Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 septembrie 2011

6 lucruri interesante despre alegerile din ultimii 20 de ani

1. Bistriţa-Năsăud este singurul judeţ în care Corneliu Vadim Tudor l-a învins pe Ion Iliescu în turul doi al alegerilor din 2000.

2. În primul tur, C.V. Tudor îl depăşise pe Ion Iliescu în următoarele judeţe: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu, Timiş, Tulcea... doar ultimul fiind din afara Transilvaniei. În alte cuvinte, PSD nu a reuşit să beneficieze în Transilvania de pe urma eşecurilor guvernării CDR, iar după cum arată chiar sondajele USL din iulie 2011, PSD nu reuşeşte să beneficieze nici acum în Transilvania de eşecurile guvernării PDL. Se pare că PSD nu captează în mod decisiv atenţia transilvănenilor, care votează orice (până şi Vadim!) dar nu PSD.

3. Traian Băsescu a obţinut mai multe voturi în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale din 2009 (cinci milioane două sute şaptezeci şi şapte de mii) decât în 2004 (cinci milioane o sută douăzeci şi şase de mii).

4. În turul unu al alegerilor prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană a luat mai puţin cu 1,25 milioane voturi decât Adrian Năstase în primul tur în 2004 (3,02 milioane faţă de 4,27 milioane, o scădere de 29%). Un milion două sute cincizeci de mii de voturi, adică aproximativ 45 de stadioane Naţional Arena pline ca la meciul cu Franţa. Sau de trei ori numărul de membri al PSD din 2004. Sau întreaga populaţie a oraşului Dallas (nu e o glumă). Sau de două ori populaţia oraşului Boston.

5. Alegerile prezidenţiale din 2009 a fost primele de după Revoluţie la care candidatul FDSN/PSD nu a ocupat locul unu în primul tur.

6.Întotdeauna votul pentru partide extremiste, anti-maghiare (PUNR + PRM) a fost mai mare numeric decât votul pentru UDMR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog