Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 august 2012

Povestea sondajelor, din mai până în august

Pentru că în ultimele luni a venit peste toată lumea un torent de sondaje din mai multe surse, şi pentru că o imagine de amploare e greu de realizat, iată un sumar ordonat pe forţe politice.

USL:

Înainte de 7 iulie: Guvernarea Ponta atrage simpatie la început (61-63%). Mobilizare slabă la locale (49% din voturi). Înainte de începerea procedurilor de suspendare: 60%-66%.

Luna referendumului: Avem mai multe variante apropo de luna iulie: conform tuturor scorul USL a stagnat sau a rămas aproape identic, cota fiind însă diferită: 61-64% conform IMAS, CSCI, CURS şi Avangarde, 55-57% conform IRES, 51% conform CSOP. 

August: Cele trei poveşti continuă cu mici modificări. CSCI dă în continuare USL la o cotă peste 60. IRES cu 54% şi CSOP cu 50% completează tabloul.

Concluzii pe intervalul mai-august: După un val de emoţie cauzat de înlocuirea PDL la putere, USL s-a stabilizat sau cel mai probabil a înregistrat o cădere (de la 54% la 50% conform CSOP, de la 61% la 54% conform IRES).


PDL: 

Înainte de 7 iulie: PDL n-a pierdut foarte mult din cauza pierderii puterii, pentru că nu mai avea de unde să piardă (14% - 18%). Mobilizarea la locale a fost excepţională: 22%. În iunie PDL a adormit (13% conform IMAS, 20% conform CSOP).

Luna referendumului: Avem două variante apropo de luna iulie: fie PDL a depăşit cota 20, coborând ocazional sub aceasta (IRES şi CSOP), fie a stagnat la cota 17-18% (restul institutelor de sondare).

August: CSOP şi IRES semnalează scoruri înalte pentru PDL, mai înalte decât aproape oricând: 22-24%.

Concluzii pe intervalul mai-august: Odată ce valul de emoţie pro-USL din mai s-a şters, scorul PDL a crescut, referendumul jucând şi el un rol în această evoluţie. Efectul unei alianţe de dreapta e deocamdată mic, dar va creşte odată ce aceasta este anunţată şi marketată.


PPDD:

O poveste mult mai simplă: scor static, între 7% şi 13% (probabil efectul marjelor de eroare în jurul nivelului de 10%). Performanţă la locale la nivelul sondajelor de opinie.

6 comentarii:

  1. Si uite asa te duc sondajele institutelor prietene la pierzanie: caci daca USL avea pe la 60% din populatia efectiva din tara de circa 16 milione ar fi avut si 9,6 votanti la referendum numai ei, adica peste cvorum; n-au avut, ergo sondajele alea nu erau reale(nici cu votantii altor partide si cele 900.000 NU n-au avut cvorum)

    RăspundețiȘtergere
  2. pai eu inteleg ca au 60% din cei care doresc sa voteze. ceea ce e alta mancare de peste. adica 16 mil minus 3-4 mil...si atunci cam ies socotelile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Foarte adevărat. Chiar e vorba de mai mult decât "minus 3-4 milioane", n-am mai avut peste 11 milioane de votanţi la un scrutin din 2000 şi probabil că nici n-o să mai avem.

      2. Nu toţi votanţii de la referendum erau votanţi USL. Între 2,5 şi 3 milioane din cei care au votat DA nu votaseră pentru USL la locale şi (probabil) nu vor vota USL la parlamentare. Vorbim de PRM/PNG, PPDD şi mulţi, mulţi oameni care nu au mare încredere în USL dar care au şi mai mare neîncredere în Traian Băsescu (spre antipatie sau ură), sau care ar fi votat şi împotriva liderilor USL dacă li s-ar fi dat şansa.

      Ștergere
    2. se anunta o toamna lunga si ploioasa ptr estul si sud-estul romaniei care a fost bantuit de o seceta excesiva.s-au aununtat in noiembrie o medie de 3-7 grade cu plus si chiar un exces de umiditate.
      credeti ca poate contribui acest fenomen meteo la alegeri , "anuland" majorarile de tarife la gaze si energie electrica?

      Ștergere
    3. Întrebarea e complexă şi răspunsul pe măsură :) Ar trebui în primul rând să ştim cât de mare va fi impactul *din punct de vedere electoral* al factorilor:

      - secetă
      - ploi
      - majorare tarife gaze
      - majorare tarife electricitate

      precum şi modul în care totul va reverbera în afara ruralului din est şi sud-est. Nu m-aş aventura să dau un răspuns - nu e clar în ce măsură am vorbi de un efect măsurabil.

      Apropo, dacă nimeni nu foloseşte aceste subiecte în plan politic ele vor rămâne nespeculate. În sine un lucru important.

      Ștergere
  3. Este un privilegiu să împărtășești lumii această mărturie miraculoasă. Sunt Beth Walters din Anglia. Soțul meu a divorțat de mine cu 4 luni în urmă și am fost plin de remușcări pentru că nu știam ce să fac pentru a modifica problemele cu soțul meu. Am căutat ajutor pe internet cu privire la modul în care aș putea obține ajutor în căsnicia mea și am descoperit martori minunați despre VRAJA DE IUBIRE SĂNĂTOSĂ care a fost progresivă cu vrăjile sale. Am luat legătura cu el și iată că Dr.Wealthy mi-a spus că îmi va pregăti o vraja care să-l aducă înapoi pe soțul meu. Eram sceptic, dar nu aveam altă opțiune decât să lucrez cu el. 2 zile mai târziu, soțul meu m-a sunat că se întoarce acasă și din acea zi și până în acest moment, am trăit pașnic. S-a întors acum cu atâta dragoste și grijă. astăzi mă bucur să vă anunț cu toții că acest jucător de vrăji are puterea de a aduce înapoi iubitorii și cel mai surprinzător lucru este că dragostea noastră este foarte puternică acum, fiecare zi este fericire și bucurie. și Nu există nimic ca a fi cu omul pe care îl iubești. Îl voi recomanda pe Dr.Wealthy oricui are nevoie de ajutor. Dacă aveți vreo problemă, contactați Dr.Wealthy, vă garantez 100% că vă va ajuta !!.

    wealthylovespell@gmail.com

    Scrieți-l pe Whats-app +2348105150446

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog