Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 aprilie 2012

Câte voturi pierd coaliţiile de guvernare în România după 6-7 luni de la preluarea puterii. Cifre concrete.

Mulţumesc domnului Mircea Kivu pentru sesizarea unei greşeli importante. Aceasta a fost corectată.

Dacă guvernul Ponta obţine votul de încredere al parlamentului, (cât de mult) se va eroda până la generale?


Putem vedea ce s-a întâmplat în trecut. Pe baza barometrelor opiniei publice comandate de Fundaţia Soroş în perioada 1995-2005 şi făcând o medie a sondajelor de la date ulterioare, iată la ce se ajunge:





Guvernarea Boc 2 a fost părtaşă la măsuri dure, şi a pierdut aproape jumătate din electorat. În alte situaţii, vorbim de efectul "lunii de miere" - electoratul se ataşează de "câştigători", ceea ce nu înseamnă neapărat că dacă în iunie 1997 / mai 2001 / etc. ar fi fost alegeri partidele din coaliţia de guvernare ar fi obţinut chiar scorurile de mai sus.

Un caz bizar este dat de evoluţia coaliţiei PDL+PSD din 2009, unde nivelul celor două partide a rămas practic stabil. Având în vedere că USL ar veni la guvernare pe un val mare de aşteptări, pare greu de crezut ca scorul Uniunii să rămână stabil.

Dacă ar fi să ne uităm exclusiv la experienţele coaliţiile guvernamentale din trecut (ceea ce în sine este o greşeală), atâta timp cât USL nu ia măsuri a la mai 2010, capitalul său electoral va creşte. Pe de altă parte, sociologia nu este o ştiinţă predictivă, şi nu există garanţii.

Să lăsăm o clipă puterea la o parte. Opoziţia democratică (PSD în '97, PD sau PNL în 2001, PNL în 2009) a rămas la aceleaşi cote la 6 luni după pierderea puterii ca şi la momentul pierderii puterii, singura excepţie reprezentând-o PSD în 2005, care a pierdut 12% (o treime din votanţi) în cele 6 luni de după pierderea puterii. Bineînţeles, nici una din aceste opoziţii nu a avut alegeri pentru care să se pregătească.


Ca premiză: USL nu se rupe.

Observaţie de final: dacă USL dezamăgeşte, nici nu ştim ce partid o să pierdem din vedere.

5 comentarii:

  1. aș mai adăuga că asta ar fi prima schimbare de putere (cu 180 de grade) cu atît de puțin timp înainte de alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  2. ar fi necesare unele clarificari, si anume
    - ce intelegem prin "scor electoral la preluarea puterii"? e scorul de las alegeri, sau din sondaje? e suma partidelor din coalitie?
    - de ce, de ex. la perioada 96-97 nu se contorizeaza si UDMR, care era in guvern? la fel urmatoarele
    - unele cifre prezentate in tabel sunt ciudate. La CDR+USD dupa 6 luni e 38%, dar sondajul CURS (iunie 97) pt. Barometrul Soros dadea CDR 65%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din motive de viteză am fost imprecis:
      Scorul electoral este scorul de la alegeri, adică suma procentelor partidelor din coaliţie.
      Nu contorizez UDMR pentru că susţinerea pentru UDMR nu fluctuează decât în limite foarte mici - UDMR adresându-se în trecut unui electorat captiv. În alte cuvinte, UDMR nu era afectat de efectul "lunii de miere" sau eventuale decizii nepopulare ale puterii.
      În ceea ce priveşte informaţia privind CDR+USD, am făcut o greşeală pentru semnalarea căreia vă mulţumesc. În iunie 1997 ("vi97" în baza de date făcută publică de Fundaţie), CDR obţine votul a 338 de respondenţi, PNŢCD 53, PD 37, USD 23. Din cei 1215 respondenţi, 151 nu votau şi 223 nu ştiau cu cine să voteze. Am calculat scorul coaliţiei - e adevărat, fără UDMR - ca fiind (338+53+37+23) / (1215-151-223) = 451 / 841 = 53,6%. Este posibil ca ponderarea să fie responsabilă pentru diferenţă.

      Ștergere
  3. Cele doua coloane (alegeri vs. dupa 6 luni) nu sunt comparabile, nu masoara acelasi lucru. Fie se iau sondaje si pentru primul termen, fie se calculeaza sustinerea dupa 6 luni din cei care sigur ar merge la vot (cu probleme, ceva mai mici, si pentru aceasta a 2-a varianta).

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog