Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 august 2012

Falia - descriere şi potenţiale soluţii

A. Situaţia

Prima parte a acestei postări este aici. Pentru cine nu are chef să (re)citească: este vorba de o situaţie simplă dar cu implicaţii serioase. În România există o falie în societate, falie conştientizată public de Traian Băsescu dar a cărei existenţă a fost sesizată anterior şi de persoane care au puţine lucruri în comun, precum Ionuţ Popescu şi Vasile Dâncu.

Această falie a depăşit nivelul acceptabil pentru o societate pluralistă, în care există în mod natural opinii diferite. În special în ultimii ani, politicienii au folosit existenţa acestei falii în scopuri electorale, uneori accentuând-o, alteori fiind şi ei surprinşi de valurile de ură care le motivau votanţii.

Tentaţia este de a se crede că falia ar putea dispărea prin consensuri între partide/lideri politici. În fapt acest lucru ar duce la:
- o acalmie nepropice democraţiei
- abandonarea identităţii proprii a forţelor de pe scena politică. România cunoaşte un singur acord care a implicat toate partidele, iar acela a avut un context special. Este natural ca partidele să aibă programe şi perspective diferite. Excesul de consensuri n-ar rezolva falia, ci doar ar da iluzia temporară că falia nu mai există.

Îmi permit să îl contrazic parţial pe Mircea Toma: falia nu este între două grupări de politicieni (implicit un acord între politicieni n-ar rezolva nimic). Falia separă milioane de români de alte milioane de români.

B. Structura faliei

Din motive de timp, dar care ţin cont şi de răbdarea cititorului, nu voi insista prea mult asupra acestui punct. Aprofundarea sa ar implica studii de durată, care nu ţin seama de urgenţa problemei. Pe scurt, societatea românească este împărţită astfel: 

Reformişti: aproape toată intelectualitatea românească, oameni de afaceri, mici patroni, corporatişti, angajaţi pe salarii relativ mici din mediul privat, electoratul de dreapta de tradiţie (PNŢ/PNL -> CDR -> Alianţa DA -> TB/ICCD) şi o serie de instituţii sau vectori instituţionali. În rândul acestui grup există diferenţe de perspectivă care sunt atenuate în numele scopurilor comune:
- o justiţie independentă de presiunile mediului politic
- un capitalism înfloritor şi puternic
- reforme în domenii cheie ale societăţii (sănătate, învăţământ) orientate spre meritocraţie şi reducerea sau eliminarea privilegiilor derivate din statutul de cetăţean ("plăteşti, ai / nu plăteşti, n-ai")
- menţinerea unei orientări 1) pro-americane şi 2) pro-UE în politica externă.

Solidarişti: Pensionari, majoritatea trăindu-şi maturitatea în anii '70, o perioadă de aparentă prosperitate. Bugetari care simt că rolul lor în societate este minimalizat sau batjocorit, lucru incoerent cu statutul meseriei (ex. profesori, medici). Studenţi sceptici cu privire la avantajele capitalismului şi atenţi la punctele sale slabe. Locuitori din mediu agricol care din diferite motive nu pot emigra pentru a-şi îmbunătăţi nivelul de trai. Persoane care depind de asistenţă financiară din partea statului pentru a depăşi nivelul de subzistenţă. O peliculă de intelectuali, corporatişti, patroni şi freelanceri din perspectiva cărora ritmul reformelor din ultimii ani a fost nesustenabil sau exagerat.

Trei nuanţări sunt obligatorii:

1. Cele două tabere nu pot comunica pentru că planurile de discuţie sunt paralele. Pensionarii nu înţeleg de ce ICR este important pentru "reformişti". "Reformiştii" nu înţeleg de ce - atât pe plan concret cât şi psihologic - închiderea de spitale a avut un asemenea impact în rândul "solidariştilor". Pentru "reformişti" reducerea pensiilor e o metodă de a eficientiza bugetul, reducând impactul existenţei unei pături neproductive din punct de vedere economic. Pentru "solidarişti" e o insultă şi o ameninţare cu moartea. Exemplele pot continua. 

2. Evident, mai există aproximativ 5-7 milioane de români care au abandonat total implicarea în viaţa politică, unii neparticipând la alegeri iar alţii emigrând şi... neparticipând la alegeri. Ei nu sunt luaţi în calcul de această analiză, pentru că au ales singuri să se extragă din dezbaterile polis-ului.

3. Falia aceasta nu a apărut în ultimii ani. Elementele care au acutizat-o sunt:

- o politică de dreapta care a testat rezistenţa grupurilor "solidariste". Pentru cine îşi aminteşte analize despre trecutul electoral al dreptei româneşti: tabăra reformistă este acum un "împărat fără haine", lipsită de toate alianţele temporare cu unii solidarişti care în trecut îi asigurau victoria. Spre deosebire însă de 2000 - celălalt punct mort din istoria dreptei româneşti post-decembriste - tabăra reformiştilor este acum mai puternică numeric, având susţinerea a 1,5-3 milioane de persoane şi a căror influenţă mediatică sau pe Internet este disproporţionată faţă de ponderea lor în societate (această ultimă afirmaţie descrie o stare de fapt şi nu este o critică).

- mai multe declaraţii neinspirate sau intenţionat divizatoare ale lui Traian Băsescu, care au accentuat antagonismul. Vectorii mediatici ai USL au încercat - şi în mare parte au şi reuşit - să emuleze acest mod de a comunica.

- un sistem electoral care a produs rezultate neclare. Uneori aceste rezultate au fost malversate (PDL şi UDMR au guvernat după 2009 deşi doar 38% dintre votanţi îi susţinuseră), alteori ele au fost damnate de ambiguitate (românii care se opun lui Traian Băsescu nu au fost destul de mulţi pentru a se îndeplini cvorumul, dar asta în principal pentru că Traian Băsescu a cerut susţinătorilor săi să stea acasă). Am trăit trei scrutine cu rezultate pe muchie (2004 - turul doi al prezidenţialelor, 2008 - lupta pentru locul unu la parlamentare, 2009 - turul doi al prezidenţialelor). În mod evident, nici una dintre tabere nu posedă un ascendent numeric sau instituţional asupra celeilalte care să-i permite o mitică "victorie finală". Tensiunea a fost menţinută la foc mare. În toamnă, este previzibil să avem un rezultat la fel de încurcat. Alegerile - singure - nu pot reduce falia. E nevoie de ceva în plus.

C. Soluţii

Problema nu este dispariţia faliei - acest lucru este imposibil. Însă această falie trebuie remodelată, readusă la nivele normale pentru o societate democratică. În contexte mult mai dure (ex. post-mineriade), această ţintă a fost atinsă.

Următoarea listă de soluţii nu este exhaustivă şi nici perfectă. Ea trebuie corijată - trebuie adăugate elemente noi, superioare calitativ, în timp ce altele pot fi eliminate. Dar vorbim despre un punct de pornire.

1. Eficientizarea activităţii administraţiei / reducerea efortului depus de cetăţean în relaţia cu birocraţia. A obţine un act în România implică alergătură intensă şi inutilă. Adoptarea Internet-ului este încă accidentală, exotică şi epidermală. Birocraţia este una din sursele reale de furie individuală, trezind tuturor ("reformişti" sau "solidarişti") senzaţia că România este un stat străin, unde cetăţenii sunt batjocoriţi şi doar întâmplător trataţi cu respect.

2. Politici sociale motivaţionale care ar duce la reducerea ajutoarelor sociale. Nu, nu s-a încercat până acum: stânga a dat, dreapta a tăiat, nimeni nu a încercat în mod real să se concentreze pe pregătire profesională. Nu întâmplător situaţia României la acest capitol este dezastruoasă. Pentru că este uşor să tai sau să dai, dar să depui efort ca să educi oamenii este greu.

3. Pensionarii sunt cel mai puternic grup de lobby din România (5,2 milioane în total, dintre care 3 milioane au votat la ultimul referendum). Deficitul de dialog şi comunicare cu aceşti oameni este o componentă importantă a nemulţumirii lor. Pensionarii români sunt respinşi, ignoraţi şi deseori izolaţi. Reacţia lor politică nu reflectă numai componenta economică a situaţiei lor, ci şi faptul că ei simt că sunt trataţi cu lipsă de respect.

4. Încurajarea antreprenoriatului românesc, care ar duce la o cooptare treptată a multor solidarişti. S-a pariat prea mult pe "cu porţile deschise" şi prea puţin pe "prin noi înşine". Pentru birocraţie şi politicieni este mult mai uşor să ai 10 corporaţii străine cu câte 10 mii de angajaţi decât 200 de mii de SRL-uri cu câte doi angajaţi (şpăgi mari, mai puţină hârţogărie...). Evident, când pleacă o Nokie, în partide se face harakiri, pentru că prea multe legume au fost puse în acelaşi coş.

Şi acum, Traian Băsescu vorbeşte despre Roşia Montană sau cupru în loc să se concentreze pe faptul că România s-a prăbuşit în timpul guvernării PDL în clasamentele care măsoară deschiderea unei ţări către business-ul antreprenorial:

locul 45 (în 2008, punct de pornire)
locul 54 (în 2009)
locul 65 (în 2010)
locul 72 (în 2011)

Belarus, Ghana şi Kirghistan sunt acum înaintea noastră. Iar asta a fost o guvernare de dreapta. No comment.

5. Sistemul de sănătate. Aici, în mod excepţional, s-ar putea să fie nevoie de un acord transpartinic. Crizele din sistem sunt profunde, şi este nevoie de o viziunea pe 20 de ani care să ia în calcul problemele demografice şi priorităţile bugetare. Tema trezeşte o emoţie largă, şi nu afectează doar pensionarii.

6. Intelectualii de dreapta trebuie să părăsească temporar holurile mângâiate de aer condiţionat ale clădirilor din centrul Bucureştiului. A comunica în medii nişate exclusiv cu cei care au aceleaşi păreri  duce la izolare şi la mulţumirea cu propria izolare. Lipsa dorinţei de a prezenta sau de a educa pe solidarişti sau nehotărâţi cu privire la ce înseamnă "dreapta" duce la necesitatea adoptării unor opţiuni strategice ruşinoase, care să suprascrie limitările electorale. Se pariază în continuare pe prezidenţiabili miraculoşi, în loc să se construiască electorate ideologizate.

7. Un efort conştient pe termen scurt de reducere a discursului bazat pe ură în plan public. Apartenenţa la un grup social nu e motiv de batjocură. A vota sau a nu fi votat la referendum nu trebuie să devină criteriu în viaţa de zi cu zi, deşi această tendinţă apare din ce în ce mai des. (am întâlnit şi eu astfel de situaţii. Deja.).

286 de comentarii:

  1. Nu am un esantion reprezentativ, dar cam 70% din "corporatistii" pe care ii cunosc sint anti-Base.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din informaţiile pe care le am, nivelul ridicat de trai este cel mai puternic indicator pentru susţinerea PDL/TB/ICCD. Corporatişti şi patroni de firme intră în descriere.

      Pe de altă parte, mulţi corporatişti şi patroni de firme au venit la referendum. Este rezonabil să presupunem că de acolo au venit o mare parte din voturile NU.

      Ștergere
    2. D-le Mateescu, sunt corporatist de cca 20 de ani, castig bine, sunt votant PNL si raman votant PNL, sunt reformist, parasind statul in 1992 cred ca este o dovada, nnemaivorbind ca si sotia mea este corporatista, copilul este educat in acest spirit, chiar daca exista in familie, inerent, si 3 pensionari, si am votat la referndum DA. Nu suntem singurii din corporatiile in care lucram. Aici trebuie nuantat.

      Ștergere
    3. la mine e taman invers; ma rog, nu neaparat pro Base, dar anti demitere

      Ștergere
  2. Aproape toată intelectualitatea românească, reformistă?! Cu slujbe grase de la stat, plăteşti, ai,nu plăteşti, n-ai?! Mişto! D-aia arată România reformată în halul ăsta! Pentru că e bolnavă de elitele ei intelectuale!
    Apoi, societăţile solidare şi consensuale funcţionează şi performează cel mai bine. La noi reformiştii se pişă cu voluptate în capul "solidariştilor". Şi încă ceva: nu încercaţi să imitaţi SUA, n-o să vă iasă. Au încercat comuniştii să imite URSS şi nu le-a ieşit. Nu ne gândim noi la specificul problemelor noastre? E nevoie de soluţii în contexr românesc, nu american.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elitele intelectuale din România au o tradiţie în a fi de dreapta *deşi* au în mare parte locuri de muncă la stat.

      Solidaritatea şi consensualitatea funcţionează în societăţi:
      a) omogene social (nu există diferenţe mari între nivele de trai, între zone geografice, etc.)
      sau
      b) unde există mecanisme de atenuare a tensiunilor sociale.

      Am impresia că nu suntem nici în situaţia a), nici în situaţia b).

      Ambele tabere au senzaţia că "ceilalţi" îi sufocă şi le limitează drepturile şi puterile: "Cele două tabere nu pot comunica pentru că planurile de discuţie sunt paralele."

      "nu încercaţi să imitaţi SUA, n-o să vă iasă" - nu înţeleg afirmaţia. România e ruptă de ani de zile. Nu schimb eu situaţia României cu o postare.

      Ștergere
    2. M-am cam saturat de cautarea unor solutii tipic romanesti. Asta va face doar sa se adanceasca divergentele dintre cele doua aripi ale societatii. Rezolvarea este una universala: democratie, libera exprimare, respectarea institutiilor statului, respectarea opiniei celorlalti. Se mizeaza prea mult pe solutii oferite de stat si prea putin pe incurajarea spiritului antreprenorial. Statul nu poate sa faca foarte multe cata vreme pensionarii sunt mai multi decat angajatii, de exemplu.

      Ștergere
    3. M-am cam saturat de cautarea unor solutii tipic romanesti. Asta conduce doar la adancirea divergenetelor dintre cele doua aripi ale societatii.
      Solutiile sunt simple:
      - democratie;
      - libertatea de expresie;
      - independenta institutiilor statului;
      - respectarea opiniei celorlalti.
      Statul nu poate oferi solutii miraculoase, cat timp numarul de pensionari este mai mare decat numarul angajatilor, de exemplu. Trebuie cultivat mai mult spiritul antreprenorial, incurajat mediul de afaceri.

      Ștergere
    4. 1. Societatile care astazi sunt omogene si au mecanisme de atenuare a tensiunilor sociale sunt astfel tocmai pentru ca au ales sa fie consensuale.
      2. Cei pe care-i numiti "reformisti" si-i indemnati sa mai iasa din birourile cu aer conditionat nu au vizat nicicum reformarea intregii societati, ci aproprierea tuturor resurselor acesteia (materiale, culturale, simbolice, etc), stigmatizarea celor de la care vizau sa obtina prin forta aceste resurse si abandonarea/sacrificarea acestora. Vorbiti de o minoritate asociala, pusa pe rapt si dispusa sa reincadreze cu maxima nesimtire drepturile fundamentale ale oricarui cetatean -asa cum sunt acestea recunoscute de toata lumea - la categoria "privilegii". Asta nu este reformism, ci o adevarata "revolutie neoconservatoare cu ghioaga". Si nu va reusi.
      3. Falia nu va putea fi gestionata din perspectiva ipocrita si inselatoare pe care o expuneti. "Solidaristii" nu au nevoie de "educatie" din partea asocialilor pe care-i numiti "reformisti". In general, sunt destul de educati si, mai ales, suficient de lucizi pentru a respinge eforturile didactice ale crocodililor. Este nevoie de un compromis cu sinceritate asumat intre viziunile celor doua categorii de persoane. Si de constientizarea faptului ca perioada acumularii primitive s-a incheiat. Altfel, o vom incheia prin violenta generala.
      4. De acord cu ideea investitiei serioase in educatie si formare profesionala, precum si in privinta conditiilor favorabile micului antreprenoriat. Dar asta nu va crea nicicum o largire a numarului de "reformisti". Doar va fi debutul unei noi generatii de antreprenori romani, mult mai responsabili decat cei din prima generatie, cea primitiva.

      Ștergere
    5. 2. Reformiştii cred acelaşi lucru.

      3. Postarea are drept unul dintre publicuri pe reformişti. Nu iau partea nici unei tabere - ar fi şi imposibil - dar ei sunt în minoritate şi parcă mai puţini capabili de a înţelege ce trebuie făcut.

      Total de acord cu ideea unui compromis cu sinceritate. Pare puţin probabil. Poate că nici n-ar fi cea mai bună idee - atâta timp cât conflictul se duce democratic şi instituţional, totul e OK.

      4. Discuţia aici e extrem de complexă. Atât timp cât reformiştii sunt separaţi de solidarişti (prin medii de comunicare, de rezidenţă, etc.), falia e serioasă. În România se pune semnul egal între a înţelege ce vrea oponentul şi a fi de acord cu el. Asta este o greşeală. Falia a ajuns la nivelul de dezumanizare al oponentului, negarea dreptului lui de a comunica ("e spălat pe creier de TB/Antena 3!"). Punctul e critic.

      Ștergere
    6. Domnule Mateescu, stiti ce probleme vad eu la acesti asa zisi reformisti, anticomunisti? Lipsa totala de compasiune si empatie. Ura fata de cei care gandesc altfel. Jena de a aparea alaturi de oameni care sunt din alta clasa sociala decat ei, de parca ei ar fi nascuti in cine stie ce palate princiare. Si, va garantez, la cat am suferit eu in comunism, cu tata arestat cand aveam 4 ani, cu tata eliberat si imbolnavit pe cand aveam 8 ani, cu tata care a trait, bonav si semiparalizat, inca 6 ani si decedat cand eu aveam 14 ani, cu interdictie de a urma facultatea de stiinte juridice, etc, incat am atatea retineri fata de acesti anti-comunisti de budoar ca ajung sa-mi retin greata.

      Ștergere
  3. Iarasi poate e sample bias insa exista f multi oameni de dreapta..coporatisti sau patroni, cu venituri semnificativ peste medie care au votat DA. De ce un om de dreapta ar trebui sa sustina un politician care insulta regele? sau care il executa pe arafata si care scrasnind din dinti il repune in functie?
    Cred ca e o iluzie care se intretine interesat aceea ca tb are sustinerea neconditionata a intregii categorii de...1000+ eur/m
    Cred ca lucrurile sunt semnificativ mai nuantate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rege/Arafat/alte scandaluri - diferenţele, nemulţumirile, greşelile sunt trecute cu vederea în numele scopurilor comune.

      Nu toţi oamenii cu venituri mari îl susţin pe TB. Am menţionat în articol că în tabăra solidariştilor se află şi persoane din acest grup social.

      Ștergere
    2. Cel puțin „scandalul” cu regele este un exemplu prost.

      Hai să căutăm cifre despre procentajul monarhiștilor din România – și nu neapărat din '90 cînd cei 85% din români (fani ai lui Iliescu) l-ar fi lapidat pe regele Mihai, ci dinainte de declarația cu pricina. Mai mult de 5% monarhiști nu avem în România, poate maxim 10% cu cei care nu sînt tocmai împotrivă...

      Mai curînd „scandalul” poate fi dat de exemplu de manipulare a unui nefericit tip de media care propășește pe la noi în care „înfierarea” persoanei conduce automat la „înfierarea” tuturor faptelor/afirmațiilor persoanei.

      Nu a devenit scandal (pentru că USL nu ar fi cîștigat din asta prea mult), însă media respectivă l-a căinat inclusiv pe Boc (inamicul public #2 înainte) după ce și-a dat demisia...

      În general, aș spune că „falia” (cel puțin așa cum este prezentată) este de fapt numai în mintea celor care cred în ea. Falia adevărată este între cei care doresc un stat de drept și cei care doresc să fure în continuare. Restul e masă de manevră care se mulțumește cu firmituri...

      Ștergere
  4. doua intrebari:

    1) mai urmeaza inca o parte a articolului?

    2) ce surse de informare ai folosit? as fi curios sa le studiez si eu.

    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pui problema gresit, nu de aici provine falia, provine din fundamentala nesimtire pe care au afisat-o si o afiseaza Traian Basescu si clica lui, nu au existat niciun fel de mitinguri serioase impotriva austeritatii, oamenii au strans din dinti si au asteptat rezultatele "reformelor".

    Iar rezultatele sunt exact cele pe care nu vrei sa le comentezi, de la locul 45 la locul 72 pentru usuratatea afacerilor. Daca la afaceri asta e rezultatul ce sa mai astepti de la asa zisa dreapta?

    Nu poti sa dispretuiesti si sa faci un dezastru economic. Falia este intre cei care accepta palavrele reformiste si cei care vad realitatea din teren.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dan, îţi respect opinia dar:

      - falia exista şi înainte de Băsescu. Acum ea a fost agravată în mare parte de el şi de măsurile pe care le-a promovat. Falia, în alte cuvinte, a devenit mai evidentă. Am mari dubii că dispariţia lui Traian Băsescu de pe scena politică (demisie/demitere/terminarea mandatului la termen) ar duce la dispariţia faliei. Duce eventual la sentimentul că adâncimea ei s-a redus. Mă îndoiesc că lucrurile ar sta chiar aşa. Crizele sistemice sunt prea mari.

      - dacă nu ai proteste, asta nu înseamnă că falia nu există sau că nu e gravă, ci doar că reacţia grupurilor este non-violentă.

      - Ce să mai comentezi la clasamente? "No comment"-ul e mai grav decât patruzeci de rânduri onctoase. Oricum PDL începe să devină anatemă pentru reformişti.

      Ștergere
    2. Diferente sociale exista si o sa existe totdeauna, capitalul social al Romaniei e nul, locul 103 din 106 tari. Problema e seculara.

      Dar diferenta actuala este intre cei care resimt faptul ca guvernarea PDL a fost un esec maret si nu mai suporta demagogia si cei care continua sa creada in teoria pe care PDL a simulat ca o pune in practica.

      Bineinteles ca saracia face ca unii sa resimta mai repede "reusitele", dar sunt foarte multi oameni mai educati care vad rezultatele masurabile, exact cele spuse de tine. Sunt mai multe, dar nu mai scriu ca sa fac un tabel al dezastrului ultimilor ani, unul masurabil.

      Ștergere
    3. Cand se vorbeste de rezultatele economiei, de ce nu ia nimeni in calcul criza? E usor sa il gasesti pe X drept vinovat si sa il blamezi, dar asta nu rezolva nimic. In multe tari din Europa au fost miscari de strada, dar cred ca nicaieri nu a fost identificata o anumita persoana drept responsabila pentru tot.

      Ștergere
    4. Traian Băsescu a păşit peste mai multe Rubicon-uri. Dacă pornim de la premiza că singurul lucru care l-a motivat a fost criza economică, concluziile devin foarte interesante. Sincer mă îndoiesc că lucrurile stau chiar aşa, multe din reformele promovate de TB au venit înainte de 2010.

      Ștergere
    5. Ma indoiesc ca dezbaterea din Romania se axeaza pe reforme, programe, strategii. Lucurile par destul de primitive - au scazut salariile, X e de vina, in cazul unei parti importante a electoratului. Interesant este ca se ignora atat criza, cat si nivelul total nesustenabil ai veniturilor inainte de e 2008. Uitati-va la deficitul bugetar care era, cu toate ca incasarile erau record, la deficitul de cont curent, la evolutia creditarii.

      Ștergere
    6. Dan face o observatie foarte buna. Din perspectiva sistemica, Basescu a fost un element cu dinamica dar o dinamica perturbatoare.
      Nu a lipsit mult si din element perturbator a devenit element de blocaj in sistem. Pana la a trece la capitolul implementarii de solutii este necesar sa se elimine blocajul din sistem.

      Asta si este pricina pentru care, pana la urma, s-a ajuns iarasi la un referendum de suspendare. TB a avut sansa, dupa primul, sa se transforme/schimbe, ziceti-i cum vreti. N-a facut-o si este evident, in ciuda unor declaratii impaciuitoare de data foarte recenta, ca nici nu are capacitatea sa o faca. Nici acum, nici intr-o mie de ani.

      Pentru orice reformist lucrul acesta ar trebui sa fie extrem de evident.

      Basescu si clica sa sunt elementul de blocaj insa masinaria lor de propaganda indica ca element de blocaj cei 8 milioane de solidaristi. De inteles, sigur, din perspectiva lor.
      Insa, chiar si asa de ar fi, pentru orice om normal la cap este evident ca nu poti elimina 8 milioane - prin urmare, logica simpla ne arata ca trebuie eliminat TB (& clica). Administratia Prezidentiala astfel eliberata abia apoi se poate merge mai departe catre solutiile pe care le prezentati.

      Ștergere
    7. Cred că se pune prea mult accent pe actorii de pe scena puterii (oameni politici, partide, Parlament, etc.) şi prea puţin pe populaţie.

      TB este o manifestare a unei stări de fapt. Dacă TB demisionează/e demis, reformiştii nu dispar nicăieri. Va apărea alt lider politic în jurul căruia se vor aduna. Acum o săptămână, la postarea "Decontul", se făcea eroarea inversă: mulţi oameni nu înţelegeau că invalidarea referendumului nu aduce modificări sociale profunde, ci e doar rezultatul unei bătălii politice. Solidariştii nu plecau nicăieri.

      Am fost însă obişnuiţi cu toţii să gândim că ce contează e liderul/liderii şi modul în care se distribuie puterea între anumite facţiuni. Modul acesta de a privi România este moştenit din perioada comunistă, se pliază atitudinii de chibiţ-spectator, fără putere reală (întotdeauna utilă într-o societate modernă) şi a fost răspândit de către presă din foarte multe motive. Ce se întâmplă în societatea românească a ocupat întotdeauna locul doi.

      Ștergere
    8. De acord.
      Nici nu este de dorit ca reformistii sa dispara (de altfel, nici aecstia, nici solidaristii nu pot disparea decat in cadrul unei societati cu accente dictatoriale). Ceea ce incercam sa evidentiez eu mai sus sunt doua aspecte:
      a) trebuie vazute ambele planuri, atat starea de fapt din cadrul societatii cat si manifestarea acesteia (TB ca presedinte si lider al unei factiuni politice). Prioritatea numarul unu este, in mod evident, eliminarea blocajului acolo unde se poate elimina rapid.
      b) in acest moment, TB a devenit un element de blocaj si in cadrul partii reformiste, fie ca acestia vor sa o constientizeze, fie ca nu vor. Atata vreme cat ramane ca lider, reformistii nu pot parasi cadrul de evolutie pe care liderul il impune. Sa nu ne imbatam cu apa rece.

      Ștergere
    9. @Dan Selaru Ar trebui sa fie evident pt toata lumea ca acele masuri din 2010 au dus la stabilitatea tarii de la care se poate incepe (re)constructia tarii. Lucru reflectat de altfe de imbunatatirea ratingului de tara cand peste tot scadea, de reducerea CDS-ului, de cresterea exporturilor la un maxim istoric, de usoara crestere economica din 2011. Si toate astea in conditiile in care am intrat in criza in fundul gol datorita mitei electorale a lui Tariceanu si a anului pierdut cu PSD-ul la guvernare. Dar ma rog, sa critici e usor...

      Ștergere
    10. Tocmai, ca "reformistii" ar avea nevoie de un lider care sa fie capabil sa gaseasca o cale de mijloc, sa fie capabil sa atraga de partea lui "solidaristii" sau o parte dintre ei. Daca scopul ar fi reforma si nu puterea, Basescu nu ar mai folosi de fapt nimanui. Nici macar razboaiele nu se mai castiga doar cu armele, daramite reforma. Lupta eficienta este pentru minte si suflet.

      Ștergere
  6. 1) Mă îndoiesc.

    2) Multe din informaţii au fost culese din sondajele din ultima luni, ultimele luni, ultimii ani. Pe de altă parte, poate că nu înţeleg la care parte a articolului te referi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc.

      Am intrebat pentru ca articolele se inscriu intr-o directie stinfica, mai rar intilnita pe bloguri, acestea fiind o platforma orientata mai mult spre pamflet.

      Daca o sa am timp o sa incerc si eu un articol-comentariu. Extrem de interesanta discutia, un simplu comentariu pare ridicol de insuficient.

      Ștergere
  7. Excelenta analiza (ca si celelalte articole – felicitari !).

    Eu as pune pe lista cauzelor acestei falii:

    1/ Criza morala - parte din valorile traditionale sunt eliminate sau cel putin discreditate, fiind inlocuite fie cu non-valori, fie, in cel mai bun caz, cu nimic,

    2/ Lipsa unor obiective nationale pe termen mediu si lung – dupa intrarea in NATO si in UE nu am mai sesizat existenta unor obiective general acceptate, care sa coalizeze societatea pentru atingerea unui scop comun,

    3/ Adoptarea unui mod de functionare a societatii neadaptat situatiei romanesti – am implementat grabiti regulile aplicabile unor societati asezate, desi noi avem o societate in plina transformare; daca vreti, cea mai buna comparatie este cu zona IT: un proiect de dezvoltare a unei aplicatii se conduce dupa reguli structural diferite de cele ale intretinerii unei aplicatii aflate in productie. Este, de fapt, vechea problema a formelor fara fond.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu exista dreapta asa cum nu exista nici stanga. Falia nu are orientarea asta, cred (nb nu sustin ca ati sustine asta, observ). Cred ca are la baza un sistem de demonizare si idolatrie simultane.
    Cred ca impartirea in categorii sau "clase" are ceva bolnav si contribuie la marasmul general,"identificarea inamicului" e sport national. Sondajele la teve au rolul lor in schema asta. Ne ajuta sa cunoastem prea mult fata de cat suntem capabili sa iubim.

    RăspundețiȘtergere
  9. În România există o falie în societate.......................exista din 1990 si i se datoreaza lui Ion Iliescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci teoretic ar trebui ca cei sub 37 de ani sa zicem sa nu fie amestecatzi in situatzia asta decat in masura in care sunt inflamatzi de "vecini"

      Ștergere
    2. Pongo, iniţial scrisesem "Dacă e să mergem cu adevărat la inima problemei, falia este între cei care au urât comunismul pentru că a limitat libertatea şi cei care au urât comunismul pentru că a limitat, mai ales în anii '80, nivelul de trai."

      Mă refeream în comentariu la falia din anii '90, nu la cea de acum. Sunt diferite - nu extrem de diferite, dar diferite.

      Ștergere
  10. Analiza este cat se poate de pertinenta dar solutiile sunt prea putine!
    As indrazni sa adaug:
    -realfabetizarea populatiei;
    -promovarea serioasa a civismului, de orice fel, care lipseste din gena poporului roman iute varsator de sange de capra invecinata:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La ce vă referiţi cu realfabetizare? Cultură? Direcţia mi se pare foarte interesantă.

      Încurajarea civismului prin măsuri concrete e o idee bună, dar trebuie totul făcut cu inteligenţă.

      Ștergere
    2. Cred ca se refera mai degraba la educatie, pana sa ne propunem o cultura avem nevoie de un sistem educational decent. Iar educatia nu se face cu mouse-ul pe ecranul laptopului ci cu cartea in mana si cu pixul pe hartie. Iar asta o spune cineva cu suficient de multi ani in domeniul hightech.

      Ștergere
    3. Poti linistit sa faci educatie cu mouse-ul pe ecranul laptopului, important este sa stii sa te tii departe de tentatiile care exista la tot pasul pe internet. Cu ajutorul TI de azi poti avea acces la resurse inimaginabile pentru cei obisnuiti sa se rezume la biblioteca.

      Ștergere
  11. România nu a dus la capăt niciun proiect de modernizare, cu începere de la 1848 încoace. Din păcate, cel mai coerent, consistent şi mai sincron cu occidentul(minus aspectele ce ţin de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti)a fost cel comunist. După 1989 "modernizarea" a fost un proces mimetic, care a constat din adoptarea unor forme politice, cu conţinutul cunoscut, şi eşecurile la fel de cunoscute, dublat de procese precum dezindustrializare, dezurbanizare, destructurare socială, strategii de supravieţuire, etc.
    Nu poţi trece din feudalism în post-industrial. Economia României este scindată: cea autohtonă e vai mama ei, subcapitalizată, cu puţine şanse de a avea acces la progresul tehnologic, cu un management aproximativ, care nu investeşte mai nimic în formarea profesională, şi autarhică, şi o parte, performantă, globalizată, dar deţinută de multinaţionale. Ce să construieşti social pe această realitate? Iar dacă ne uităm şi la mediul rural, ne putem trage liniştiţi un glonţ în cap!
    România este un eşec al dogmei neimplicării statului. Aşa arată o ţară în care totul este lăsat la voia pieţelor: şi restructurarea economică, şi serviciile sociale, tot. Bun, vor fi fiind vreun milion şi jumătate de români care pot zice că sunt în post-industrial. Restul o iau uşor la vale către Evul Mediu! Succesuri multe reformatorilor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie să fii libertarian ca să constați că România este un eșec al implicării grosolane a statului în economie și în sfera privată.
      A înființa un legal partid este o aventură costisitoare, birocratică și irelevantă în raport cu scopul. Procesul de privatizare după 1989 a fost frînat șase ani de zile, timp în care corupția sectorului public a metastazat și multe întreprinderi potențial viabile au devenit iremediabil falimentare prin căpușare și/sau management politicianist, nimic nu se poate face fără un teanc de aprobări, care se schimbă după cum funcționarul se pricepe sau vrea să interpreteze reglementările. De pildă, am certificat de întreprinzător eliberat de Ministerul Muncii. Cadre universitare au fost nevoite să facă, după decenii de predare, cursuri de formator, ca să poată continua, etc.

      Piața gazelor și cea a electricității - vitale pentru dezvoltarea economică - sînt încă în mare măsură reglementate și departe de orice considerente de piață. Agricultura este controlată de structuri mafiote monopoliste. Fiscalitatea și, mai nou, inflația reduc drastic posibilitățile și interesul pentru economisire și investiții interne.

      Modelul comunist a exclus prin definiție un element esențial pentru orice sistem: feedbackul. De unde și eșecul economic.

      Hai să ne concentrăm mai bine pe elementele constructive și de consens.

      Nu înseamnă că statul trebuie abolit ca în comunism, „visul de aur al omenirii”. Ci doar că rolurile asumate de acesta trebuie să corespundă concomitent misiunii și posibilităților sale în particular și ale societății în general. Din acest punct de vedere există o falie între cei care spun, «trebuie să primesc, pentru că mi se cuvine» și cei care zic «îmi trebuie, e munca mea și viitorul nostru». Dacă nu armonizăm cele două jumătăți de adevăr, istoria națiunii române se va termina la mijlocul secolului XXI.

      Ștergere
  12. "Dacă e să mergem cu adevărat la inima problemei, falia este între cei care au urât comunismul pentru că a limitat libertatea şi cei care au urât comunismul pentru că a limitat, mai ales în anii '80, nivelul de trai". Aici veniti de-acasa (iar cu profesorii care ar fi partea cealalta, ginditi mecanicist). Nu erati pe lume, cred, in anii'80. Nu stiti ce-nseamna un regim de exterminare a poporului de catre o mafie imorala, fara religie si identitate nationala = securitatea si ceausistii.
    Sinteti tinar, dragut, nu stiu insa daca sinteti inca nobil sufleteste cum pareti sau aveti o agenda proprie care oculteaza apetenta reala intelectuala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am prins anii '80 şi nu am cum să-i uit. Comentariul de mai sus era o reacţie la invocarea lui Iliescu. Cred că falia din anii 1990-1992 are origini mai complicate decât existenţa unei singure persoane. Ion Iliescu a fost efectul cel mai uşor de perceput sau forma.

      Ștergere
  13. Eu am o teorie ca falia asta a aparut odata cu trecerea PNL in barca PSD (asta insemnand 2007). Inainte lucrurile erau foarte clare, electoratul era impartit in doua parti atat de clare si distincte incat era greu sa intri in conflict cu cineva din tabara opusa pentru simplul motiv ca traiau in lumi diferite. Era atat de simplu si de clar:
    - Dreapta avea orasele mari, corporatistii, oamenii cu studii cel putin medii, Ardealul si Banatul etc.
    - PSD-ul avea satele, oamenii cu studii putine, Oltenia si Moldova

    Odata cu trecerea PNL in barca PSD-lui lucrurile au luat-o complet razna. Ne-am trezit cu corporatisti de stanga, cu fosti luptatori anticomunisti care ne explica de ce USL-ul e mai bun decat Basescu indiferent de cate incalcari ale legii li se demonstreaza zilnic etc. Stangismul a capatat o voce puternica in mediul urban, in online, ne-au invadat viata ca niciodata inainte. Eu personal resimt ca de aici vine isteria. Inainte de 2007 PSD-istii erau un subiect de mistouri, erau animale rare in viata mea. Acum ma lovesc de ei peste tot, mesteca aceleasi concepte de care faceau mistouri in urma cu cativa ani dar ti le prezinta drept liberale. E tragic.
    Pentru prima data am inceput sa aud oameni care vor sa emigreze nu din cauza politicienilor ci din cauza poporului. Inainte ne amageam ca electoratul de stanga e pe duca si se micsoreaza la fiecare rand de alegeri, ca oamenii formati in comunism vor fi tot mai putini. Acum ne-am trezit cu o generatie noua de egalitaristi mai rai decat cei vechi. Cei de acum nu stiu nici cum a fost comunismul si au si invatat sa exprime savant teoria lui "mi se cuvine"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Electoratul de dreapta nu era chiar aşa de "de dreapta":

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/misterul-dreptei-romanesti-partea-1.html

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/lectia-aliantei-da.html

      Din punctul meu de vedere, împărţirile pe electorate de partide umbresc discuţia. Intervin factori adiţionali: carisma liderilor, forţa organizaţiilor, etc.

      Ștergere
    2. @Anonim - bravo, foarte bine spus!

      As adauga la factorii care au determinat adancirea faliei si mass media, profund partizana cu tabara anti-Basescu care pe fondul crizei a gasit teren propice unei mase in cautare de un tap ispasitor.

      Intr-o societatea normala, presa explica. La noi doar acuza.

      Ștergere
    3. Băsescu nu a fost un doar un "ţap ispăşitor" altfel nereformist. El a fost un vector puternic al unei schimbări masive. Firul de bumbac aproape că s-a rupt. Societatea n-a rezistat, iar el şi cei apropiaţi lui plătesc penalitatea pentru asta, de vreo opt luni încoace.

      Ștergere
  14. Buna ziua si va multumesc pentru exceptionalul blog.
    Din pacate solidaristii pricep tare greu ca numai o econimie infloritoare poate sustine "protectia" lor. Si asta inseamna nu atat ceea ce "se da" de la stat cat implicarea bisericilor si a comunitatilor locale. Ma gandesc in primul rand la ce se intampla in aceasta privinta in State.
    Cat de "istet" sa fii ca sa nu-ti dai seama ca, daca acum vrei sa ti se dea mai mult si mai repede, probabil copiii si nepotii nu-si vor putea permite sa iasa la pensie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru aprecieri.

      Câteva completări, nu corecturi, la ce-aţi spus:

      1. Reformiştii şi solidariştii nu comunică. Aproape fără excepţie se bazează pe politicieni să o facă. Iar ambele mari tabere politice se bazau, în stil Bush+Rove, pe mobilizarea propriilor susţinători prin demonizarea celorlalţi. În România nu se dialoghează decât în cercuri restrânse în care toată lumea împărtăşeşte aceleaşi idei.
      Din nefericire.

      2. Precum în 1996 sau 2004 sau 2009, reformiştii au nevoie de susţinerea măcar parţială a solidariştilor pentru că ... sunt prea puţini.

      Ștergere
    2. Din pacate reformistii pricep tare greu ca reformele nu se pot face instant, de la un quarter la altul. De fapt, nu ca nu pricep, nu prea le pasa - ei umbla cu indicatorii de performanta la subtioara si tin predici despre eficacitate in loc sa vada ca reforma nu se poate face fara sa tina cont de oameni.
      Un alt lucru de care nu tin cont este acela ca "o economie infloritoare" nu se poate construi pe o baza ce reprezinta o structura de tip corporate. Niciunde in lume si cu atat mai putin in Romania - o societate de tip "solidarist", asa cum o arata si domnul Mateescu.

      Ștergere
    3. Nu suntem în totalitate o societate de tip "solidarist", ăsta este şi unul din motivele faliei.

      Ideile dvs. sunt interesante şi ar trebui discutate în detaliu. Sper să pot să le ating în postări viitoare, dacă nu intervin fenomene politice majore.

      Ștergere
    4. Anonim, pe ce te bazezi (vorba unui celebru personaj literar) cand vorbesti de nepasare? Fapt e ca oamenii astia depind de o entitate (statul) care nu mai are bani destui. Ce ar fi de explicat mai in amanunt? Si in cat timp - pentru ca vad ca ei isi educa progenitura cam in acelasi spirit, deci nici o sansa de la "tineri".
      De fapt la cate au trebuit sa renunte solidaristii in ultimul timp? Ti se pare ca ceea ce li s-a intamplat are macar parfum de "austeritate"? Ai fost in ultimii ani la cumparaturi, sa vezi acolo carutzuri pline varf? Ai experimentat macar o data un ambuteiaj in Bucuresti? Eu mi-am trait "austeritatea" in anii '80 si '90, pentru ce tipa astia?
      Pe de alta parte, cunosc si pensionari cu pensii mici (< 1000) care nu sunt nicidecum solidaristi...

      Ștergere
    5. Hai sa zicem atunci, pentru ca tot ne aflam in casa dumneavoastra sociologica: o societate mai degraba de tip "solidarist" decat "reformist". :-)

      Sper sa aveti timpul necesar sa atingeti cat mai multe din ideile prezentate de comentatorii de aici, nu neaparat ale mele; ati lansat una din putinele dezbateri nepatimase si cat mai la obiect, orientata si spre solutii cat mai ancorate in realitate (cu tristete constat ca acest gen de discutii se poarta mai degraba pe unele bloguri decat in media unde predomina, ca si in occident, din ce in ce mai mult efectul "churnalism" - asa cum aratau cei de la The Guardian acum ceva vreme).

      Ștergere
  15. Nu are niciun un fundament statistic ce zic eu, dar doar ca observatie, ceea ce vad eu in jurul meu e asa: corporatisti sau freelanceri care au mers la referendum si au votat DA, romani din Austria care au mers in numar destul de mare la vot si au votat DA (1915 - cam 5-6%) - si aici structura emigratiei e diferita de cea din Italia sau Spania. La fel cum am prieteni/rude bugetari care au stat acasa.
    Din rezultatele de la CCSB mai putin de 60% dintre pensionari au venit totusi la referendum.

    Falia a fost agravata de Basescu nu prin austeritate, ci prin modul agresiv in care intregi categorii sociale au fost pe rand anatemizate pentru a justifica diferite masuri si prin contradictia dintre austeritatea ceruta altora si modul de viata si afacerile cu statul ale celorlaltora. Si e in continuare agravata prin modul in care sunt "clasificati" pe de o parte si ignorati pe de alta parte votantii de la referendum.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu inteleg cu ce definitiei a faliei operezi? Tu spui: ”Îmi permit să îl contrazic parţial pe Mircea Toma: falia nu este între două grupări de politicieni (implicit un acord între politicieni n-ar rezolva nimic). Falia separă milioane de români de alte milioane de români.”
    Nu ne ajta prea mult, enuntul acesta este valabil si la fotbal.Iar distinctia reformisti-solidaristi este atat de generala ca e valabil pentru toata perioada post-comunista pentru toata Europa de est.

    Nu pun pret pe expertiza lui Ionut Popescu si a lui Vasile Dancu cand vine vorba de analiza sociala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Tentaţia este să se creadă că e vorba de o falie USL vs. PDL/TB şi să se pună problema în termeni politici. Distincţia aceasta nu este cea mai importantă.

      2. Unele ţări din Europa de Est au depăşit de mult distincţia; în altele falia are alte dimensiuni şi se defineşte altfel. România contează, restul mai puţin.

      3. Înţeleg că definiţia faliei a fost neclară. Poate voi reveni asupra ei în viitor.

      Ștergere
    2. adica e conflict social, structura latenta, clivaj...chestii dastea...sociologice...ca nu are rost sa luam in serios tot ce emit politicienii nostrii...diagnoza sociala...sigur nu este spectaculoasa in comparatie cu pretentia de a scoate din joben solutii pe termen scurt.
      Ex.
      Cum poti argumenta asta:
      ”Pensionarii sunt cel mai puternic grup de lobby din România (5,2 milioane în total, dintre care 3 milioane au votat la ultimul referendum). Deficitul de dialog şi comunicare cu aceşti oameni este o componentă importantă a nemulţumirii lor. ”
      Daca este un grup puternic de ce este in deficit de dialog ?! Adica e o contradictie. Nu poti defini un grup ca fiind puternic in sfera lobbyului si sa spui in fraza urmatoare ca este in deficit de dialog.
      A, daca spui ca are potential de lobby, dar e altceva.
      Tema faliei este una falsa, nu trece de planul retoric, a fost lansata de A. Nastase pentru a justifica esecul din 2004 si este in contradictie cu alte teme socialste: coeziunea si solidaritatea sociala, situație care imi sugereaza ca o asemenea contradictie in discursul social-democrat este doar un artificiu de persuasiune. Cand PSD are un esec da vina pe falie cand are un succes este meritul ideileor de coeziune si solidaritate sociala.

      Ștergere
    3. Planurile de lobby şi lipsă de comunicare sunt diferite. Unul ţine de politică, celălalt nu.

      Dacă vrei să crezi că nu există o falie, e OK. Nu te obligă nimeni :)

      Ștergere
    4. O falie care nu e in stare sa se coaguleze politic intr-o societate libera nu exista:)

      Ștergere
    5. @Barbu,
      eu vorbesc de concept nu de problema. Trec peste ironie.

      Ștergere
    6. @semanticu, nu era nici un fel de ironie. Eram foarte serios când am scris comentariul de mai sus. Smiley-ul de la final atenua duritatea potenţială a mesajului. Regret impactul nedorit.

      Ștergere
  17. O sa incep cu criticile:
    - nu exista "disrespect", iar "capitalism înfloritor şi puternic" suna paternalist.
    - unele din argumentele in sprijinul faliei sunt dimpotriva, argumente pro-consensuale. Societatile in care alegerile normale se decid pe muchie de cutit sunt mai consensuale decat cele in care un partid castiga cu o majoritate imensa, pentru ca semnifica ca corpul electoral este fluid si exista un centru care se balanseaza usor dintr-o parte intr-alta. SUA, Franta, UK au alegeri stranse de sute de ani.
    - "falia" de care ati vorbit nu are o definitie pozitiva, cuantificabila.

    1. Despre coalitii
    Ce faceti de fapt aici este o interpretare calitativa a pozitiilor politice ale grupurilor sociale. Adica politica se joaca in coalitii. Pe de o parte am avea coalitia solidaristilor, pe de alta parte am avea coalitia reformistilor. Nu e nimic rau in asta, trebuie sa ne intrebam totusi daca lucrurile chiar stau asa.

    Si ele nu stau asa! Daca pensionarii s-ar coaliza pe deplin cu agricultorii, cu somerii si cu bugetarii, ar fi dominat fiecare alegeri din 2000 incoace. Dar pe teren:
    - multi agricultori voteaza PNL
    - multi pensionari voteaza PDL
    - multi tineri reformisti voteaza PSD

    In al doilea rand, e evident ca Romania nu este taiata in doua, atat timp cat avem din 2004 incoace un sistem de partide 3+2 (PSD, PDL, PNL + UDMR si inca cineva) si nu exista tendinte reale de coagulare.

    2. Despre pact social

    In lipsa unor alegeri unde liniile de lupta s-au trasat pe solidaritate versus reforma (in 2004, 2008, 2009 toate taberele au promis aceleasi lucruri), falia respectiva nu se poate sustine.

    Si atunci, daca nu exista falia, care este miza? Miza este ca exista o scoala trans-partinica (ex. Ionut Popescu si Vasile Dancu) care cred in ideea de pact social, de a stabili un set de politici coerente decise central care sa fie destul de larg pentru a conveni tuturor grupurilor. Acesti oameni vad cearta permanenta din Romania si rezoneaza ca in cearta nu putem sa facem nimic.

    3. De ce nu (prea) avem un pact social?

    Nu avem un pact social pentru statul roman este corupt si are capacitate administrativa scazuta. Stim de 20 de ani ca ne trebuie autostrazi si o metoda de a numara populatia, si de fiecare data cand cineva mai rasarit aloca banii, ei se fura sau sunt folositi ineficient.

    In al doilea rand, nu avem un pact social pentru avem o cultura politica deficitara. Nimeni dintre cei 256 care l-au suspendat pe Basescu nu au facut-o pentru ca erau impinsi de la spate de electoratul lor solidarist care vroia pensii crescute. Toti observatorii politicii din ultimii ani stiu ca multi politicieni romani din diferite partide se urasc personal.

    In concluzie, consensul de la Snagov traieste bine mersi in societate, ce a murit dupa intrarea in EU e cultura politica de respect intre politicieni. Mitocania lui Traian Basescu si anti-coruptia (intrarea la inchisoare) au distrus-o definitiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre critici:
      1. "nu exista "disrespect": corectat.
      2. "capitalism înfloritor şi puternic" suna paternalist. - reformiştilor le sună excepţional. solidariştilor le sună gol şi inutil. Nu vă înţeleg.
      3. "unele din argumentele in sprijinul faliei sunt dimpotriva, argumente pro-consensuale. Societatile in care alegerile normale se decid pe muchie de cutit sunt mai consensuale decat cele in care un partid castiga cu o majoritate imensa, pentru ca semnifica ca corpul electoral este fluid si exista un centru care se balanseaza usor dintr-o parte intr-alta. SUA, Franta, UK au alegeri stranse de sute de ani".

      În ultimii ani, exemplul SUA a picat. Divizarea societăţii a atins cote surprinzătoare.

      Articolul despre falie nu descrie situaţia din 1990-2012, ci cea din ultimii ani, când falia s-a agravat.

      De asemenea, este posibil să vi se pară că România este conform criteriilor enunţate de dvs. o societate consensuală. Vă respect părerea, dar nu sunt de acord cu ea.

      4. ""falia" de care ati vorbit nu are o definitie pozitiva, cuantificabila." Voi detalia acest lucru în postări ulterioare. Am crezut în mod eronat că lucrurile sunt evidente.

      Despre considerente: cred că aţi mers foarte departe menţionând "partide", "coaliţii", "2000", "pact social transpartinic". Aceşti factori sunt adiţionali sau irelevanţi. Subiectul postării este o stare de fapt din societate, influenţată de situaţii din trecut sau de factori politici, dar nu în mod definitoriu.

      Nici I.Popescu şi nici V. Dâncu nu vorbesc de un pact social, poate nu încă. Ei pur şi simplu observau că după referendum populaţia nu devine alta, grijile şi direcţiile sale de perspectivă rămânând identice cu cele de dinainte de 29 iulie. Pactul social ar putea fi o cale (nu am o părere anume în acest sens), dar analizele trebuie făcute.

      Ștergere
    2. Poate am mers prea departe, m-a luat valul:)

      Inapoi la date, eu cred ca suntem o societate consensuala pentru ca ar trebui sa rabufneasca in date o asemenea falie sociala, si eu nu o vad.
      - La GPI stam bine (Global Peace Index) http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Peace_Index
      - La Indexul Gini al inegalitatii sociale, stam din nou "bine" http://en.wikipedia.org/wiki/Gini_coefficient
      - la criminalitate stam destul de bine
      - la alternanta politica stam bine

      O sa revin cu un articol pe care nu mi-l amintesc, care compara nivelul de perceptie a coruptiei in state post-comuniste cu cel din vest postbelic, din care reiesea ca nu avem nimica exceptional pentru o societate in modernizare.

      Daca reusiti o tratare cantitativa a faliei, ar fi foarte bine.

      Ștergere
  18. Dilema „reformiștilor” este că au impresia că ceea ce vor „solidariștii” este economic imposibil sau, în orice caz, nesustenabil. Lucian Croitoru descrie situația din punct de vedere economic (http://www.wall-street.ro/files/135265-310.pdf).

    Cum se pot în acest caz construi punți dinspre „solidariști”, mai ales către pensionari, mulți, ori bugetarii din administrație, influenți? Nu este o întrebare retorică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din context şi din formulările din paragraful doi, vreţi să spuneţi probabil punţi înspre "solidarişti".

      Pe termen scurt (întrucât parlamentarele sunt la toamnă) se pot crea mecanisme precum în 1996 sau 2004 de coalizare temporară. Acestea trebuie însă menţinute şi după alegeri. Este vorba de o perspectivă / un proiect larg, convingător şi mai ales în care să creadă reformiştii pe care îl propun.

      Ștergere
  19. Cum explica teoria dvs numarul mare de voturi pentru Traian Basescu la referendumul din 2007? De ce au votat f multi "solidaristi" atunci cu un (aparent) "reformist"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper că veţi găsi o mare parte din răspuns aici:

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/misterul-dreptei-romanesti-partea-1.html

      Dacă n-aveţi timp - pe scurt: temporar, datorită condiţiilor economice favorabile şi carismei lui Traian Băsescu, proporţiile faliei s-au redus.

      Ștergere
  20. Personal am ajuns la aceiaşi concluzie. Există totuşi şi elemente de normalitate electorală în această Falie, în toate ţările grupul persoanelor în vârstă(pensionarii) au cea mai mare participare la vot raportat la variabila legată de vârstă, de acolo bătălia pe care partidele o dau pentru seducerea acestui electorat. Însă altceva e de ingrijorat.
    Falia dintre realitate care cere măsuri adaptative şi acţiunea politică şi administrativă. Întârzierile nepermise de a reforma aparatul statal administrativ- de la subiectul reducerii numerice până la aspectul calitativ (formarea competenţelor).
    Nu s-a reuşit eliminarea corupţiei în sistemul de angajare la stat de acolo dependenţa politică a funcţionărimii şi rezistenţa instituţională la schimbări. Eliminare care în ţări puternice se face cu un sistem tampon- un Departament de Resurse Umane modern (psihologi, specialişti în HR) cu o strategie de angajare pe bază de criterii, concursuri şi competenţe(baterii de teste la baza procesului de selecţionare în etape, în care bineînţeles şi administraţiilor locale să le fie dat un cuvânt de spus la nivel de interviu, dar doar după ce candidaţii confirmă realizarea unui minimum de exigenţe cerute de funţie) .
    Sau externalizarea unei părţi a procesului de recrutare către firme particulare de HR. Se pot imagina şi găsi soluţii echitabile.
    S-a mai ratat aspectul legat de strategiile cu rol de reconversie profesională şi formare continuă. Se mai ratează şi aspectul schimbării periodice a persoanelor din management, în sensul rotaţiei mai frecvente a persoanelor pe unele posturi- injecţie de idei noi, energie nouă control mai bun vs crearea de dinozauri şi persoane botlleneck cu rezistenţă la schimbare datorită poziţiei lor.
    Dar cea mai mare ratare pare şi este la nivelul educaţiei. Fără bani injectaţi în proiecte legate de accesibilizarea informaţiei(infrastructură a cunoaşterii- biblioteci reţele de knowledge), promovarea unor valori gen toleranţă, cultura civică, gândirea critică în educaţia elevilor nu se va reuşi nimic, decât o societate bazată pe reflexul pavlonian naţionalist, care reacţionează urgent şi nefondat la afirmaţii gen ungurii sunt de vină. Sau mă rog, europeenii. Sau ruşii. Genul de simplificări polarizatoare reducătoare absurde ale realităţii, utilizate cu succes de politicienii români.
    Este absurd ca să ceri serviciile unei firme particulare (ca şi Stat cu Instituţii cu bugete, cu oameni) pentru detectarea voturilor multiple la nişte alegeri electorale(când cu un analist sau universitar poate detecta cu un soft gen SPSS dublonii, adică acele CNP-uri care apar de două ori menţionate într-un fişier sau se pot construi variabile de identificare gen NumPrenDatădeNaştere în Excel cu funcţii simple.Sunt două explicaţii simple. Ori oamenii angajaţi la Stat sunt incompetenţi(de la nivel de manageri ) sau există interese politice(politizarae administraţiei).

    RăspundețiȘtergere
  21. Şi da, acum văd decizia CCR. Aruncă din nou imprevizibilitate pe termen scurt, exact de ceea ce nu este nevoie într-o societate.
    Este un eşec mult mai profund. De funcţionare a Statului. De la munca instituţiilor- bazele de date actualizate aiurea(ar trebui nişte responsabili să răspundă, în orice societate, până la potenţialul disruptiv politic de implicare unidirecţională în favoarea unei părţi). Am criticat numirea dl Zegrean am salutat numirea dnei Motoc. În fond, e falia dintre două curente de gândire. Intelectualii formaţi după ideologia democraţiilor occidentale şi intelectualii după ideologiile de tip naţionalist-sovietic.Două viziuni de societate diferită. Prima, funcţionarea unei societăţi prin transparenţă, funcţionare pe orizontală, democraţia supremaţia argumentelor în luarea deciziilor, a doua orientare, după model ierarhic militarizat,funcţionare pe verticală, supremaţia puterii în luarea deciziilor, control informaţional.

    RăspundețiȘtergere
  22. Domnule Mateescu,

    Felicitari pentru articol dar am senzatia ca de data asta ati pus accentul doar pe una din faliile din societate.

    Exista un segment importante din electoratul fost al CDR si al Aliantei DA care il uraste pe Traian Basescu si a decis ca partidul nascut de Ion Iliescu reprezinta raul cel mai mic. Sunt reformisti sau au devenit solidaristi?

    Cum definiti sintagma "intelectualitatea romana"? Profesorii sau doctorii (doua categorii sociale umilite de toate guvernarile post-decembriste) fac parte din ea? Daca da, am senzatia ca e un pic hazardat sa spunem ca sunt majoritari de dreapta.

    In cele din urma, as vrea sa atrag atentia asupra unei falii despre care a inceput sa se vorbeasca iar dupa referendum Transilvania - Banat vs Regat.

    Desi dupa umila mea parere prezenta la vot in judetele din aceste regiuni a fost foarte buna in conditiile boicotului UDMR si PDL (sa nu uitam ca PDL continua sa aiba un electorat solid in aceasta zona), imediat dupa referendum au aparut reactii fie isterice care-i insultau pe romanii din Ardeal "supusi Budapestei", fie frustrari mai vechi ale romanilor ardeleni (a se vedea si blogul dlui Dancu)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Exista un segment important din electoratul fost al CDR si al Aliantei DA care il uraste pe Traian Basescu si a decis ca partidul nascut de Ion Iliescu reprezinta raul cel mai mic. Sunt reformisti sau au devenit solidaristi?". De ce l-au respins pe TB? De ce acceptă răul mai mic? Răspunsurile la aceste întrebări sunt cheia.

      Am folosit sintagma "intelectualitate" exact în sensul în care ar fi folosi-o cei care se includ în ea: figuri publice, ataşate economic de mediul academic, cu prestigiu clădit în timp ca atare (intelectuali). Formularea din postare a fost imprecisă.

      Disonanţa Transilvania vs. Regat la votul pentru referendum e încă un simptom. Ce este şi mai interesant este că un simptom al faliei (referendumul, incluzând aici prezenţa la vot şi raportul voturilor) provoacă la rândul său adâncirea faliei.

      Ștergere
    2. ""Exista un segment important din electoratul fost al CDR si al Aliantei DA care il uraste pe Traian Basescu si a decis ca partidul nascut de Ion Iliescu reprezinta raul cel mai mic. Sunt reformisti sau au devenit solidaristi?". De ce l-au respins pe TB? De ce acceptă răul mai mic? Răspunsurile la aceste întrebări sunt cheia."
      Victor Ciorbea, guvern CDR, Calin Popescu Tariceanu, MSR Mihai I de Romania. Mineriade - TB secretar de stat la transporturi. ETC.

      Ștergere
    3. Domnule Mateescu, sunt impresionat de modul in care raspundeti comentariilor.

      Referitor la intrebarile dumneavoastra (De ce l-au respins pe TB? De ce acceptă răul mai mic?) nu am raspunsuri si am senzatia ca nici nu exista studii asupra acestui segment social (semnificativ in opinia mea), al fostilor electori CDR care acum sustin USL.

      Este usor sa dai vina pe Traian Basescu si pe faptul ca a vrut sa inghita PNL (cum fac unii din membri acestui partid pe care-i cunosc personal) dar am senzatia ca e un raspuns facil si foarte partial. Dumneavoastra ce credeti?

      Ștergere
    4. Tentaţia unui sociolog într-o situaţie precum aceasta (sau comparaţia dintre falia din 1990 şi cea din 2012) este să vadă modificările, mai degrabă decât asemănările.

      Sper să am timp să analizez problema în detaliu în viitor. Cred că grupul CDR->USL nu este semnificativ din punct de vedere numeric, dar acest lucru trebuie verificat.

      Ștergere
  23. Eu cred ca taberele se numesc altfel: dezamagiti si amagiti. Ce altceva, in afara de politica ne-ar putea segrega? Si ce altceva in afara de politica a vandut iluzii oamenilor de-a lungul vremii? Politicieni abili in a manevra cuvinte si situatii au reusit sa iluzioneze mase de oameni, promitand ceea ce lumea vroia sa auda. Romania neavand o cultura politica pluralista recenta a cazut usor in mreaja acestora, dar in timp unora li s-au deschis ochii si au intrezarit realitatea. Acestia sunt dezamagitii. E bine sa fi dezamagit caci aceasta e opusul inselarii, dar sa nu cazi in deznadejde. Asa ca cei care au iesit de sub hipnoza incearca pe cat posibil o restauratie a unor situatii trecute pozitive-azi demonizate de asa-zisii reformisti amagiti-sau macar o incetinire a procesului de constructie a lumilor fantasmagorice. Cei ramasi in amagire viseaza la ideologii de dreapta ori de stanga, creand din nimic doctrine(adica tot nimic), pe care incerca sa le materializeze, neavand in final niciun control asupra lor si nici un studiu de impact.
    Falia s-a adancit sub Basescu pentru ca el e "maestrul" tuturor amagitorilor. E carismatic, fara nicio indoiala. Are pentru fiecare cate ceva din ce vrea sa auda. Vrei razbunare? Poftim arestari peste noapte a suspectilor de serviciu. Vrei femei? Poftim Udrea, Anastase, Paul. Vrei sprit si petreceri? Vine baiatu'! Esti intelectual? Poftim ICR, suprarealizeaza-te!
    Exemplu de iluzie cu multinationalele: Angajam sute de mii!!! Maine pleaca, depasim recorduri la somaj. Multinationalele stiu si santajeaza; totul se reduce la a conduce tara prin santaj si la nivel de iluzie.
    Amagitorii au de partea lor pe amagiti, institutiile financiare si pe cele de impunere a ordinii. Dezamagitii nici macar unul pe altul nu se pot baza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Punctul dvs. de vedere e interesant, voi încerca să dialoghez cu dvs. punctual.

      "Ce altceva, in afara de politica ne-ar putea segrega?" Interese diferite. Perspective diferite apropo de cum ar trebui să arate România.

      "Are pentru fiecare cate ceva din ce vrea sa auda." După 2010, nu a mai fost aşa.

      Dezamăgiţii au renunţat la a se mai interesa de politică sau de politicieni. Am scris despre acest grup în postare - în trecere, pentru că şi-au redus singuri capacitatea de a influenţa ce se întâmplă.

      Ștergere
    2. "Perspective diferite apropo de cum ar trebui să arate România". Perspectivele sunt ghidate de ideologia politica a grupului aflat la putere.
      "Dezamăgiţii au renunţat la a se mai interesa de politică sau de politicieni". Dezamagitul este cel ce a iesit din starea de inselare, scos de sub vraja. Astfel sunt intr-adevar 2 tipuri: 1-cel care, vazand realitatea cade in deznadejde, devine blazat, renunta la a se mai interesa de politica sau politicieni si 2-cel care vazand forma fara fond a ideologiilor(in fapt niste constructii imaginare), alege sa continue lupta dupa cum am spus-incercand o restauratie sau macar o incetinire a procesului de materializare a acestor ideologii(multe bazate pe specularea patimilor omenesti).
      "După 2010, nu a mai fost aşa". Pai aici e toata cheia. Dupa ce si-a construit impreuna cu intelectualii sai de curte aura de luptator anticoruptie si sprijinitor al democratiei a urmat dezbinarea societatii, creand falia, apoi a venit si cu solutia de a o umple-modificarea constitutiei astfel incat sa ne punem pe tava in fata SUE. Pana si cei dezamagiti cedeaza in fata noii amagiri, caci mare este mirajul traiului bun "de afara" si asa zisa coruptie a intregii clase politice romanesti. Realitatea SUE? Vom fi doar o anexa miniera a imperiului-ca tot promoveaza Basescu minieritul.

      Ștergere
  24. http://www.dcnews.ro/2012/08/klaus-iohannis-primarii-nu-pot-curata-listele-electorale/

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua. interesanta analiza. Daca as incerca sa pornesc de la premiza dumneavoasta si anume cea a faliei, as putea sa concluzionez ca este destul de dificil de ajuns la un consens national. Fiecare ar ramane la parerea lui si "lupta"ar putea continua. Problema nu este cea a faliei, este cea a exemplului. Societatile solidare se construiesc in timp, pe baza unui consens rational ales intre toate tipurile de grupuri sociale.
    Modul de a actiona / reactiona intr-o societate docratica se invata in timp si cu exemple din partea mass media, ongurilor, intelectualilor, vecinilor, etc.
    Romanii au nevoie de noi lideri politici, de un mod mai riguros de control asupra veniturilor partidelor politice si discutii publice din sfera societatii civile.

    Falia este o faza din care se poate iesi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... mai uşor decât credeţi sau credem. Nu e vorba neapărat de un consens naţional, ci de o "redimensionare" (reducere) a faliei, în sensul readucerii ei la dimensiuni logice pentru o societate democratică, în care există în mod natural diferenţe.

      Ștergere
  26. Cred ca inainte de a ne propune solutii de a remodela falia avem nevoie de solutii prin care sa remodelam clasa politica. Nu vad actuala clasa politica motivata si capabila sa implementeze ideile din lista de solutii propusa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă falia se adânceşte, va înghiţi în ea actuala clasă politică. Nimeni nu va câştiga "marea victorie".

      Primul pas real (nu jucat) spre reconciliere va aduce un bonus celui/celei care îl implementează. Nu e obligatoriu să fie cineva din clasa politică.

      Ștergere
  27. Multumesc pentru analiza extrem de interesanta. (si echilibrata - o adevarata gura de aer pt ultimele zile)

    As avea doar un singur comentariu/intrebare ref la punct 7 (pe care eu l-as vedea mult mai in fata).

    Oare nu este discursul bazat pe ura (si cautat de cititori/privitori - vezi audiente la paginademedia.ro) unul din principalele motive ale acutizarii conflictului?

    Ma gindesc in primul rind la "performanta" din ultimii ani OTV, A3, B1 si al altor televiziuni de cvasi-stiri care satureaza publicul cu discursuri unilaterale unde pretentia de a asculta si cealalta parte este o gluma buna. Asta bazat pe un public in general ne-educat in "d-ale media".

    Solutia mi se pare ca vine doar pe termen lung si se bazeaza pe educatie, dar nu vad nici macar germenii...
    Altfel, in loc de Antonescu, Ponta, Basescu, Diaconescu, o sa vina alti ...escu care au un interes politic (stupid) de acutizare a conflictului...

    PS: N-am studii de specialitate, dar cred ca ideal ar fi ca structura faliei sa fie totusi studiata mult mai profund...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În legătură cu punctul 7, este posibil ca amândoi să avem dreptate, precum în bancul cu rabinul :)

      Discursul a accentuat situaţia, şi ar trebui atenuat pentru calmarea situaţiei. Nu prin legi. Ci printr-un efort conştient. Pe care, aparent, parţial, în ultimele zile, îl avem.

      Ștergere
  28. Anonim: "Eu am o teorie ca falia asta a aparut odata cu trecerea PNL in barca PSD (asta insemnand 2007). Inainte lucrurile erau foarte clare, electoratul era impartit in doua parti atat de clare si distincte incat era greu sa intri in conflict cu cineva din tabara opusa pentru simplul motiv ca traiau in lumi diferite. Era atat de simplu si de clar:
    - Dreapta avea orasele mari, corporatistii, oamenii cu studii cel putin medii, Ardealul si Banatul etc.
    - PSD-ul avea satele, oamenii cu studii putine, Oltenia si Moldova

    --------------------

    Stangismul a capatat o voce puternica in mediul urban, in online, ne-au invadat viata ca niciodata inainte. Eu personal resimt ca de aici vine isteria. Inainte de 2007 PSD-istii erau un subiect de mistouri, erau animale rare in viata mea. Acum ma lovesc de ei peste tot"


    1. "Pesedistul ţăran cu studii puţine din Oltenia şi Moldova" e un personaj exagerat şi grotesc al anilor '90, nu al anului 2007. De fapt, personajul a fost "creat", aşa cum Caragiale i-a creat pe Lache şi Mache, atunci când a fost doborât Petre Roman în 1991: publicul urban trebuia să găsească un vinovat pentru modul în care într-un stat aşa zis democratic şi civilizat lumea aplaudă când un guvern e dat jos cu minerii, şi atunci şi-a imaginat vinovatul drept cel care spunea că "el nu pune clorură de sodiu în mâncare" şi se fereşte de "agenţii patogeni" la Lumea lu Gaiţă.

    2. Falia care era îngustă şi invizibilă ca o fisură s-a lărgit precum Marele Rift African în 2006, nu în 2007, mai bine zis în primăvara 2006, când a început să se umfle bula imobiliară.

    3. Pesediştii moderni aveau în 2006 un procent de vreo 15% în sondaje şi nimeni nu mai dădea două parale pe ei... cât timp ţineau cu încăpăţânare de hipopotam la discursul lor clasic (în care Adrian Născase pretindea că el e urmaşul de drept al lui Roosevelt :D ). Metoda diabolic de şireată prin care şi-au săltat procentul între 2006 şi 2008 se baza pe o schimbare de discurs plănuită cu atenţi ca să gâdile plăcut urechile celui care era "reformist la suprafaţă, dar comunist în spirit", provincialul mutat în oraşele mari după campania de închidere a industriei comuniste din 2006, în vederea aderării la UE.

    Una din vuvuzelele care au propagat discursul "adaptat la vremurile moderne" a fost unsuroasa creatură numită Mihai Morar: provincialul e serios, demn, credincios, familist, ordonat, modest, cam zgârciob, foarte disciplinat la muncă. Bucureşteanul (când vinovatul nu se numea "constănţeanul", "timişoreanul" sau "golanul de la Craiova") e golan, lacom, îngâmfat, nesimţit, bate cluburile, e cocalar, nu-i respectă pe deţinătorii autorităţii morale (profesorul, popa, miliţianul, funcţionarul de la fisc), "face combinaţii", aruncă banii pe maşini de lux, cluburi etc. Diferenţa între "reformişti" şi "socialişti" nu mai era una de avere, studii sau profesie, era de calitate morală. (Datorită vuvuzelelor am avut ceva umilinţe de suferit între 2006 şi 2009. Am motive să spun că ştiu câte parale fac ei.)

    4. Stângismul practicat de corporatişti şi mici oameni de afaceri e mai degrabă un fel de hipstăreală infectă, un fel de modestie cu lustru. (Dacă sunt întrebaţi, sigur vor pomeni ceva cam incoerent despre modestia scandinavilor şi zgârcenia elveţienilor, deşi probabil că nu sunt în stare nici măcar să citească ziarele acelora şi deci sunt la fel de informaţi precum sunt eu despre limba chineză.)

    ~Nautilus

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara,

    Interesanta idee. Va felicit pentru originalitate si modul coerent si logic de a pune problema.
    As dori sa precizez insa, ca eu personal consider ca a vorbi de o astfel de ruptura este dificil, mai ales daca privim din punctul de vedere al analizei sociologice. Putem vorbi de formarea diferitelor clase sociale, a modului in care acestea se coalizeaza in jurul anumitor tipuri de valori, precum si a felului in care interactioneaza cu alte clase sociale.
    Putem vorbi de asemenea si de diferite grupuri sociale cum ar fi spre exemplu cetatenii romani de varsta a treia si din nou, care sunt legaturile dintre ele.

    Cred insa ca problema sau mai degraba solutia problemei sta in modificarea discursului. Sunt foarte multe exemple pozitive in societatea romaneasca si in afara ei (ma refer aici la romanii care traiesc peste granitele tarii)care insa nu devin exemple in cadrul discursului public. O schimbare de optica si un accent pe elemente de comunicare si discurs care sa uneasca in loc sa dezbine ar fi binevenita.

    Discursul prezent in cadrul societatii romanesti actuale este unul in care noi intelegem democratia ca o suma de pareri diferite, fara sa percepem ceea ce este cel mai important, si anume faptul ca trebuie sa ne ascultam reciproc si sa ajungem la un compromis.
    Aici "vina" daca am putea-o numi asa este impartita intre clasa politica, societatea civila, elite (intelectualii) si mai nou, un factor interesant presiunea politica venita de la liderii Uniunii Europene (de ce introduc acest factor? pentru ca mi se pare interesant faptul ca discursul este politic si nu technocratic, desi asa ar trebui sa fie. Fiind politic atunci devine uneori emotional si partinitor cu tendinte de a arata cu degetul si de a invinovati. In loc, ar trebui sa priveasca obiectiv situatia, sa o analizeze si sa formeleze rapoarte si solutii, riscul de a deveni prea emotionali, putand duce intr-un final la un sentiment anti Uniunea Europeana).

    Concluzia: suntem angajati intr-un proces de dezvoltare, proces care nu este usor (risc si eu sa devin emotiva), dar care insa ne ajuta in general sa ne uitam la noi si sa ne intrebam ce suntem si ce vrem sa devenim ca societate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perspectiva dvs. este corectă şi coerentă. Mă tem că puneţi prea mult accent pe aspectele top-down ("vin elitele/clasa politică/ONG-urile şi schimbă situaţia"). Pe de altă parte, s-ar putea ca rezolvarea problemei de către alţi factori decât cei numiţi de dvs. să fie imposibilă.

      Admir înclinaţia dvs. spre moderaţie. Este, din ce în ce mai mult, rara avis.

      Ștergere
  30. Cate milioane contra cate milioane?
    Socoteala pare destul de simpla: 46,2% la referendum si 56,4% la locale. Sau 8.459.000 votanti la referendum si 10.318.000 la locale.
    Presupuneri simplificatoare:
    -Toti votantii cu NU au fost sustinatori Basescu-PDL. Adica 940.000.
    -Cei cu voturi nule au fost unguri care nu au inteles apelul la boicot al lui Basescu si nu au auzit apelurile imperative ale lui Tokes, Viktor Orban si Semjen Zsolt.
    -Diferenta in plus la locale a fost de 1.859.000 votanti.
    -Ne asumam ca, in afara de 1,5 milioane unguri, restul au votat toti PDL la locale.

    Cati sustinatori mai are suspendatul?
    359.000+940.000=1.299.000 votanti si nevotanti (Cam putini pentru o “explozie” a PDL-ului vopsit in orice culoare la alegerile generale).
    Concluzie: 7.400.000 contra 1.300.000. Mi se pare tonic, mai ales in urma amenintarilor cu justitia proferate de Basescu in dreapta si-n stanga.

    Spuneti-mi ca nu-i asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evit să mă pronunţ asupra calculelor dvs. în momentul de faţă.

      Ce-ar fi să începem cu "Cate milioane ŞI cate milioane?" Pare un detaliu minor, dar nu e.

      Ștergere
    2. Stimate domn, partida anti-Basescu se radicalizeaza cu fiecare discurs inflamat, cu fiecare amenintare din sediul de campanie si cu fiecare zi de asteptare a demiterii.
      Nici lacrimile false nu vor avea cautare. Nu prea va incapea iubire de semeni cand se va rezolva situatia.

      Ștergere
    3. Este surprinzator cata bucurie vindicativa se simte in postarea dvs. care a inceput initial prin a fi indignata (pe buna dreptate as zice) de tonul amenintator al lui TB.

      "Nu prea va incapea iubire de semeni cand se va rezolva situatia.". Nu aveti nici o teama de asta? Nu va e teama ca ati putea fi inclus (de ce nu, devreme ce nu exista reguli care sa fie respectate si totul e aleator?) in grupul celor carora nu li se va arata mila?

      Ștergere
  31. trebuie o masura in toate si trebuie luata atata piele de pe cei care au, incat acestia sa fie in continuare motivati sa adune si trebuie dat tot atat de putin celor care n-au, ca sa nu fie motivati sa stea. cred ca asta e descrierea statului social functional si ar reprezenta solutia de astupare a faliei.
    parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  32. Am privit ceva vreme in jurul meu si am incercat sa inteleg. Nu am nicio cifra statistica la indemana. Asa ca e (foarte) posibil sa spun prostii. Dar hai sa vorbeasca si nea Ion, adica nea Vasile.

    Da, exista o falie, asta mi se pare clar. Problema e ca in partea "Solidarişti" s-a mai adaugat ceva, pe care nu il prindeti in explicatie. In acea parte avem de fapt doua sub-categorii de pierzatori:

    - pierzatorii tranzitiei, care se cam suprapun cu ce spuneti dumneavoastra despre "solidaristi": agricultori, pensionari, oameni pe care revolutia i-a prins la 45-50-55 de ani, deci fara sanse in a putea avea castiguri in urma revolutiei

    - pierzatorii de iluzii (sau de asteptari). Asta e o categorie foarte intersanta. Judecand la rece, ultimii 10 ani au fost niste ani excelenti pentru aceasta categorie: integrare Nato, UE, libertate de circulatie si de angajare in Europa, crestere de venituri salariale de aproximativ 3-5 ori (ma refer stric la puterea de cumparare ajustata cu inflatia, nu la cresterea in lei). Si totusi, ceva s-a rupt, cumva asteptarile erau mult, mult mai mari. Bula imobiliara si de creditare a anilor 2006-2008 i-a lovit in plin pe foarte multi din aceasta categorie. Astazi au ajuns cumva la o stabilitate financiara care acum 10 ani ar fi parut raiul pe pamant, acum pare doar o roata de hamster, in care pedaleza stupid la nesfarsit. Au aparut frustari mari, care au deversat in cele mai neasteptate feluri. Printre modurile de refulare, iaca unele idei culese de la aceasta categorie, fara ordine sau vreo noima. Precizez, culese in ultimii 4 ani, nu acum:

    - Basescu, mitocanul si securistul, e singurul de vina pentru starea noastra de inapoiere
    - UE e o frectie, vrea doar o armata de sclavi si o piata de desfacere
    - Exista o conspiratie mondiala, care ne tine cu un scop clar in saracie si inapoiere, ca sa ne poate calari. Ei fac si desfac totul pe lumea asta, ei au pornit toata aceasta criza cu un scop precis pentru ei
    - Nu exista justitie in Romania, totul sunt dosare in care Basescu hotareste cum sa se dea verdictul
    - Nu se pot face afaceri in Romania, e imposibil, totul e controlat de stat
    - as putea sa am salariul de 3000 de euro, dar nu vezi cine ne conduce (afirmatie facute de un IT-ist, a carui firma lucra 100% pentru piata din Canada)
    - Ratele la banca ma omoara, Basescu si Isarescu sunt de vina, le-au dat toata puterea bancilor sa ne calareasca, sunt pe mana cu ei
    - Da, poate ca Antena3 exagereaza cumva, dar e bine, trebuie sa doboram un dictator, nu sunt alte cai
    - Toate telefoanele din Romania sunt ascultate
    - Mircea Badea le zice cu adevarat bine

    Etc etc etc

    Acesti oameni au votat cu alianta DA in 2004, astazi sunt de partea USL.

    Ar fi palpitant de aflati cat sunt. Eu zic ca sunt destui, dar sunt ceva mai putini de 50% din clasa medie si clasa medie plus romaneasca. Ar fi interesant cand s-a produs ruptura. Eu zic "biletelul galben", acolo s-a produs ruptura.

    Ar fi fascinat cum or sa evolueze pe viitor. Va reusi PNL sa "evadeze" din USL si sa recapitaleze dreapta romaneasca si, y compris, pe cei mai de sus? Sau PNL isi va da obstescul sfarsit in bratele calduroase ale PSD? In acest caz grupul asta are sanse sa mearga spre o alta dreapta (musai fara Basescu) sau, cel mai probabil, zic eu, spre stanga, o "stanga" europeana, ca sa zic asa: anti-corporatista, anti-banci, pro stat paternalist moderat.

    Nu e mult si o sa aflam: pana in 2020 o sa fie clar :)

    Sanatate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partidele se descurcă sau mor. E treaba lor, climatul e competitiv şi competiţional.

      Toată energia de care vorbiţi s-a degajat la referendum. Evoluţiile pe termen lung alei acestei clase de mijloc decăzută-din-speranţe (nu din drepturi) sunt importante.

      "Bileţelul galben"? Eu aş fi luat în considerare evoluţii macroeconomice.

      Ștergere
    2. 1. Evoluţiile macroeconomice au mers în sens contrar nivelului de trai al populaţiei obişnuite, adică atunci când a muşcat criza, nivelul de trai al publicului a crescut faţă de perioada în care duduia economia până când a crăpat de prea mult duduit. (Ăsta e un paradox. Dar logica românească, cea poloneză şi cea rusească merg în sens contrar faţă de logica statelor sociale din Europa.) Spre exemplu, salariul minim pe economie a crescut de la 540 RON în 2008 la 700 RON acum, şi toate salariile derivate din el au crescut. Iar inflaţia a scăzut prin reducerea preţurilor bunurilor şi serviciilor scumpe (proprietăţi, electronice, maşini, bilete de avion etc), deşi bunurile alimentare (în sensul dat de economişti expresiei, adică bunuri de folosinţă curentă) s-au scumpit.

      2. "Bileţelul galben" în condiţii normale (să zicem, dacă ar fi fost implicaţi Ţapu' sau Născase) ar fi stârnit cel mult râsul publicului. În condiţiile anormale de la finalul lui 2005 până la începutul lui 2009, a fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere.

      ~Nautilus

      Ștergere
  33. Ziua buna :)

    Extrem de interesanta postarea. As adauga si "my two cents":

    1.Cred ca falia este mult mai veche. Trecand in revista un pic istoria noastra si a altora, cumva intotdeauna a fost despre lupta unor grupuri ce fac parte din "elite" si populatia ramasa ca masa de manevra. Stiti povestea - voda si boierii, boierii si voda. In tot "razboiul" perpetuu populatia a reactionat "activand" un sistem de supravietuire cant mai eficient. Miscarile generate de unele grupuri de intelectuali si care au dus la trecerea de la un sistem absolutist la un sistem democratic au preluat aceasta problema a masei de populatie manevrata, neomogena trecand de la o tabara la alta.

    2. Tarile in care democratia este puternica sunt tarile in care reperele civice sunt clare populatiei. Nu as spune ca este vorba de cultura in sine ci de claritate legat de mecanismele / factorii ce contribuie decisiv la functionarea, stabilitatea si bunastarea unui stat si a unei societati. Lucrurile sunt mai putin clare la nivel de economie si finante, desi a aparut de ani buni un curent interesant. Discutand cu elvetieni, nemti, britanici, am constatat ca mintea mea e mult mai „mobilata” cu diverse teorii, carti, informatii, am citit mult mai mult decat ei. DAR .. la capitolul practica ei stau mult mai bine :) . Pentru ei sunt relativ clare cel putin urmatoarele repere:

    a. Legatura directa intre statul de drept si nivelul de coruptie, bunastare, ritm de dezvoltare etc. Respectarea legilor de catre toti si existenta unor legi corecte, pornind de la necesitatile individuale si ale comunitatilor sunt iar bine articulate in mintea lor. OK si ei au problemele lor dar , asa cum au mentionat, aceste probleme pleaca exact de la indepartarea legislativului fata de problemele reale ale indivizilor si societatii.

    b. Sursa puterilor din stat sunt oamenii, populatia. Ca urmare este normal sa aiba legislatia, mecanismele necesare de a corecta orice abatere a reprezentantilor si este normal si absolut obligatoriu ca reprezentantii sa respecte vointa populatiei.

    c. Rolul separatiei puterilor in stat si de ce trebuie evitata si sanctionata suprapunerea.

    d. Rolul Curtilor Constitutionale, de ce au fost create.

    e. Deviatia de perceptie si comportament indusa de starea de saracie, interventia unui mecanism de supravietuire pe termen scurt, balansarea catre cel care promite mai mult acum.

    3. Problemele din tarile respective, asa cum au fost enuntate de cei cu care am discutat, tin chiar de pierderea reperelor de mai sus.
    4. In opinia mea, deosebirea principala intre cei ce prefera asa numita orientare de stanga si de dreapta sta intr-o perceptie diferita a responsabilitatii si a puterii interioare. Cei ce asteapta de la stat / guvern/ politicieni / vecini/ administrator / presedinte etc se percep ca fiind neputinciosi, nu conteaza, nu-si asuma nici o responsabilitate, oricine din décor este sursa situatiei, niciodata ei. Cei ce inclina spre asa numita dreapta sunt constienti ca totul porneste de la “eu si noi” si relatia dintre eu si noi, au experienta de a crea ceva de la zero, rabdarea sa creasca etc. As spune ca toti suntem “un pic luati” .. spre stanga, chiar daca “vectorul” este “jos Basescu” sau “jos USL-ul” :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adulţii de acum sunt, la propriu, diferiţi sau alţii decât cei de acum 20 de ani sau 200. Şi problemele/dilemele principale sunt altele. De aceea ezit să mă duc prea departe cu originea faliei.

      Vă mulţumesc pentru observaţii şi pentru participarea la discuţie. Folosesc ocazia pentru a mulţumi tuturor celor care au făcut-o pe un ton civilizat (a fi de acord sau nu cu mine nu este factorul relevant).

      Ștergere
  34. Dle Mihai, nu faceti o cronologie corecta a spuselor mele, amenintarile ignobile si strident ilegale ale suspendatului au intervenit la urma.

    Este surprinzator cata teama razbate din postarea dv.

    Personal, nu am nicio teama, spre deosebire de dv; eu nu sunt nicidecum un promotor al violentei fizice, dar am, sper, mijloace suficiente sa-i raspund. Bineinteles ca sunt ingrijorat de posibilitatea ca atitudinea dlui Basescu sa provoace conflicte si victime, dar acest talent al dumnealui de a crea adversitati violente ar trebui sa-i puna in alerta in primul rand pe putinii sai sustinatori de buna credinta.
    Daca fiorii care va incearca sunt suficient de puternici, puteti face rost de un timbru de participare la referendum pe care sa-l lipiti pe cardul de identitate.

    RăspundețiȘtergere
  35. Ceea ce incercati sa faceti este un demers necesar de ideologizare a disputei politice. E interesant apoi de vazut care sunt legaturile dintre segmente de populatie si politicile propuse de partidele care tintesc aceste segmente.

    Asumptia teoretica din spatele analizei dumneavoastra cred ca tine de paradigma clivajelor a lui Rokkan. Exista o adaptare a ei pentru spatiul nostru politic facuta de profesorul De Waele http://www.sferapoliticii.ro/sfera/123-124/art3-vaida.html . E foarte important de vazut cat din clivajele identificate si foarte actuale pentru Romania anilor 90 mai sunt actuale. Sau care e metamorfoza lor.

    As spune ca distinctia pe care o faceti e mult prea larga. Ar trebui sparta si fundamentata pe date, pe mai multe tipuri de clivaje. Asa am avea un tablou complet si mai riguros stiintific.

    Cred ca sesizati bine problema dimensiunii economice ca fundamentala in crearea faliei. Romania este, pe datele existente, a doua cea mai polarizata tara din UE - coeficientul Gini. Poate, ca o sugestie, intr-un cadru mai larg, am putea defini clivajele pornind de la ciclul productie - distributie - redistributie in societate. Cu accent poate pe implicatiile inegalitatii, apropo si de ultima carte a lui Stieglitz. Poate-i cam marxist, dar merita incercat:).

    Asa ar fi si mai clare subiectele pe care se pot genera majoritati solide intre grupuri de populatie altfel greu de compatibilizat.

    Altfel, felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru felicitări. Cred că clivajele nu sunt a priori politice, ci sociale. Iar partidele/clasa politică s-a pliat pe clivaje - fără ca asta să fie singura motivaţie pentru acţiuni politice într-un sens sau altul.

      Clivajele din anii '90 au prefigurat situaţia, dar nu au avut o structură asemănătoare cu cea de acum.

      Mulţumesc pentru indicaţiile bibliografice şi pentru sugestii, se pare că subiectul suscită interes şi îl voi aprofunda.

      Ștergere
  36. Primul gand pe care l-am avut dupa ce am citit partea cu "Reformisti" a fost "asta e o prostie" motiv pentru care am si renuntat sa citesc dupa ce am terminat si "Solidaristi".
    Din urmatoarele motive: cei mai multi profesori, care sunt intelectuali, sunt pentru demitere, iar in ceea ce ii priveste pe micii afaceristi, aici si mai multi sunt pentru demitere, intamplarea face sa si fiu familiarizat cu domeniul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Textul avea o neclaritate. Termenul "intelectual" făcea referire strictă la persoanele cu vizibilitate în spaţiul public şi care au susţinut pe reformişti sau care se numără printre aceştia şi *nu* la toţi intelectualii din România.

      În mod evident orice încadrare are limitele sale, ne-existând suprapuneri perfecte. De exemplu, nu toţi pensionarii sunt solidarişti, dar vasta majoritate sunt.

      Ștergere
  37. Felicitari pentru analiza si din partea mea. Si eu cred (ca si o postare anterioara) ca exista de fapt mai multe falii care delimiteaza parti ale electoratului ce se reorienteza periodic si produc falia principala. Ar fi interesanta o analiza la o granulariate mult mai mare; reformisti vs solidaristi mi se pare ca nu reflecta prea bine taberele actuale. Personal ma consider un reformist dar nu sint de parere ca in Romania au fost reforme in ultimii ani (cel putin nu reusite). Senzatia pe care o am e ca justitia e in continuare la pamint: pentru omul de rind se face prost si umbla cu capul spart (vezi numeroasele procese pierdute la curtea europeana) pe cind pentru cei de sus a ajuns la stadiul de rafuiala intre gasti. Nici macar nu-i pot spune rafuiala politica, pentru ca parti ale uneia dintre gasti sint "re-evaluate" si refolosite de cealalta (nu cred ca armata romana ar trebui sa aiba vreun general cu 4 stele; probabil daca nu schimba iar gasca Oprea ar fi ajuns in cele din urma maresal; nici nu-i de mirare ce i-a inspirat darnicia cu gradele militare). Am ajuns sa cred din ce in ce mai mult ca singura putere a electoratului roman in acesti 22 de ani a fost ca o data la 4 ani sa schimbe o gasca de hoti cu o alta. Problema e ca unii dintre ei s-au considerat mai destepti si au incercat sa ia si acesata ultima putere a electoratului (vezi aducerea mandatului prezidential la 5 ani si numeroasele schimbari ale legii referendumului din ultimii ani). In aceste conditii ar trebui alegeri parlamentare/prezidentiale la 2 ani nu la 4/5...

    RăspundețiȘtergere
  38. Vreau să-i mulțumesc mult omului care este în spatele zâmbetelor mele astăzi, reunindu-mă și soțul meu după ce a divorțat de mine, dr. Ilekhojie, care este un caster vrăjitor foarte puternic și mi-a adus soțul înapoi la mine și l-a făcut să mă roage să iarta-l pentru tot ce mi-a făcut, chiar mi-a fost dor de el atât de mult și l-am iubit întotdeauna. Sunt fericit să-l reîntorc în viața mea și toate aprecierile mele merg la doctorul Ilekhojie pentru că m-a ajutat și că mi-a adus soțul înapoi la viață cu marile sale puteri. Prietenii mei de acolo, care se confruntă cu probleme de căsătorie și probleme de divorț, te asigur că îți poți reveni iubitul la viața ta cu ajutorul doctorului Ilekhojie. Îl puteți adresa pe: (gethelp05@gmail.com) sau îl puteți apela și WhatsApp la +2348147400259 Voi continua să-i public numele pe internet din cauza muncii bune pe care a făcut-o pentru mine ... E-mailul său este din nou gethelp05@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  39. Vreau să-i mulțumesc lui Dr.Wealthy că mi-a readus fostul iubit, ne-am despărțit mai mult de 8 luni și mi-a spus că nu va mai vrea să mă mai vadă în viața lui. Îl iubesc atât de mult, încât nu mă puteam gândi să mă întâlnesc cu vreun bărbat din nou, am fost confuz și deprimat din cauza dragostei pe care o aveam pentru el. Am făcut tot ce am putut să fac ca el să se întoarcă la mine, dar toate au intrat zadar. așa că am decis să iau legătura cu vraja, nu am crezut în turnarea vrăjii, vreau doar să încerc, poate că ar rezolva pentru mine. Am contactat Dr.Wealthy pentru ajutor, iar el mi-a spus că trebuie să arunce o vrajă de dragoste, i-am spus să o facă. după 5 zile, prietenul meu m-a sunat și a început să-mi ceară scuze că m-a părăsit și, de asemenea, mi-a spus că încă mă iubește. am fost foarte fericit și îi mulțumesc Dr.Wealthy că m-a ajutat să-mi revin fostul înapoi pe mâini. vraja lui este cea mai mare din întreaga lume, vraja de dragoste pe care a aruncat-o pe fostul meu l-a făcut să se întoarcă la mine. toate doamnele care doresc să-și întoarcă spatele, vreau să îl contactați pe Dr.Wealthy pentru întoarcerea fostului iubit și, de asemenea, fosta iubită, el poate, de asemenea, să arunce orice fel de vraja pe care doriți să o arunce pentru voi. e-mailul său de contact este wealthylovespell@gmail.com sau numărul Whatsapp +2348105150446, trebuie doar să încercați-l și va fi o soluție pentru problemele dvs.

    RăspundețiȘtergere
  40. Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi revin fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic, pentru că soțul meu mă înșela cu adevărat și căuta un divorț, dar când am dat peste e-mail pe Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze fostul și ajută la remedierea relației. și face oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi am căutat ajutorul lui, dar spre surprinderea mea, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc, pentru că Sotul meu s-a schimbat total în bine. Întotdeauna vrea să fie alături de mine și nu poate face nimic g fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr.saguru este cu adevărat un adevărat joc de vrăji. ESTE NEVOIE DE AJUTAT CÂND DOCTORUL DE CONTACT SAGURU ACUM VIA EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta.
    1 IUBIREA VORBII
    2 WIN EX BACK
    3 FRUIT DE FEMEIE
    4 SPOR DE PROMOVARE
    5 VOSTRA DE PROTECȚIE
    6 SPORT DE AFACERI
    7 VREA BUNA JOB
    8 VÂNZARE DE VÂNZARE DE LOTTERIE ȘI CURTE.

    RăspundețiȘtergere
  41. Ma numesc Kristen Van Weyenberg. Soțul meu m-a lăsat pe mine când aveam 6 luni însărcinată cu fiica noastră în 2016 și s-a mutat cu amanta lui de atunci, nici măcar nu are grijă de noi amândoi. A trebuit să fac 3 schimburi în fiecare zi pentru a-mi plăti facturile și pentru a avea grijă și de fiica mea. Luna trecută am întâlnit un articol online care spunea cum Lordul Zakuza a fost atât de util pentru mulți oameni din restaurarea vieții lor de dragoste distruse. L-am contactat și mi-a spus că îmi va restabili căsătoria în 48 de ore cu puterile sale magice și am crezut în cuvintele sale că soțul meu se va întoarce și „va umbla”, în 48 de ore după ce am contactat Lordul Zakuza, soțul meu a revenit implorând spunând că nu știe ce a venit peste el, că-i pare rău și mi-a promis că nu o să renunțe niciodată eu și fiicei mele din nou, sunt atât de recunoscător pentru el pentru restabilirea căsătoriei mele. WhatsApp acest număr +1 (740) 573-9483 sau trimiteți-l prin e-mail pe (doctorzakuzaspelltemple@hotmail.com) pentru mai multe întrebări dacă aveți nevoie de ajutorul lui.

    RăspundețiȘtergere
  42. Sunt fericit să împărtășesc mărturia mea astăzi aici cu lumea în care nu îmi imaginez niciodată că fac asta, dar sunt plin de bucurie și vreau ca alții să le ajute. Sunt secretar de birou de profesie, am doi copii cu un soț. Soțul meu a abandonat-o pe mine și copiii noștri, fără nicio explicație, el a ieșit din casă și următorul lucru am auzit că vede o altă femeie, am încercat toate mijloacele posibile să-l readuc acasă, dar a acționat ciudat față de mine și chiar i-a neglijat pe copii. Am fost frustrat și devastat, am căutat ajutor din diferite unghiuri până când am văzut o postare despre dr. Ajayi, o casetă de vrajă. Am contactat o casetă de vrăji, care mi-a spus ce să fac. El m-a asigurat că va arunca o vrajă și că toate vor fi bine în trei zile, dar am fost sceptic, i-am dat câteva gânduri înainte să-l contactez din nou, am trecut împreună prin proces și, spre surprinderea mea, vraja a funcționat și soțul meu s-a întors acasă și a îngenuncheat să ceară iertare, dar primul a fost un apel surpriză din partea lui, pentru că nu am mai vorbit de vreo 6 luni. Dr Ajayi este într-adevăr un om al cuvintelor sale, dacă aveți probleme în relația dvs. sau vreun aspect din viața dvs., contactați-l pe războiul vrăjitor Dr Ajayi pentru o soluție de durată. E-mail: drajayi1990@gmail.com sau numărul Viber / WhatsApp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  43. Sunt foarte surprinsă pentru experiența miraculoasă și minunile doctorului Isikolo care au fost răspândite pe internet și în toată lumea el ajută să-l readuc pe fostul iubit înapoi, i-am povestit despre soțul meu care m-a abandonat în urmă cu aproximativ 8 luni și a plecat de acasă cu tot ce aveam, am fost dezgolit când mi-a spus doar să zâmbesc și să mă odihnesc asigurându-mă că El se va ocupa de toate în doar 48 de ore. După a doua zi m-a sunat soțul meu, am fost atât de șocat, am primit apelul și nu mi-a putut crede urechile, el m-a implorat cu adevărat să-l iert și să-mi facă promisiuni la telefon, S-a întors acasă și mi-a obținut și cadouri foarte drăguțe doar pentru el pentru a-și dovedi dragostea pentru mine, am fost atât de fericit încât a trebuit să-l sun pe dr. Isikolo și i-am mulțumit, mi-a spus doar să împărtășesc veștile bune din toată lumea Ei bine, dacă aveți nevoie de o râu vrăjitoare eficientă și reală pentru orice problemă din viața ta îl poți contacta pe dr Isikolo pe e-mailul său: isikolosolutionhome@gmail.com sau pe WhatsApp/Viber lui la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  44. Numele meu este Diana Stones, locuiesc și lucrez în Marea Britanie. Viața mea s-a întors !!! După 2 ani de căsătorie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am simțit că am terminat totul, aproape că m-am sinucis pentru că nu ne-a lăsat nimic, am fost emoțional în toate astea. Mulțumesc unui mare casator de vrăji numit Dr. Ilekhojie pe care l-am cunoscut online, care mi-a adus soțul înapoi la mine. Într-o zi credincioasă, în timp ce navighez pe internet, am dat peste câteva mărturii despre dr. Ilekhojie. Unii oameni au mărturisit că și-a readus iubitul Ex înapoi, alții au mărturisit că restabilește pântecele, vindecă cancerul și alte boli, mulțumesc! contactați Dr. Ilekhojie gethelp05@gmail.com sau sunați la +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  45. DR ISIKOLO este pur și simplu cel mai bun rolator și ajutor. Numele meu este Loreta Emilio, Din respect pentru tine și vrăjile tale, trebuie să fac această mărturie cunoscută tuturor. Am fost la alte roți de vrăji fără să văd niciun rezultat. Doar mi-am dorit să vin la tine mai devreme, am primit ce e mai bun de la tine. Fostul meu soț a fost plecat de un an și m-am dus peste tot și alte roluri de vrăji pentru ajutor, dar niciun rezultat până când prietenul meu nu mă va prezenta la Dr. Isikolo După ce s-a terminat vraja de dragoste, am primit în sfârșit un apel de la el. Vrăjile lui au făcut minuni și soțul meu este din nou plin de dragoste imediat după 48 de ore ajutându-mă. Este un miracol! El s-a întors brusc cu flori spunând că ar trebui să-l iert, am fost cu adevărat înfocat și șocat atunci când soțul meu a îngenuncheat cerându-i iertare și ca eu să-l accept înapoi .. Sunt foarte scurt de cuvinte și de bucurie, ești un Dumnezeu trimis către mine și întreaga mea familie. Și acum sunt din nou o femeie veselă. Mulțumesc atât de mult dr. IsikoloToți cei care sunt în căutarea unei adevărate vrăjitoare ar trebui să ia legătura cu DR ISIKOLO Pe isikolosolutionhome@gmail.com Puteți, de asemenea, să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  46. Acesta este cel mai minunat lucru pe care l-am experimentat vreodată. Am vizitat un forum aici pe internet pe 17 aprilie 2020 și am văzut o mărturie minunată pe forum despre lucrările bune pe care le-a făcut dr. Ilekhojie. Sunt din Statele Unite. Nu am crezut-o niciodată, pentru că nu am mai auzit nimic despre o astfel de minune până acum. Niciun corp n-ar fi fost în stare să mă convingă despre asta până când doctorul Ilekhojie nu a făcut o lucrare minunată care mi-a refăcut căsătoria de 4 ani prin întoarcerea soției mele divorțate în 48 de ore, la fel cum citeam pe internet. Am fost cu adevărat șocată când soția mea a venit acasă rugându-i iertarea să o accepte înapoi. Sunt cu adevărat lipsit de cuvinte pentru a-mi arăta aprecierea către dr. Ilekhojie. Căci este un Dumnezeu trimis mie și întregii mele familii pentru restaurarea divină a căsătoriei. Ai nevoie de ajutor? Nu ezitați să luați legătura cu el acum. De asemenea, este specializat pe urmărire;

    Împăcarea divorțului
    Împăcarea căsătoriei
    Creșterea afacerilor
    Promovare la locul de muncă / birou
    Crearea de bănci pentru acordarea de împrumuturi
    Leacuri de boli precum; Cancer, hiv, ajutoare, virus zika E.T.C.
    Recuperarea EX / iubitul tău
    Primirea soției / soțului înapoi
    Primirea prietenului / prietenei tale înapoi

    E-mail: gethelp05@gmail.com

    Număr celular: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  47. Sunt atât de impresionat. Acest lucru mi se întâmplă cu adevărat. Am fostul meu soț înapoi. Ma numesc Veronica Adrian. Sunt azi foarte fericit că sunt cel care a scris despre ajutorul meu care s-a rugat pentru mine în relația mea. Dumnezeu a folosit într-adevăr acest om pentru a-mi ajuta situația. Vă rog, ascultați-mi cuvintele dacă căutați o casetă de vrajă care să vă ajute, contactați-l pe dr. Isikolo. El este cel mai bun vrăjitor care te poate ajuta astăzi. Acum doi ani, eu și soțul meu aveam o ceartă uriașă care a dus la divorțul nostru. A fost iad pentru mine și pentru băiețelul meu că a trebuit să ne mutăm într-un alt oraș. Am devenit părinte singur. L-am cunoscut doar pe dr. Isikolo acum o lună, când i-am spus despre situația mea și mi-a spus să nu-mi fac griji. În două zile, fostul meu soț s-a întors la mine. Într-o zi de marți dimineață, când am primit un apel de la mine acasă (părinții mei), el m-a căutat. L-am acceptat să vină la mine și mi-a cerut scuze în genunchi în fața fiului nostru. Am știut instantaneu că acest om m-a ajutat. Sunt o femeie foarte fericită cu tot ce s-a întâmplat în viața mea. Dacă doriți să contactați o casetă de vrăji, întâlniți-vă pe dr. Isikolo și veți fi surprinși de schimbările minunate din viața voastră. E-mailul său este isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196. contactați-l și vă va răspunde.

    RăspundețiȘtergere
  48. Vraja uimitoare de dragoste pentru a te întoarce cu partenerul și a-ți repara relația ruptă
    Soțul meu s-a despărțit de mine acum 3 luni și m-a obligat să semnez actele de divorț și am fost complet desfrânat. Și nu puteam să mă întorc în nicio formă emoțională. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această uluitoare și strălucitoare cască de vrăji care a venit în salvarea mea. Wow! M-a ajutat atât de mult această cască de vrăji. Dr. Isikolo mi-a garantat o distribuție de vrajă urgentă de 24 de ore, pe care am acceptat-o. Șocant! luna aceasta, pe 5 septembrie 2019, soțul meu m-a chemat din nou cu multe scuze după 48 de ore pe care mi le-a asigurat și a făcut tot posibilul pentru a retrage actele de divorț care se desfășurau anterior cu puterea acestui miracol care lucra cu vraja. Unii oameni au mărturisit că i-a readus iubitul Ex, iar alții au mărturisit că restabilește pântecele, vindecă cancerul, virusul herpes simplex și alte boli. Mulțumesc atât de mult Doamne pentru vrăjile voastre puternice. expresiile nu sunt suficiente pentru a spune mulțumesc. Trimiteți un e-mail la dr. Isikolo acum pentru dragoste urgentă Vraja isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  49. Soțul meu m-a părăsit pentru o femeie mai tânără și am fost devastat. De parcă l-ar fi avut pe el sub o vrajă rea, Pavel s-a întors împotriva mea peste noapte, fără niciun avertisment. S-a întâmplat anul trecut, eram disperată, așa că am folosit fiecare site web de distribuire prin intermediul vrăjilor pe care l-am putut găsi fără rezultate. Un prieten mi-a trimis linkul către site-ul Dr. Ilekhojie și l-am contactat. A început să lucreze cu mine în aprilie. Ca urmare a întregii sale minunate lucrări, omul meu și cu mine suntem din nou împreună. Sunt atât de fericit și privilegiat să am o persoană atât de grozavă ca tine de partea mea. Mulțumesc! Contactează dr. Ilekhojie gethelp05@gmail.com sau sună la + 2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  50. răspândit pe internet și în întreaga lume, Cum a ajutat minunat oamenii din întreaga lume să-și restabilească îndrăgostiții pierduți I-am contactat după ce am trecut prin atâtea mărturii de la diferite persoane cum ajută la readucerea înapoi a fostului iubit, i-am spus despre soțul meu că m-a abandonat în urmă cu aproximativ 8 luni și am plecat de acasă cu tot ce aveam, am fost încurcat când mi-a spus să zâmbesc și să mă odihnesc asigurându-mă că se va ocupa de toate în doar 48 de ore, după a doua zi, soțul meu a sunat eu, am fost atât de șocat, am primit apelul și nu-mi venea să-mi cred urechile, m-a rugat cu adevărat să-l iert și să-mi facă promisiuni la telefon, s-a întors acasă și mi-a primit și un cadou foarte frumos doar pentru el dovadă dragostea lui pentru mine, am fost atât de fericit încât a trebuit să-l sun pe dr. Ilekhojie și i-am mulțumit, mi-a spus doar să împărtășesc veștile bune în întreaga lume. Ei bine, dacă ai nevoie de o casetă eficientă și reală pentru orice problemă din pe viață îl puteți contacta pe dr. Ilekhojie pe e-mailul său: gethelp05@gmail.com sau WhatsApp / Viber lui la +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  51. Casetă de vrăji autentică numită DR ISIKOLO
    Am fost atât de deprimată, când iubitul meu m-a lăsat pentru un alt tip, după ce ne-am întâlnit de 5 ani, am încercat să o rog să se întoarcă la mine, că a refuzat și a spus că nu mai are sentimente pentru mine. Am devenit un om trist după tot ce am fost împreună, după toată dragostea pe care am împărtășit-o în trecut, nu mi-am putut imagina viața fără ea, deoarece dragostea mea pentru ea nu avea preț de a face comerț cu orice motiv, într-o zi când treceam pe internet, am văzut un comentariu despre el. are puterea de a-l readuce pe fostul iubit și am decis să încerc să văd de mine, contactându-l și imediat i-am răspuns și i-am explicat prin ce trec și mi-a spus că celălalt tip folosește vraja vodă asupra ei, de aceea a plecat eu pentru el, în ciuda grijii mele pentru ea și promit să mă ajute să-mi recuperez iubitul înapoi și, de asemenea, mă va ajuta să-i pun o vraja moartă, astfel încât să nu mă poată lupta înapoi, în mai puțin de trei zile, tipul a fost împușcat de necunoscut. bărbați tip din Florida și în cinci zile prietena mea a fost la mine casă care mă aștepta să se întoarcă de la serviciu și când m-am apucat să cerșesc spunând că îi pare rău că nu a știut niciodată ce a venit peste ea. multumesc DR ISIKOLO acum sunt fericit cu prietena mea și totul merge acum fără probleme. contactați peterul pentru orice vrăjire de răzbunare și vrăjire înapoi prin isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  52. Cum mi-am revenit fostul soț, după ce m-a lăsat pe mine și pe copiii noștri ”, vă sugerez să îmi citiți mărturia. Sunt Lorena Marko, sunt atât de emoționată că soțul meu se întoarce după ce m-a părăsit pentru o altă femeie. Sotul meu avea o aventura cu un coleg de munca si imi place atat de mult sotul, dar ma insela cu colegul lui de munca, iar fata asta cred ca foloseste vrajitorie sau magie neagra pe sotul meu pentru a-l face sa ma urasca si asta a fost atât de critic și de neclamat, plâng toată ziua și noaptea pentru ca Dumnezeu să-mi trimită un ajutor pentru a-mi aduce înapoi soțul! Eram într-adevăr supărat și aveam nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site care sugera că dr. Isikolo poate ajuta să-și recupereze soțul rapid. Deci, am simțit că ar trebui să-i încerc. L-am contactat și el mi-a spus ce să fac și am făcut-o, apoi a făcut o vrajă de dragoste pentru mine. 48 de ore mai târziu, soțul meu m-a sunat cu adevărat și mi-a spus că îmi este atât de dor, Doamne! Am fost atât de fericit, iar astăzi sunt din nou fericită de omul meu și trăim cu bucurie împreună și îi mulțumesc puternicii casete de vrăji DR ISIKOLO, el este atât de puternic și am decis să-mi împărtășesc povestea aici. dacă ești aici și iubitul tău te doboară, sau soțul tău s-a mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactează DR ISIKOLO pentru ajutor acum. Iată contactul său, Adresați-i e-mail isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196

    RăspundețiȘtergere
  53. Multumesc lui DR ISIKOLO pentru salvarea casatoriei mele !!! Numele meu este Helena Lukas, sunt căsătorită cu soțul meu de 7 ani, avem doi copii împreună și căsnicia noastră a fost minunată. Sunt foarte fericit să-mi spun tuturor mărturisirile mele Sunt din Statele Unite, sunt o asistentă, această poveste a vieții mele amoroase. O altă femeie a trebuit să-mi ia iubitul de la mine, iar soțul meu a lăsat-o pe mine și pe copii și am suferit de 2 ani până am întâlnit o postare în care acest bărbat numit DR ISIKOLO a ajutat multe persoane și am decis să-i dau un răspuns pe E-mail dacă mă poate ajuta să-mi aduc iubitul înapoi acasă și el îmi cere niște informații pe care le trimit lui și ale soțului meu și după 48 de ore după cum mi-a spus, am văzut o mașină condusă în casă și iată că a fost a mea soțul și el s-au apropiat de mine și copiii plângând și cerând iertare și de aceea sunt fericit astăzi El a eliberat și prietenul meu de HIV DR ISIKOLO face cu adevărat femeia pe care o fac astăzi pentru oricare dintre cei care caută cum să-și ia fostul ei înapoi sau orice problemă aveți, vă sfătuiesc DR ISIKOLO este soluția la toate problemele. Puteți să-l contactați cu această adresă de e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196

    RăspundețiȘtergere
  54. Îmi revin fostul partener. Mulțumesc bine, Dr. Isikolo
    Mulți oameni au scris articole despre cum au fost ajutați de un cască de vrăji, dar sunt foarte recunoscător pentru acest mare casator de vrăji care l-a readus pe fostul meu soț la mine. Această mărturie este o poveste adevărată, iar numele meu este Monika Simun. Când am intrat în contact cu acest bărbat am fost, de asemenea, printr-o mărturie scrisă despre el și am întâlnit și multe mărturii despre cum i-a ajutat pe alții cu viața lor. Să te întorci cu un fost este unul dintre cele mai interioare, pe care mulți oameni le-ar plăcea să le experimenteze, mai ales că acele amintiri cu fostul nostru întotdeauna ne minte când altcineva face unele dintre acele lucruri pe care fostul nostru le făcea. Am fost un singur părinte timp de aproape 6 ani și, deși fostul meu soț era departe de copiii mei, îmi doresc încă într-o zi să se întoarcă la mine. Acest doctor vrăjitor pe care l-am întâlnit cunoscut sub numele de Dr. ISIKOLO m-a ajutat cu dorințele mele și sunt fericit să spun că mă întorc cu fostul meu soț și sunt foarte fericit, împărtășind mărturia cu toată lumea, astfel încât și ei să poată întâlni acest mare doctor și să le rezolve Probleme. Nu știu ce ar putea să simtă alții despre recuperarea lor în viață, dar știu întotdeauna că există o binecuvântare deghizată, cu o singură reconectare cu un fost. Dacă doriți să vă întoarceți cu succes cu fostul dvs., contactați această casetă excelentă de la Whatsapp +2348133261196 sau e-mail isikolosolutionhome@gmail.com și împărtășiți o mărturie minunată la fel ca mine.

    RăspundețiȘtergere
  55. Viața mea este plină de fericire, deoarece DR ISIKOLO mă face să fiu fericită. Numele meu este Roxana Anderson, Ceea ce mi s-a întâmplat nu este ceea ce pot să păstrez doar la mine, ci să spun și lumii, astfel încât cei care au vreo problemă cu relația sau căsătoria lor să-și recupereze iubirea și să fie din nou fericiți. Eu și iubitul meu am avut câteva probleme serioase care duc la ruperea noastră, deoarece după aceea viața mea nu a mai fost niciodată aceeași, am încercat toate metodele să-l recuperi. dar erau doar pierderi de efort și pierdere de timp. Dar într-o zi în timpul căutării mele pe internet, am întâlnit mărturie cuiva despre DR ISIKOLO. L-am contactat și i-am explicat problema mea, fiind încă foarte surprinsă până acum cum a reușit să-mi readucă iubitul în 48 de ore. Cu acest lucru grozav care s-a întâmplat în viața mea am decis să povestesc întregii lumi despre acest mare om numit DR ISIKOLO. Pentru cei care au nevoie de orice, mi-a spus că în templul său nu este nimic imposibil. Îl cred atât de mult. Prieteni sau oricui îmi citește mărturia, dacă aveți nevoie de ajutor pentru a-l readuce pe fostul iubit/fostul soț sau doriți să aveți copilul, vă rugăm să-l contactați prin e-mail; Trimiteți-i un e-mail la isikolosolutionhome@gmail.com sau WhatsApp/Viber lui la: +2348133261196 .. Și vă promit că iubitul dvs. vă va reveni cu siguranță.

    RăspundețiȘtergere
  56. Po vienerių metų santuokos mano vyras paliko mane pas kitą moterį. Man jo reikėjo beviltiškai, nes aš jį taip mylėjau. Aš labai jaudinausi ir man reikėjo pagalbos. Šią ištikimą dieną, kai naršiau internete, aš atlikau ypatingą liudijimą apie šią gerą DR Ilekhojie pagalbą, leidžiančią greitai sugrįžti ir nutraukti skyrybas ar skyrybas ir panašiai, todėl aš pajutau, kad turėčiau jam pabandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis man pasakė, ką daryti, ir aš padariau tai, tada jis padarė (Susitaikymo burtą) už mane. Po 28 valandų mano vyras grįžo pas mane verkdamas ir maldaudamas atleidimo. Šiandien aš esu tokia laiminga ir noriu rekomenduoti šį puikų rašytoją kiekvienam, kuriam tikrai reikia skubių sprendimų dėl jo ar jos nutrūkusių santykių ir santuokos. Tiesiog susisiekite su didžiąja „DR Ilehojie“. Ačiū jums, DR Ilekhojie, kad išsaugote mano nutrūkusius santykius ir sugrąžino mano vyrą pas mane! “ rašykite jam el. paštu: (gethelp05@gmail.com) arba skambinkite / „whatsapp“ jam per: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  57. Po vienerių metų santuokos mano vyras paliko mane pas kitą moterį. Man jo reikėjo beviltiškai, nes aš jį taip mylėjau. Aš labai jaudinausi ir man reikėjo pagalbos. Šią ištikimą dieną, kai naršiau internete, aš atlikau ypatingą liudijimą apie šią gerą DR Ilekhojie pagalbą, leidžiančią greitai sugrįžti ir nutraukti skyrybas ar skyrybas ir panašiai, todėl aš pajutau, kad turėčiau jam pabandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis man pasakė, ką daryti, ir aš padariau tai, tada jis padarė (Susitaikymo burtą) už mane. Po 28 valandų mano vyras grįžo pas mane verkdamas ir maldaudamas atleidimo. Šiandien aš esu tokia laiminga ir noriu rekomenduoti šį puikų rašytoją kiekvienam, kuriam tikrai reikia skubių sprendimų dėl jo ar jos nutrūkusių santykių ir santuokos. Tiesiog susisiekite su didžiąja „DR Ilehojie“. Ačiū jums, DR Ilekhojie, kad išsaugote mano nutrūkusius santykius ir sugrąžino mano vyrą pas mane! “ rašykite jam el. paštu: (gethelp05@gmail.com) arba skambinkite / „whatsapp“ jam per: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  58. Ce minunată și simplă casetă de vrajă care mi-a readus bucuria și fericirea în viața mea! Vă dau această mărturie pentru că sunt atât de fericită, vreau să-i mulțumesc dr. ISIKOLO pentru marele lucru pe care l-a făcut în viața mea, El a adus fericirea înapoi în viața mea, nu am crezut niciodată în roțile de vrăji până când viața mea nu s-a destrămat când iubitul meu de 6 anii au decis să-l numim renunțat aproape când vrem să ne căsătorim. Am fost atât de descompunător emoțional, în măsura în care nu am mai putut face nimic rezonabil, după 2 luni de durere, înainte ca un vechi prieten de-al meu să mă fi prezentat într-o casetă de vrăji pe linia numită Dr. Iwisa, asta după ce am fost înșelat de diverse roți false de vrăji . Mi-a fost prezentat în DR ISIKOLO un adevărat vrăjitor Caster. În mai puțin de 48 de ore am văzut minuni, iubitul meu a revenit la mine și viața mea a revenit exact ca un puzzle finalizat, iar după 1 lună mai târziu ne-am căsătorit și a fost ca un vis pentru mine, deoarece am crezut că l-am pierdut pentru totdeauna . Vă mulțumesc DR ISIKOLO că m-ați ajutat, dar, mai ales, la Onestitatea Dvs. și la rezultate rapide exacte. e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  59. Sunt aici pentru a împărtăși o mărturie despre cum m-a ajutat DR ISIKOLO. După o relație de 1/5 ani cu iubitul meu, el s-a schimbat brusc și a încetat să mă contacteze în mod regulat, va veni cu scuzele de a nu mă vedea tot timpul. A încetat să răspundă la apelurile mele și la SMS-urile mele și a încetat să mă vadă în mod regulat. Am început apoi să-l prind cu diferite fete de mai multe ori, dar de fiecare dată el va spune că mă iubește și că are nevoie de ceva timp pentru a ne gândi la relația noastră. Dar nu mă pot opri să mă gândesc la el, așa că am decis să intru pe internet și am văzut atâtea vorbe bune despre această casetă de vrăji numită DR ISIKOLO și îl contactez și îi explic problemele mele. El mi-a aruncat o vraja de dragoste pe care o folosesc și după 48 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să mă contacteze în mod regulat și ne-am mutat împreună după câteva luni și a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât prietenii lui. Până la urmă ne-am căsătorit și acum suntem căsătoriți fericiți de 3 ani cu un fiu. Încă de când m-a ajutat DR ISIKOLO, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât până acum. Puteți contacta, de asemenea, această casetă de vrăjire și puteți rezolva relația dvs. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  60. DR ISIKOLO cel mai bun vrăjitor casetă reface relația mea ruptă și recomand cu drag DR ISIKOLO oricui are nevoie de ajutor.
    Soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie acum 3 luni și de atunci viața mea s-a umplut de dureri de durere și de rupere cardiacă, deoarece a fost prima mea iubire cu care mi-am petrecut toată viața. Un prieten de-al meu mi-a spus că a văzut câteva mărturii ale unui caster vrăjitor, numit DR ISIKOLO, pe care îl poate readuce pe iubitul în câteva zile, îl râd afară și mi-a spus că nu mă interesează, dar din cauza dragostei pe care prietenul meu a avut-o pentru mine, ea l-a consultat pe marele preot în numele meu și spre cea mai mare surpriză a mea, după 2 zile, soțul meu m-a sunat pentru prima dată după trei luni că îmi lipsește și că îi pare atât de rău pentru fiecare lucru prin care m-a făcut să treacă. A revenit pentru mine și acum suntem fericiți împreună. Încă nu pot să cred, pentru că este de-a dreptul incredibil. Mulțumesc DR ISIKOLO că mi-ai readus iubitul și, de asemenea, iubitului meu prieten care a intervenit în numele meu, pentru orice persoană care ar putea avea nevoie de ajutorul acestui mare preot, aici este adresa de e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp pe +2348133261196

    RăspundețiȘtergere
  61. Am decis că o să petrec toată ziua pe internet doar pentru a mă asigura că o mulțime de oameni sunt capabili să citească această mărturie despre Dr.Ilekhojie, care este un puternic rotor de vrăji. După ce am fost abandonat de soțul meu, am fost atât de singur în aceeași zi, încât am decis să trec prin plasă pentru câteva sfaturi despre relații, nu am știut niciodată că aceasta este foaia de parcurs care va asigura întoarcerea soțului meu. După ce am citit o mulțime de sfaturi despre cum să-mi refac relația într-un mod mai bun, am descoperit că dr. Ilehojie are o mulțime de recomandări decât alte rule de vrajă, așa că, cu asta, mi-am făcut mintea că dr. Ilehojie era persoana potrivită pentru job, și l-am contactat prin intermediul detaliilor sale pe care le-am văzut pe internet și am fost atât de fericit încât am ales să lucrez cu Dr. Ilehojie, deoarece munca lui a fost 100% perfectă, iar vraja mi-a adus soțul înapoi la mine cu scutire rapidă puteți, de asemenea, să-l contactați pentru a primi ajutor prin e-mail. (gethelp05@gmail.com) Whatsapp / cal +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  62. Vă dau această mărturie pentru că sunt fericit și vreau ca toți să fiți 100% atenți la cine contactați online, astfel încât să nu fiți niciodată înșelat, întrucât am avut o experiență cu niște casti de vrajă inutili și fără locuri de muncă, care m-au smuls. suma totală de 39.000,00 dolari și încă una m-a înșelat din suma de doar 10.000,00 USD, în timp ce ultima pe care o întâlnesc a strâns de la mine suma de 12.000,00 dolari și toate acestea mi s-au întâmplat pentru că eram atât de disperat să-mi revin iubitul la mine. și una credincioasă și minunată după amiază, în timp ce navigam pe net, am dat peste o mărturie despre cum un Tracey Jackson a primit-o înapoi la ea cu ajutorul doctorului Ilekhojie și am decis să-i ofer un proces din cauza tuturor mărturisirilor pe care le-am citit online despre acest om și la sfârșitul lui totul s-a sfârșit bine, fostul meu s-a întors la mine deodată și a făcut tot ce i-am cerut de la el să facă pentru mine și nu s-a sfârșit doar acolo, această râșie de vrajă a făcut și sarcina. vraja pentru mine si astazi sunt insarcinata ... H este adresa de e-mail este: (gethelp05@gmail.com) PUTI UTILIZA ORICE DREPTURILOR DE E-mail ...... PUTI ADAUGA ÎNCĂRCĂRI-L PE WHATSAPP UTILIZând ACEST NUMĂR MOBIL: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  63. Cum pot explica lumii că există un bărbat numit DR ISIKOLO care m-a ajutat să-mi readuc fostul iubit și mi-a refăcut pântecele. când toată speranța s-a pierdut. Eu și iubitul meu am fost căsătoriți în ultimii 5 ani cu niciun copil în care trăiam fericiți .. până într-o zi când am avut o neînțelegere pentru că nu puteam avea un copil pentru el, așa că a decis să mă trăiască pentru alte femei , am fost atât de trist și frustrat și nici nu am putut să mănânc până când într-o zi am navigat pe Internet, unde am văzut o doamnă pe Sandra care mărturisește despre apelul vrăjitorului DR ISIKOLO care a ajutat-o ​​să-l aducă înapoi pe soțul ei acasă, așa că am decis să încerc să iau legătura cu vraja DR ISIKOLO așa că îmi explic toată problema lui DR ISIKOLO și mi-a spus că nu ar trebui să-mi fac griji că o să mă ajute să îmi rezolv problema, că iubitul meu se va întoarce acasă, la cea mai mare surpriză în doar 48 de ore soțul meu începe să mă sune și să-mi ceară iertare, a fost într-adevăr o minune acum suntem din nou ca soț și soție, la o săptămână după ce uterul meu a fost restaurat și acum sunt o lună plecată, mulțumirile mele se duc la DR ISIKOLO, nu vă mai faceți griji pentru că DR ISIKOLO este aici pentru a vă ajuta p, toți, îți voi face o favoare pentru că-mi dau drumul Whatsapp +2348133261196 sau e-mail isikolosolutionhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  64. Vreau să ofer un sfat tuturor celor care caută ajutor în căsătorie / relație. Eu și soțul meu am avut o perioadă grea timp de un deceniu; toată familia și prietenii noștri ne sfătuiesc în mod constant să facem un divorț, dar știam că va rupe inima copiilor noștri. Am încercat atât de multe lucruri diferite pentru a ne salva căsnicia și din încercări și erori am dat peste o recenzie foarte utilă a paginii Dr. Ilekhojie că vraja de reconciliere din acest templu funcționează, l-am contactat pe dr. Ilekhojie și am cumpărat o vraja pentru a aduce dragoste și fericire în casa mea conjugală. și acum suntem fericiți împreună ca și cum tocmai ne-am căsătorit. Vrăjile de reconciliere ale doctorului Ilekhojie sunt foarte puternice. Soțul meu a devenit atât de pasionat de iubirea noastră și mai mult de mine ... lol La fel ca în adolescența mea. Sunt recunoscător dr. Ilekhojie care a făcut posibil acest lucru. îl puteți contacta, de asemenea, pentru ajutor acum. (gethelp05@gmail.com) Whatsapp / cal +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  65. Mulțumesc mult DR ISIKOLO pentru că mi-a făcut fostul iubit să se întoarcă la mine. Scriu această mărturie minunată în privința acestui om. El a făcut ca toate dorințele mele să devină realitate. Iubitul meu și cu mine ne-am întâlnit de mai bine de 3 ani și, deși am avut atâtea certuri, dar nu ne-am gândit niciodată la o despărțire. Într-o zi, m-a sunat la telefon spunându-mi cum este obosit de relație și nu poate vedea nicăieri către care ne îndreptăm. Au trecut luni și iubitul meu nu m-a mai contactat și nu am mai auzit de el și telefonul mobil a fost deconectat. Știam că trebuie să caut ajutor din cauza atâta dragoste pe care o am pentru el. Am contactat acest mare războiu de vrăjitoare pentru că nu am mai contactat cu nimeni până acum și vă spun că, după o săptămână de contact, fostul meu iubit m-a sunat și a cerut să mă vadă după 48 de ore, el a lucrat pentru mine pentru a mă împăca cu bărbatul meu, el am purtat un inel pe deget. Sunt foarte fericită pentru că în curând voi fi o fată căsătorită, cu ajutorul acestui mare casator de vrăji. Mi-am promis să vă manifestăm lucrările tuturor și vă rugăm să contactați acest om pentru a vă ajuta la isikolosolutionhome@gmail.com sau puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  66. Vreau ca toți să fiți 100% atenți la cine contactați online, astfel încât să nu fiți niciodată înșelat, deoarece am avut o experiență cu un caster de vrăjitoare inutil și fără locuri de muncă care m-a smuls din suma totală de 39.000,00 dolari și încă una de asemenea, m-a înșelat din suma de doar 10.000,00 USD, în timp ce ultimul pe care l-am întâlnit a adunat suma de 12.000,00 dolari de la mine și toate acestea mi s-au întâmplat pentru că eram atât de disperat să-mi revin iubitul la mine și unul credincios și minunat după prânz ca Navigam pe net am dat peste o mărturie despre cum un Tracey Jackson și-a revenit EX-ul la ea cu ajutorul doctorului Ilekhojie și am decis să-i dau un proces din cauza tuturor mărturisirilor pe care le-am citit online despre acest bărbat și la sfârșit Totul s-a terminat bine, iar fostul meu a revenit la mine și a făcut tot ce am cerut de la el să facă pentru mine și nu s-a sfârșit doar acolo această cască de vrăji a făcut vraja de sarcină pentru mine și astăzi sunt însărcinată. .. Adresa sa de e-mail este: (gethelp05@gmail.com) Y OU POATE UTILIZA ORICE DE E-MAILURI ... Puteți, de asemenea, să-l adăugați pe pagina de telefon care folosește acest număr mobil: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  67. Viața este misterioasă uneori, mai ales când iubitul tău te-a lăsat pentru altcineva ca și cum nu ești suficient de bun, din cauza traumelor emoționale a început să reflecte asupra jobului meu, deoarece șeful meu s-a plâns de nenumărate ori din mine venind târziu la muncă și nu a fost eficient și punctual ca si cand eram. Fostul meu și cu mine suntem într-o relație de peste 7 ani. partea cea mai neplăcută este că lucrăm în același loc, așa că îl văd tot timpul. Nu aș suporta răul să-mi văd fostul iubit pe altcineva, am întins mâna la doctorul Ilekhojie să-l aduc înapoi la mine și să o fac pe cealaltă fată să dispară. Dr. Ilekhojie este un om foarte puternic care poate ajuta. Șeful meu de la serviciu a observat că eu și soțul meu sunt din nou împreună din modul în care am trecut la obișnuitul fericit. Este evident că s-a întâmplat ceva bun. Șeful meu, dr. Ilekhojies, vrăjitor pentru a-l determina pe soțul ei divorțat să revină trei zile mai târziu. Salvați-vă căsnicia astăzi folosind vraja de reconciliere a doctorului Ilekhojies.

    Iată contactul meu:
    Sună / WhatsApp me: (+2348147400259)
    Trimiteți-mi un e-mail la: (gethelp05@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  68. Nu mi-am dorit divorțul pentru că îmi iubesc foarte mult soțul și nu vreau ca familia mea să se despartă. Am bănuit că femeia folosește o vraja magică neagră la soțul meu, așa că nu se poate întoarce la familia sa. Am căutat sfaturi despre cum să-mi câștig înapoi soțul și am dat peste un comentariu care spune că doctorul Isikolo a ajutat-o să-și recupereze soțul înapoi după câteva luni de despărțire și am luat e-mailul doctorului Isikolo care era prezent la comentariu și a trimis prin e-mail. el despre problema mea și mi-a răspuns înapoi și să mă ajute să-mi recuperez soțul înapoi în 48 de ore, iar acum soțul meu este din nou cu mine și este și mai iubitor decât înainte. dacă doriți să vă restabiliți relația, vizitați acest e-mail pe net și vedeți pentru voi ce a făcut el pentru oameni, sunt foarte fericit să vă mărturisesc despre buna sa activitate. toată lumea merită să fie fericită! încercați-l, e-mailul său: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l WhatsApp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  69. Miracolul încă se întâmplă:
    După un an de căsătorie ruptă, soțul meu mi-a părăsit eu și copiii și am mers să fiu cu o altă femeie, am simțit că m-am sinucis pentru că ne-a părăsit 3 ani fără nimic, am fost emoțional și am plâns toată noaptea. Mulțumită unui caster vrăjitor numit Dr. Ogundele. Într-o zi credincioasă, în timp ce navighez pe internet, am întâlnit mai multe mărturii despre Dr. Ogundele, oamenii au mărturisit că i-a readus pe iubitul lor Ex înapoi în 24 de ore, unii au mărturisit că restabilește pântecul, vindecă cancerul și vindecă unii pentru boală, etc. L-am contactat pentru ajutor pentru a-mi aduce înapoi soțul și el mi-a spus că după munca lui, soțul meu va reveni în termen de 24 de ore, spre marea mea surpriză soțul meu s-a întors după 24 de ore exact așa cum a spus și a cerut iertare , ce miracol. Dr. Ogundele mi-a spus să depun mărturie pentru ca oamenii să-l cunoască mai mult. De aceea, îmi împărtășesc adevărata mea poveste de viață aici, numele meu este Mara Lucas. Sunt din Barcelona, ​​Spania. Puteți ajunge la Dr Ogundele cu numărul său de telefon sau să trimiteți un mesaj pe WhatsApp sau Viber Chat: +27638836445.

    RăspundețiȘtergere
  70. M-am întors cu fostul meu iubit cu ajutorul dr. Isikolo cel mai bun vrăjitor de casă online și recomand cu drag Dr Isikolo oricui are nevoie de ajutor !. Vreau să depun mărturie despre cum mi-am revenit iubitul după ce s-a despărțit de mine, am fost împreună de 3 ani, recent am aflat că iubitul meu avea o aventură cu o altă iubită, când m-am confruntat cu el, a dus la certuri și el în sfârșit s-a despărțit de mine, am încercat tot ce am putut pentru a-l recupera înapoi, dar în totalitate, până când am văzut o postare într-un forum de relații despre un caster de vrăji, care îi ajută pe oameni să-și recupereze dragostea pierdută prin vraja Love, la început m-am îndoit de ea. dar a decis să încerc, când am contactat această vraja prin e-mailul său, iar el mi-a spus ce să fac și am făcut-o, apoi a făcut o vrajă de dragoste pentru mine. 48 de ore mai târziu, prietenul meu m-a sunat într-adevăr și mi-a spus că îmi este atât de dor de mine, atât de uimitor !! Așa a revenit în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie și și-a cerut scuze pentru greșeala sa și pentru durerea pe care mi-a provocat-o. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât cum a fost înainte, totul datorită Dr. Isikolo. el este atât de puternic și am decis să-mi împărtășesc povestea mea pe internet încât dr. Isikolo caster vrăjitor real și puternic pe care îl voi ruga mereu să trăiască mult timp pentru a-și ajuta copiii săi în vremea necazului, dacă sunteți aici și aveți nevoie de fostul dvs. înapoi sau soțul tău s-a mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactați acum această puternică vrăjitoare. Iată contactul său: Trimiteți-i un e-mail la: Trimiteți-i un e-mail isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  71. Vrăjitor de dragoste puternic și eficient pentru a-ți reveni acum Ex Lover: verificați DR ISIKOLO
    Tocmai am experimentat minunile vrăjii de dragoste Dr.Isikolo, care au fost răspândite pe internet și în întreaga lume, Cum a ajutat minunat oamenii din întreaga lume să-și restabilească căsătoria și să-și recupereze iubitele pierdute și, de asemenea, să ajute la câștigarea la loterie. L-am contactat după ce am trecut prin atâtea mărturii ale diferitor oameni cum ajută la readucerea înapoi a fostului iubit, i-am povestit despre soțul meu care m-a abandonat acum 8 luni și a plecat de acasă cu tot ce aveam. DR ISIKOLO mi-a spus doar să zâmbesc de 3 ori și să mă odihnesc că se va ocupa de toate în doar 48 de ore, după a doua zi Toni m-a sunat, am fost atât de șocat, am ales apelul și nu mi-a putut crede urechile, el era mă roag cu adevărat să-l iert și să fac promisiuni la telefon. S-a întors acasă și mi-a adus și o mașină nouă doar pentru ca să-și dovedească dragostea pentru mine. Am fost atât de fericit și l-am sunat pe DR ISIKOLO și i-am mulțumit, mi-a spus doar să împărtășesc veștile bune din întreaga lume .. Bine, dacă ai nevoie de o casetă de vraja eficientă și reală pentru orice problemă din viața ta, poți contacta DR ISIKOLO e-mailul său : isikolosolutionhome@gmail.com sau îl puteți Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  72. Sunt aici pentru a da mărturie despre modul în care acest caster puternic vrăjitor numit Dr. Ilekhojie m-a ajutat să îmi stabilesc relația. am fost copleșit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine, pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie unde lucrează. Am plâns și m-am plâns în fiecare zi, până când mi-a fost atât de rău încât am ajuns la internet pentru ajutor, atunci am citit o recenzie despre marea lucrare a doctorului Ilekhojie, apoi l-am contactat pentru a-mi ajuta iubitul înapoi, el m-a ajutat să arunc o vrăjitoare puternică (de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea după 48 de ore de a face vraja de dragoste, logodnicul meu a revenit în genunchi implorându-mă să-l iert. Acum suntem fericiți căsătoriți și toate mulțumirile merg la Dr. Ilekhojie pentru că m-a ajutat Salvați relația mea puteți contacta Dr. Ilekhojie prin adresa sa de e-mail: (gethelp05@gmail.com) sau WHATSAPP el la +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  73. Aceasta este o mărturie pe care o să le spun tuturor să audă. am fost căsătorit patru patru ani și în al cincilea an al căsătoriei mele, o altă femeie a avut o vrajă să-mi ia soțul de mine, iar soțul meu a lăsat-o pe mine și copiii și am suferit de 2 ani până am însemnat o postare în care asta omule dr., Ilekhojie au ajutat pe cineva și am decis să-l încerc să mă ajute să-mi aduc iubitul Sotul acasă și crede-mă că îmi trimit doar poza la el și a soțului meu și după 48 de ore după cum mi-a spus, am văzut o mașină a condus în casă și iată că a fost soțul meu și a venit la mine și la copii și de aceea sunt fericit să fac pe toți dintre voi în situații similare să-l contactez prin e-mail: (gethelp05@gmail.com) sau whatspp și Viber prin acest număr: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  74. Am citit câteva mărturii despre o casă de vrăji de dragoste de Dr. Isikolo despre cum i-a ajutat pe mulți oameni să-și readucă foștii iubiți în 48 de ore, Sincer mă ​​gândeam dacă asta era real și dacă acest bărbat ar putea ajuta cu adevărat să-mi readucă iubitul. pe care îi iubesc atât de mult. Am decis să-l contactez pentru că îmi iubesc foarte mult iubitul și am fost despărțiți de câteva luni. Mi-a fost foarte dor de el atât de mult, am încercat toate celelalte mijloace pentru a-l recupera înapoi, dar nu am putut. Am contactat dr. Isikolo și el mi-a spus că fostul meu va reveni la mine în următoarele 48 de ore, dr. Isikolo l-a eliberat pentru a ști cât de mult îl iubesc și îl doresc. Și a deschis ochii pentru a imagina cât de mult avem împreună. Fostul meu este acum din nou la mine. Așa cum scriu această mărturie chiar acum sunt cea mai fericită fată de pe pământ, iar eu și iubitul meu trăiesc o viață fericită, iar iubirea noastră este acum mai puternică decât cum a fost chiar înainte despărțiți-vă.Toate mulțumirile se duc la dr. Isikolot pentru munca excesivă pe care a făcut-o pentru mine, ajutându-mă să mă întorc cu fostul meu iubit. Aș dori să arunc adresa de mail a doctorului Isikolo și sper să vedeți această mărturie și să-l contactați dacă aveți un iubit pe care îl doriți într-adevăr atât de rău, e-mailul său: (isikolosolutionhome@gmail.com) Puteți să-l WhatsApp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  75. Buna ziua, eu sunt Leona Filip. După ce a fost în relație cu soțul meu ani de zile, s-a despărțit de mine. Am făcut totul la îndemâna mea pentru a-l readuce, dar totul a fost în zadar, l-am dorit atât de rău din cauza dragostei pe care o aveam pentru el, l-am implorat cu toate, am făcut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat problema mea prietenei mele și ea mi-a sugerat că ar trebui să contactez mai degrabă o casetă de vrajă care m-ar putea ajuta să arunc o vrajă pentru a-l readuce, nu am avut de ales decât să o încerc. Am trimis meseria de vraja, iar el m-a asigurat că nu este nicio problemă și că totul va fi bine înainte de două zile. A aruncat vraja și, în mod surprinzător, în a doua zi, m-a sunat soțul meu. Am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat El a vrut să mă întorc la el. El a mai spus că mă iubește atât de mult. Eram atât de fericit și m-am dus la el încât așa am început să trăim din nou fericiți împreună. E-mail-urile de vrajă este: (isikolosolutionhome@gmail.com). Îl poți trimite prin e-mail dacă ai nevoie de asistența lui în relația ta sau în orice alt caz. 1) Vrăjile de dragoste 2) Vrăjile pierdute de dragoste 3) Vrăjile de divorț 4) Vrăjile de căsătorie 5) Vraja de legătură. 6) Vrăjile despăgubiri 7) Alungați un iubitor trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău / vraja Loteriei 9) vrei să-ți satisfacă iubitul Contactează acest om grozav dacă ai vreo problemă pentru o soluție durabilă prin intermediul isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  76. Sunt atât de fericită să împărtășesc această mărturie fantastică a mea. Viața mea s-a schimbat complet în 48 de ore. Mă pot vedea în oglindă și zâmbesc. Am încredere în mine și în abilitățile mele pentru prima dată în vârstă. Îl am pe prietenul meu în viața mea cu ajutorul doctorului Isikolo. El a spus scuze la 48 de ore de la crearea vrajei. El a spus că și-a dat seama că nu a vrut niciodată cu adevărat să se despartă, că nu se poate descurca cu bagajele emoționale pe care le transportam tot timpul. El a spus că a crezut că este influența negativă asupra vieții mele și a considerat că este cel mai bine să plec. El a spus că este greu că am tot vorbit despre trecut tot timpul. Ne-am iertat amândoi. Am bani în buzunar care sunt ai mei în cele din urmă. (Verificarea mea de compensare mi s-a spus că mi s-a spus că este la câteva luni. Sunt o dovadă vie a ceea ce poate face dr. Isikolo. Îți mulțumesc mult dr. Isikolo pentru lucrul minunat pe care l-ai făcut în relația mea. Sunt atât de fericit acum. Cu dvs. Ajutor am fost amândoi capabili să vedem și să ne spunem adevărul unul pentru celălalt. Nu am crezut niciodată că o vrajă ar putea ajuta un cuplu înainte să fiu foarte mulțumit de contact și am inițiat toate acestea pentru a se întâmpla. Oricine are o problemă de relație poate contacta Dr. Isikolo prin e-mail isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  77. Salut tuturor,
    Ai dificultăți în viața ta?
    Dr Ajayi rola vraja vă oferă soluțiile de care aveți nevoie datorită metodelor sale obținute de-a lungul anilor.
    L-am contactat prima dată prin WhatsApp după ce i-am primit numărul online, el îmi pune câteva întrebări despre mine, la care am dat răspunsuri, după câteva minute, el mi-a scris și îmi spune cum să rezolv problemele mele datorită darurilor sale de perspectivă oferite lui de către strămoșii săi, căci el este dintr-o linie de turnare vrăjitoare.
    Marele vrajitor Dr. Ajayi, care comunică cu tărâmul spiritului, lucrează din fotografii, rugăciuni și multe produse.
    Caseta de vraja Dr Ajayi vă oferă monitorizare zilnică și puteți suna la Dr Ajayi în orice moment al zilei.
    Dacă aveți probleme, aflați ce a făcut succesul dr. Ajayi în atâția ani. Rezultatele sunt surprinzătoare și el folosește doar puteri pure și benefice care aduc efecte bune și mai bune, deci nu aveți de ce să vă speriați. El se pricepe la următoarele feluri de vraja

    • Întoarcerea unei persoane dragi
    • Căutarea unei mari iubiri
    • Re-cucerirea iubirii tale anterioare sau pierdute
    • Medicină din plante și vrăji pentru orice fel de boală
    • Vraja pentru a scăpa de sentința judecătorească
    • Numărul norocos al loteriei
    • Succesul tău profesional
    • prosperitatea afacerii tale
    • Anulează vrăji rele împotriva ta sau a celor dragi
    • si altii

    După cum vedeți, Dr. Ajayi este lumina de care aveți nevoie pentru a vă îmbunătăți viața de zi cu zi și pentru a aduce pace și protecție în casa dvs.

    Viber / whatsApp: +2347084887094
    E-mail: drajayi1990@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  78. Numele meu este Donnie și am 48 de ani cu trei copii, căsătoria mea s-a prăbușit aproape când am întâlnit dr. Ajayi, el mi-a fost prezentat de un prieten care a ajutat să câștige un dosar serios, care a făcut-o foarte bogată, chiar am fost iubeste-l pe sotul meu si nu doresti sa divortam, dar el impingea din greu pentru divort si acest lucru era ciudat pentru mine, caci este un om dulce grijuliu pentru mine si copii, dar dintr-o data s-a intors impotriva noastra si nu mai îi pasă, l-am implorat în mai multe rânduri, dar el a refuzat să aibă o schimbare de inimă, am știut că ceva nu este în regulă undeva, așa că am urmat sfatul prietenului meu și am contactat caserul de vrăji Dr. Ajayi, i-am explicat situația mea și mi-a spus unde este problema. venind după consultație, i-am oferit lucrurile necesare pentru vraja și în trei zile după ce s-a efectuat vraja, soțul meu a venit la bun simț și a renunțat la divorț, iar acum trăim fericiți. Îți recomand dr Ajayi pentru tine și pentru felul de problemă de viață cu care te confrunți. contact e-mail: drajayi1990@gmail.com sau Viber / WhatsApp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  79. Anul trecut, soțul meu m-a părăsit doar pentru că l-am prins înșelându-mă cu o altă femeie din casa lui, de atunci a încetat să mă sune, să mă trimită mesaje și chiar să vină în casa mea să mă întrebe de mine. Am fost atât de supărat și furios pe mine încât aș fi dorit să știu că nu voi fi mers la locul lui, dar acum este înapoi la mine prin ajutorul doctorului Ilekhojie, care își folosește puterea înzestrată de Dumnezeu pentru a ajuta oamenii să-și reorganizeze relația. L-am contactat pe dr. Ilekhojie și i-am explicat totul, după ce i-am explicat, mi-a spus ce să fac și l-am făcut apoi a aruncat o vrajă de dragoste pentru a-l readuce la mine. spre marea mea surpriză după 24 de ore soțul meu m-a sunat și a început să mă roage să-l accept înapoi. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că dr. Ilekhojie este cu adevărat un adevărat joc de vrăji. contactați dr. Ilekhojie prin adresa de e-mail: (gethelp05@gmail.com) sau WHATSAPP, la +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  80. stăteam pe balconul meu gândindu-mă cum căsnicia mea s-a transformat de la mai bine la mai rău cu ochii lacrimi, căsnicia mea se prăbușea chiar în fața ochilor și toate eforturile mele de a rezolva lucrurile cu soțul meu nu au funcționat. Am aflat că soțul meu o vede pe una dintre fostele lui prietene, așa că i-am vorbit despre asta și cuvintele care i-au ieșit din gură mi-au zdrobit inima pentru că a spus că vrea un divorț, această luptă a continuat câteva luni până într-o zi fatidică Treceam printr-un site de relații când am văzut o mărturie a unei doamne, ea descrie cum un nume puternic de vrăjitor spiritual, Dr. Ajayi, a ajutat-o ​​în a readuce pacea în casa ei, aruncându-i o vrajă, i-am copiat numărul și l-am contactat imediat, mi-a pus câteva întrebări despre mine și îi descriu situația mea, într-o săptămână după vraja, soțul meu a venit acasă și a cerut iertare spunând că nu știe ce a venit peste el și promit să nu-l contactez niciodată pe fosta sa fată din nou. Începând din acea zi am din nou pace în casa mea și mulțumesc dr. Ajayi, marele vrăjitor, pentru că este un om al cuvintelor sale. Dacă vă confruntați cu vreo problemă de viață în domeniul sănătății sau alte probleme sociale, contactați Dr. Ajayi pe e-mail: drajayi1990@gmail.com sau numărul Viber / Whatsapp: +2347084887094

    RăspundețiȘtergere
  81. Când l-am găsit pe dr. Ilekhojie, aveam nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ilekhojie prin intermediul site-ului său web și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, a început să-mi trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce tocmai mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și acum știe asta. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și apoi a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ilekhojie, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu drag Dr.Ilekhojie oricui are nevoie de ajutor. E-mail: (gethelp05@gmail.com), sunați-l sau adăugați-l pe Viber și whatsapp (+2348147400259)

    RăspundețiȘtergere
  82. Ma numesc Bernada Gaspar. Din respect pentru tine și vrăjile tale, trebuie să fac această mărturie cunoscută tuturor. Am fost la alte roti de vrajă fără să văd niciun rezultat, tot ce-și doresc au fost după banii mei. Doar mi-am dorit să vin la tine mai devreme, am primit ce e mai bun de la tine. Fostul meu soț a fost plecat de un an și m-am dus peste tot și alte roluri de vrăji pentru ajutor, dar fără rezultat până când prietenul meu nu mă va prezenta la doctorul Isikolo. După ce s-a terminat vraja de dragoste, am primit în sfârșit un apel de la el în mai puțin de 48 de ore. Vrăjile lui au făcut minuni și soțul meu este din nou plin de dragoste. A fost ca o minune! El s-a întors brusc cu flori spunând că ar trebui să-i dau, am fost cu adevărat înfocat și șocat când soțul meu a îngenuncheat cerând iertare și ca eu să-l accept înapoi. Sunt cu adevărat lipsit de cuvinte și bucuroase, ești un Dumnezeu trimis mie și întregii mele familii .. Și acum sunt încă o femeie veselă. Mulțumesc mult dr. Isikolo. Pentru toți cei care sunt în căutarea unei adevărate vase de război, contactați Dr.Isikolo la (isikolosolutionhome@gmail.com) Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196

    RăspundețiȘtergere
  83. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea, datorită ajutorului pe care dr-ul Ilekhojie l-a făcut în viața mea, am fost căsătorit cu soțul meu, am fost împreună o lungă perioadă de timp și ne-am iubit cu sine, dar când nu am putut să-i ofer un copil pentru 1 ani m-a părăsit și mi-a spus că nu mai poate continua, căutam acum modalități de a-l returna până când un prieten de-al meu mi-a povestit despre acest om și i-a dat e-mailul de contact (gethelp05@gmail.com), atunci ați câștigat ' Cred că atunci când l-am contactat pe acest bărbat cu privire la problemele mele, el a aruncat o vrajă foarte puternică pentru mine și mi-a adus soțul pierdut înapoi în 48 de ore, iar după o lună îmi lipsește perioada lunară și m-am dus la un test, iar rezultatul a arătat că eram însărcinată . Sunt fericit azi sunt mamă a unei fetițe, vă mulțumesc încă o dată marelui doctor Ilekhojie pentru ceea ce ați făcut pentru mine. Acum, soțul meu vrea să fie întotdeauna alături de mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că dr. Ilekhojie este cu adevărat un adevărat joc de vrăji. contactează-l pe dr. Ilekhojie prin adresa sa: Trimiteți-i un e-mail la: gethelp05@gmail.com Apelare / WhatsApp / Viber: (+2348147400259)

    RăspundețiȘtergere
  84. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea, datorită ajutorului pe care dr-ul Ilekhojie l-a făcut în viața mea, am fost căsătorit cu soțul meu, am fost împreună o lungă perioadă de timp și ne-am iubit cu sine, dar când nu am putut să-i ofer un copil pentru 1 ani m-a părăsit și mi-a spus că nu mai poate continua, căutam acum modalități de a-l returna până când un prieten de-al meu mi-a povestit despre acest om și i-a dat e-mailul de contact (gethelp05@gmail.com), atunci ați câștigat ' Cred că atunci când l-am contactat pe acest bărbat cu privire la problemele mele, el a aruncat o vrajă foarte puternică pentru mine și mi-a adus soțul pierdut înapoi în 48 de ore, iar după o lună îmi lipsește perioada lunară și m-am dus la un test, iar rezultatul a arătat că eram însărcinată . Sunt fericit azi sunt mamă a unei fetițe, vă mulțumesc încă o dată marelui doctor Ilekhojie pentru ceea ce ați făcut pentru mine. Acum, soțul meu vrea să fie întotdeauna alături de mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că dr. Ilekhojie este cu adevărat un adevărat joc de vrăji. contactează-l pe dr. Ilekhojie prin adresa sa: Trimiteți-i un e-mail la: gethelp05@gmail.com Apelare / WhatsApp / Viber: (+2348147400259)

    RăspundețiȘtergere
  85. M-am întors cu fostul meu iubit cu ajutorul dr. Isikolo cel mai bun joc de vraja online și recomand cu drag Dr Isikolo oricui are nevoie de ajutor. Vreau să mărturisesc despre cum mi-am revenit iubitul după ce s-a despărțit de mine, suntem împreună de 3 ani, recent am aflat că iubitul meu avea o aventură cu o altă Fată, când m-am confruntat cu el, a dus la certuri și el în sfârșit s-a despărțit de mine, am încercat tot ce am putut pentru a-l recupera înapoi, dar în totalitate, până când am văzut o postare într-un forum de relații despre un caster de vrăji, care îi ajută pe oameni să-și recupereze dragostea pierdută prin vraja Love, la început m-am îndoit de ea. dar a decis să încerc, când am contactat această casetă de vraja prin e-mailul său, iar el mi-a spus ce să fac și am făcut-o, apoi a făcut o vrajă de dragoste pentru mine. 48 de ore mai târziu, prietenul meu m-a sunat într-adevăr și mi-a spus că îmi este atât de dor de mine, atât de uimitor !! Așa a revenit în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie și și-a cerut scuze pentru greșeala sa și pentru durerea pe care mi-a provocat-o. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât cum a fost înainte, totul datorită dr. Isikolo. el este atât de puternic și am decis să-mi împărtășesc povestea pe Internet, încât dr. Isikolo este o adevărată și puternică casetă de vrăji, pe care mă voi ruga mereu să trăiesc mult timp pentru a-i ajuta pe copiii săi în timpul necazului, dacă sunteți aici și aveți nevoie de fostul dvs. înapoi sau soțul tău s-a mutat la o altă femeie, nu mai plângeți, contactați acum această puternică vrăjitoare. Iată contactul său: Trimiteți-i un e-mail la: (isikolosolutionhome@gmail.com) Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196, MULȚUMIM Dr. Isikolo.

    RăspundețiȘtergere
  86. Vrăjitorul autentic numit Dr. Isikolo, care face minuni pentru oameni
    Am fost atât de deprimată când iubitul meu m-a lăsat pentru un alt tip, după ce ne-am întâlnit de 5 ani, am încercat să o rog să se întoarcă la mine, că a refuzat și a spus că nu mai are sentimente pentru mine. am devenit un om trist după tot ce am trecut împreună, după toată dragostea pe care am împărtășit-o în trecut nu mi-am putut imagina viața fără ea, deoarece dragostea mea pentru ea nu avea preț de a face comerț din orice motiv, într-o zi când mergeam pe internet am văzut un comentariu despre faptul că el are puterea de a-l readuce pe fostul iubit și am decis să încerc să mă văd contactându-l și imediat am răspuns că am explicat prin ce trec și mi-a spus că celălalt tip folosiți vraja voodoo asupra ei, motiv pentru care m-a lăsat pentru el în ciuda grijii mele pentru ea și promit să mă ajute să-mi recuperez iubitul înapoi și, de asemenea, mă va ajuta să-i pun o vraja moartă, astfel încât să nu mă poată lupta înapoi în viitor, în la mai puțin de trei zile, tipul a fost împușcat de bărbați de tip necunoscut din Florida și în 48 de ore prietena mea era la mine în casă, care mă aștepta să mă întorc de la serviciu și când am început să cerșesc spunând că îi pare rău că nu a știut niciodată ce a venit peste ea. multumesc Dr. Isikolo acum sunt fericit cu prietena mea și totul merge acum fără probleme. contactați peterul pentru orice vraja de răzbunare și vrăjire din spate prin intermediul isikolosolutionhome@gmail.com puteți, de asemenea, să-l discutați pe WhatsApp prin +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  87. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea, datorită ajutorului pe care dr-ul Ilekhojie l-a făcut în viața mea, am fost căsătorit cu soțul meu, am fost împreună o lungă perioadă de timp și ne-am iubit cu sine, dar când nu am putut să-i ofer un copil pentru 1 ani m-a părăsit și mi-a spus că nu mai poate continua, căutam acum modalități de a-l returna până când un prieten de-al meu mi-a povestit despre acest om și i-a dat e-mailul de contact (gethelp05@gmail.com), atunci ați câștigat ' Cred că atunci când l-am contactat pe acest bărbat cu privire la problemele mele, el a aruncat o vrajă foarte puternică pentru mine și mi-a adus soțul pierdut înapoi în 48 de ore, iar după o lună îmi lipsește perioada lunară și m-am dus la un test, iar rezultatul a arătat că eram însărcinată . Sunt fericit azi sunt mamă a unei fetițe, vă mulțumesc încă o dată marelui doctor Ilekhojie pentru ceea ce ați făcut pentru mine. Acum, soțul meu vrea să fie întotdeauna alături de mine și nu poate face nimic fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că dr. Ilekhojie este cu adevărat un adevărat joc de vrăji. contactează-l pe dr. Ilekhojie prin adresa sa: Trimiteți-i un e-mail la: gethelp05@gmail.com Apelare / WhatsApp / Viber: (2348147400259)

    RăspundețiȘtergere
  88. Cum mi-am revenit fostul soț, după ce m-a părăsit și cum am primit înapoi fostul meu soț, după ce m-a lăsat pe mine și pe copiii noștri ”
    Îți sugerez să îmi citești mărturia. Sunt Vanessa Carsten, sunt atât de emoționată că soțul meu este din nou după ce m-a părăsit pentru o altă femeie. Sotul meu avea o aventura cu un coleg de munca si imi place atat de mult sotul, dar ma insela cu colegul lui de munca, iar fata asta cred ca foloseste vrajitorie sau magie neagra pe sotul meu pentru a-l face sa ma urasca si asta a fost atât de critic și de neclamat, plâng toată ziua și noaptea pentru ca Dumnezeu să-mi trimită un ajutor pentru a-mi aduce înapoi soțul! Eram într-adevăr supărat și aveam nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site care sugera că DR ISIKOLO poate ajuta la recuperarea rapidă a fostului iubit. Deci, am simțit că ar trebui să-i încerc. L-am contactat și el mi-a spus ce să fac și am făcut-o, apoi a făcut o vrajă de dragoste pentru mine. 11 ore mai târziu, soțul meu m-a sunat cu adevărat și mi-a spus că îmi este foarte dor de mine, Dumnezeule! Am fost atât de fericit, iar astăzi sunt din nou fericită de omul meu și trăim cu bucurie împreună și îi mulțumesc puternicei casete de vrăji DR ISIKOLO, el este atât de puternic și am decis să îmi împărtășesc povestea aici. dacă ești aici și iubitul tău te doboară, sau soțul tău s-a mutat la o altă femeie, nu mai plânge, contactați acum DR ISIKOLO pentru ajutor. Iată contactul său prin e-mail Isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l WhatsApp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  89. Sunt Tiffany Mistry și foarte fericit că dr. Ilekhojie m-a ajutat să-mi readuc sufletul. Doamne, în judecată, există multe femei la fel ca mine, care au făcut totul în puterile lor, pentru a-și câștiga soții înapoi, am venit aici pentru a spune tuturor femeilor să nu privească mai departe, deoarece chiar aici este răspunsul. Mă gândesc total, dacă ar exista rule de vraja ca Dr. Ilekhojie, lumea ar fi fost un loc bun. Eu și Sotul meu au fost despărțiți de 4 ani și nu puteam gestiona viața fără el, am folosit totul pentru a-l câștiga înapoi. dar non lucra până când am citit multe mărturii despre un caster vrăjitor numit Dr. Ilekhojie și cât de eficientă este munca ei. Am luat legătura imediat cu ea și am urmat pașii pe care mi-a cerut-o și după 4 zile, fostul meu a sunat să-mi ceară iertare că nu vrea altceva decât să mă aibă înapoi în viața lui permanent. Sunt fericit că l-am găsit pe dr. Ilekhojie. Sper că o vei găsi foarte utilă. Nevoie de ajutor? WhatsApp Dr Ilekhojie la +2348147400259 SAU Email: gethelp05@gmail.com
    Site web: https://gethelps.online

    RăspundețiȘtergere
  90. Mă simt atât de bucuroasă astăzi datorită ajutorului pe care DR ISIKOLO mi l-a oferit pentru că mi-am revenit Sotul. Sunt casatorit de 6 ani si a fost atat de groaznic pentru ca sotul meu ma insela si cauta un divort. Dar când am întâlnit e-mail-ul DR ISIKOLO (isikolosolutionhome@gmail.com) pe internet postat de o doamnă, am decis să iau legătura cu el și i-am explicat situația mea și apoi să-i caut ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză a mea. el mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu, pentru că nu există nicio problemă fără o soluție pe care a făcut-o în timp ce mă conformez cu el. Aici sarbatoresc pentru că Soțul meu este din nou acasă și i-a trebuit să se întoarcă doar în 48 de ore și mă bucur cu adevărat de căsnicia mea și ce sărbătoare minunată. Voi continua să depun mărturie pe internet, deoarece DR ISIKOLO este cu adevărat un ajutor pe care Dumnezeu l-a trimis să ne ajute pe toți. De ce să nu contactați acum DR ISIKOLO dacă vă confruntați cu provocări în viața relației voastre. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  91. Vrăjitor de dragoste puternic și eficient pentru a-ți reveni Ex Lover-ul acum, verifică dr. Isikolo.
    Tocmai am experimentat minunile vrăjii de dragoste ale doctorului Isikolo, care au fost răspândite pe internet și în întreaga lume, Cum a ajutat minunat oamenii din întreaga lume să-și restabilească căsătoria și să-și recupereze iubitele pierdute și, de asemenea, să ajute la câștigarea la loterie. L-am contactat după ce am trecut prin atâtea mărturii ale unor persoane diferite cum ajută să-l readucă înapoi pe fostul iubit, i-am spus despre soțul meu care m-a abandonat în urmă cu aproximativ 8 luni și a plecat de acasă cu tot ce aveam. Dr. Isikolo mi-a spus doar să zâmbesc de 3 ori și să mă odihnesc că se va ocupa de toate în doar 48 de ore. După a doua zi Anthony m-a sunat, am fost atât de șocat, am primit apelul și nu mi-a putut crede urechile, el era mă roag cu adevărat să-l iert și să fac promisiuni la telefon. S-a întors acasă și mi-a adus și o mașină nouă doar pentru ca să-și dovedească iubirea pentru mine. Am fost atât de fericit și l-am sunat pe dr. Isikolo și i-am mulțumit, mi-a spus doar să împărtășesc veștile bune în toată lumea. Ei bine, dacă aveți nevoie de o soluție de vrajă eficientă și reală pentru orice problemă din viața dvs., puteți contacta Dr. Isikolo e-mailul său: (isikolosolutionhome@gmail.com) Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  92. Au trecut acum 3 luni de când eu și fostul meu soț ne-am reunit prin vraja puternică de dragoste a doctorului Ilekhojie. M-am gândit cândva că nu mai există nicio speranță după ce am divorțat din căsătoria mea de 8 ani, dar părerea mea s-a schimbat atunci când prietenul meu m-a prezentat la dr. Ilekhojie. Am fost oportun să iau legătura cu dr. Ilekhojie, omul care a întors dragostea fostului meu soț înapoi la mine în 24 de ore după 2 ani de separare. Viața mea a fost într-o mizerie adâncă înainte de a-i experimenta viața schimbând vrăji de dragoste, care încă m-au ținut fericit căsătorită până acum. De asemenea, ați putea rezolva cazurile dvs. de căsătorie și puteți primi dragostea fostului dvs. consultând dr. Ilekhojie
    Email: (gethelp05@gmail.com)
    Aplicația Whats și Viber: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  93. Mă trezesc zilnic cu un zâmbet pe față și cântând laudele acestui caster puternic vrăjitor numit Dr. Isikolo care mi-a făcut o mare favoare salvând relația mea de la despărțire. Mă gândeam că am o relație perfectă până când iubitul meu a început să vină acasă târziu și, zilnic, îmi oferă scuze diferite, atunci am decis să mă uit atent la el, apoi descopăr că a avut o aventură cu o altă fată. Am fost inima frântă pentru că am avut încredere în el și știind că are o relație secretă, mă doare foarte mult și el a fost mai mult timp atent la mine sau îmi arăta dragoste. Înainte de a o cunoaște, m-a lăsat pentru fată și am fost într-o mizerie adâncă pierzându-l la o altă femeie. Dar le mulțumesc tuturor celor care au plasat informațiile de contact ale doctorului Isikolo pe Internet, deoarece prin aceasta am reușit să-l contactez pe dr. Isikolo, iar el m-a ajutat să-l revin în 48 de ore, iar astăzi relația mea a fost restabilită cu dragoste și mai multă dragoste decât niciodata. Dacă aveți vreun fel de relație sau stres în căsătorie, vă voi face o favoare renunțând la informațiile de contact ale Dr. Ben, care sunt prin e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com sau puteți de asemenea Whatsapp/Viber lui la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  94. Bună. EDITH THOMPSON vă dau mărturie despre marele MASTER DE MARE, care are leacul pentru tot felul de boli, care m-a vindecat de boala virusului herpes simplex, deși am trecut pe internet și am văzut diferite mărturii despre diferiți erbaliști, am fost de exemplu, „mulți oameni au leac de virus herpes simplex de ce oamenii continuă să sufere consecințele sale” s-au gândit la asta, apoi iau legătura cu marele MASTER DE MARE Nu cred atât de mult, ci doar am vrut să încerc mi-a răspuns mesajul și am avut nevoie de informații despre mine, apoi l-am trimis, vindecarea a fost pregătită și mi-a trimis-o prin curier UPS, mi s-a spus că va dura 3-4 zile înainte ca voi primi complotul, 3 zile mai târziu am primit pachetul si am inceput sa iau reteta de la el dupa 7 zile de la luarea medicamentelor pe care am fost sa le verific, am fost herpes simplex NEGATIV ... il poti contacta pentru ajutor, daca esti serios vei fi vindecat !!! el poate vindeca tot felul de boli, cum ar fi hipertensiunile B, diabetele, cancerul, HIV, HPV WARTS.etc. contactați-l prin: seawaydr22@gmail.com sau WhatsApp el la +2348158911896:

    RăspundețiȘtergere
  95. RAPORT DE AFECȚIUNE RAPIDĂ DE LA FĂRÂNDUL
    Rănile de dragoste doare atât de mult încât nu reușim deseori să uităm. Deci, în dragoste, este mai bine să fii în siguranță decât să-mi pară rău. dar cum nenorocirea nu împiedică, iată câteva soluții ale puternicului maestru dr. Ilekhojie, care te vor ajuta să-ți găsești zâmbetul în caz de probleme de dragoste, întoarcere de afecțiune, atracție și altele ...
    dragostea și întoarcerea ritualurilor de afecțiune ale maestrului marabout Dr. Ilekhojie
    * Întoarcerea persoanei iubite
    * Apropiere afectivă
    * Magie roșie, magie albă, magie neagră pentru dragoste
    * Aruncarea unei vrăji pentru întoarcerea iubirii pierdute
    * Marabout Mediu, întâlnește iubirea
    * Mage specialist în dragoste
    * Biruire, dezlănțuire a iubirii
    * Întoarcerea afecțiunii rapid și fără întârziere
    * Ritual pentru a face pe cineva să regrete în urma unui act sau argument

    NB: ritualurile de dragoste și întoarcere a afecțiunii maraboutului Dr. Ilekhojie se pot face de la distanță sau prin
    schimbare

    Contactează-l pe dr. Ilekhojie
    Tel / whatsapp: +2348147400259
    E-mail: (gethelp05@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  96. Vreau să anunț lumea despre Dr.ODION Marele vrăjitor care mi-a adus înapoi soțul meu când am crezut că toată speranța a fost pierdută. Am rămas însărcinată când soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie. Dr ODION și-a folosit vraja puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, readucându-mi omul cu vraja lui, la început am crezut că visam când soțul meu se întoarce la mine în genunchi implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi și mereu de atunci, el mă iubește mai mult decât mă așteptam vreodată, așa că mi-am făcut un jurământ sinelui meu că voi anunța Lumea despre Dr.ODION pentru că este un Dumnezeu pe pământ. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei înapoi? Aveți probleme cu finanțarea dvs.? contactați Dr.ODION astăzi pentru că vă ofer 100% garanție că el vă va ajuta la fel cum m-a ajutat. îl puteți contacta (drodion60@yandex.com) caseta de vrăjire finală pe adresa de e-mail: sau WhatsAPP el pe numărul de telefon mobil +2349060503921

    RăspundețiȘtergere
  97. Vreau să anunț lumea despre Dr.ODION Marele vrăjitor care mi-a adus înapoi soțul meu când am crezut că toată speranța a fost pierdută. Am rămas însărcinată când soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie. Dr ODION și-a folosit vraja puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, readucându-mi omul cu vraja lui, la început am crezut că visam când soțul meu se întoarce la mine în genunchi implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi și mereu de atunci, el mă iubește mai mult decât mă așteptam vreodată, așa că mi-am făcut un jurământ sinelui meu că voi anunța Lumea despre Dr.ODION pentru că este un Dumnezeu pe pământ. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei înapoi? Aveți probleme cu finanțarea dvs.? contactați Dr.ODION astăzi pentru că vă ofer 100% garanție că el vă va ajuta la fel cum m-a ajutat. îl puteți contacta (drodion60@yandex.com) caseta de vrăjire finală pe adresa de e-mail: sau WhatsAPP el pe numărul de telefon mobil +2349060503921

    RăspundețiȘtergere
  98. Acesta este site-ul web pe care l-am citit despre DR ISIKOLO și l-am contactat pentru a mă ajuta să-mi revin fostul iubit să se căsătorească cu mine în luna iunie a acestui an și am revenit aici pentru a posta despre el. DR ISIKOLO vă va ajuta să rezolvați problema dvs. indiferent prin ce treceți. Numele meu este Alenka Egon din SUA. Postarea despre o casetă de vrăji este foarte ciudată pentru că nu am crezut niciodată că voi putea să spun că am fost ajutat de o casetă de vrăji în a-mi aduce fostul iubit înapoi la mine după 3 ani de contact. Am citit despre DR ISIKOLO de pe alte site-uri web și l-am contactat pentru a mă ajuta și în mai puțin de 48 de ore fostul meu iubit m-a sunat și am fost fericit că vrea să se întoarcă la mine. Ne-am întâlnit vineri și mi-a propus, ... A fost cel mai frumos inel. Vă rugăm să vă prezentați pe toți cei de aici, contactați DR ISIKOLO pentru a vă rezolva problema pentru dvs. și pentru a vă face fericit cu relația dvs. care vă doare. Dragostea este cel mai bun sentiment experimentat vreodată. Trimiteți-i un e-mail la: isikolosolutionhome@gmail.com sau WhatsApp/Viber lui la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  99. Vreau să anunț lumea despre Dr.ODION Marele vrăjitor care mi-a adus înapoi soțul meu când am crezut că toată speranța a fost pierdută. Am rămas însărcinată când soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie. Dr ODION și-a folosit vraja puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, readucându-mi omul cu vraja lui, la început am crezut că visam când soțul meu se întoarce la mine în genunchi implorându-mă să-l iert și să-l accept înapoi și mereu de atunci, el mă iubește mai mult decât mă așteptam vreodată, așa că mi-am făcut un jurământ sinelui meu că voi anunța Lumea despre Dr.ODION pentru că este un Dumnezeu pe pământ. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei înapoi? Aveți probleme cu finanțarea dvs.? contactați Dr.ODION astăzi pentru că vă ofer 100% garanție că el vă va ajuta la fel cum m-a ajutat. îl puteți contacta (drodion60@yandex.com) caseta de vrăjire finală pe adresa de e-mail: sau WhatsAPP el pe numărul de telefon mobil +2349060503921

    RăspundețiȘtergere
  100. Numele meu este Amelia. din Canada. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrajă numită Dr. Ilekhojie. Am fost atât de confuz și devastat când Sotul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare, deoarece îl iubeam atât de mult. Așa că am contactat această casetă de vrăji grozavă de pe (gethelp05@gmail.com) pentru ajutor. El m-a ajutat să execut o vrajă de reconciliere și tocmai în 48 de ore m-am întors acasă la mine plângând și cerându-mi iertarea. Dr. Ilekhojie l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste am împărtășit. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această minunată vrăjitorie oricui are nevoie cu adevărat de o soluție urgentă pentru o despărțire de dragoste. E-mail; (gethelp05@gmail.com) sau What-App sau Viber: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  101. Incredibilul tocmai s-a întâmplat în viața mea, soțul meu care mi-a părăsit și copilul meu de 2 ani pentru o altă femeie, s-a întors la mine. Lucrurile au fost grele pentru că nu am treabă și rog hrănirea, așa că mama a venit în salvare pentru a mă duce acasă și copilul meu de 2 ani, deși problemele nu au fost rezolvate, dar a fost un pic mai bine pentru mine să caut un loc de muncă în timp ce mama mă ajută cu copilul acasă, ea nu lucra fratele meu era cel care avea grijă de ea, lucrurile nu funcționau cu adevărat pentru mine, pentru că nu am treabă. În timp ce încă îmi cautam un loc de muncă, am intrat în contact cu o femeie care mi-a povestit cum s-a eliberat de o problemă similară, prin ajutorul DR ISIKOLO. Mi-a dat informațiile și l-am contactat și, după întâlnirea mea cu DR ISIKOLO, mi-a oferit informații relevante despre cum mă va ajuta pe care l-am respectat și spre surprinderea mea, soțul meu s-a întors înapoi la mine după 2 zile și a primit. m-am uimit atât de tare. când s-a întors, l-am iertat pentru că îl vreau înapoi, a venit acasă și ne-am stabilit și lucrurile s-au întors așa cum au fost sau chiar mai bine. Iată contactul său dacă doriți să încercați: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196. Mulțumesc DR ISIKOLO.

    RăspundețiȘtergere
  102. Incredibilul tocmai s-a întâmplat în viața mea, soțul meu care mi-a părăsit și copilul meu de 2 ani pentru o altă femeie, s-a întors la mine. Lucrurile au fost grele pentru că nu am treabă și rog hrănirea, așa că mama a venit în salvare pentru a mă duce acasă și copilul meu de 2 ani, deși problemele nu au fost rezolvate, dar a fost un pic mai bine pentru mine să caut un loc de muncă în timp ce mama mă ajută cu copilul acasă, ea nu lucra fratele meu era cel care avea grijă de ea, lucrurile nu funcționau cu adevărat pentru mine, pentru că nu am treabă. În timp ce încă îmi cautam un loc de muncă, am intrat în contact cu o femeie care mi-a povestit cum s-a eliberat de o problemă similară, prin ajutorul DR ISIKOLO. Mi-a dat informațiile și l-am contactat și, după întâlnirea mea cu DR ISIKOLO, mi-a oferit informații relevante despre cum mă va ajuta pe care l-am respectat și spre surprinderea mea, soțul meu s-a întors înapoi la mine după 2 zile și a primit. m-am uimit atât de tare. când s-a întors, l-am iertat pentru că îl vreau înapoi, a venit acasă și ne-am stabilit și lucrurile s-au întors așa cum au fost sau chiar mai bine. Iată contactul său dacă doriți să încercați: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196. Mulțumesc DR ISIKOLO.

    RăspundețiȘtergere
  103. Mă simt atât de binecuvântat din nou în căsnicia mea, după ce dr. Ilekhojie, mi-a adus înapoi soțul meu care s-a separat cu mine timp de 3 luni bune. Chiar dacă am gurile pe tot corpul, nu va fi suficient să-i mulțumesc dr. Ilekhojie, pentru ajutorul acordat vieții mele. Soțul meu s-a despărțit de mine timp de 3 luni și am avut dureri și agonie fără el. Așadar, am căutat ajutor peste tot, dar nimic nu a funcționat până când nu mă refer la Dr. Ilehojie, pe care l-am contactat online. I-am explicat situația mea și mi-a promis că soțul meu se va întoarce la mine în 24 până la 48 de ore, până când inima mea bate în continuare pentru el. Am crezut în el și mi-a pregătit o vrajă de reconciliere și soțul meu m-a sunat exact când a spus dr. Ilekhojie. El a pledat și a spus că are nevoie de mine înapoi și acum trăim din nou fericiți în ultimele 9 luni. Toți cei de acolo care citesc articolul meu care are nevoie de ajutor ar trebui să-l contacteze ...

    Tel / whatsapp / Viber: +2348147400259
    E-mail: (gethelp05@gmail.com)
    site web: https://gethelps.online

    RăspundețiȘtergere
  104. Cu atât de mult în inimă sunt aici pentru a mă exprima despre cum Dr. Isikolo mi-a salvat căsnicia de la divorț. Eu și soțul meu aveam o oarecare neînțelegere și ne sfâșia căsătoria, în măsura în care soțul meu căuta un divorț. Deci nu am altă opțiune decât să merg pe internet pentru a căuta soluție la problema mea, a fost acolo am întâlnit detaliile doctorului Isikolo și cât de multe persoane scriau lucruri bune despre el și lucrările sale minunate pentru ei și despre cum a ajutat el o mulțime de oameni restabilind relația acolo. L-am contactat pe dr. Isikolo și mi-a spus tot ce am nevoie pentru a face ceea ce am făcut și în mai puțin de 48 de ore soțul meu a anulat actele de divorț. Acum, eu și soțul meu trăim împreună în pace și armonie, mulțumesc dr. Isikolo că mi-a salvat căsătoria de la despărțire. Informațiile de contact ale doctorului Isikolo sunt prin e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com sau îl puteți Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  105. Din abundența inimii, gura vorbește. Soția mea a divorțat de mine în 2019 și m-am întors la soțul ei EX. M-am simțit inima frântă și slăbită, pentru că nu știam cum să o recuperez. Am făcut tot ce am putut face pentru a o readuce prin prietenii mei apropiați și membrii familiei, dar nimic nu a funcționat. Așa că, în locul meu de muncă, am încercat să caut ajutor online despre cum o pot recupera înapoi și am găsit numeroși martori despre modul în care dr. Ilekhojie a fost credincios și de ajutor cu vrăjile sale. Am încercat să iau legătura cu el și i-am explicat problema mea. Dr. Ilekhojie mi-a pregătit o vrajă care mi-a readus soția în 48 de ore după ce l-am contactat. Dr. Ilekhojie m-a asigurat că nimic nu ne poate despărți din nou și de atunci până în acest moment, am fost plin de bucurie cu soția mea. Acolo ai nevoie de ajutor pentru a-l contacta pe dr. Ilekhojie prin e-mailul său (gethelp05@gmail.com) sau pentru a-l adăuga la Tel / Whatsapp / Vibver: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  106. Sunt atât de fericită să împărtășesc această mărturie fantastică a mea. Viața mea s-a schimbat complet în 48 de ore. Mă pot vedea în oglindă și zâmbesc. Am încredere în mine și în abilitățile mele pentru prima dată în vârstă. Îl am pe prietenul meu în viața mea cu ajutorul doctorului Isikolo. A spus că-mi pare rău la 24 de ore de la crearea vrajiului. El a spus că și-a dat seama că nu a vrut niciodată cu adevărat să se despartă, că nu se poate descurca cu bagajele emoționale pe care le transportam tot timpul. El a spus că a crezut că este influența negativă asupra vieții mele și a considerat că este cel mai bine să plec. El a spus că este greu că am tot vorbit despre trecut tot timpul. Ne-am iertat amândoi. Am bani în buzunar care sunt ai mei în cele din urmă. (Verificarea mea de compensare mi s-a spus că mi s-a spus că este la câteva luni. Sunt o dovadă vie a ceea ce poate face dr. Isikolo. Îți mulțumesc mult dr. Isikolo pentru lucrul minunat pe care l-ai făcut în relația mea. Sunt atât de fericit acum. Cu dvs. Ajutor am fost amândoi capabili să vedem și să ne spunem adevărul unul pentru celălalt. Nu am crezut niciodată că o vrajă ar putea ajuta un cuplu înainte să fiu foarte mulțumit de contact și am inițiat toate acestea pentru a se întâmpla. Oricine are o problemă de relație poate contacta Dr. Isikolo prin e-mail (isikolosolutionhome@gmail.com) Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  107. Vreau să spun rapid lumii că există o casetă de vrajă reală on-line, puternică și autentică, numele său este Dr. Ilekhojie El m-a ajutat recent să-mi reîntâlnesc relația cu soțul meu care m-a părăsit, când l-am contactat pe dr. Ilekhojie a aruncat un vrăjirea mă vrăjește și soțul meu care a spus că nu are nimic de-a face cu mine m-a sunat din nou și a început să mă roage să mă întorc. el se întoarce acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț pe toți că această cască de vrăji are puterile de a restabili relația ruptă. pentru că acum sunt fericit cu soțul meu. Pentru oricine citește acest articol și are nevoie de ajutor, dr. Ilekhojie poate oferi, de asemenea, orice fel de ajutor, cum ar fi vindecarea tuturor tipurilor de boli, cazuri în instanță, vraja gravidă, protecție spirituală și multe altele. Îl poți contacta prin e-mailul său (gethelp05@gmail.com) sau îl poți adăuga pe Tel / Whatsapp / Vibver: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  108. Casetă de vrăji autentică numită DR ISIKOLO
    Am fost atât de deprimată, când iubitul meu m-a lăsat pentru un alt tip, după ce ne-am întâlnit de 5 ani, am încercat să o rog să se întoarcă la mine, că a refuzat și a spus că nu mai are sentimente pentru mine. Am devenit un bărbat trist după tot ce am fost împreună, după toată dragostea pe care am împărtășit-o în trecut, nu mi-am putut imagina viața fără ea, deoarece dragostea mea pentru ea nu avea preț de a face comerț cu orice motiv, într-o zi când mergeam pe internet, am văzut un comentariu despre el. are puterea de a-l readuce pe fostul iubit și am decis să încerc să văd de mine, contactându-l și imediat am răspuns el și i-am explicat prin ce trec și mi-a spus că celălalt tip folosește vraja vodă asupra ei, de aceea a plecat eu pentru el, în ciuda grijii mele pentru ea și promit să mă ajute să-mi recuperez iubitul înapoi și, de asemenea, mă va ajuta să-i pun o vraja moartă, astfel încât să nu mă poată lupta înapoi, în mai puțin de trei zile, tipul a fost împușcat de necunoscut. bărbați tip din Florida și în cinci zile prietena mea a fost la mine casă care mă aștepta să se întoarcă de la serviciu și când m-am apucat să cerșesc spunând că îi pare rău că nu a știut niciodată ce a venit peste ea. multumesc DR ISIKOLO acum sunt fericit cu prietena mea și totul merge acum fără probleme. contactați peterul pentru orice vrăjire de răzbunare și ex-vrăjire din spate via isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  109. Vrăjitor de dragoste puternic și eficient pentru a-ți reveni acum Ex Lover: verificați DR ISIKOLO.
    Tocmai am experimentat minunile vrăjii de dragoste Dr.Isikolo, care au fost răspândite pe internet și în întreaga lume, Cum a ajutat minunat oamenii din întreaga lume să-și restabilească căsătoria și să-și recupereze iubitele pierdute și, de asemenea, să ajute la câștigarea la loterie. L-am contactat după ce am trecut prin atâtea mărturii ale diferitor oameni cum ajută la readucerea înapoi a fostului iubit, i-am povestit despre soțul meu care m-a abandonat acum 8 luni și a plecat de acasă cu tot ce aveam. DR ISIKOLO mi-a spus doar să zâmbesc de 3 ori și să mă odihnesc că se va ocupa de toate în doar 48 de ore, după a doua zi Toni m-a sunat, am fost atât de șocat, am ales apelul și nu mi-a putut crede urechile, el era mă roag cu adevărat să-l iert și să fac promisiuni la telefon. S-a întors acasă și mi-a adus și o mașină nouă doar pentru ca să-și dovedească dragostea pentru mine. Am fost atât de fericit și l-am sunat pe DR ISIKOLO și i-am mulțumit, mi-a spus doar să împărtășesc veștile bune din întreaga lume .. Bine, dacă ai nevoie de o casetă de vraja eficientă și reală pentru orice problemă din viața ta, poți contacta DR ISIKOLO e-mailul său : isikolosolutionhome@gmail.com sau îl puteți Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  110. RAPORT DE AFECȚIUNE RAPIDĂ DE LA FĂRÂNDUL
    Rănile de dragoste doare atât de mult încât nu reușim deseori să uităm. Deci, în dragoste, este mai bine să fii în siguranță decât să-mi pară rău. dar cum nenorocirea nu împiedică, iată câteva soluții ale puternicului maestru dr. Ilekhojie, care să te ajute să-ți găsești zâmbetul în caz de probleme de dragoste, întoarcere de afecțiune, atracție și altele ...
    dragostea și întoarcerea ritualurilor de afecțiune ale maestrului marabout Dr. Ilekhojie
    * Întoarcerea persoanei iubite
    * Apropiere afectivă
    * Magie roșie, magie albă, magie neagră pentru dragoste
    * Aruncarea unei vrăji pentru întoarcerea iubirii pierdute
    * Marabout Mediu, întâlnește iubirea
    * Mage specialist în dragoste
    * Biruire, dezlănțuire a iubirii
    * Întoarcerea afecțiunii rapid și fără întârziere
    * Ritual pentru a face pe cineva să regrete în urma unui act sau argument

    NB: ritualurile de dragoste și întoarcere a afecțiunii maraboutului Dr. Ilekhojie se pot face de la distanță sau prin
    schimbare

    Contactează-l pe dr. Ilekhojie
    Tel / whatsapp: +2348147400259
    E-mail: (gethelp05@gmail.com)
    site web: https://gethelps.online

    RăspundețiȘtergere
  111. Prietenul meu care m-a părăsit acum câteva luni tocmai a revenit la mine azi-noapte plângând să-l iau înapoi. După 3 ani de relație cu iubitul meu, s-a schimbat brusc și a încetat să mă contacteze în mod regulat, va veni cu scuze că nu mă văd tot timpul. A încetat să răspundă la apelurile și mesajele mele și a încetat să mă vadă în mod regulat. Am început apoi să-l văd cu diferite fete de mai multe ori, dar de fiecare dată va spune că mă iubește și că a avut nevoie de ceva timp pentru a ne gândi la relația noastră. Dar nu mă pot opri să mă gândesc la el, așa că am decis să intru pe internet și am văzut atâtea vorbe bune despre acest vrajitor numit Dr. Ilekhijie și îl contactez și îi explic problemele mele. El a aruncat o vraja de dragoste pentru mine. și după 28 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să mă roage să-l iert și ne-am mutat împreună după câteva luni și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât prietenii săi. În cele din urmă ne-am căsătorit și acum am fost căsătoriți fericiți cu un fiu. De când m-a ajutat dr. Ilehojie, iubitul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât până acum. Puteți contacta, de asemenea, această casetă de vrăji și să vă rezolvați relația. Iată contactul său, Tel / whatsapp / Vibver: +2348147400259 sau Trimiteți-l prin e-mail la (gethelp05@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  112. FINALIZĂȚI-VĂ SĂ-ȚINEȚI DIVORȚIA ÎNAPOI CU AJUTOR DE PUTERNIC CASTER DE VERSE DUPĂ CE SE DIVORCEAZĂ CU Mine

    Soțul meu m-a lăsat înfiorător, asta m-a îmbolnăvit și problema mea a devenit foarte dificilă și m-a făcut aproape să renunț, dar după vraja de dragoste de la Dr. Ilekhojie, relația mea s-a restabilit instantaneu, am fost fericit că rezultatul a fost fantastic și eficient, numai La 36 de ore după ce dr. Ilekhojie a început totul, am obținut rezultat instantaneu, soțul meu era din nou plin de dragoste și sinceritate. Niciodată în viața mea nu am crezut că asta va funcționa atât de repede. Soțul meu s-a împăcat cu mine și a început să acționeze complet diferit, îmi arată dragostea de zi cu zi, mă simt fericit încă o dată și ca niciodată. Vă rugăm să-i trimiteți un e-mail dacă aveți nevoie de ajutor în toate tipurile de relații, trebuie ca partenerul dvs. să-i revină acum prin (gethelp05@gmail.com) și Tel / whatsapp / Vibver: 2348147400259 sau trimiteți-l prin e-mail la (gethelp05@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  113. Ajută-mă să-l sărbătoresc pe dr. Isikolo pentru ajutorul lui mare. Sunt unul dintre acei oameni care au spus că nu voi numi niciodată un psihic sau un mag sau orice altceva care să mă ajute cu problemele mele - cel puțin din toate problemele mele de dragoste, dar am ajuns la punctul în care știam că am nevoie de niște îndrumări și sunt atât de bucuros că am găsit pe acest om numit Dr. Isikolo. Când aproape că l-am pierdut pe David într-una dintre luptele noastre proaste și certurile constante (el s-a despărțit de mine), am crezut că am pierdut totul. plang toata ziua si ma gandesc ca nu se va mai intoarce niciodata la mine. Am citit atâtea mărturii despre vraja dragostei Dr. Isikolo, cum ajută el să-l readucă înapoi pe fostul iubit. Îi trimit rapid un e-mail. și, de asemenea, să mă întorc pe soțul meu cu vraja lui de dragoste. Și când eram cel mai disperat, nu a profitat de mine. Ai efectuat un serviciu foarte bun pentru o persoană cu adevărat nevoie. Nu știu cum ați făcut-o sau cum funcționează această magie, dar tot ce știu este, MUNCA ȘI omul meu s-a întors la mine în 48 de ore în timp ce mi-a promis !! David și soțul meu și cu mine suntem din nou fericiți împreună și îi vom fi întotdeauna recunoscători Dr. Isikolo. Trimiteți-l prin e-mail pentru orice fel de ajutor este foarte capabil și de încredere pentru ajutor isikolosolutionhome@gmail.com sau îl puteți Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  114. Voi fi pentru totdeauna îndatorat marelui doctor Ilekhojie pentru că mi-a stabilit căsătoria stricată după ce soția mea m-a părăsit timp de 4 luni. Nu am crezut niciodată în vrăji până când prietenul meu apropiat nu m-a prezentat la el. La început, am fost sceptic în legătură cu el, pentru că am auzit multe despre rotile false de vrăji, dar mi-am pus îndoielile în spatele meu, pentru că eram disperat să-mi iau soția înapoi și am făcut în conformitate cu ceea ce mi-a instruit să fac. Acum, soția mea se întoarce la doar 48 de ore de la contactul cu el. Trăiesc fericit alături de soția mea după 6 luni de divorț și nu mă voi odihni până nu va fi cunoscut în toată lumea. De asemenea, este specializat în vrăji de boală. Conectați-vă acum cu Doctor Ilekhojie, e-mailul său (gethelp05@gmail.com) și Tel / whatsapp / Viber: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  115. Astăzi sunt atât de fericit din cauza a ceea ce DR ISIKOLO a făcut în viața mea. vraja lui este atât de mare și rapidă, nu am văzut niciodată într-adevăr un bărbat de ajutor ca el, mi-a rezolvat problema pe care nu mă așteptam, am dat peste el pe oameni cu cărți de față, vorbind despre marea sa lucrare de vraja, i-am colectat contactul și am contactat el a răspuns imediat și a întrebat despre problema mea, îi explic cu lacrimi, mi-a spus să-l contactez, nu trebuie să-mi fac griji soțul meu va reveni la mine, în măsura în care încă îl iubesc, eram uimit. Imediat mă întreb ce voi face pentru a-mi reveni soțul, el mi-a dat instrucțiuni și îi cer numele și imaginea pe care imediat o ascult și o urmăresc, mi-a promis că două zile soțul meu mă va suna să cred despre munca sa, sincer vorbind soțul a sunat, dar mi-e dor de apelurile lui am fost atât de fericit. Mi-a promis că soțul meu se va întoarce acasă în 48 de ore și ar trebui să-mi deschid vatra și să lucrez cu el, ceea ce am făcut. Astăzi familia mea se întoarce din nou cu ajutorul DR ISIKOLO, mi-a adus înapoi soțul după ce m-a lăsat pentru o altă femeie în altă stare, știi cum se simte când pierzi soțul iubit pentru o altă femeie, faci orice pentru a-l obține înapoi. astăzi promit să împărtășesc și să spun lumii despre marea sa lucrare, deoarece sunt atât de fericit astăzi. contactați-l Dacă aveți nevoie de ajutorul Lui prea mult, ignorați dacă nu. Mulțumesc DR ISIKOLO ,, "CONTACT via e-mail: (isikolosolutionhome@gmail.com). Puteți, de asemenea, să-l sunați sau WhatsApp/Viber la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  116. Mi-am pierdut dragostea față de altcineva. Eram trist și-l doream rău. L-am sunat pe dr. Ilekhojie în trecut pentru a obține lecturi și câteva îndrumări și m-am gândit că va fi cel care să mă ajute. Vraja lui de reconciliere mi-a readus iubitul la mine. A uitat complet de cealaltă femeie și s-a întors la mine deschis și mai iubitor ca niciodată. Conectați-vă acum cu Doctor Ilekhojie, e-mailul său (gethelp05@gmail.com) și Tel / whatsapp / Viber: +2348147400259

    RăspundețiȘtergere
  117. După ce a fost căsătorit cu soțul meu ani de zile, s-a despărțit de mine. Am făcut totul la îndemâna mea pentru a-l readuce, dar totul a fost în zadar, eu
    l-am dorit atât de rău din cauza dragostei pe care o aveam pentru el, l-am implorat cu toate, am făcut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat problema mea prietenului meu și ea mi-a sugerat că ar trebui să contactez mai degrabă o casetă de vrajă care m-ar putea ajuta să arunc o vrajă pentru a-l readuce, nu am avut de ales decât să o încerc. L-am trimis pe dr. Ilekhojie și m-a asigurat că nu este nicio problemă și că totul va fi bine înainte de trei zile. A aruncat vraja și, în mod surprinzător, în a doua zi, m-a sunat soțul meu.

    Am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat El a vrut să mă întorc la el. El a mai spus că mă iubește atât de mult. Eram atât de fericit și m-am dus la el încât așa am început să trăim din nou fericiți împreună. E-mail-urile de vrajă este (gethelp05@gmail.com) Puteți să-i trimiteți un e-mail dacă aveți nevoie de asistența sa în relația dvs. sau în orice alt caz.

    1) Vrăji de dragoste
    2) Vrăji de reconciliere
    3) Vrăji de divorț
    4) Vrăji de căsătorie
    5) Vraja de legare.
    6) Vrăji de rupere

    Iată apelul / WhatsApp de contact: +2348147400259 Email: (gethelp05@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere
  118. CASTER DE SPORT PROFESIONAL, CARE VĂ POT AJUTA CU Vrăjitorul de iubire pentru a VĂ EXPUNE EXPLOȚIA DRAGOSTEI ÎN URGENȚĂ DUPĂ DESCĂRCARE / DIVORȚIE ÎN CAZ DACĂ SITUAȚIA DUMNEAVOASTRĂ ESTE NECAPĂ! CONTACT: DR. ODION (drodion60@yandex.com) ESTE CERTA CEL MAI BUN DE VÂNZARE ONLINE ȘI REZULTATUL său ESTE GARANTARE 100% ..

    După 3 ani într-o relație cu iubitul meu, iubitul meu a început să iasă cu alte fete și să-mi arate dragoste rece, în mai multe rânduri amenință că s-a despărțit de mine dacă îndrăznesc să-l întreb despre afacerea lui cu alte fete, am fost în totalitate devastat și confuz până când un vechi prieten de-al meu mi-a povestit despre o cască de vrăji pe internet DR. ODION care ajută oamenii care au relația și problema căsătoriei prin puterile dragostei Vrăji, La început m-am îndoit dacă așa ceva există vreodată, dar am decis să încerc, atunci când îl contactez, mi-a spus tot ce trebuie să fac și am făcut. și m-a ajutat să arunc o vrajă de dragoste și în 48 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să-mi ceară scuze, acum a încetat să mai iasă cu fetele și este cu mine pentru bine și pentru real. Contactați această Casă de mare vrăjire pentru relația dvs. sau problema dvs. de căsătorie.
    Iată contactul său ..

    APEL / WHATSAPP: +2349060503921
    EMAIL: (drodion60@yandex.com)

    RăspundețiȘtergere
  119. CASTER DE SPORT PROFESIONAL, CARE VĂ POT AJUTA CU Vrăjitorul de iubire pentru a VĂ EXPUNE EXPLOȚIA DRAGOSTEI ÎN URGENȚĂ DUPĂ DESCĂRCARE / DIVORȚIE ÎN CAZ DACĂ SITUAȚIA DUMNEAVOASTRĂ ESTE NECAPĂ! CONTACT: DR. ODION (drodion60@yandex.com) ESTE CERTA CEL MAI BUN DE VÂNZARE ONLINE ȘI REZULTATUL său ESTE GARANTARE 100% ..

    După 3 ani într-o relație cu iubitul meu, iubitul meu a început să iasă cu alte fete și să-mi arate dragoste rece, în mai multe rânduri amenință că s-a despărțit de mine dacă îndrăznesc să-l întreb despre afacerea lui cu alte fete, am fost în totalitate devastat și confuz până când un vechi prieten de-al meu mi-a povestit despre o cască de vrăji pe internet DR. ODION care ajută oamenii care au relația și problema căsătoriei prin puterile dragostei Vrăji, La început m-am îndoit dacă așa ceva există vreodată, dar am decis să încerc, atunci când îl contactez, mi-a spus tot ce trebuie să fac și am făcut. și m-a ajutat să arunc o vrajă de dragoste și în 48 de ore, prietenul meu s-a întors la mine și a început să-mi ceară scuze, acum a încetat să mai iasă cu fetele și este cu mine pentru bine și pentru real. Contactați această Casă de mare vrăjire pentru relația dvs. sau problema dvs. de căsătorie.
    Iată contactul său ..

    APEL / WHATSAPP: +2349060503921
    EMAIL: (drodion60@yandex.com)

    RăspundețiȘtergere
  120. Viața mea este plină de fericire, deoarece DR ISIKOLO mă face să fiu fericită. Numele meu este Roxana Anda, Ceea ce mi s-a întâmplat nu este ceea ce pot să păstrez doar pentru mine, ci să spun și lumii, astfel încât cei care au vreo problemă cu relația sau căsătoria lor să-și recupereze iubirea și să fie din nou fericiți. Eu și iubitul meu am avut câteva probleme serioase care duc la ruperea noastră, deoarece după aceea viața mea nu a mai fost niciodată aceeași, am încercat toate metodele să-l recuperi. dar erau doar pierderi de efort și pierdere de timp. Dar într-o zi în timpul căutării mele pe internet, am întâlnit mărturie cuiva despre DR ISIKOLO. L-am contactat și i-am explicat problema mea fiind încă foarte surprinsă până acum cum a reușit să-mi readucă iubitul în 48 de ore. Cu acest lucru grozav care s-a întâmplat în viața mea am decis să povestesc întregii lumi despre acest mare om numit DR ISIKOLO. Pentru cei care au nevoie de orice, mi-a spus că în templul său nu este nimic imposibil. Îl cred atât de mult. Prieteni sau oricui îmi citește mărturia, dacă ai nevoie de ajutor pentru a-l readuce pe fostul iubit / fostul soț sau vrei să ai copilul, te rog să-l contactezi prin e-mail; Trimiteți-i un e-mail la isikolosolutionhome@gmail.com sau WhatsApp/Viber lui la: +2348133261196 .. Și vă promit că iubitul dvs. vă va reveni cu siguranță.

    RăspundețiȘtergere
  121. DR ISIKOLO a făcut-o din nou pentru mine, după ce am ajutat o femeie să-și recupereze soțul. Vreau să anunț lumea despre DR ISIKOLO Marele vrăjitor care mi-a adus-o pe fosta mea soție când am crezut că toată speranța a fost pierdută. DR ISIKOLO s-a folosit de vraja lui puternică pentru a-mi pune un zâmbet pe față, readucându-mi femeia cu vraja lui, la început am crezut că visam când soția mea se va întoarce la mine în genunchi implorându-mă să o iert și să o accept înapoi și chiar de atunci, ea mă iubește mai mult decât mă așteptam vreodată, așa că mi-am făcut un jurământ sinelui meu că voi anunța Lumea despre DR ISIKOLO pentru că este un om grozav. Tot ce am făcut a fost să mă conformez cu el, iar el m-a ajutat și am obținut rezultatul în 48 de ore, ceea ce încă mă uimește până azi. Ai probleme în relația ta? partenerul tău s-a despărțit de tine și încă îl iubești și îl vrei pe el sau ea înapoi? Aveți probleme cu finanțarea dvs.? sau aveți nevoie de ajutor de orice fel, atunci contactați astăzi DR ISIKOLO pentru că vă ofer 100% garanție că el vă va ajuta la fel cum m-a ajutat. Adresa de e-mail DR ISIKOLO este: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți de asemenea să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  122. Cu atât de mult în inimă sunt aici pentru a mă exprima despre cum Dr. Ilekhojie mi-a salvat căsătoria de la divorț. Eu și soțul meu aveam unele neînțelegeri și ne sfâșia căsătoria, în măsura în care soțul meu căuta un divorț. Deci nu am altă opțiune decât să merg pe internet pentru a căuta o soluție la problema mea. A fost acolo am întâlnit detaliile Dr. Ilekhojie și despre cum a ajutat o mulțime de oameni prin restabilirea relației lor. L-am contactat pe dr. Ilekhojie și în mai puțin de 48 de ore soțul meu a anulat actele de divorț. Acum, eu și soțul meu trăim împreună în pace și armonie, mulțumesc dr. Ilekhojie că mi-a salvat căsătoria de la despărțire. Recomand cu mare drag serviciile sale. E-mail: (gethelp05@gmail.com) sau Tel / Whasapp / Viber 2348147400259 Vă mulțumim! Dr. Ilekhojie

    RăspundețiȘtergere
  123. Cum pot explica lumii că există un bărbat numit DR ISIKOLO care m-a ajutat să-mi readuc fostul iubit și mi-a refăcut pântecele. când s-a pierdut toată speranța. Eu și iubitul meu suntem căsătoriți în ultimii 5 ani cu niciun copil în care trăiam fericiți .. până într-o zi când am avut o neînțelegere, deoarece nu puteam avea un copil pentru el, așa că a decis să mă trăiască pentru alte femei , am fost atât de tristă și frustrată și nici nu am putut mânca până când într-o zi am navigat pe Internet, unde am văzut o doamnă pe Sandra care mărturisește despre apelul vrăjitorului DR ISIKOLO, care a ajutat-o ​​să-și aducă înapoi soțul înapoi acasă, așa că am decis să încerc să iau legătura cu vraja DR ISIKOLO așa că îmi explic toată problema lui DR ISIKOLO și mi-a spus că nu ar trebui să-mi fac griji că o să mă ajute să îmi rezolv problema, că iubitul meu se va întoarce acasă, la cea mai mare surpriză în doar 48 de ore soțul meu începe să mă sune și să-mi ceară iertare, a fost într-adevăr o minune acum suntem din nou ca soț și soție, la o săptămână după ce uterul meu a fost restaurat și acum sunt o lună plecată, mulțumirile mele merg la DR ISIKOLO, nu vă mai faceți griji pentru că DR ISIKOLO este aici pentru a vă ajuta p, toți, îți voi face o favoare pentru că-mi îndrept Whatsapp +2348133261196 sau e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  124. Nu am știut niciodată că voi scrie această mărturie într-o zi, dar inima mea este atât de plină de bucurie, încât am decis să o împărtășesc. Sunt avocat și locuiesc la Vilnius și am 30 de ani. Mă întâlnesc cu iubitul meu de când aveam 20 de ani, relația noastră a fost întotdeauna minunată. Părinții mei i-au plăcut foarte mult și speră să ne căsătorim într-o zi, pentru că relația noastră a fost atât de lungă. De curând am început să observ că ori de câte ori pun problema problemei căsătoriei, el doar se va lăuda și spune că nu este pregătit, în ciuda faptului că am fost împreună timp de 10 ani, iubitul meu a avut un loc de muncă foarte bine plătit, așa că banii nu au fost ” problema, el avea 35 de ani. Când îl întreb de ce nu vrea să se căsătorească, va continua să spună că nu este pregătit pentru asta acum, că dacă găsesc pe cineva care este gata, ar trebui să mă căsătoresc cu el, cuvintele lui chiar m-au doborât, am fost în lacrimi zile întregi acasa. Apoi, într-o zi, m-am întâlnit cu dr. Ajayi și i-am povestit problema mea, mi-a spus că cineva a făcut un blestem pe iubitul meu să nu se căsătorească cu mine. Dr Ajayi mi-a spus ce voi face, a spus că va face câteva vrăji și după câteva zile voi fi surprins. Am făcut toate lucrurile necesare pe care mi le-a cerut să le fac. Câteva zile mai târziu, spre marea mea surpriză, prietenul meu mi-a propus-o într-o petrecere surpriză, a doua zi am făcut o nuntă în instanță doar cu părinții și prietenii noștri prezenți, eram atât de plină de lacrimi și inima îmi era atât de bucuroasă. Mulțumesc dr. Ajayi. Vă recomand dr Ajayi pentru orice fel de vrajă doriți, contactați numărul său de telefon Viber sau WhatsApp: +2347084887094 sau e-mail: drajayi1990@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  125. Mulțumesc mult DR ISIKOLO pentru că mi-a făcut fostul iubit să se întoarcă la mine. Scriu această mărturie minunată în privința acestui om. El a făcut ca toate dorințele mele să devină realitate. Iubitul meu și cu mine ne-am întâlnit de mai bine de 3 ani și, deși am avut atâtea certuri, dar nu ne-am gândit niciodată la o despărțire. Într-o zi, m-a sunat la telefon spunându-mi cum este obosit de relație și nu poate vedea nicăieri către care ne îndreptăm. Au trecut luni și iubitul meu nu m-a mai contactat și nu am mai auzit de el și telefonul mobil a fost deconectat. Știam că trebuie să caut ajutor din cauza atâta dragoste pe care o am pentru el. Am luat legătura cu acest mare vrăjitor pentru că nu am mai contactat cu nimeni până acum și vă spun că după o săptămână de contact, fostul meu iubit m-a sunat și a cerut să mă vadă după 48 de ore, el a lucrat pentru mine pentru a mă împăca cu omul meu, el am purtat un inel pe deget. Sunt foarte fericită pentru că în curând voi fi o fată căsătorită, cu ajutorul acestui mare casator de vrăji. Mi-am promis să vă manifestăm lucrările tuturor și vă rugăm să contactați acest om pentru a vă ajuta la (isikolosolutionhome@gmail.com) sau puteți să-l Whatsapp/Viber la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  126. Ce magie uimitoare, acesta este dr. Ogunamen, m-a luat în 7 zile să devin prolific, iar după ce am citit despre el online, m-am întâlnit cu Dr. El a conectat Ogunamen în timp ce am citit cum a ajutat o femeie să-și recupereze soțul, iar eu l-am contactat despre problema mea. de asemenea .. În 7 zile de la contact dorința mea s-a făcut realitate .. atât de multe probleme cu privire la sarcina mea mi-au provocat, iar a mea era o vrăjitoare și toate celelalte lucruri dăunătoare .. Când doctorul Ogunamen a intrat în problema mea, am fost confirmat și l-am contactat și l-am părăsit. rezolva problema .. E-mailul său este ogunamen1ofebudin@gmail.com .....

    RăspundețiȘtergere
  127. I had struggle relationship with my husband in the past which led to divorce with my first husband. After i and my ex husband got divorced, i had another chance to re-marry again and just 5 years of my second marriage there was another divorce which almost killed me emotionally. I stayed for another two years been unmarried and a single mother. Honestly I wasn't really happy it because every woman need a man in her life, there was a time i saw my first husbands photo and i realized how much i loved him and have missed him. I tried to get to him but i was told that he moved on with his life and we may never been together again. I wept bitterly that night thinking i have lost the man that i have had so much love for. I asked for advise on what to do and a friend of mine gave me a contact of DR ISIKOLO, i consulted him and to his very best with his powerful spells he helped me with a Reunion Marriage Love Spell to returned my ex husband back to me, in just 2 days i had encounter with a spiritual reunion prayers with DR ISIKOLO everything turn around for good in my life, I am now happily living with my first husband again and sort out the divorce issues. with the help of DR ISIKOLO, his a man of wisdom and care. Thanks and i appreciate all the help you have rendered to get my ex husband back into my life again. I testify here today that Osasu temple is powerful it can resolve all problem in a broken relationship with love once. contact him for solutions to any kind of relationship problem. Email him at: isikolosolutionhome@gmail.com You can also Whatsapp him on +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  128. În trecut am avut relații de luptă cu soțul meu, ceea ce a dus la divorț cu primul meu soț. După ce eu și fostul meu soț am divorțat, am avut o altă șansă să mă recăsător din nou și la doar 5 ani de la a doua căsătorie a existat un alt divorț care aproape că m-a omorât emoțional. Am rămas încă doi ani, fiind necăsătorită și mamă singură. Sincer, nu am fost foarte fericit pentru că fiecare femeie are nevoie de un bărbat în viața ei, a existat un timp în care am văzut primii mei soți fotografia și mi-am dat seama cât de mult l-am iubit și mi-a fost dor de el. Am încercat să ajung la el, dar mi s-a spus că a continuat viața lui și este posibil să nu mai fim niciodată împreună. Am plâns amarnic în noaptea aceea, gândindu-mă că am pierdut omul pentru care am avut atâta dragoste. Am cerut sfaturi despre ce să fac și un prieten de-al meu mi-a pus un contact cu DR ISIKOLO, l-am consultat și, în cele mai bune condiții, cu vrăjile lui puternice, m-a ajutat cu o vraja de dragoste a căsătoriei din Reunion pentru a-mi întoarce fostul soț înapoi la mine , în doar 2 zile am avut o întâlnire cu o rugăciune de reuniune spirituală cu DR ISIKOLO totul se întoarce spre bine în viața mea, acum trăiesc din nou cu fericire cu primul meu soț și rezolv problemele divorțului. cu ajutorul DR ISIKOLO, omul său cu înțelepciune și grijă. Mulțumesc și apreciez tot ajutorul pe care l-ați oferit pentru a-l readuce din nou pe viața fostului meu soț. Mărturisesc astăzi aici că templul Osasu este puternic, poate rezolva toate problemele într-o relație ruptă cu dragostea odată. contactați-l pentru soluții la orice fel de problemă de relație. Trimiteți-i un e-mail la: isikolosolutionhome@gmail.com Puteți să-l Whatsapp la +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  129. VREMĂ REALĂ ȘI PUTERNICĂ DE ÎNTÂMPLARE CARE MUNCĂ RAPID ȘI EFECTIV (drodion60@yandex.com)

    Bună ziua tuturor, știu că există cineva undeva care citește acest lucru, Numele meu este Sharon Becker din orașul Leicester, Anglia, vreau să împărtășesc o lucrare grozavă a unui caster vrăjitor numit DR ODION. eu și soțul meu am avut o luptă care a dus la divorțul nostru, dar când mi-a părăsit o parte din mine am plecat cu el și am fost atât de trist și am plâns toată ziua și noaptea căutam ceva online când am văzut oameni care mărturiseau despre marea lui muncă și tocmai m-am hotărât să-l încerc să am făcut tot ce mi-a spus să fac și mi-a dat asigurări că după 24 de ore soțul meu va reveni la mine, a doua zi dimineața, pentru cel mai mare surprins, o mașină s-a oprit în afara casei mele și a fost a mea soț Sunt atât de fericit că vă poate ajuta, de asemenea, să-i trimiteți un e-mail la (drodion60@yandex.com) WhatsApp +2349060503921

    RăspundețiȘtergere
  130. VREMĂ REALĂ ȘI PUTERNICĂ DE ÎNTÂMPLARE CARE MUNCĂ RAPID ȘI EFECTIV (drodion60@yandex.com)

    Bună ziua tuturor, știu că există cineva undeva care citește acest lucru, Numele meu este Sharon Becker din orașul Leicester, Anglia, vreau să împărtășesc o lucrare grozavă a unui caster vrăjitor numit DR ODION. eu și soțul meu am avut o luptă care a dus la divorțul nostru, dar când mi-a părăsit o parte din mine am plecat cu el și am fost atât de trist și am plâns toată ziua și noaptea căutam ceva online când am văzut oameni care mărturiseau despre marea lui muncă și tocmai m-am hotărât să-l încerc să am făcut tot ce mi-a spus să fac și mi-a dat asigurări că după 24 de ore soțul meu va reveni la mine, a doua zi dimineața, pentru cel mai mare surprins, o mașină s-a oprit în afara casei mele și a fost a mea soț Sunt atât de fericit că vă poate ajuta, de asemenea, să-i trimiteți un e-mail la (drodion60@yandex.com) WhatsApp +2349060503921

    RăspundețiȘtergere
  131. Salut spectatori, nu m-am gândit niciodată că voi zâmbi din nou, soțul meu m-a lăsat cu doi copii timp de un an și două săptămâni, Tot efortul de a-l aduce înapoi a eșuat Am crezut că nu o să-l văd din nou, până nu am întâlnit o doamnă numită Christina care mi-a povestit despre o casetă de vrajă numită DR ISIKOLO, mi-a dat adresa de e-mail și numărul de telefon mobil și l-am contactat și m-a asigurat că în 48 de ore soțul meu va reveni la mine, în mai puțin de 48 de ore soțul meu a revenit. cerșind iertare spunând că este lucrarea diavolilor, așa că sunt încă surprinsă până acum despre această minune, nu cred cu adevărat în niciun doctor spiritual, nu am putut concepe cinci ani după nașterea fetelor mele, așa că eu și soțul meu erau disperați să aibă un copil de sex masculin, dar de îndată ce vraja a fost aruncată, am rămas însărcinată cu un copil de sex masculin și am născut cel de-al treilea copil, dacă aveți nevoie de ajutor, îl puteți contacta: DR ISIKOLO va asigurați-vă că veți obține rezultatul perfect fără întârziere. Adresa de email. isikolosolutionhome@gmail.com sau direct Whatsapp +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  132. Am fost în căutarea disperată a unui fel de a-l face pe fostul meu iubit să se îndrăgostească de mine. Am avut neplăcerile noastre, dar în ultimele 6 luni relația noastră a mers spre sud. Am cheltuit 500+ pentru o cască de vrăji pe care am crezut că m-ar ajuta și fără să știu că nu a ajutat-o. Mă întind pentru că vreau să fiu femeia dorită de care eram și el să se îndrăgostească de mine și să mă căsătorească cu mine. Nu-l pot imagina pe acest băiat cu altcineva până când nu l-am contactat cu adevărat pe dr. Ikhine, care mi-a dat dorința inimii. El mi-a oferit detalii despre cum să mă ajute pe care l-a făcut atunci când m-am conformat și mi-a salvat omul de mâinile rele ale doamnei care l-a hipnotizat, iar bărbatul meu s-a întors înapoi în 48 de ore și am fost cu adevărat uimit că o astfel de manifestare de puteri este cu adevărat real. Acum pot spune fericit oamenilor să încerce dr. ISIKOLO în problemele lor și să aștepte rezultatele imediate. contactați-l cu adresa de e-mail. (isikolosolutionhome@gmail.com) sau direct Whatsapp/Viber: +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere
  133. Mulțumesc DR ISIKOLO cel mai mare dintre toate pentru ceea ce ați făcut pentru mine Sunt atât de mare iubitul meu este din nou la mine și acum trăim fericiți împreună. DR ISIKOLO Vraja de dragoste a lui Leo este foarte puternică și eficientă și nu are niciun efect secundar, deoarece a promis că am decis să-l încerc pe DR ISIKOLO să încerce când iubitul meu m-a părăsit pentru altul, m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste asupra iubitului meu care l-a adus. înapoi la mine în 48 de ore, așa cum mi-a promis și m-a asigurat. ceea ce mă emoționează cel mai mult este că iubitul meu nici măcar nu știa că se află sub o vrajă dacă treci prin relația problemă de dragoste Vă sfătuiesc să contactați DR ISIKOLO cel mai tare pentru a vă rezolva problema. Este foarte greu să pierzi o iubire și știu cum se simte așa, nu lăsa pe cineva să-ți îndepărteze iubitul de la tine. Contactați astăzi DR ISIKOLO leo pentru a vă rezolva problema și, dacă aveți nevoie de ajutorul său de mai jos, este adresa de e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com sau direct Whatsapp +2348133261196.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog