Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 mai 2012

Uninominal?

Mâine (marţi) se va vota în parlament în ceea ce priveşte introducerea votului uninominal majoritar sau "pur".

Aici se află o discuţie la zi, precum şi o simulare a rezultatelor din 2008, care arată ce s-ar fi întâmplat atunci dacă USL ar fi existat.

Aici se află rezultatele cercetării pe care am făcut-o cu privire la efectele uninominalului în alegeri din alte ţări.

Aici se află câteva cazuri bizare cauzate de uninominalul "pur".

8 comentarii:

  1. Legea asta e o mizerie.

    Ea nu va face decat sa ne readuca in perioada 1990-1996, cu opozitia un strada, nu in parlament. Pentru amatorii uselisti de asemenea scenariu, vestea proasta e ca acum nu mai pot inchide gura societatii civile, nici a presei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sebastian Lăzăroiu a avut dreptate azi la RFI: societatea românească conţine mai mult de două grupuri. Deja sistemele cu două partide dominante (SUA, Marea Britanie) se prăbuşesc sub greutatea intereselor şi aspiraţiilor care sunt obligate să "curgă" în doar două "pahare".

      Nota bene: el susţine uninominalul majoritar sau "pur". Şi crede că PDL va beneficia.

      Ștergere
    2. Lazaroiu... :)

      La alegerile astea, PDL nu are cum beneficia de aceasta lege. USL va ajunge la 80% din mandate.

      Sistemul asta functioneaza acolo unde exista 2 mari partide, care au impreuna minim 80 din voturi si unde rata de participare la vot este mare.

      La 30-40% prezenta la vot, vom avea 80% din mandate luate de partidul/alianta care ia 15-20& din voturi (din total electorat). Legitimitatea va fi foarte redusa.

      Ștergere
    3. Eu ştiu la ce se gândeşte el. Când ai două forţe politice, ambele având între 30% şi 50% din voturi, cu proporţia mandatelor se poate întâmpla orice.

      Ștergere
    4. Da, cand sunt intre 30% si 50%. Dar PDL are circa 20%, iar USL peste 50%. Si nu exista fiefuri foarte clar definite, in care PDL sa obtina mandate multe cu voturi (relativ) putine.

      Situatiile alea bizare (raportul mandatelor inversat fata de raportul voturilor) pe care le-ati citat sunt pentru zone cu mandate putine. La 300 de deputati si 140 de senatori, surprizele vor fi putine.

      Ștergere
    5. :) Nu uita că procentele sunt relative, adică se calculează prin referinţă la un întreg. Există mulţi oameni care au încredere mare sau foarte mare în preşedintele Băsescu, care nu declară că ar vota PDL, pentru că nu le place partidul, dar care în toamnă...

      Ștergere
    6. Pe nici un sistem de vot (proportional, uninominal pur etc etc), PDL nu va lua mai mult de 40% mandate din cele luate de USL. Lazaroiu poate visa in continuare...

      Ștergere
  2. Cineva care le zice mai bine decat mine...

    http://www.paulghitiu2009.blogspot.com/2012/05/opozitia-in-romania-in-sfarsit-exista_16.html

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog