Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 iunie 2013

Desemnarea primului ministru: cuvântul-cheie

Conform Hotnews, articolul din Constituţie va arăta astfel:

"Presedintele desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat."

Să luăm următorul caz:
PSD 38%
Alianţa Anti-PSD 46% (Partidul A 28%, Partidul B 10%, Partidul C 8%)
Alţii 16%.

PSD e partidul cu cele mai multe mandate. Alianţa Anti-PSD este alianţa cu cele mai multe mandate. De unde numeşte preşedintele primul candidat la ocuparea funcţiei de prim-ministru?

Dacă preşedintele e prietenos cu PSD, poate să numească de la PSD. "Să citim Constituţia cu atenţie. Pot să numesc de la partidul care a obţinut cel mai mare număr de mandate sau de la alianţa care a obţinut cel mai mare număr de mandate. Aleg să numesc de la partid, în numele stabilităţii ţării". PSD formează o coaliţie şi o majoritate parlamentară cu celelalte forţe (UDMR, minorităţi naţionale etc.) sau chiar cu partide/parlamentari din Alianţa Anti-PSD.

Dacă preşedintele e prietenos cu Alianţa Anti-PSD, va numi candidatul la ocuparea funcţiei de premier de la Alianţa Anti-PSD ("e vorba de forţa politică care a luat cel mai mare număr de mandate, fie ea partid sau alianţă").

În cazul în care citesc corect această prevedere, preşedintele are marjă de acţiune. Cel puţin până când Curtea Constituţională va fi sesizată prima dată şi va emite o interpretare.

8 comentarii:

  1. poate o fi alianta inregistrata la tribunal inainte de alegeri. decat zic. varza iese constititia. am vazut ca antonescu nu mai stia seara cum a votat ziua sa fie alesi sefii de servicii secrete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, vor sa inlocuiasca un articol interpretabil cu un altul la fel de interpretabil. Nu se spune ce se intampla cand avem 2 partide cu acelasi numar de mandate, nu se spune ce e cu alianta asta, nu se spune nici ce inseamna reprezentant.
    Si daca ar fi singura problema ... pe langa astia, Iorgovan era un geniu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă gândisem la faza cu reprezentantul, am zis să nu încarc articolul. Nu mă gândisem însă la povestea cu număr egal de mandate. Genial :)

      Ștergere
  3. mie mi se pare simplu... cine are mai multi parlamentari, partidul sau alianta, da primul ministru.
    daca e sa ne complicam as dori un raspuns la urmatoarea intrebare:
    daca presedintele nu stie sa numere sau numara gresit nr de mandate de la un partid sau al unei aliante de partide...trebuie trimis la scoala sau acasa?

    RăspundețiȘtergere
  4. buna ziua. Imi aduc aminte de Italia anilor 60. Partide cu 30% desemnau primul ministru (plus ceva partidulete). Premierul cadea in medie la 6 luni, caci partenerii de coalitie aveau drept de viata si de moarte. Mergem in aceasta directie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.romaniacurata.ro/dreapta-reunificarea-prin-dezagregare-4018.htm

      Ștergere
  5. Domnule Mateescu,

    Confuzia se trage din accentul pe care il atribuiti conjunctiei sau in detrimentul (sau chiar cu ignorarea) propozitiei argumentative din fraza.

    Daca citim romaneste " ... desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri" si apoi examinam exemplul furnizat de Dvs., ajungem la concluzia ca Alianta (46%) e singura calificata.

    Ramane doar sa ne mai intrebam in legatura cu o [teoretic posibila, nu?] ... egalitate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ar fi ca urmatorul criteriu sa fie nr de voturi primite de alianta sau partidul. si urmeaza procedura:
      Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat."

      Ștergere

Arhivă blog