Faceți căutări pe acest blog

luni, 12 septembrie 2011

Despre 12 septembrie 2001

12 este ziua care urmeaza lui 11. Dar "12 septembrie" mai poate însemna şi ce s-a întâmplat după 11.

Am avut norocul să trăiesc în Statele Unite şi înainte, şi după atentatele de la 11 septembrie. Nu ştiu în ce măsură judecata mi-a fost influenţată de propriile experienţe, dar am sentimentul puternic că în ultimii zece ani ceva fundamental s-a pierdut. Pentru prima dată într-o naţie modernă a fost ales un preşedinte aparţinând unei minorităţi, explozia de tehnologii şi para-tehnologii americane - Facebook, iPhone, Segway - este la un nivel nemaivăzut, dar...

Norman Spinrad, un autor de science-fiction care nu adora America, avea totuşi onestitatea să spună că Statele Unite sunt visul science-fiction al umanităţii. "Experimentul american" înseamnă un cuantum de comportamente, de idei, de aspiraţii care dau speranţă întregii lumi democratice. Când se întâmplă Abu Ghraib sau Mahmoudiya sau Hamandiya - toate astea în cadrul unui război inutil - ceva se sparge în noi, tocmai pentru că cerem mai mult Statelor Unite decât cerem nouă.

Ignor viziunea cinică conform căreia totul se reduce la economie. Dar subscriu viziunii lui Varujan Pambuccian: vin vremuri grele pentru naţiile care consumă mai mult decât produc. Din acest punct de vedere abia acum vor veni momentele dificile pentru S.U.A. Totuşi, printr-o o criză economică de dimensiuni planetare America a mai trecut, şi încă cu succes ; o pierdere de prestigiu este mult mai greu de echivalat.

Edit: am descoperit cu întârziere că şi prin New York Times se dansează pe aceeaşi melodie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog