Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 30 octombrie 2013

Situaţia economiei şi codiţe electorale

Impactul la nivelul cetăţenilor României, adică unde contează la alegeri. În completarea acestui articol:

Pe 7 mai 2012, guvernul Ponta a preluat puterea.

a. Cursul de schimb leu-euro:

Atunci: 4,40 lei/euro.
Acum: 4,45 lei/euro.

Nu au avut loc distorsionări majore. După cum vei vedea mai jos, exportatorii sunt fericiţi.

b. Venitul mediu net:

Conform INS, atunci: 1530 lei.
Acum: 1635 lei.

Însă între timp a avut loc o inflaţie de 5,37%. Cei 1635 lei de acum valorează cât 1547 lei atunci. Creştere insesizabilă, de 1,1%. Dacă luăm în calcul şi deprecierea monedei naţionale, venitul mediu net a rămas acelaşi.

c. Rata şomajului:

Conform INS, acum este de 7,5%. Atunci era de 7,7%.

Conform ANOFM, care utilizează altă metodologie, 4,39% acum. Atunci: 4,56%.

O mică scădere.

d. Mediul bancar

Creditele acordate populaţiei sau actorilor economici au scăzut cu 2%. Însă depozitele au crescut considerabil.

Să luăm un exemplu concret: în ceea ce priveşte populaţia, creditele au scăzut cu 2 miliarde de lei, iar depozitele au crescut cu 8 miliarde (!) de lei. Românii bogaţi fac bani, ceilalţi renunţă la gândul de la a mai face credite.

e. Concluzie

Guvernul cârmeşte la viteză redusă bărcuţa şi evită deocamdată iceberg-uri. Opoziţia reformistă e obligată să arate spre Excel-uri sofisticate pentru a arăta ce merge prost sau să se ducă pe bălăriile tradiţionale (Teme Importante Pentru Destinul Naţional şi Zece La Sută Dintre Români dar Irelevante Pentru Restul).

Am auzit deseori părerea conform căreia USL beneficia de aşteptări imense din partea electoratului. Bănuiala mea este că promisiunile USL erau strict că nu vor fi ca Boc/Băsescu, adică nu vor reduce puterea de cumpărare în mod evident.

Tema va trebui reluată după martie. E posibil ca anul viitor lipsa de carismă a liderilor opoziţiei să fie atât de mare încât orice slăbiciuni ale guvernării să fie speculate electoral de Domnu' Dan. Pe de altă parte, în februarie 1992 Emil Constantinescu era un profesor universitar cu notorietate minimă la nivel naţional, iar în octombrie - într-o epocă fără Internet şi televiziuni de ştiri - primea 31% din voturi în primul tur al prezidenţialelor.

43 de comentarii:

  1. Da, domnule Mateescu, chapeau!

    Cand E Constantinescu a fost desemnat candidat al CDR in primavara lui 1992, am crezut ca e o gluma a colegilor care mi-au adus vestea! Il stiam vag pentru ca eram student la Universitate.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Opozitia reformista"? Unde, unde?
    cred ca vesnica tranzitie romaneasca ar merita un dictionar al ideilor luate de-a gata, dupa modelul lui Flaubert. reforma (cu toata familia de cuvinte) ar avea locul cel mai de seama.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Faza cu euro este superficiala: inainte de motiunea de cenzura euro a fost 4.37, imediat dupa a sarit la 4.40 si a fost peste 4.45 multa vreme dupa. Referinta: http://bnr.ro/files/xml/nbrfxrates2012.htm
    Chestia cu fericirea exportatorilor este partea vizibila. Partea invizibila este ca structura de costuri pt. productia de bunuri si servicii a crescut.
    2. In ce fel a influentat guv. Ponta salariul mediu net?
    3. Rata somajului avea o tendinta descrescatoare inainte de preluarea guvernarii de catre Victor Ponta. De atunci a stagnat - in parte si pentru ca o parte din cetatenii someri au iesit din statistici. Cresterea coruptiei, blocarea proiectelor de infrastructura, blocarea proiectelor europene, instabilitatea politica si legislativa crescute sunt cateva din motivele care au oprit crearea de locuri de munca. Inca mai sunt asteptate cele un milion de locuri de munca promise la inceputul anului trecut.
    4. Cresterea depozitelor populatiei si scaderea creditarii denota neincrederea in perspectivele economice si nesiguranta pentru ziua de maine. A se vedea si stagnarea de pe BVB.
    5. Opozitia nu exista pentru ca Vasile Blaga a facut un blat cu Victor Ponta si pana acum nu a aparut alta forta politica.

    6. Acest punct ar trebui sa enumere: privatizarile ratate pt. Oltchim, CFR, insolventa Hidroelectrica, oprirea investitiilor in autostrazi, gropile care s-au inmultit pe drumurile publice din motive de lipsa de investitii de intretinere, cresterea de taxe si impozite, haosul de la varful puterii si scandalurile continue. Daca despre guv Boc am spus ca a fost incompetent intr-o situatie de criza extrema, guv Ponta este dezastru intr-o situatie mult mai usoara economic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2. Pentru majoritatea românilor, cei care guvernează sunt responsabili pentru scăderea/creşterea veniturilor.

      3. "Ieşirea din statistici" se aplică doar la datele ANOFM. Metodologia INS e diferită şi mai completă (de aceea şomajul are acolo valori mai mari).

      4. Foarte adevărat.

      5. PMP? FC?

      Reamintesc că la alegeri contează puţin spre deloc macroeconomia.

      Ștergere
  4. In aceasta postare nu luati in considerere cresterea preturilor, scaderea investitiilor, reducerea incasarilor bugetare, cresterea taxelor si viitoare disponibilizari, mai ales in zone unde USL si PPDD au fost pe primele doua locuri la alegeri. E drept, astea se vor simti mai mult din iarna asta. Garantat ca se vor simti, deci daca as fi Sultanescu, Turambarr sau Bogdan Tiberiu Iacob as incerca o isterizare a populatiei pe modelul verii anului 2012 a.i. circul mare sa compenseze lipsa painii. In Februarie mai vedem cum sta treaba. Daca Opozitia incepe sa miste USL ar putea scadea spectaculos...

    P.S. Asa ca o mica observatie, as spune ca articolul este in trendul blogary, voit selectiv-admirativ augumentand priceperea "desteptilor" de la USL, care stiu cum sa ia puterea, nu ca intelectualii impotenti de dreapta pe care-i intereseaza doar sinecurile. Actuala situatie politica e determinata de fix doua variabile: criza economica si controlul mass media.
    Eu nu vad decat ca guv. dr. V. V. Ponta nu a fost in stare sa faca altceva decat a facut Boc pe timp criza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "In aceasta postare nu luati in considerere cresterea preturilor, scaderea investitiilor, reducerea incasarilor bugetare, cresterea taxelor si viitoare disponibilizari, mai ales in zone unde USL si PPDD au fost pe primele doua locuri la alegeri."

      Întrebarea nu este de ce nu iau eu în calcul aceşti factori. Întrebarea e de ce nu îi iau în calcul votanţii.

      Reamintesc că "reducerea încasărilor bugetare" e un aspect important pentru guvernanţi, nu pentru votanţi.

      "Asa ca o mica observatie, as spune ca articolul este in trendul blogary, voit selectiv-admirativ augumentand priceperea "desteptilor" de la USL, care stiu cum sa ia puterea, nu ca intelectualii impotenti de dreapta pe care-i intereseaza doar sinecurile"

      Pe scurt: 60% la 16%.
      Pe lung: USL a luat de două ori mai multe voturi în 2012 decât PDL la vârful său de carieră (2008). Deci, dacă nu eşti membru de partid non-USL, trebuie să admiţi că da, USL au ştiut cum să ia puterea. Şi chiar dacă eşti membru de partid ar trebui s-o admiţi... O diferenţă de 44% nu e chiar de trecut cu vederea.

      Ștergere
    2. Scorul PSD+PNL din 2008 e cam acelasi cu scorul USL de acuma. Singura diferenta e data de criza economica si propaganda, cu frica de justitie drept catalizator al unirii. In rest, la ceilalti, la "dreapta" au scos doar 16% in urma pararasrii lor de catre bizonul fost peremist care simpatiza cu frustul Basescu in favoarea Domnului Dan. "Dreapta" a mai fost parasita si de o parte din basistii din 2009, care au stat acasa pe buna dreptate in 2012 mirosind blatul si incompetenta.
      Lucrurile nu cred ca merita supraanalizate, si cautate strategii geniale acolo unde nu exista. In 2-3 ani situatia se va inversa, fara sa se castige mare lucru. Poate doar aparitia unui partid ceva mai spalat pentru noi cei 10% moralisti naivi.

      Ștergere
    3. @ Barbu Mateescu,

      Oricum, va rog sa nu-mi luati in nume de rau comentariul. E bine sa rostiti si adevaruri incomode pentru "dreapta", poate se mai trezeste din pumni si devine o solutie "de nisa" pentru cei 10% extraterestri in propria tara. Oricum, tot ceilalti 90% vor hotara/guverna pana la faliment, dupa care incep syrizele si legiunile sa atraga nemultumitii.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    5. Îmi pare rău dacă am supra-reacţionat.

      Referinţa la 2008 este eronată:

      PSD+PNL (2008): 52% din voturi, 3,4 milioane voturi.
      USL (2009): 60% din voturi, 4,4 milioane voturi.

      Ștergere
    6. Spuneti asa----Întrebarea nu este de ce nu iau eu în calcul aceşti factori. Întrebarea e de ce nu îi iau în calcul votanţii.----

      Domnule Mateescu...din perspectiva alegerilor de anul viitor---.cum vor lua in calcul votantii ---faptul ca de 2 luni ,mii de romani ies in strada prin mai multe locuri din tara si protesteaza impotriva RMGC ,Ponta,guvern,gaze de sist?

      Spuneti asa:PSD+PNL (2008): 52% din voturi, 3,4 milioane voturi.
      USL (2009) --??POATE 2012-- : 60% din voturi, 4,4 milioane voturi.

      As adauga inca ceva....

      Scrutin 28 noiembrie 2004---turul 2---Adrian Năstase
      Alianța PSD+PUR - 4.881.520 voturi

      Alegerile prezidențiale 2009
      Mircea Geoană----turul 2---5.206.747 voturi

      Alegerile parlamentare 2008
      PSD+PNL--Camera Deputatilor---3.558.512 voturi
      PSD+PNL---Senat----3.636.997 voturi

      Observam ca electoratul de stanga in ultimii 10 ani a fluctuat intre 3,6 milioane minim si 5,2 milioane ,maximul atins de Geoana in 2009.

      Intrebarea ar fi urmatoarea:
      Daca in 2004 Nastase avea in primul tur 4.278.864 voturi ,aduse de PSD-PC iar in 2012 ,USL-ul a luat 4,4 milioane voturi.....cu ce zestre electorala ar ramane fiecare partid din USL in cazul unor candidaturi separate,a unei rupturi a aliantei?

      Sa presupunem ca PNL si-ar recupera electoratul de 1.300.000 ,UNPR si PC ar lua inca vreo 300.000.

      E posibil ca PSD-ul sa ramana doar cu 2.800.000 votanti? Mi se pare greu de crezut....ar fi aproape de minimul istoric al PSD din 2008 cand a avut 2.500.000 voturi.

      E posibil ca PNL-ul sa iasa cu o zestre electorala mai mica decat cea cu care a intrat in alianta? Dupa cum evolueaza lucrurile la guvernare ,dupa cum se prezinta si in sondaje,se pare ca PNL deconteaza in ochii electoratului USL, costurile actiunilor lui Ponta ....deci,pare o varianta posibila.


      Ștergere
    7. Da, electoratul PSD nu poate fi deranjat de nimic altceva decat de incetarea de plati. Asa ca, orice scadere a USL se va contoriza la liberali. De aia trebe sa iasa cat mai repede. Problema e ca daca rup liberalii, Antena 3 si Ghita TV ii vor crucifica pentru tradarea marelui proiect antibasist. Si iara nu e bine pentru liberali, mai ales ca vor incepe sa colaboreze cu Blaga, deci acuzatiile de tradare vor fi amplificate... Numai KK sa nu fii!

      Ștergere
    8. esti tare! cu analiza asta, daca esti de la fc,mp,nr...castigati sigur alegerile. succesuri!

      Ștergere
    9. AVERTISMENTELE fostului premier Tăriceanu la Gândul LIVE: „PNL scade, scade, Antonescu scade.

      despre PNL: „În Guvern PNL nu se vede, nu are viziune economică clară. Victor Ponta şi PSD îşi vede sacii în căruţă şi PNL după cum se vede plăteşte factura.”
      despre Crin Antonescu: „Uitaţi-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade şi Antonescu scade”
      despre relaţia cu Antonescu: „Eu nu am un dialog cu domnul Antonescu, nu îmi cere părerea, sfaturi le dau celor care mi le cer”
      despre ieşirea PNL de la guvernare: „PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare”
      despre viitorul USL: „În felul acesta nu se mai poate continua”

      Ștergere
  5. (Colateral: Nu există echidistanță în nimic care începe cu socio-, nici măcar dacă se termină în logică. Tot ce-i în societate e aproape de o valoare și departe de alta.)
    Mie mi se pare o radiografie de moment perfect corectă și relevantă. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc de laudă.

      Legat de colateral poate porni o lungă discuţie :(

      Ștergere
  6. analiza ok care explica de ce nu scade usl in sondaje. as mai putea adauga:
    - absorbtia fondurilor europene care au ajuns la 25% dar...care trebuiau in 2013 sa fie de 50%. dar guvernul ponta a plecat dela 7% cu mai toate programele inchise si supuse controalelor din partea uniunii, mai ales a olaf.
    -razboiul castigat cu baietii destepti de la hidroelectrica.
    -incasarile bugetare nu s-au redus fata de 2012 ci fata de programul stabilit. bani sunt mai multi la buget decat anul trecut. la fel si la investitii care au crescut prin folosirea banilor europeni atrasi. banii de la buget folositi ca si componenta invetitionala ptr fondurile europene au fost mai multi in acest exercitiu bugetar. se poate adauga ca investitiile din bani europeni au un mai mare grad de siguranta, ca nu sunt supraevaluate, calitatea e conform normelor stabilite si alte moduri prin care banii publici nu sunt furati.
    -restrangerea creditarii e in curtea bnr, a crizei si a bancilor care au "repatriat" banii imprumutati de catre firmele mama. la asta se adauga inasprirea conditiilor de creditare.
    majorarea volumului depozitelor presupune si o acumulare de capital autohton cu un potential mare de investitie in vremuri mai bune.
    -salariul mediu net a crescut datorita majorarii salariului minim. ptr prima data salariul minim de pe timpul lui ceausescu( 2000 de lei) a ajuns egal ca putere de cumparare cu sal minim brut de acum, in suma de 800 de lei.
    -emil constantinescu a fost garantat de corneliu coposu asa ca e altceva. atunci jurnalele de stiri aveau audiente maxime, ziarele se vindeau in sute de mii de exemplare. dreptatea cred ca avea mai multe exemplare decat sa zicem libertatea acum.
    - in contextul ca 55% din cei care voteaza sunt din mediul rural, poate doar ca suleiman sa candideze din partea dreptei ca sa ia peste 20%...
    -cred ca doar o catastrofa naturala sau vreun razboi sa dea usl peste cap.
    iar daca ponta si antonescu, consilierii lor si-ar pastra mintea limpede si ar judeca la rece, ar ramane impreuna pana in 2020.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.sursazilei.ro/consiliul-fiscal-nu-crede-tinta-guvernului-de-absorbtie-fondurilor-europene/
      Pe ce date contabile te bazezi cand spui ca rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la 25%? Si pe ce date contabile te bazezi cand spui ca guv Ponta a plecat de la 7%?

      Ștergere
    2. "-razboiul castigat cu baietii destepti de la hidroelectrica."

      sa fim seriosi, tocmai zilele astea un consilier de-al lui nita a fost arestat. Noii baieti destepti dadeau spagi la psd :)

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. 1-scuze! de fapt guvernul ponta minte nu a accesat deloc fonduri europene iar rata de absorbtie e la 5,5%, exact ca in decembrie 2011.
      2- asa este... la hidroelectrica sunt in continuare baietii destepti, iar hidroelectrica e pe pierdere si aproape de faliment.
      3. acum se mai aresteaza functionari corupti,politicieni...pe vremea lui boc doar de la opozitie ...
      4.va recomand picaturi ptr ochi...iar betisoare de urechi gasiti la domnu guvernator.

      Ștergere
  7. Mi-a luat-o inainte altcineva asa ca nu mai are efect dar totusi: opozitia reformista ? :)))
    Adica de ce basistii sunt neaparat reformisti si cand sunt in opozitie si cand sunt la putere ?

    In afara de a-i oftica pe ceilalti pe principiul contrelor eu chiar nu gasesc o explicatie logica. Mai ales ca "reforma" nu impresioneaza pe nimeni dpdv al procentelor electorale si toata lumea stie ca daca e reforma e mai rau in nici un caz mai bine.

    Ca votant USL pe principiul "nu pot sa-l sufar pe Basescu si PDL" eu cred ca analiza e ok. Nu ma asteptam oricum la lapte si miere. Cred ca punctul de inflexiune n-a venit, dar mai cred ca si atunci cand o sa vina, USL-ul o sa se duca rapid in jos. Daca o mai exista atunci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai la punctul de inflexiune USL se rupe, pentru ca ar fi un dezastru sa ajunga PNL+PSD+PC la, sa zicem, 45% impreuna. La rupere fiecare isi ia scorul si nu mai scade nimeni, PSD fiind pe la 35%-40%, iar PNL pe la 20%. Oricum, parlamentul ramane in aceeasi structura, cu sau fara presedinte din actualul USL, deci pana la eventuale anticipate sub spectrul falimentului lucruruile raman cam in aceeasi parametri, cu PSD la peste 40%.
      Ca "basist", sunt oarecum optimist, in sensul in care avem acum ocazia sa simtim cu totii pe propria piele (daca altfel nu am vrut) cum e sa treci prin a doua parte a crizei cu PSD si PNL la Putere. Cu Conventia am vazut, cu Boc am vazut. Ia sa-i mai vedem si pe astia cum se descurca :)))

      Ștergere
  8. Deci stagnare, Ponta e un fel de Brejnev

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ovi, se descurca decent pentru orice om care reuseste sa inteleaga cate ceva din lumea asta globala.
    Bineinteles c-o sa zici ca sunt subiectiv dar este de bun simt ceea ce spun eu deoarece Romania, dincolo de Basescu/Ponta/Crin/USL/Refomisti, chiar nu poate sa impuna o cale proprie chiar daca ar avea-o. Statul roman nu are mijloacele si nici privatii romani. Romanii din BRD sau din NATO nu pot sa impuna ceva, chiar daca ar avea o super idee si nici aia din birocratia UE. Apropo, te-ai intrebat vrodata de ce stam atat de prost la capitolul romani "infiltrati" prin structurile UE la 7 ani de la aderare ? Ca de imagine nu mai zic nimic.
    Nu suntem nici polonezi si nici nemti. Romania poate doar jongla cu banii stransi la buget, ii muta de colo dincolo la fiecare rectificare, eventual mai poate mari absorbtia de fonduri UE dar si acolo iti trebuiesc mai multi bani, si mai poate face mici chestiuni pe ici-colo, dar nimic care sa poata razbi peste tonul general european.

    Si acum revenim la politica si la diferentele ce ne separa. Din punctul meu de vedere e macar mai de bun simt sa faci asta decat sa latri la radio sau la televizior despre cat de lenesi sunt romanii in timp ce noi facem gala Bute si alte chestiuni de genul asta. Iar asta din urma arata cam cum e si cu anticoruptia asta prezidentiala.

    Referitor la USL eu vroiam sa spun ca n-o sa fie o "boala lunga" intarziata de de masuri administrative ca in cazul PDL(in mod normal nu avea voie sa prinda anul 2011 dupa -25% si marirea tva, iar aici poate dl Mateescu iti poate spune cum primii care au simtit asta au fost aia de jos, primarii PDL).
    Daca azi USL e la vreo 60%, maine poate fi la 55 sau mai putin, iar poimaine la 50%. S-ar putea ca sa nu apuce ei sa-si dea seama si sa se rupa, asta vroiam sa spun. Dar e doar o parere proprie, bazata pe "simtul strazii" nu pe baze matematice.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uselistule!!! Huoooooooo!!! :p

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cred ca economia functioneaza bine chiar si in situatia unei superbirocratii si superincomtenta politica cu o singura conditie: sa nu se schimbe regulile in timpul jocului.

    Banii si implicit trendul crescator al economiei sunt atribute ce tin in principal de companiile private (exceptia notabila fiind energia - unde romgaz, hidro si nuclear electrica influenteaza puternic si ar mai fi si bancile de stat).
    Deci faptul ca economia merge bine este o consecinta indirecta a unei bune guvernari.

    Eu nu as lega direct cele 3 notiuni guvernare-economie-multumire cetatean ! "Toanele" cetateanului la vot sunt influentate mai degraba de chestiuni mai putin rationale, concrete si tangibile si mai mult de unele care tin de calitati senzitive: incredere, prestigiu, simpatie, "profesionalism" etc aceste valori sunt fundamentale unui concept de leadership de succes. Vorba aceea a femeilor se aplica si politicienilor "minte-ma, dar minte-ma frumos" . Politica este o piesa de teatru cu participarea publicului din cand in cand (unii mai aplauda, altii mai fluiera, altii tusesc emotionati etc).
    Dupa descentralizare cand se vor pierde si ultimele argumente ale politicienilor "centrali" legate de apa/canal/drum/gaz sau scoli/spitale, va incepe de fapt adevarata batalie pe pura perceptie a votantilor si vom vedea sper aparitia unei noi clase politice cu mai putine veleitati de primar si cu mai multa atitudine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca fac comentarii din ce in ce mai lungi (is nevorbit)

      Barbu, poti face o analiza daca inainte de alegeri lungimea comentariilor creste ? :) sau o fi legata de anotimp - gura sobei, etc ? Daca obtii vreun rezultat notabil da-ne de stire...


      Ștergere
    2. Mi se pare ca nu numai ca lungimea comentariilor creste, ci si numarul lor. Interesant ca inca nu e campanie si totusi blogul este extrem de populat, aproape ca in 2012. Imi aduc amine cum in primavara numarul de comentarii era foarte scazut.
      E posibil si ca domnul Mateescu sa fi atras in ultimul an un numar mare de addictive followers (si eu am devenit astfel).

      Ștergere
  12. @Anonim2 noiembrie 2013, 11:08-
    cpt,plateste si el niste polite din perioada cand antonescu facea ce face el acum.
    cred ca omul e relaxat inainte de a cincea nunta si s-a dat cocos.
    in plus, e foarte bine ca exista opozitie in pnl si are cine prelua locul lui antonescu... exista johannis, exista tariceanu...la pdl,mp,nr,fc, ca sa folosesc limba minoritatii mai colorate...canci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. TARICEANU----„Uitaţi-vă ce se întâmplă, în sondaje PNL scade, scade şi Antonescu scade”

      despre ieşirea PNL de la guvernare: „PNL nu ar trebui să iasă de la guvernare”
      despre viitorul USL: „În felul acesta nu se mai poate continua”


      Despre asta era vorba ,nu despre cum a mers darul la nunta lui Tariceanu ,nici despre umorile liberale si nici despre cine ii va lua locul lui Crin in PNL.Nu era vorba nici despre Basescu, care nu mai candideaza la prezidentiale,nici despre noi partide ce incearca sa apara pe scena politica, cu mai mult sau mai putin succes.Nu a existat scrutin electoral, din 1990 si pana acum,la care sa nu participe noi formatiuni politice.....vezi ultimul caz,PPDD. Asa ca, nu as expedia in derizoriu aparitia de noi formatiuni.Sa nu uitam ca exista inca ,un electorat abandonat,al PRM ,care poate fi usor sedus de un nou partid nationalist de extrema dreapta.Vezi ce se intampla acum in Franta.Dar nu asta era tema si nu despre asta vreau sa discut.

      Era vorba de fapt despre asta: 2 intrebari pentru Barbu Mateescu.....si faptul ca la o zi distanta ,Tariceanu confirma scaderea PNL in sondajele interne.Sondaje pe care fiecare partid le face periodic si le da sau nu publicitatii.

      Eu asta il intrebam pe Barbu.

      1----------E posibil ca PSD-ul sa ramana doar cu 2.800.000 votanti? Mi se pare greu de crezut....ar fi aproape de minimul istoric al PSD din 2008 cand a avut 2.500.000 voturi.

      2-----------E posibil ca PNL-ul sa iasa cu o zestre electorala mai mica decat cea cu care a intrat in alianta? Dupa cum evolueaza lucrurile la guvernare ,dupa cum se prezinta si in sondaje,se pare ca PNL deconteaza in ochii electoratului USL, costurile actiunilor lui Ponta ....deci,pare o varianta posibila.

      Ștergere
    2. bine ca ai precizat, ca nu se intelegeau intrebarile din respectiva postare.
      in rest e posibil orice...

      Ștergere
  13. Valoarea investițiilor străine retrase din România anul acesta este de peste 16 ori mai mare decât a sumelor intrate
    SOS: cele mai mici investiții din ultimii 10 ani!

    În primele nouă luni ale acestui an, investitorii străini au înființat 5.100 de firme. Ceea ce n-ar fi rău, dacă ar fi vorba de sume mari, nu de mărunțiș: din păcate, media capitalului social investit nu depășește 8.500 de euro. În schimb, numărul firmelor străine radiate este mai mic, dar mult mai îngrijorător. Potrivit datelor Registrului Comerțului, valoarea medie capitalului scos din țară în acest interval este de 152.000 de euro. Dacă în următoarea perioadă nu se anunță vreo investiție majoră (ceea ce, în actualul context politic, pare aproape ironic), iar estimările noastre se adeveresc, fluxul ISD din acest an va reprezenta un record negativ al ultimilor zece ani. Chiar și în 2003, an în care nici nu eram în Uniunea Europeană, inflația era mai mare cu peste zece procente, iar șomajul, cu aproape două, investițiile străine au atins pragul de două miliarde de euro.
    Și nu, scăderea volumului ISD nu reprezintă vreo tendință globală, nici măcar regională. Potrivit calculelor analistului-șef al BCR, Eugen Sinca, România are în prezent un nivel al investițiilor străine directe pe cap de locuitor egal cu cel raportat de Ungaria în anul 2000 (!), iar, alături de Bulgaria, este singura țară din Europa Centrală și de Est în care volumul ISD nu a mai revenit la un prag similar cu cel din 2008. Din nou, comparația pare ironică, întrucât, dacă unele state din zonă, în frunte cu Ungaria și Cehia, au depășit nivelul raportat acum cinci ani, la noi, estimările pentru acest an sunt de aproape șase ori mai mici decât valoarea din 2008.

    Bancherul are și o observație pozitivă - suntem campioni regionali la investițiile în agricultură -, dar și unele de-a dreptul alarmante. Astfel, deși ne considerăm un pol de atracție al corporațiilor din IT&C, Turcia a atras investiții în domeniu de 6 ori mai mari decât România. Polonia ne-a depășit de trei ori în privința investițiilor în transport, iar Bulgaria, previzibil, se bucură de investiții în turism duble față de noi.

    Frumoasă țară, păcat că...

    Aruncând o privire asupra celor mai consistente investiții din acest an, concluzia este una singură: dacă nu am avea avantajul unei poziționări geopolitice bune și al unor resurse naturale de excepție, comparativ cu vecinii noștri, este posibil ca recordul negativ raportat în acest an să fi fost și mai rău. Cu puține excepții, toate marile investiții din acest an au în vedere fie fondul forestier (cel mai mare proprietar de păduri din România, firma americană Scolopax, își extinde operațiunile aici, la fel ca și liderul industriei lemnului din Turcia, Kastamonu), fie resursele energetice, zeci de investitori în energie alternativă făcându-și intrarea pe piață anul acesta.

    "Acest articol a apărut în ediţia print numărul 44 a revistei Capital din săptămâna 4 -10.11.2013"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adica tanti asta a impartit 152000 la 8500 si i-a dat mai mare ca 16 sau cum? revista asta e cam unf el de libertatea de cand a fost preluata de ringier si vanduta fratilor paunescu. asa ca de la ea si de la b1 ..nu astept prea multa obiectivitate. daca ai alte surse, de la bnr, ins,etc, mai vorbim.
      pana atunci datele specificate in articol le-am gasit doar in capital,evz si ...stiri de cluj.

      Ștergere
    2. Lasa ca a negociat pentru noi TB-ul fonduri europene 2014-2020 si ne scoatem... :) ironic nu ?

      Romania a obtinut mai putine fonduri/cap de locuitor chiar mai putine decat Croatia - stat nou aderat...
      In fapt Romania a obtinut jumatate fata de toate tarile vecine si prietene: 1000 euro/cap de locuitor fata de 2000 Ungaria, Cehia sau Polonia.

      Bravos ! Hai ca se poate si deloc !

      Ștergere
    3. croatia- 1700 de euro pe cap de vita furajata...

      Ștergere
  14. http://www.romaniacurata.ro/stirea-anului-degeaba-am-intrat-in-ue-4231.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei mai importanţi acţionari din sistemul financiar românesc, băncile austriece, şi-au redus expunerea pe ţara noastră cu peste 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, arată un studiu al Băncii Naţionale a Austriei în care România este, alături de Ucraina, un exemplu negativ în ceea ce priveşte afacerile Vienei în Europa Centrală şi de Est

      La sfârşitul lunii iunie 2013, expunerea totală a băncilor austriece pe România se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai puţin decât în iunie 2012, arată studiul “ Facts on Austria and its banks” , realizat de banca centrală a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depăşeşte 4 miliarde de euro. De altfel, în raportul lansat în octombrie 2013, ţara noastră este dată ca exemplu negativ. “

      Ștergere
    2. pai la ce conditii de creditare sunt acum si la ce tepe si-au luat romanii cu sistemul bancar diriguit de bnr...e si normal. mai ales ca ocupatia principala a cestor banci e acum sa imprumute guvernul la dobanzi bune si risc zero si foarte putin economia...
      la asta se adauga bonus faptul ca nu ni se permite sa dezvoltam bancile cu capital de stat ptr a sprijini intreprinderile cu capital romanesc si exporturile.
      dar asta e, suntem o tara de mana a treia cu conducatori de mana a paispea...

      Ștergere
    3. Romania este ,din cate am auzit, o tara membra NATO si membra UE.Adica e partener egal cu ceilalti membri ,in niste structuri in care exista numai tari de mana a treia ?



      Intrebarea jurnalistului; Deci România are în relaţia cu Rusia un obiectiv economic, cel de reducere a deficitului comercial, şi unul politic, astfel încât Bucureştiul să discute de la egal la egal cu Moscova, după modelul statelor occidentale.

      Titus Corlatean...ministru de externe USL....declara asa:

      T.C.: Trebuie să subliniem că România este membră NATO şi UE, iar atunci când se iau decizii în aceste foruri legate de Rusia vocea României contează: de pildă, discutăm despre un nou parteneriat UE cu Federaţia Rusă, unde există mize importante, iar România este ascultată şi contribuie la luarea unor decizii.


      Asta vine in contradictie cu teoria conform careia noi suntem sclavii occidentului.Asa inteleg din raspunsul ministrului Corlatean.

      Ștergere
  15. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog