Faceți căutări pe acest blog

joi, 26 iulie 2012

Referendumul: azi, Operations Research

Întrucât nu este clar dacă prezenţa de 52% se referă la cei de pe listele electorale sau la populaţia aflată în ţară, informaţiile de mai jos nu au valoare de certitudine.

Analiza Infopolitic cuprinde datele din acest sondaj şi nu numai, într-o formulă care sugerează validarea referendumului.

Pentru cine n-are timp şi nici chef de multe cifre:

- sondaj Operations Research, institut de sondare a opiniei publice care lucrează de obicei cu CSCI/Infopolitic care lucrează pentru USL;
- efectuat între zilele de luni şi miercuri;
- prezenţă 52% (în scădere faţă de sondaje anterioare) - sub 50% din cei de pe listele electorale - sugerează un referendum nevalidat;
- 72% din cei care vin la vot ar vota DA.

Detaliat: 

Prezenţa la vot (52%)

Povestea e simplă:

CURS, 11-16 iulie: 61%
Avangarde, 16-21 iulie: 59%
CCSB, 18-21 iulie: 61%
OR, 23-25 iulie: 52%.

Ce înseamnă 52% din totalul populaţiei din ţară? Ei bine, înseamnă 50%+1 din totalul celor de pe liste doar dacă 700 de mii de români sau mai puţini sunt în diaspora şi nu votează. Ceea ce este greu de crezut.

Intenţia de vot (72% DA, 28% NU)

Efectul boicoturilor este de a scădea numărul votanţilor care se opun demiterii. Cu cât boicotarea referendumului este mai răspândită, cu atât "DA" va avea mai multe procente. Personal, mă aşteptam chiar la un nivel mai înalt de vot pentru "DA" decât 72%. Ceea ce duce la punctul următor...

Primele semne ale boicotului

Povestea votului "DA" e mai complicată decât pare la prima vedere:

Avangarde, 16-21 iulie: 40% din cei aflaţi în ţară. (marjă de eroare 3%)
CCSB, 18-21 iulie: 41,4%
OR, 23-25 iulie: 37,7% (marjă de eroare 2,9%).

Nu există o certitudine statistică cum că procentul românilor aflaţi în ţară care votează "DA" a scăzut. Dar acest lucru este posibil.

Povestea votului "NU":

Avangarde, 16-21 iulie: 18,3% din cei aflaţi în ţară.
CCSB, 18-21 iulie: 19,5%
OR, 23-25 iulie: 14,6%

Aproximativ trei sferturi din votanţii "NU" de acum o săptămână vor să vină la vot. Asumarea boicotului este departe de a fi universală în rândul susţinătorilor lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, sondajul surprinde o "imagine în mişcare" - luni, în prima zi de intervievare, Traian Băsescu încă nu promovase public un boicot iar PDL nu luase încă o decizie. Cifrele de mai sus surprind impactul mesajelor pro-boicot doar pentru persoanele intervievate în zilele de marţi şi miercuri. 

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

24 de comentarii:

  1. Astept cu interes un sondaj proaspat muls.

    RăspundețiȘtergere
  2. ieri la prezentarea sondajului prima oara pe realitatea tv, prezentatoarea a spus ca prezenta necalibrata era in jur de 60% dar au ajuns la 52% luand in considerare diferenta liste-realitate. N-am gasit nicaieri in descrierea sondajului scris asa ceva, dar asa a spus si s-ar explica astfel scaderea scorului DA (de.fapt n-a scazut)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prezentatoarea da, Bogdan Teodorescu (care explica sondajul) nu. Dacă prezenţa ar fi fost de 60% din cei din ţară, ajustată la 52% din cei de pe liste, chemările la boicot n-au avut impact, ceea ce e greu de crezut. Mai ales că boicotul PDL va avea efecte, indiferent ce ar putea măsura un sondaj sau altul.

      Ștergere
    2. Din ce scrie aici, Bogdan Teodorescu pare sa spuna ca a ramas peste 50% din liste. Nu mi se pare convingator, dar asta spune http://www.inpolitics.ro/bogdan-teodorescu-vor-iesi-la-vot-mult-peste-50-dintre-alegatori-art66778.aspx

      Ștergere
  3. Oare in timpul sondajului au verificat daca lumea stie de boicot? Am dubii serioase ca mare parte a populatiei a aflat de boicot inainte de marti seara/miercuri dimineata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondajul a fost pornit înainte de demararea oficială, asumată, a boicotului. Cifrele sugerează că cel puţin o parte din respondenţi au auzit de boicot.

      Ștergere
  4. Daca intrebi omul daca a auzit de boicot, nu-i aduci la cunostinta faptul ca exista indemnuri la boicot, deci influentezi subiectul si raspunsul?..

    RăspundețiȘtergere
  5. cel mai bun sondaj este atitudinea USL. oricine poate vedea din atitudinea in conferintele de presa de 3 minute si "hai pa" ca "adioo,visul frumos s-a terminaaat!". pur si simplu e game over. ce vor face dupa ce curtea invalideaza referendumul? cred ca nici ei nu stiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În mod sigur au o reacţie planificată. Cine subestimează USL nu a înţeles ce s-a întâmplat în ultimele 200 de zile.

      Ștergere
    2. Relativ la reactia planificata sau nu, au o mare problema cu faptul ca nu sunt singuri in padure (a se citi UE).

      Ștergere
  6. tot referitor la reactia planificata, ce s-a vazut in ultima luna a fost lipsa de consens in privinta mijloacelor de inlaturare a lui Basescu. De asemenea, reactia UE nu a fost prevazuta. declaratiile anti-UE din ultimele zile, complet aiurea daca ar fi garantat succesul la referendum, dezvaluie ideea unui al doilea referendum, in caz de invalidare a primului. In acelasi timp se observa o rezerva suspecta in formularea de declaratii privind al doilea referendum. Intrebarea principala este daca USL isi reprezinta iminenta unui al doilea referendum. Asa cum PDL nu-si va permite un al doilea boicot, nici USL nu preconizeaza un alt referendum. Ma bazez in principal pe faptul ca este greu sa -ti mobilizezi electoratul inca o data cu un rand identic de mesaje antibasescu. cred ca nici macar nu va fi frustare, intrucat electoratul tb sa aiba inoculata permanent ideea ca tb sa-l debarce pe TB. Or, o astfel de sugestie nu este de natura sa produca nimic, poate doar in mintile pensionarilor a caror viata se reduce la placerea resimtita de vizionatul posturilor tv. numai ca, mare parte dintre acestia au fost captati de OTV. In treacat este de observat faptul ca PPDD ar fi obtinut chiar mai multe voturi la locale, daca ar fi fost mai bine organizati.Un alt argument, in sensul ca USL nu-si va permite un al doilea referendum este acela ca acum nu se pune problema doar a inlaturarii lui TB, ci si a alegerilor din toamna. or, nu cred ca liderii locali ai USL, cu sperante in mandate de parlamentari, isi vor permite sa lase alegerile "dezorganizate", fiind in joc chiar reputatia lor. Totusi, isi face iluzii cine crede ca e mai usor sa aduci oamenii la vot decat sa-i convingi cu cine sa voteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În ultima lună regulile s-au schimbat de două ori (cvorum->nu e nevoie de cvorum->cvorum). Ambele campanii au fost întoarse cu susul în jos, nu numai cea a USL.

      Al doilea referendum, dacă va exista, nu se va juca pe aceleaşi reguli ca primul. Este evident că USL conştientizează că s-ar promova din nou un boicot şi s-ar ajunge la acelaşi rezultat.

      Audienţele OTV sunt minuscule. Prin comparaţie cu populaţia totală cu drept de vot, audienţele tuturor posturilor TV sunt relativ mici. Odată o să fac un sondaj chiar printre cititorii blog-ului, să văd care este percepţia apropo de câţi telespectatori au Antena 3 sau OTV în fiecare seară. Bănuiala mea este că majoritatea vor da un număr cvadruplu faţă de cel real. Televiziunile sunt supraevaluate.

      Ștergere
    2. audientele televiziunilor chiar sunt "accurate" ? Iau in considerare streaming-ul plus vizitele pe site-urile televiziunilor ?

      Ștergere
    3. 2 milioane de vizitatori unici pe lună pentru o televiziune de ştiri înseamnă să fii în top (http://www.realitatea.net/realitatea-net-isi-mentine-pozitia-in-top-3-site-uri-de-stiri-si-in-luna-decembrie_900940.html). Nu vorbim nici măcar de 15% din totalul populaţiei cu drept de vot aflate în ţară sau de 12% din cei de pe listele electorale.

      Streaming-ul include într-o măsură importantă români din străinătate - probabil aflaţi printre cei 50-150 de mii care votează de obicei.

      Antena 3 şi OTV stau ceva mai slab pe online, din câte se pare, dar audienţele lor sunt mai bune.

      Ștergere
    4. Cine isi pierde vremea cu Antene in strainatate, cand acolo exista tatal lor, Fox News? Normal, nici la Fox nu ma uit.

      Ștergere
  7. Daca prezenta reala ar fi undeva pe la 45% cred ca nu ar fi greu fraudarea pana se ajunge la 50%+1. Azi Antonescu a zis ca afirmaţiile din presă cu privire la faptul că "s-a răzgândit" şi nu va mai ieşi din viaţa politică dacă Băsescu revine la Cotroceni în urma rezultatului de duminică sunt false si ca o sa se retraga cum a promis daca Basescu ramane presedinte. Nu cred ca ar fi aşa cocoş daca nu ar fi sigur ca Basescu va fi demis.

    RăspundețiȘtergere
  8. de citit reactia lui Vasile Dancu de pe blogul sau.
    cei care sustin ca referendumul poate fi fraudat se inseala. cel mult, pot fi convinsi alegatorii sa vina la vot, prin diverse metode. de fapt, ce e mai interesant de vazut aci mi se pare daca pt USL e mai fezabil sa aiba un al doilea referendum antibasescu. cat despre reguli, e suficient sa stabileasca 2 zile pt urmatorul referendum. citind stenogramele (plecand totusi de la prezumtia ca partial sunt intoxicari), e surprinzator faptul ca pe data de 13.07 nu stiau daca referendumul se va desfasura in 2 zile, semn ca au tatonat aceasta idee, pe care o credeau posibila, dar ca nu au fost suficient de curajosi sa o impuna. surprinzator este ca nu se asteptau la boicot, aceasta optiune perfect previzibila lasandu-i suprinsi.Ce este de ales? 50% chinuite si discutabile sau o prezenta mult mai mare, chiar cu un procent ceva mai bun al lui TB? Cred ca si USL este intoxicata de ideea ca alianta lor merge numai daca este impotriva lui TB, plecarea acestuia punand in pericol existenta coalitiei.Lupta in coalitie lasa USL expus prin demiterea lui TB, de aceea cred ca sunt oameni ce se gandesc si la ce va urma dupa si care vor tempera elanul participarii la referendum cu orice pret. in acelasi timp, plecarea lui TB constituie o sansa pentru PDL, intrebarea este cand si in ce conditii.
    si revenind la Vasile Dancu, daca mie mi se pare iminenta plecarea/demiterea lui TB, suprinzator e tonul pesedistului.
    Foarte interesante hotararea BEC nr. 26 dar si listele de acreditari, pe http://www.becreferendum2012.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Toate calcule astea sunt irelevante. Se va frauda masiv dat fiind faptul ca Legea Referendumului a fost modificata prin ordonanta de urgenta de Ponta (adica regulile jocului au fost recent schimbate radical) : fara liste suplimentare cu cei care voteaza in alte localitati decat cea de domiciliu (turism electoral e liber), fara birouri electorale locale doar judetene (actionau ca "filtre"), numarul stampilelor pe sectie a fost "secretizat", si nu mai e necesara mentionarea starii sigililui...E clar ca se va frauda la greu.

    Asa ca : "Vax Sociollogica" , e nevoie de o alta stiinta "Fraudologica" probabil

    RăspundețiȘtergere
  10. basescu o sa castige la masa verde. si o sa fie jale. balamucul de pana acum o sa fie doar triluri de pasarele fata de ce o sa urmeze...

    RăspundețiȘtergere
  11. Abia astept sa vad finalul aceste competitii

    RăspundețiȘtergere
  12. O corectie care se impune: atat in cazul Operations Research cat si in cel al proaspatului Public Affairs, e vorba de "prezenta la vot estimata", nu de cea declarata. Cea declarata, in cazul Public Affairs, este de 63%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest lucru sugerează că boicotul practic n-a existat sau n-a fost măsurat, ceea ce e greu de crezut.

      Indiferent de ce măsoară sondajele sau nu, PDL nu-şi va scoate la vot votanţii pe care-i controlează (în special în rural).

      Ștergere
    2. Boicotul poate crea si un efect invers, de bumerang, sa scoata la vot nehotarati, contrabalansand pasivitatea celorlalti. Din datele pe care le am, cei care masoara periodic ceea ce s-a intamplat au identificat un astfel de efect dar nu cunosc proportiile.

      Ștergere
  13. Banuiam ca 52% nu se refera la declaratii (sigur votez). M-am informat la sursa si ... da, e vorba de o estimare in baza unui model. Prin urmare au scos migrantii, supra-raportarea, etc. Imi pare totusi mult. Nu cred sa depaseasca 45%. Daca nu vom avea cumva o frauda mai serioasa ca de obicei.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog