma rog. Trebuie ori sa "cumpere" unul infiintat deja, ori s-o ia de la zero si sa se loveasca de datele de mai sus.

    Iar problema adevarata incepe abia dupa aia. Cati bani trebuie sa platesti la alegeri...e o intreaga polologhie si foarte multi bani pentru unii sinceri iar ca sa izbuteasca...ii mananca sistemul sau se dau de partea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. In acest caz oare mai e sistemul 'inchis' adevarata problema? Eu inclin sa cred ca oricat de 'deschis' ar fi, si 10 membri sa fie conditia minima pentru infiintarea unui partid, tot nu va creste prezenta la vot.
      Interesul electoratului pentru procesul democratic este la un nivel atat de scazut pentru ca electoratul percepe gresit sistemul asta pluripartit. Pentru un partid mare ca PSD sau PDL factorii de decizie sunt 50% cativa milionari - mai mult sau mai putin penali - care contribuie financiar si 50% primarii care contribuie atat financiar cat si cu capital electoral. Cum ar lupta cu ei un partid de dreapta nou, onest, pus pe treaba? Ar trebui sa aiba o gramada de sustinatori activi, care sa se implice, sa puna bani, sa faca voluntariat.. mii, poate chiar zeci de mii. Nicusor Dan abia a strans 8% din voturi in Bucurestei cu cateva zeci de voluntari, dar si cu donatii de la sute de persoane, cu 'reclama' propagata online prin mii de tineri. Pentru un partid ar fi nevoie de mii de voluntari, zeci de mii de persoane dispuse sa contribuie cu timp si bani. De fapt asta este esenta sistemului democratic atenian - toti cetatenii cu drept de vot se implicau direct in actul politic, nu doar cu un vot aruncat la intamplare o data la x ani.

      Ștergere
    3. pehash, vezi mai jos te rog ce am scris.
      te inseli.
      pe inmures.ro unde am scris mult pe temele astee in timpul meu liber vei gasi diferite exemple.
      Cauta pe net partidul piratilor din Germania sa vezi cum anume au reusit sa intre in parlamentul landului Branderburg capitala Berlin.

      In spania legea zice : fondatorii partidului.
      pentru ca zice fondatorii partidului inseamna ca minim 2 pt face partid.

      Daca tu ai vrea sa iti faci un ONG sau SRL si ar trebui sa stringi 25000 semnaturi din 18 judete, ce ai mai zice ?
      Important este sa fie LIBERTATE de a face ceva si de a concura.
      Este treaba mea si a altor prieteni, daca noi, care am facut ceva la viata noastra, dupa niste criterii si o etica, vrem sa facem si buna guvernare a unei comunitati, unde stam poate 340 zile dintr-un an.

      Nu uita : LIBERTATEA de a crea usor ceva pe timpul, banii , stiinta, creativitatea acelor oameni PRIVATI.
      Nimic altceva. ;)


      Ștergere
    4. Eu n-am scris ca limita actuala este buna, doar ca nu e asta principala problema, ci neimplicarea electoratului in actul de guvernare, in afara votului dat o data la 4 ani.
      Exemplul tau de mai jos cu 5 Stelle este penibil si in acelasi timp o dovada clara ca peste tot in lume oamenii voteaza la fel de prost. Partidul piratilor? partidul clovnilor?.. E mai buna o extrema decat alta?
      Eu as prefera sa vad in parlament doar oameni care au demonstrat deja ca sunt in stare sa inteleaga o lege, eventual chiar sa o scrie sau sa o completeze. Desigur, asta ar insemna ca acestia sa fie reprezentativi pentru majoritatea electoratului. Momentan electoratul roman ii alege pe Becali si Dan Voiculescu...

      Ștergere
  4. gata! s-a gasit! http://www.dcnews.ro/2013/06/adrian-papahagi-avem-candidatul-femeie-pentru-prezidentiale/
    dar cel mai mult ma preocupa momentul cand va apare un partid de stanga pe bune... si niste manifestatii ca in brazilia.
    si sunt foarte curios cum se va desfasura propaganda dreptei atunci.
    am asa o presimtire ca multi din astia de dreapta de acu, vor trece cu arme si bagaje la "comunarzi". ceva de genul :„Căpitane, / Nu fi trist! / Garda merge înainte /. Prin partidul comunist!”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dc news,jurnalul national,luju si gip ciuvica. revista urzica era mai credibila.

      Ștergere
    2. doamna, in timpul cand adrian nastase imparatea in aceasta tara si mai nimeni nu avea curajul sa-l infrunte,ciuvica a fost inamicul public nr unu al regimului.
      asa ca atunci cand vorbeste ciuvica il ascult, ptr ca am un precedent favorabil domniei sale.
      in ano...timpurile alea era mare lucru.

      Ștergere
  5. Am simtit asta la Nicusor Dan. Nu c-ar fi avut vreo sansa dar de dragul statisticii cum ne-ar putea reprezenta el in conditiile astea? Sau oricare altcineva? Cu tot cu retele sociale samd.

    Care sunt sansele unuia "nou" sa intre in hora?

    Cum putem schimba asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate ANONIM, este foarte simplu : modificind legea partidelor si a alegeriloe, astfel incit in 2016 oameni diversi din multe locuri de tara sa poata sa faca ce a facut Nicusor Dan si mult mai mult.
      Anul trecut am finantat ceea ce se poate vedea ca rezultat in tabelul din PDFul aflat la final de postare :
      http://blog.inmures.ro/2012/12/conditii-de-infiintare-a-partidelor-politice/

      S-au scris citeva articole stiintifice pe bune si unice ca urmare a acestui studiu unic realizat in Romania dupa 1989 si finantat din surse private.

      Nu am inventat noi roata la caruta asa ca solutia este ceea ce se intimpla de multa vreme afara : sa poti sa faci un partid sau cel putin o lista civica si sa fie pe acea lista civica oameni ca Nicusor Dan, care scot la vot altfel si care pe lista civica fiind string mai multe voturi.
      Nicusor Dan neavind posibilitatea sa faca usor un partid asa cum a facut un ONG, desi in unele state partidul este tot un ONG, a luat multe voturi ca independent, dar legea proasta nu i-a acordat aceleasi sanse, ca celor aflati pe lista unui partid.

      Deci cel mai simplu este ceea ce am facut ca persoana privata interesata cu adevarat de miscari de la firul ierbii pornite in comunitati, care sa creasca in timp asa cum se intimpla cu orice fiinta sau organizatie vie.
      Si a dus la ceea ce am postat si mai sus :
      http://blog.inmures.ro/2013/03/legea-142003-a-partidelor-partidelor-politice-si-necesitatea-modificarii-ei/

      Acum ramine de vazut cum convingem parlamentarii sa schimbe legea si sa permita ca in tarile din studiu de la primul link sa putem face partide usor pe timpul, munca, banii nostri a celor interesati.


      Ștergere
    2. Am citit. Cum facem sa mergem mai departe? Eu ce pot sa fac?

      Ștergere
    3. Pai puteti cere parlamentarului dvs. sa sustina proiectul de lege si sa il dati tiparit ca exista facut.
      Cred ca asta se poate face ca forma simpla de civism.

      Ștergere
    4. am facut asta la inceputul lui august.
      dupa cateva schimburi de email-uri asta e raspunsul primit acum cateva zile

      "Am contactat deja pe autoarea documentaţiei pe care ne-aţi trimis-o, doamna dr. Roberta Ogaru şi am iniţiat deja discuţiile premergătoare pentru dezbaterea atât de necesară cu diverse ong-uri.

      [...]

      Am considerat oportun ca, pentru a nu a arunca proiectul în derizoriu ci a obţine modificarea legii în sensul firesc, democratic, să găsim momentul mediatic şi politic favorabil pentru discutarea lui"

      acum ce fac?

      Ștergere

  6. Barbu Mateescu le zice bine.
    Completez : decembrie 2012 in Romania 40% oameni cu drept de vot sunt convinsi sa iasa sa voteze.

    Inceput de 2013 in Israel 69% , Italia 75%.
    De ce ?
    pentru ca intre 1-3 oameni pot crea partid. Pentru ca Movimento 5 Stelle a lui Beppe Grillo, nu pierde timp si bani sa stringa aiurea ca in Romania 25000 de semnaturi din 18 judete si fara televiziuni, ci doar munca serioasa de ani de zile a comediantului italian populist si cu spirit civic, folosind onlineul si iesirile in pietele publice ani de zile reuseste sa duca la 25% locuri la prima lor participare in alegere si sa asigure prin 75% din cetatenii cu drept de vot o mai buna reprezentativitate vs 40% la noi.
    Partidul lui BEppe Grillo nu se poate sa fie comparat cu PPDD din multe motive.


    Reactiile unor asa zisi lideri, care nu iubesc libertatea si competitia atunci cind aud de cerinta si proiectul de lege propus aici - http://blog.inmures.ro/2013/03/legea-142003-a-partidelor-partidelor-politice-si-necesitatea-modificarii-ei/

    sunt de genul : " Sa avem partide la colt de bloc ?"
    Da. Sa avem, asa cum avem multe ONGuri si SRLuri in cartiere, orase mici si mari, iar toate astea duc doar la bogatie de multe feluri si la rezolvari de multe probleme si cereri din acea zona in care activeaza.
    Ce ii doare capul pe ei ? Nu le cere nimeni bani si nu le cere nimeni din timpul lor sa activeze in noile miscari pornite cu adevarat de la FIRUL IERBII si sa nu avem avem situatii penibile de genul FORTA CIVICA, care a trebuit sa se coboare la preluarea unui partid inactiv sau situatii de genul Partidul Piratilor din Romania, care in 2 ani au strins doar 20000 de semnaturi in timp ce in SUEdia si Germania, partide similare au intrat in parlamentul european sau cel al unor landuri, deoarece timpul folosit la noi pentru a incerca sa rezolvi probleme birocratice si antiliberale, a fost folosit in a crea proiecte si planuri de altfel de guvernare, care a scos la vot un electorat intersat de acele domenii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Partidele sunt gasti. Sunt sisteme inchise cu sisteme de promovare dubioase, nemeritocratice. Sangele politic are nevoie mereu de infuzie proaspata, dar partidele actuale au blocat circuitul singelui. Partidele s-au oligarhizat, dar nu e nimic nou sub soare (exista si o lege de fier a oligarhiei). Daca lucrurile nu se schimba, putem asista la explozii sociale majore.

    RăspundețiȘtergere
  8. Radu Carp: Domnule Barbu Mateescu, interesant, sunt aceleasi idei pe care eu le am sustinut intr-un articol recent: Limitarea neconstituţională a dreptului de asociere în partidele politice şi a dreptului de a fi ales prin legislaţia în domeniu şi influenţa acesteia asupra participării politice, Studia Politica, vol. XIII, nr. 1/2013, pp. 125 - 141. Cunoasteti acest articol?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ar trebui să abordezi și problema taxelor prohibitive care se cer candidaților. Anul trecut, în decembrie, un partid avea nevoie de o sumă în jur de 360.000 de euro doar ca să înscrie o listă completă de candidați. Bașca publicitatea electorală normală.

    Asemenea taxe de participare se mai cer și în alte țări europene (de ex. Olanda), dar numai în România raportul dintre suma necesară unui partid pentru prezentarea de candidaturi complete și salariul minim e la aberantul nivel de 2500:1. În celelalte țări raportul e foarte mic, infim.

    Cât despre legea înființării partidelor, aceasta pune în mod evident la index dreptul la asociere. Pe toată planeta asocierea e un act liber între 2 persoane, nu între 2 persoane și, obligat-forțat, alte 24.998. Dar se pare că ăștia din UE nu au fost deranjați de asemenea „detalii” când ne-au băgat înăuntru. Mai important era să avem emceveul. Democrație originală, ce mama mă-sii.

    RăspundețiȘtergere
  10. articolul asta este precum camerele lui funeriu la bac...
    si restul?

    RăspundețiȘtergere
  11. Democratia nu exista in Romania este ceva arhaic primitiva ca populatia acestei tari in gandire si fapte; partidele politice din Romania sunt factiuni politice ce folosesc oamenii pentru propasirea bogatiei lor; populatie tinuta saraca ce accepta tacit si voteaza sa se 'razbune' pe ea insasi in fapt. Luam cazul Fenechiu (PeNaL) - CFR pentru propasirea contului personal chiar daca 'investitorul' a folosit o garantie luata pe credit bancar deci de unde sa dea sute de mil. euro sau sa faca investitii! Faara educatie nu vedem democratie dar educatia nu se face la tv-urile de contrabanda si santaj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si dvs va credeti de dreapta?ca sa nu mai intreb daca aveti si convingeri democratice...
      pai fenechiu nu e penal, macar pe principiul prezumtiei de nevinovatie. dupa condamnare si nu dupa cum zice dl guvernator, o sa fie, daca o sa fie ...
      asa si dl guvernator e penal, ptr ca are niscaiva dosare mai substantiale in asteptarea anului 2014...
      dar sa revenim. chiar credeti ca in balamucul asta dintre palate, a "ascultatorilor" din servicii la tot pasul, a razboaielor din justitie si a ochiului dna care "vegheste" peste tot ce e de la astia noi, este posibila o "manareala" la privatizarea cfr?
      personal ma indoiesc.
      faptul ca un investitor, sustinut de banci, preia o firma si o pune pe picioare e capitalism pur.
      ca bancile alea sa-i acorde sustinerea,trebuie ca respectivul sa produca garantii serioase, un plan de afaceri beton si perspective mai mult decat realiste de rambursare a creditului.
      iar educatia se face incepand de acasa si se continua la scoala. nu are legatura prea mare cu tv-urile de nicun fel, doar daca nu exista programe speciale cu agrearea acestora de catre m.e.n.
      eu consider ca ideile care rasar din postarea dvs, parca ar fi niste ghiocei presati intre mein kampf si capitalul.


      Ștergere
  12. ALO - www.aliantalegesiordine.ro, afirma ca politicienii se joaca cu statul de drept si democratia din Romania!
    http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?id=8430

    RăspundețiȘtergere
  13. ALO - www.aliantalegesiordine.ro, afirma ca politicienii se joaca cu statul de drept si democratia din Romania!
    http://mcppress.ro/forum/viewtopic.php?id=8430

    RăspundețiȘtergere
  14. De ce România cade la examenul de maturitate în faţa Europei?
    http://comunicatpentruromani.blogspot.ro/2013/06/de-ce-romania-cade-la-examenul-de.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Am analizat aici de ce sistemul din Romania este inchis

    http://atreiafortaromaniaprofunda.blogspot.com/2013/08/romania-si-modelul-extractiv.html

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog