Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 iunie 2013

Sondajele din ultimele 50 de zile - privire de ansamblu

Toate sondajele de mai jos au fost efectuate înainte de anunţul preşedintelui privind organizarea unui nou referendum.

Sondajele în discuţie, în ordinea efectuării:
INSCOP (aprilie - cel mai recent sondaj în care avem informaţii politice)
IRES (aprilie-mai)
CSOP (efectuat în mai-iunie)
ARP (mai-iunie)

Partide:

USL 60% (sondajele mai vechi), 58% (sondajele mai noi).

PSD 37-40%, PNL 21-23%.

PPDD variază între 7% (ARP) şi 10% (CSOP).

Lucrurile sunt foarte interesante când vine vorba de restul opoziţiei.



Suma e aproape identică, apariţia MP deranjează PDL, votanţii se reorientează.

Sondajul IRES nu e în lista de mai sus, întrucât modul în care au fost prezentate rezultatele nu permite deducţii despre Alianţa FC+PNŢCD sau despre Mişcarea Populară (au fost măsurate? Cât au obţinut?).

Prezidenţiale

Două institute au atins tema în două moduri diferite.
IRES: întrebare deschisă - spui orice nume vrei.
ARP: două scenarii cu listă închisă.

Nu te plictisesc cu multe cifre, ele pot fi găsite în link-urile de la începutul articolului şi oricum nu au avut loc mari modificări faţă de situaţia de la începutul anului sau de acum câteva luni.

Constante:

1. Antonescu pe locul unu indiferent ce, cum, care.

(O mică excepţie la INSCOP pe un aspect care nu ţine direct de intenţia de vot: "Victor Ponta este considerat potrivit şi foarte potrivit [pentru a fi preşedinte] de către 49% dintre respondenţi, Mugur Isărescu întruneşte preferinţele a 47% dintre români iar Crin Antonescu este considerat potrivit şi foarte potrivit de 44% dintre respondenţi").

Ca de obicei: scor cu 3 în faţă dacă ar candida din partea PNL. Scor evident mai mare (50%) dacă ar fi candidatul USL.

2. Ponta pe locul doi în cazul în care USL se rupe.

3. Electoratul disponibil pentru candidaţii la prezidenţiale ai PDL, MP şi FC+PNŢCD este de aproximativ 30% din cei care ar veni la vot.

Încredere în lideri politici

La sondajul CSOP, încrederea în liderii politici (oricare ar fi ei) este mult mai mică decât la alte institute. Acestea fiind spuse...

1. Întotdeauna Ponta > Antonescu.

2. Dacă se măsoară Isărescu şi Oprescu, aceştia de asemenea > Antonescu.

3. Antonescu > Băsescu (19-la-16 conform CSOP, 33-la-23 conform INSCOP) cu o excepţie (27-la-27 conform IRES).

4. Antonescu > oricine din PDL.
Băsescu > oricine din PDL.

5. Toate firmele care măsoară încrederea semnalează o creştere a încrederii în Traian Băsescu prin comparaţie cu sondajele efectuate în primele luni ale anului.

6. Încrederea în MRU măsurat în doar două sondaje: CSOP (15% - slab, sub Traian Băsescu, dar un pic peste oricine din PDL) şi INSCOP (27% - peste Traian Băsescu, la câteva procente în urma lui Crin Antonescu).

Concluzii

1. Ca şi în ultimii douăzeci ani, dreapta stă mai bine la intenţia de vot pentru lideri (prezidenţiale) decât pentru partid (parlamentare/europarlamentare).

Afirmaţia de mai sus e validă pentru toate partidele şi forţele politice care se consideră de dreapta.

2. Opoziţia e în flux, PDL va trebui să supravieţuiască unei provocări decisive pentru existenţa sa, şi anume apariţia unui nou partid.

12 comentarii:

  1. Sa fim seriosi....daca poti lua in calcul sondajul ARP, cred ca nu mai este nimic de discutat.....
    Ai uitat sondajul Avangarde, din mai, cu pdl la 16%, mp la 2% si ADA - 4%. Cred ca este evident care sondaje sunt in afara mediei....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e evident. Din punct de vedere statistic 2-3% nu contează. Când vorbim şi de MP, care tehnic nu există ca partid, lucrurile se complică şi mai mult.

      Chiar incluzând Avangarde în discuţie, imaginea rămâne aceeaşi. Dacă vedeam un sondaj cu PDL la 31% şi USL la 47%, sau cu Antonescu depăşit de MRU la opţiunea de vot la prezidenţiale (spontană sau listă închisă), atunci vorbeam de o surpriză.

      Ștergere
    2. Ce vreau sa spun este ca PDL are cel putin 15%, iar celelalte entitati de dreapta au impreuna 4-6%.

      Ștergere
  2. care sunt institutele de sondaje care au avut cea mai mare precizie la ultimele 2 alegeri plus referendumul si ce cifre/procente dau ele ? eventual care au fost ultimele?

    RăspundețiȘtergere
  3. Liviu: ai vreo problema cu ARP? te ascult

    RăspundețiȘtergere
  4. ARP e singurul institut in care pdl e sub 10% si tot singurul institut in care pnl mai are 23%, in celelalte pnl avnd cam 20-21. Nu e, deci, evident ce as putea avea cu ARP ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Liviu: chiar si Barbu a subilinat ca celelalte firme nu au introdus MP in lista iar CSOP n-a introdus nici Alianta PNTCD-FC. Daca ai sa faci acelasi calcul, de bun simt, ai sa vezi ca vei regasi din suma PDL+FC+PNTCD+MP chiar mai mult decat bazinul ARD de la parlamentare 19% fata e 16%.
    - Altfel, daca ai avea notiuni elementare de statistica ai stii ca diferenta intre 21-23 si 22-23 nu prea exista. E doar o chestie de medie. De asemenea, daca te-ai uitat la sondajul ARP din aprilie ai vedea ca acolo PNL avea 22%.
    - Mai ai si alte argumente? Cred mai degraba ca ti-a intrat in cap de altundeva ideea asta ca ARP e a nu stiu cui sau ca face treaba nu stiu cui.
    - Ca si consultant politic poti sa iti mai spun ca nu e nimic letal si eronat in a lucra cu (doooh!) oameni politici si a face studii de piata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand vezi de la luna la luna cum 23,5 devine 22,7, apoi 21,3 si mai apoi 20,4, exista in mod destul de clar un trend lent, dar exista....am si cunostinte de statistica si stiu foarte bine ce inseamna trend si manipularea datelor dupa interesul urmarit.....deci, nu mai este 23% de mult timp......si alte institute au introdus mp.....de exemplu avangard-ul din mai: pdl 16, mp - 2, ADA 4....stiu ca au facut un exit poll foarte bun impreuna cu cei de la curs....
      Oricat ai vrea sa ascunzi o realitate, ea este evidenta....cum se face ca ai cele mai bune cifre pentru pnl si lucrezi si intr-un minister liberal ?!....ce coincidenta !!! Bineinteles ca iti doresti sa arati o diferenta cat mai mare intre pnl si pdl.....nu uita ca la csop....din totalul populatiei, 10% simpatiza pnl, iar 9% pdl -ul (simpatia pentru psd fiind la 19%)...se putea alege o singura varianta, iar cei care au raspuns au fost 52%. Cei care vroiau sa voteze mp, au indicat rubrica alt partid....Si, spropos, e profesionist sa masori in sondaje, la intrebarea principala, si un partid care inca nu e inregistrat si care probabil nici nu o poate face pana in martie 2014 pentru a participa la europarlamentare ? Ca intrebare suplimentara, secundara, poate, dar nu ca intrebare "de baza", obtinand astfel un rezultat convenabil pe care sa il transmiti presei. Deci, unde este profesionalismul ?!

      Ștergere
    2. Sondajul de care vorbesti era INSCOP al PSD cel cu scaderea liberalilor si stagnarea PDL si cresterea PSD.

      Ștergere
  6. Liviu: vad ca ai o agenda clara. te las sa aberezi in continuare si sa alergi in afara realitati. o singura corectie: cine ti-a "vandut" marele secret ca lucrez "intr-un minister liberal" te-a mintit cu zambetul pe buze. faptul ca ai vanturat prostia asta mai departe te califica si nu mai e nevoie sa zic eu nimic. iti urez sa te trezesti la realitate

    RăspundețiȘtergere
  7. https://www.facebook.com/RatingPolitic

    RăspundețiȘtergere
  8. http://ro.linkedin.com/in/cristianandrei

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog