Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 iulie 2012

Referendumul: azi, CURS

 Pentru cine n-are timp şi nici chef de multe cifre:

- CURS: un institut foarte credibil, cu performanţă dovedită în trecut
- sondaj realizat între 11 şi 16 iulie, mai recent decât oricare altul
- raport 2-la-1 în favoarea demiterii (66% vs. 34%) precum în toate sondajele din ultimele săptămâni
- 61% dintre cei chestionaţi sunt siguri că vor veni la referendum

Detaliat, sub formă de întrebări:

Cine/ce este CURS?
Institut condus până în 2007 de Sebastian Lăzăroiu. Exemple de sondaje CURS în momente importante:

Referendumul din 2007, în colaborare cu CCSB, sondaj efectuat cu o săptămână înainte de vot: 75% anti-demitere, 25% pro-demitere (citeşte textul articolului, titlul e înşelător). Rezultat: 75% anti-demitere, 25% pro-demitere.

Alegeri parlamentare 2008, înainte de alegeri: PDL 32, PSD 31, PNL 18.
Rezultate: PSD 33, PDL 32, PNL 18.

Alegeri prezidenţiale 2009, înainte de turul unu: TB 31, Geoană 30, Crin Antonescu 17. Rezultate: TB 32, Geoană 31, Crin Antonescu 20.

Precizare: nu am lucrat niciodată cu sau pentru CURS.

Care va fi nivelul participării la vot?

Acesta nu poate fi determinat cu precizie în clipa de faţă. 61% din populaţia adultă cu drept de vot - cifra avansată de CURS - înseamnă aproximativ 52-56% din cei de pe listele electorale (mulţi români sunt în diaspora şi nu vor vota dar se află pe listele electorale).

Un sondaj Avangarde efectuat mai devreme, adică în în perioada 7-11 iulie indica un nivel de participare din partea respondenţilor de 56%, ceva mai mic decât cel din sondajul CURS.

Factor adiţional pro-validare: procentele de "61%" şi "56%" se referă exclusiv la cei siguri că vor vota. Este posibil ca la vot să se prezinte şi alţii, dintre cei care spun că probabil vin la vot (17% în sondajul CURS).

Factor adiţional anti-validare: în 2007, cu doar o săptămână înainte de referendum, 60% din cei chestionaţi spuneau că ar veni la vot. Aproximativ 50% dintre românii aflaţi în ţară s-au şi prezentat la vot, ceea ce a dus la o prezenţă oficială de 44%. Nici măcar votanţii siguri nu sunt... un lucru sigur.

Cum arată rezultatele acestui sondaj prin comparaţie cu celelalte? Există un trend?

Toate sondajele efectuate după momentul votului din Parlament arată acelaşi rezultat: un raport de 2-la-1 în favoarea demiterii.

O clipă. Primele 9 zile de campanie nu au avut... nici un efect?

Se pare că - precum în 2007 - opinia populaţiei este deja formată. Acest lucru nu exclude modificări de parcurs. 

Care sunt imperativele strategice ale celor două tabere?

USL: Mobilizare.

TB: Boicot sau speranţa că USL va eşua în a-şi mobiliza susţinătorii, ceea ce ar duce la nevalidarea referendumului. Traian Băsescu are în clipa de faţă mai multe procente de recuperat decât zile la dispoziţie.

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

25 de comentarii:

  1. Ceea ce ma face sa-mi pun semne de intrebare asupra calitatii acestui sondaj este intrebarea din care JN iese lider la formarea opiniei publice politice (in randul ziarelor).
    Conform BRAT (e drept ca la categoria vanzari totale) ierarhiile recente sunt cu totul altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbim de dezirabilitate socială = răspunsuri date de un respondent sau mai mulţi ca să nu pară neştiutori sau neimplicaţi.

      Dar nu vorbesc despre Jurnalul Naţional, ci în genere despre cifrele de la această întrebare. Am dubii că 48% dintre români citesc ziare. De obicei astfel de întrebări se transformă în concursuri de notorietate ("hmm, oare ce nume de ziare ştiu eu?")

      Ștergere
    2. Precizare adiţională de la Cătălin Stoica, directorul CURS:
      "Cifrele privind ziarele NU sunt comparabile cu BRAT-ul. Ăsta nu a fost un studiu de audienţă; întrebarea era simplă, principalul ziar din care se informează de obicei. Deci, nu vânzări, nu frecvenţa cititului etc."

      Ștergere
  2. Sa va explic cum fac unii sondaje (sau prezentat ca fiind de la ISOP). 3 intrebari simple:
    Prima intrebare: Stiti ca pentru validarea referendumului sunt necesare voturile a 9 milioane de oameni? DA/NU
    A doua intrebare: Mergeti la vot? DA/NU
    A treia intrebare preambul: Pentru a valida demisia lui TB trebuie sa stampilati in casuta DA :)
    A treia intrebare: ce votati? DA/NU/Nu raspund

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Institutul de Sondare a Opiniei Publice - cel putin asa s-au prezentat

      Ștergere
    2. Foarte interesant. Din ce spuneţi dvs., e vorba de un sondaj care nu valorează mare lucru, şi nici "otrăvit" nu e (adică nu livrează informaţii false sub acoperirea unui sondaj de opinie).

      Ștergere
  3. USL -63%? Poate ne explicati si noua cum, dupa ce obtii 49,5% la locale, ajungi la 63% in conditiile in care guvernul tau e prabusit la nivelul credibilitatii (pierdut undeva la 25% intr-o singura luna)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am văzut nicăieri o cifră de 25% apropo de credibilitatea guvernului.

      De la instalarea guvernului Ponta şi până acum, intenţia de vot pentru USL a crescut foarte mult în sondaje - sondajele tuturor institutelor - fără ca ea să se concretizeze în vot la locale. Ca de obicei ( http://sociollogica.blogspot.ro/2012/04/cate-voturi-pierd-coalitiile-de.html ) mulţi oameni spun că susţin forţa politică nou-venită la putere fără ca asta să se traducă în acţiunea de a vota.

      O discuţie mai detaliată a motivelor pentru care USL a înregistrat acum două luni o creştere a intenţiei de vot este aici: http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/ce-s-intamplat-in-sondaje-dupa-venirea.html

      Între timp, USL a comis multe greşeli care au fost suprascrise în totalitate de iniţiativa de a-l suspenda pe preşedinte. Pentru românii care li s-au alăturat acest lucru este mult mai important decât orice altceva.

      Întrucât intenţia reală de vot pentru USL este un subiect delicat (din motivele de mai sus), nu am atins în postare subiectul intenţiei de vot pentru partide.

      Ștergere
    2. As spune ca intentia de vot pt USL e strict legata de cea anti-Basescu in momentul asta. Poate am mai zis, dar o demitere a presedintelui ar elimina mult din "furie", USL ar inceta sa mai aiba un scop si atunci votul pentru USL ar scadea mult din punctul meu de vedere, daca nu cumva USL ar inceta sa mai existe.
      Daca referendumul nu este validat, dar votul anti-Basescu este in procent foarte mare as spune ca toata furia neconsumata este amplificata si ar putea duce la concretizarea intentiei de vot pentru USL.

      Ștergere
    3. Într-adevăr. Uneori am sentimentul că tabăra care pierde referendumul (mă refer la demitere/rămânerea lui TB la Cotroceni) va câştiga mult suflu la parlamentare.

      Ștergere
    4. Paradoxal, dar cred ca singura sansa a lui MRU este demiterea lui Basescu. Si a dreptei conservatoare in general. E un fel de legenda lui Manole.

      Ștergere
    5. Nu o sa piarda suflu USL daca e demis TB, pentru ca ar incepe urmatoarea campanie prezidentiala in care timp opiniile asupra partidelor vor fi iar eclipsate. Si dupa ce e ales Antonescu, va incepe luna lui de miere fix pana la parlamentare. Asadar, un scor de 60% USL mi se pare foarte probabil. Singura varianta in care nu l-ar atinge ar fi ca TB sa fie demis si PSD sa se revolte sub Ponta si sa-l sustina pe Oprescu, caz in care s-ar reaseza scena politica.

      Ștergere
  4. ”Se pare că - precum în 2007 - opinia populaţiei este deja formată. Acest lucru nu exclude modificări de parcurs.”

    E oarecum înșelătoare expresia asta ”opinia asta e deja formată” - în sine reprezintă de fapt un truism. Dă senzația că oamenii sunt într-o permanentă stare de lipsă-de-opinie, așteptând să se întâmple ceva ca să treacă într-o stare de prezență-de-opinie, după care să revină la starea inițială până la următorul eveniment.

    În realitate, oamenii, fără excepții semnificative, sunt permanent într-o stare de prezență-de-opinie. Au o opinie despre orice subiect, inclusiv opinia că acel subiect e absolut neinteresant pentru ei. Setul de opinii nu se deformează și reformează, ci eventual se schimbă - iar asta se petrece în general treptat, și, fără excepție, în timp.

    Sunt absolut convins că ce s-a petrecut în ultimele 10 zile a avut un efect în opiniile politice ale românilor. Doar că nu unul care să fie vizibil în a 11-a zi, sau pe 29 - de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Deci tu zici ca s-a intrat in campanie cu raportul asta de 2-1?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În măsura în care sondajele CSCI şi IMAS sunt credibile: da.
      Şi aşa a rămas de atunci şi până acum.

      Ștergere
    2. Ar fi interesant daca e adevarat. Sa fii la 10% incredere, dar totusi sa te duci in 30% impotriva demiterii fara campanie inseamna ceva. USL ar trebui sa traga cateva invataturi din asta.

      Ștergere
    3. USL a pornit totul într-un moment relativ prost şi în circumstanţe care le-au făcut rău.

      La cifre, povestea e mai nuanţată. Împotriva demiterii votează 33% din cei 61% care sunt siguri că vin la vot, adică 20% din populaţia aflată în ţară.

      Nivelul de încredere în TB era măsurat tot prin comparaţie cu populaţia aflată în ţară, fiind înainte de suspendare între 10% şi 20% în funcţie de institut.

      Implicit, vorbim de dublare (dacă încrederea în TB era foarte mică) sau de o creştere cu o treime, un sfert sau mai puţin în termeni relativi (dacă încrederea în TB era mai apropiată de 20% decât de 10%).

      Ștergere
  6. Oricum, ce mi se pare cel mai interesant din tot sondajul asta nu e legat de referendum, ci e parlamentare: PDL la 19%. Scapam din vedere, luati de valul luptei de acum, ca tot ce se intampla acum va conta pe mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 19% din cei 64% care au o intenţie de vot = 12%, procentul din populaţia totală cu drept de vot care a votat pentru PDL la locale.

      În genere e riscant să ne uităm acum la cifrele partidelor, în timpul campaniei de la referendumul anterior PDL era (în funcţie de sondaj) pe la 39% sau 45%, procente pe care nu le-a obţinut de fapt niciodată la alegeri.

      Ștergere
  7. „Uneori am sentimentul că tabăra care pierde referendumul (mă refer la demitere/rămânerea lui TB la Cotroceni) va câştiga mult suflu la parlamentare.”

    Altfel spus, din înfrângere în înfrângere până la victoria finală.
    Prin eventuala demitere a lui Băsescu societatea s-ar mai detensiona. Dar furia/supărarea pe Băsescu/PDL nu va dispărea peste noapte. Va începe să scadă, însă e un proces de durată. Personal, nu cred că PDL va reuși să revină până la alegerile parlamentare. Posibil să mai reducă din handicap, dar nu cred că va putea atinge 30%.

    RăspundețiȘtergere
  8. Era interesant de vazut pe datele de la CURS si un slide cu structura votantilor la parlamentare in functie de prezumtiva prezenta la vot la referendum.
    Adica ma gandesc daca nu cumva TB si-a marit putin (sau sa zicem mentinut) procentul de NU in jurul a 33-34% dintre cei care participa dar o parte a celor care voiau sa voteze NU acum nu mai vin la referendum. Eu, de exemplu, cel mai probabil nu voi merge la vot. De fapt, mai exact, voi urmari prezenta la vot pana la ora 21-22 si daca este o cat de mica posibilitate sa se ajunga la 50%+1 voi merge altfel nu.

    klahert

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că sondajul a prins momentul în care au început cu adevărat discuţiile despre boicot.

      Dacă vorbim despre procente calculate din totalul populaţiei cu drept de vot:

      Mai mulţi oameni votează NU decât PDL.

      Procentul celor care votează DA la referendum şi ar vota USL este identic.

      Ștergere
    2. Situatia nu e chiar asa de reductionista relativ la NU>PDL sau DA=USL (desi aritmetic e adevarata).
      Asta mai ales pentru ca din cate am citit in rezultatele sondajului CURS slide-ul cu optiunile pentru parlamentare nu cred ca s-au obtinut printr-un crosstab cu dorinta de a vota la referendum.
      Cred ca ar fi fost interesat si un astfel de tabel insa nu ni s-a furnizat.

      klahert

      Ștergere
    3. Eu am scris strict despre relaţia matematică, nimic altceva :)

      Ștergere

Arhivă blog