Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 mai 2012

Sectoarele Capitalei: 5 non-bătălii, 2 lupte pe muchie

Conform CURS:

Primăria Generală: Oprescu 65, Prigoană 17.

Observaţie: Cine mai poartă încă sigla PDL, e luat cu lopata. Ar fi fost interesant dacă Sorin Oprescu candida din partea PDL. Dar aşa, vorbim de forţa irezistibilă la pătrat (primar popular, USL puternic) contra candidatului unui partid erodat grav într-un oraş cu mulţi, mulţi bugetari şi nu numai.

 Sectorul 1: Chiliman (USL) 75, Paleologu (PDL) 14.

Observaţie: Paleologu, după veţi vedea, e mai simpatic şi mai potrivit profilului de primar de la el din sector decât alţi candidaţi PDL, aparent mai puternici şi capabili. Dar... este totuşi un candidat al PDL, cu siglă portocalie, etc. împotriva unui primar popular şi în funcţie.

Sectorul 2: Onţanu (UNPR) 58, Frumosu (USL) 27, Lucian Iliescu (PDL) 7

Observaţie: USL va lua 65% din voturile pentru consilierii locali. Onţanu a scăpat de valul furiei anti-PDL. Poate pentru că este un primar apreciat, poate pentru că UNPR nu este PDL şi susţine guvernul Ponta. PDL se uită la cazul Onţanu şi speră că este un fenomen uşor de reprodus şi în alte părţi, dar cu candidaţi PDL.

Sectorul 3: Liviu Negoiţă (PDL) 47, Robert Negoiţă (USL) 44

Observaţie: 24% dintre locuitorii sectorului ar vota PDL, iar 17% (!) PRM. Robert Negoiţă are mai multe opţiuni: atacul pe politic (Liviu Negoiţă = PDL = tăierea de sălarii şi mărirea de TVA), cooptarea votanţilor PRM (mutând discuţia pe acuzaţii de corupţie - adevărate sau nu, probate sau nu - la adresa lui Liviu Negoiţă, etc etc). Impactul unui eventual eşec al lui Liviu Negoiţă este greu de supraestimat, el fiind unul dintre simbolurile partidului său.

Sectorul 4: Piedone (USL) 78, Sulfina Barbu (PDL) 8, Richard Ghiţă (PPDD) 8

Observaţie: "Bună ziua. De la ce partid candidaţi? Ce-aţi spus? PDL? Minus douăzeci şi cinci de procente. Următorul!!!"

Sectorul 5: Vanghelie (USL) 60, Atănăsoaie (PDL) 12

Observaţie: Primar USL în funcţie. Game over.

Sectorul 6: Poteraş (PDL) 38, Mănescu (USL) 38, Florescu (independent) 20

Observaţie: La consiliul local: USL 67, PDL 27. Iată ce se întâmplă când susţinătorii USL se rup între două candidaturi. Poteraş ar putea să aibă noroc şi să câştige pentru că votul este într-un singur tur.

Concluzii: 1. Primarii în funcţie ai USL vor fi realeşi cu uşurinţă. Situaţia este pe muchie în două sectoare (3 şi 6), adică exact cele în care PDL are primar.

2. După alegeri PDL va avea un congres extraordinar. Ca să parafrazez un faimos proverb chinezesc, să te ferească soarta de congrese de partid interesante.

3. Dacă congresul nu aduce o modificare majoră, PDL se va prezenta la alegerile din toamnă denudat de primari, lipsit de lideri credibili, blocat în procesul de explicare a ce s-a întâmplat în 2010, fără un proiect de viitor în afară de "Jos USL!" şi vulnerabil datorită asocierii cu un preşedinte de ţară extrem de nepopular. Prin comparaţie, USL trebuie doar să nu gafeze prea mult.

3 comentarii:

  1. doar o idee, la sectorul 2: Ontanu "a scăpat de valul furiei" in contextul in care USL a facut non-combat si si-a retras candidatul. In plus Ontanu a avut un discurs de opozitie la PD-L. Astfel s-a conservat si procentul lui Ontanu si cel pentru Consiliu ... dar o eventuala decizie a USL de a-si sustine (noul) candidatul poate sa echilibreze procentele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupunere: atâta timp cât UNPR susţine guvernul Ponta - şi pe termen mediu-lung nu prea are nici un motiv să îl trântească - nici USL nu prea are motive să vrea să dea un şut zdravăn în gleznă UNPR-ului învingându-l pe Onţanu.

      Ștergere
  2. De ce nu ar avea motive sa-l tranteasca pe Ontanu? Cu sau fara Ontanu la primarie, UNPR nu poate tranti guvernul Ponta. Pe cand dincolo, ar fi mult mai logic sa-l schimbe pe Ontanu prin vot decat prin traseism dupa alegeri. Ma rog, daca la USL s-ar gandi logic.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog