Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 septembrie 2011

Un milion de voturi pentru PDL

Ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor dacă ministrul de externe Baconschi chiar se ţine de cuvânt şi face ce a promis la congresul PDL?

"Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi. Este un obiectiv pe care îl putem atinge".

Cum ar arăta atunci rezultatele alegerilor parlamentare din 2012? În primul rând, să pornim de la prezumţia că  vom avea acelaşi număr de votanţi în ţară ca şi în 2008 (interesul poate că va fi mai mare, dar populaţia a scăzut cu vreo 300 de mii de persoane, lucruri care se cam anulează între ele). În 2008 au votat în ţară la parlamentare 7 milioane 214 mii de persoane, deci în 2012 ar vota - mutatis mutadis - cam tot atâţia. Să aranjăm aceşti votanţi pe baza ultimelor sondaje neplătite de vreun partid sau altul:

59% USL = 4,25 milioane voturi
20% PDL = 1,40 milioane voturi
Alţii: 1,80 milioane voturi

Câte voturi obţine PDL din diaspora depinde de sensul în care interpretăm afirmaţia lui Teodor Baconschi.

Varianta mocha (nu prea tare - puţin espresso, mult lapte şi ceva ciocolată)



"proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut"... adică la prezidenţialele din 2009 (la parlamentarele din 2008 în întreaga diaspora au votat douăzeci de mii de oameni).

Dar care sută de mii de voturi? Poate că domnul Baconschi este altruist. "Ne aducă" se referă la România sau la MAE, pentru că în turul unu au votat 94 383 de persoane. Dacă el îşi ţine promisiunea şi în 2012 votează un milion de români în diaspora, hai să-i dispunem exact ca în 2009 în turul unu, adică 56% votează PDL, 30% USL şi alţii 14%.

Şi atunci numărul total de voturi este...

USL = 4,25 milioane (în ţară) + 300 mii (străinătate) = 4,55 milioane
PDL = 1,4 milioane (in tara) + 560 mii (străinătate) = 2 milioane
Alte partide = 1,40 milioane + 140 mii = 1,54 milioane.
Dintr-un total de votanţi de 7,2 milioane (în ţară) + 1 milion (străinătate) =  8,2 milioane.

Total în procente: USL 55%, PDL 24%, alţii 21%.

Nu e destul de bine pentru PDL. Adaugăm acum o...

Variantă espresso dublu, tare, strong, fort pro-PDL



În această variantă, "suta de mii de voturi" sunt cele 150 000 de voturi pentru Traian Băsescu din turul 2. Dacă acestea devin un milion, şi voturile pentru USL din diaspora ar creşte proporţional - e greu să te asiguri că numai potenţiali votanţi PDL primesc plicurile. Dacă le distribuim conform rezultatelor din turul 2, ajungem la...

PDL: 1 milion de voturi (78,8% din voturile din diaspora)
USL + alte partide: 21,2%, adică 268 de mii de voturi, din care am dat USL-ului trei sferturi.

Şi asta înseamnă...

USL = 4,25 milioane (în ţară) + 200 mii (străinătate) = 4,45 milioane
PDL = 1,4 milioane (în ţară) + 1 milion (străinătate) = 2,4 milioane
Alte partide = 1,40 milioane + 67 mii = 1,46 milioan
Dintr-un total de votanţi de 7,2 milioane (în ţară) + 1,26 milioane (străinătate) =  8,4 milioane.

Total în procente: USL 52,9%, PDL 28%, alţii 20%.

Păi tot nu e bine pentru PDL: Uniunea Social Liberală obţine tot 51% sau mai mult, ceea ce le permite să-l ameninţe pe preşedinte cu suspendarea, să fie băţoşi când se aude de anticipate, să atragă parlamentari de la PDL în săptămânile de după vot, etc etc etc.

În concluzie, promisiunea lui Baconschi nu înseamnă că PDL se poate relaxa cu gândul la sute de mii de voturi care o să vina din diaspora şi o să-l salveze pe preşedinte, aducând PDL la guvernare. PDL este într-o groapă prea adâncă, iar USL este prea sus pentru ca 1 milion de voturi din diaspora să schimbe situaţia. Bineînţeles, lucrurile ar arăta mult mai bine pentru PDL dacă:
- numărul de votanţi PDL din România creşte şi/sau
- numărul votanţilor USL scade şi/sau
- numărul participanţilor la vot în ţară scade dramatic

Închei spunând că lucrurile sunt de fapt mult mai complicate pentru PDL decât par. Iniţiativa lui Baconschi e inutilă în condiţiile unui vot uninominal pur, fără componente de listă. Degeaba aduce Baconschi un milion de voturi dacă acestea se duc exclusiv în şapte colegii din diaspora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog