Faceți căutări pe acest blog

vineri, 11 ianuarie 2013

ARD faţă în faţă cu istoria

Ce s-a întâmplat cu PDL/ARD între locale şi parlamentare este un fenomen cel puţin interesant. Iată o listă care evidenţiază gravitatea situaţiei (va fi uşor să găseşti PDL/ARD..):

1996, locale versus parlamentare
CDR 1,66 milioane -> 3,7 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.
PDSR 1,39 milioane -> 2,8 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.
USD (adică PD) 962 mii -> 1,6 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.

2000, locale versus parlamentare:
PDSR 2,24 milioane -> 4,0 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.
PD 809 mii -> 825 mii. Creştere între locale şi parlamentare.
PNL 569 mii -> 814 mii. Creştere între locale şi parlamentare.
APR 603 mii -> 465 mii. Scădere între locale şi parlamentare: 138 mii voturi.
CDR 610 mii -> 575 mii. Scădere între locale şi parlamentare: 35 mii voturi.
PRM 540 mii -> 2,2 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.

2004, locale versus parlamentare:
(PNL+PD+) ADA 3,1 milioane -> 3,2 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.
PSD 2,95 milioane -> 3,8 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.
PRM 733 mii -> 1,39 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.

2008, locale versus parlamentare
PNL 1,52 milioane -> 1,29 milioane. Scădere între locale şi parlamentare: 230 mii voturi.
PDL 2,41 milioane -> 2,31 milioane. Scădere între locale şi parlamentare: 100 mii voturi.
PSD 2,33 milioane -> 2,35 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.

2012, locale versus parlamentare
USL, 4,43 milioane + UNPR 300 mii -> 4,45 milioane. Scădere între locale şi parlamentare: 280 mii voturi.
PDL 2,1 milioane -> 1,2 milioane. Scădere între locale şi parlamentare: NOUĂ SUTE DE MII VOTURI.
PPDD 799 mii -> 1,08 milioane. Creştere între locale şi parlamentare.

PDL a pierdut între locale şi parlamentare mai mult decât oricine altcineva în ultimii douăzeci de ani. Dar asta nu e tot. Chiar şi dacă adăugăm forţele politice care nu sunt prezente în lista de mai sus, PDL a pierdut între locale şi parlamentare mai mult decât s-a pierdut de către toate partidele din România puse împreună, din 1996 şi până acum inclusiv.

În alţi termeni: PDL a pierdut între locale şi parlamentare mai mult decât numărul total al votanţilor săi de la parlamentarele din 2000.

Pierderile suferite de PDL au umbrit pierderile suferite de ... USL, care au fost şi ele considerabile atât în termeni relativi cât şi în termeni absoluţi.

Votanţii PDL cu studii superioare, cei din oraşele mari şi cei cu vârsta între 30 şi 44 de ani au abandonat partidul în măsura cea mai mică dintre toate subgrupurile demografice în care putem împărţi votanţii PDL/ARD.

Avem şi exemple concrete, pentru cine doreşte:

ARD în municipiul Arad, CDEP: 18 464 voturi din 56 098, adică 33%.
ARD în restul judeţului Arad, CDEP:  21 967 din 81 244, adică 27%.

ARD în municipiul Cluj-Napoca, CDEP: 29 181 voturi din 102 328, adică 28,5%.
ARD în restul judeţului Cluj, CDEP: 20 049 din 110 504, adică 18%.

Fiind vorba de judeţe fruntaşe pentru PDL şi ARD, scorurile sunt peste media pe ţară. Dar diferenţa între reşedinţa de judeţ şi restul judeţului (oraşe mici, rural) este evidentă.

În Bucureşti avem cazul cel mai interesant. Este singura circumscripţie unde, la Camera Deputaţilor, candidaţii FC şi NR/PNŢCD au obţinut un scor mediu (20,8%) mai bun decât scorul mediu al candidaţilor PDL (19,4%). Pentru faptul că diferenţa este atât de mică PDL trebuie să mulţumească lui T. Paleologu, care a obţinut 28%, cel mai bun scor al unui candidat ARD sau PDL în Bucureşti, şi care a săltat semnificativ media partidului în Capitală, apropiind-o oarecum de cea a FC/NR/PNŢCD.


Reamintesc câteva lucruri despre rezultatul ARD care poate că n-au fost observate sau n-au ajuns la un public mai larg:

1. Diferenţa de la parlamentare dintre scorul USL şi scorul ARD este:

Dacă ne uităm la procente: ... de 1,3 ori scorul PDL de la parlamentarele din 2008

Sau dacă ne uităm la voturi:
... cu 50 de mii de voturi mai mare decât numărul total de voturi primit de Traian Băsescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009
.... cât toate voturile luate la Camera Deputaţilor în 2004 de către Alianţa DA

2. ARD a obţinut mai puţine voturi decât suma voturilor primite de CDR 2000 şi PNL acum doisprezece ani.

Atunci, Senat: CDR2000 + PNL = 1 390 087 voturi.
Acum, Senat: ARD = 1 239 318 voturi.

Atunci, Camera Deputaţilor, CDR2000 + PNL = 1 293 398 voturi.
Acum, Camera Deputaţilor, ARD = 1 223 189 voturi.

3. ARD a obţinut mai puţine voturi decât suma voturilor primite de PNL şi PNŢCD în 1990.

Atunci, Senat: PNL+PNŢCD = 1 326 572 voturi.
Acum, Senat: ARD = 1 239 318 voturi.

Atunci, Camera Deputaţilor, PNL + PNŢCD = 1 230 647 voturi.
Acum, Camera Deputaţilor, ARD = 1 223 189 voturi. 

Dacă ARD şi doar ARD a reprezentat dreapta, performanţa dreptei la alegerile parlamentare din 2012 a fost cea mai slabă de după Revoluţie.

Acest fenomen este cu atât mai interesant cu cât, spre deosebire de rezultatele CDR din 2000, să zicem, PDL părea să fie capabil pe baza rezultatelor de la locale să obţină un rezultat relativ bun la parlamentare. Vorbim însă de o combinaţie toxică de:

- eşec în mobilizarea totală a electoratului tradiţional al dreptei
- trădări la nivel de primari (procentele pierdute, judeţ cu judeţ, pot fi găsite aici)
- abandonarea oricărei tentative de a obţine votanţi noi, un lucru oricum extrem de dificil după perioada 2010-2012.

Când ai doar pierderi, nu şi adăugiri, este imposibil să speri la un rezultat mai bun. În perspectiva alegerilor prezidenţiale, PDL şi într-o oarecare măsură FC se confruntă cu slăbiciuni neaşteptate pe ambele flancuri:

- electoratul rural pe care-l puteau mobiliza organizaţiile locale al PDL (şi era unul important; Traian Băsescu a primit în turul unu din 2009 mai multe voturi din rural decât din urban).

- electoratul urban, educat, anti-Iliescu pe care dreapta s-a bazat în mod tradiţional din 1990 încoace. După ce timp de ani de zile acest electorat s-a ataşat de Traian Băsescu, abandonarea relativ bruscă de către PDL a menirii de partid prezidenţial nu avea cum să nu producă efecte, mai ales că în schimb nu s-au obţinut noi susţinători.

18 comentarii:

  1. Comentariu din 12 martie 2012, la postarea http://sociollogica.blogspot.ro/2012/03/ce-spun-si-mai-ales-ce-nu-spun.html

    Alegeti partea cu "one big red map" si ignorati restul, ca e irelevant... :)




    Claudiu Minea12 martie 2012, 17:53
    Aruncati la sfarsit fumigene microbiste... :)

    Serios acum: la sfarsit de iunie va aparea "one big red map". Abia atunci se vor mari decalajele intre USL si PDL. Sau, inca si mai radical, vom discuta de decalaje intre USL si PPDD. :)

    Poate ne amintim, la sfarsit de iunie (sau sa spunem la inceputul play-off -ului, ca sa ramane la termeni fotbalistici?), de previziunea asta...

    PS: Am crezut ca ati intrat in vacanta, dupa linistea de zilele trecute... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. curios ca un presedinte de "dreapta" a obtinut mai multe voturi in rural decat in urban. e rurarul mai de dreapta decat urbanul? nu avem de-a face cu un presedinte de dreapta? sau avem de-a face cu un presedinte populist care a ametit si stanga si dreapta?

    curios ca ARD a esuat in mentinerea electoratului de dreapta, in timp ce "Votanţii PDL cu studii superioare, cei din oraşele mari şi cei cu vârsta între 30 şi 44 de ani au abandonat partidul în măsura cea mai mică". ar trebui sa me hotaram: unde este pierderea cea mai mare a PDL, in electoratul de dreapta sau in cel rural, asociat cu stanga? eu sunt curios cat ar fi obtinut PDL daca scorul din 2012 in orasele medii si mari ar fi fost identic cu cel din 2008. presupunerea mea este ca abia in jur 20%, fata de 34% in 2008 (in conditii in care participarea a fost aproape identica. concluzia este simpla: PDL nu a avut un electoral majoritar de dreapta. un partid care nu a avut un electorat de dreapta este un partid de dreapta? daca da, suntem intr-o chestiune tare perversa.

    in plus, PDL nu putea sa obtina mobilizarea totala a votantilor de dreapta pt simplu motiv ca NICIODATA PDL, de la infiintarea din 1990 sub forma FSN, nu a reprezentat totalitatea votantilor traditionali de dreapta. de ex, e foarte posibil ca adaosul din 2008 sa fie format in mare masura din votanti PRM care in 2012 au migrat catre PPDD. avem astfel un PDL intre 2008-2012 format dintr-un amalgam extrem de ciudat: dreapta urbana, stanga rurala si cei marginali (urbanul sarac, sa spunem).nu e de mirare ca partidul nu stie acum incotro sa o ia.

    RăspundețiȘtergere
  3. pdl sau ard nu reprezinta exclusiv dreapta in romania. ca apar unii mai vocali sau mai fanatici pe net sau in alte medii care au o parere suficienta despre ei, care au angoase de genul intoarcerii la comunism, de pretentia ca sunt atletii reformei, e problema lor.
    se pare ca multe din aceste idei preconcepute se vor lamuri si pdl va mai prezenta o fisura pe unde va pierde din simpatizanti.
    faptul ca usl va mentine acordul cu fmi si ca va restructura cateva sectoare la baza cum ar fi justitia,administratia fiscala si va face regiunile, va lua exact din munitia propagandei pdl.
    daca adaugam si scandalul depardieu care s-a refugiat in rusia ca sa nu plateasca taxe mai mari, s-a dus si cu mitul "anticomunist", ce sa vorbim de directia china unde sunt cele mai mari inegalitati pur capitaliste si unde 10% dintre chinezi realizeaza 57% din veniturile tarii.
    astea fiind unele date peste cele ptr care pdl a pierdut alegerile, sa vedem cum se va reinventa
    pdl din punct de vedere a prezentarii ofertei catre electorat. si era sa uit...
    mai ales, de catre cine va fi facut acest lucru.
    deocamdata cea mai vocala de la pdl este elena udrea, acompaniata de d-na vass, care pare un fel de torquemada care merge de colo colo cu niste cifre pe care le pocneste cu ciocanul peste fetele tuturor.
    p.s.
    parerea mea este ca daca era vreme buna...era si mai mare dezastru ptr ard. adica existau si mai multe colegii unde pdl nu ar fi obtinut niciun loc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu vreau sa remarc doar niste chestiuni legate de ultimile doua aliniate.

    Crede cineva in mod sincer ca electoratul rural mobilizat de PDL candva este un electorat de dreapta ? :-)

    Ion Iliescu este un pensionar din 2005, mai ales dupa congresul lor. A fi contra lui Ion Iliescu la nesfarsit inseamna ca esti de dreapta ? Bun, e adevarat, Ion Iliescu este de stanga, dar asta nu inseamna ca toti care sunt impotriva lui sunt de dreapta. Stiu eu cateva nume de stangisti "grei"(in sensul ca se manifesta in spatiul public, bloguri, platforme media, articole critice, luari de pozitie etc) si care sunt anti Iliescu dar in nici un caz de dreapta.

    Ce vreau sa spun este urmatorul lucru: electoratul pe care si-l doreste dreapta pe masura discursului si al mesajului ei public, adica exact zona acolo unde se intalnesc oamenii care gandesc in felul in care se exprima dreapta/PDL/Basescu/Forta Civica/ARD/ce-o mai fi dreapta, este departe de a-i putea oferi accederea la guvernare pe bune.
    Si atunci, daca o sa reziste, o sa trebuiasca sa renunte la "talibanism" si s-o coteasca putin spre "stanga". Candva...intr-un viitor post 2014, pentru ca pana atunci nu poate scapa de pleasca care a fost Basescu, cu bunele si relele lui dpdv a ceea ce inseamna dreapta. Ca sa exemplific, deja MRU & Papahagi se lupta cu Lazaroiu pe ceea ce inseamna Basescu. Iar asta inseamna deruta pentru armata regulata, pentru cohorte, dar si altii au trecut prin asa ceva. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar altii au schimbat conducerea. astia se pare ca vor sa o mentina.

      Ștergere
    2. >Crede cineva in mod sincer ca electoratul rural mobilizat de PDL candva este un electorat de dreapta ?

      Foarte probabil da, la modul cel mai serios - problema apare mai degrabă din a defini "de dreapta" ( și respectiv "electorat de dreapta" ). De ex. simțul de proprietate aș zice că e binișor mai dezvoltat în mediul rural decât în cel urban - pornind de la nivelul primar al locuinței ... ;)

      Ștergere
    3. @MIA
      Am inteles, cine are o casa sau o bucata de pamant e de dreapta. Mai ales in rural. Cine sta cu chirie si mai la oras asa, e de stanga. Nice. :-)

      Cu referire la ceea ce ai spus tu si mai jos Mihaela, eu cred ca dreapta de astazi ignora cum s-a format ea insasi.
      Incepand cu faptul ca s-a catarat cate 2-3 trepte deodata(avem 50% in 2005, am facut guvernul - dupa aia hai sa ne unim cu PNL - dupa aia se trece la racolari din PNL, apare PLD a carui procente erau adunate la cele ale PD - dupa aia PNL devine socialist si se mai aduna niste procente si tot asa) si terminand cu primele "dezertari" sau sovaieli in randul PDL prin 2011-2012 care au fost cele ale primarilor din tara, mai ales a celor din rural, care stiau exact cu ce se intampla.

      Probabil ca inca nu se vrea ca dreapta/PDL/FC/Neamtu/whatever sa-si puna intrebarea daca chiar osatura PD era de dreapta la vremea la care partidul a trecut dintr-o parte in alta intr-o singura noapte.

      Eu cred ca nu, majoritatea osaturii, a masinariei din teritoriu, era de stanga insa transferurile din societatea civila "independenta" au lasat impresia ca intreg partidul e de dreapta petru ca doar acestia, cei apropiati Cotroceniului, acaparau(pe bune sau ajutati) comunicarea publica.

      Altfel sigur, putem avea oricate idei si putem incerca sa interpretam orice. ;-)

      Ștergere
    4. >Eu cred ca nu, majoritatea osaturii, a masinariei din teritoriu, era de stanga{...}

      Din nou : depinde ce înțelegem - de data asta prin "stânga".
      La ora actuală nu prea mai există "mașinării din teritoriu" de stânga - de fapt de aproape un deceniu, de când practic sindicatele au fost reduse la cele din sectorul bugetar, ele fiind pe perioada primului deceniu de după Revoluție una din cele mai importante pepiniere ( deși inclusiv un personaj ca V. Ciorbea - care ar fi fost/este de "dreapta" - tot de acolo provine ).

      Ștergere
    5. Bine, nu era de "stanga". Era o masinarie tipic romaneasca, adica suntem la putere ? da. ok, suntem de "dreapta", "modernizam" si "reformam" statul. de ce ? ca asa zice Base si aia de langa de el, ca doar nu credeti ca se simteau ei de "dreapta". incep aia din rural si micile orase, pe care-i pastorim, sa faca gat ca abia o mai duc ? ok, astia au intinat idealurile "dreptei" si incep s-o coteasca spre "stanga" mai voalat ori mai strident, cu transferuri de jucatori.
      lucrul asta e deja negru pe alb, s-a intamplat, e verificabil, iar prin unele locuri au tras si parlamentari dupa ei, pentru ca nu-i asa, parlamentarul uninominal stie cine-i jupanul lui; primarul care a umblat cu el la alegeri.
      astea sunt masinariile de partid, si niciodata un primar din rural n-o sa-i faca campanie lui Macovei sau Cristi Preda pentru ca nu-i simte, nu stiu sa se inteleaga, nu pricepe ce spun "intelectualii". sau daca-i face, ii face la impuse, pentru ca a primit o rugaminte de la sefimea pe care o recunoaste el de sefime, nu pentru ca simte el idealuri de "dreapta" in discursul lor.

      Ștergere
  5. Cand ati calculat voturile UNPR de la locale, nu le-ati contabilizat si pe cele in care UNPR se afla in alianta cu alte partide. Spre exemplu, cele din judetul Neamt. Daca le-am contabiliza si pe acestea, am avea cam vreo 500.000 voturi pierdute de USL in 6 luni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. UNPR a luat 200 de mii de voturi fără alianţe în două treimi din judeţele din România. Am dubii să cred că a luat 300 de mii în cealaltă treime. Şi cel mai bun argument e chiar comportamentul UNPR, dacă ştiau că au 500 de mii de voturi candidau singuri la parlamentare.

      Ștergere
  6. Eu cred ca electoratul rural al PDL/Basescu nu are nici o treaba cu stanga/dreapta: e vorba de oameni atrasi de discursul pro-justitie, care au un oarecare simt civic si care sunt invatati sa-si poarte singuri de grija. Cred ca vorbim de "poporul" ala cu bun simt, care nu are acces la resurse bugetare in niciuna din variante (USL/PDL) si nici nu prea are timp de TV. Cred ca votantii astia sunt strict pro-Basescu si nu mi se pare de mirare ca au abandonat ARD-ul.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce pacat ca nu exista cifre pt PCR noiembrie 89 (inainte de congres) si PCR ianuarie 90 :)

    Mi se pare fabulos ca intr-o zona de analiza care altfel e tentata mereu sa ignore liberul arbitru al votantilor si sa-l considere doar efect de comunicare ... sa treaca in "mobilizare locala" si "tradari ale primarilor" ignorand catastrofele de comunicare.

    Din iunie pana-n decembrie la nivel de comunicare:
    - teza ca USL "sigur se rupe" s-a infirmat in localitatea fiecarui votant => daca in iunie era un exercitu de incurajare in decmbrie era o confirmare a desprinderii de realitate
    - teza ca PD e europa iar USL siberia s-a confruntat cu separatia intre EPP si europa si cu dovada ca EPP isi apara oamenii de partid impotriva "poporului" => daca-n iunie era creatoare de disonante in decembrie era mobilizatoare in sens invers (scor mare ca sa nu vina reding sa intoarca rezutatul)
    - "astia vor sa puna mana pe justitie" s-a transformat intr-o "lovitura de stat" in care procurori/servicii s-au deconspirat in efortul de a-si tine de scaun. in iunie, antipaticul Nastase poate agata voturi pro-pd ca garantie ca ramane inchis ... in decembrie faptul ca institutiile de forta si-au pastrat scaunul de forta era mobilizator ca sa nu se (re)ia controlul si asupra guvernului.
    - solutii miraculoase ale unuia care face bine cu forta ... in iunie poate erau datoare de speranta ... dupa boicot (si disperarea de a sustine nr de cetateni fictivi) era mai degraba asimilata cu decolarea elicopterului de pe CC (solutie individuala pt pastrarea propriei pozitii)
    ..............
    la astea se adauga si schimbari majore de comunicare:
    - in iunie era "semne bune", in decembrie s-a venit cu "romania e blocata" (la ineptia asta de mesaj orice semn ca-i ceva care nu-i blocat functiona ca argument despre exagerarea celor care foloseau sloganul)
    - in iunie erau pt primari "de dreapta", localitati "de dreapta" bla bla in decembrie erau "noi am dat pensia minima", noi am facut telegondole pentru oamenii muncii etc


    PS: Tocmai pt ca-i vizibil profilul celor care au abandonat PD (mai ales varste si educatie) ... in cazul asta as merge mai degraba pe mutatiile de comunicare intre iunie si decembrie decat pe mobilizarea diferita/ tradari ale primarilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voturile pierdute "se află" în urban şi ruralul mic. Acolo nu prea e vorba de comunicare, ci de organizaţii care nu şi-au făcut treaba.

      Nu am eludat total discuţia despre comunicare, dar n-am intrat în detalii cu privire la mecanismele care au dus la pierderea de votanţi non-asistenţiali.

      Ștergere
    2. ok, n-ajung ziare si pliante (de fapt ajung mai greu) dar (mai ales in noiembrie-decembrie) e un consum TV mare. juramintele pe biblie sau sustinerea ca suntem cati eram acu'10 ani ... sigur au ajuns la ei si tind sa cred ca au fost mai radical receptionate :)

      Ștergere
    3. "disperarea de a sustine nr de cetateni fictivi"

      N-am vazut nicio corectie a numarului de cetateni facuta de guvern intre iulie si decembrie pt alegerile parlamentare...si nici acum nu pare sa fie o prioritate (va fi sigur cand vor vrea sa-si treaca Constitutia)

      Daca nu sunt fictivi? faptul ca au ramas 19 milioane in Romania, nu inseamna ca toti care au plecat au renuntat la cetatenie.

      Ștergere
    4. nu asta era ideea. Spun doar ca mesajul ca presedintele are o solutie magica pe care n-o poate spune s-a alterat puternic dupa boicot si nevoia de sustinere publica pt impunerea unui numar (neintuitiv) de cetateni ramasi in tara. Alterare in sensul ca nu scadea increderea in magie pt salvarea partidului/tarii si aparitia idei ca-i vorba doar de o salvare individuala.

      Pe exemplu dat: credinta ca presedintele are solutii nebanuite pt partid/tara probabil era mare la congresul din noiembrie dar dupa plecarea cu elicopterul ... nu mai era credibila pt ca aparuse dovada de salvare individuala si pe masura ce justificau decolarea pierdeau in credinta de salvare generala. Vorbesc doar de comunicare si de contigenta intre mesaje. Evident pot fi argumente ca plecarea cu elicopterul era rationala si in folosul partidului/tarii.

      PS: e suficient sa te uiti la lipsa de indignare/surprindere a electoratului pdlist la anuntarea pactului prin care se blocheaza o noua suspendare si se numeste x premier ... si sa constati cat de convingator a fost pentru ei omniprezentul mesaj ca presedintele sigur-sigur nu-l va numi pe X

      Ștergere
  8. la noi in sat, la locale pdl a luat vreo treizeci si ceva la suta din voturi. la parlamentare a iesit pe locul trei dupa ppdd cu vreo 6-7% .practic, voturile de la pdl s-au mutat la ppdd, usl ramanand constant. dealtfel ialomita e parca printre judetele in care ppdd a luat fata ard.
    mentionez ca ard a facut campanie ca si a locale, iar primarul psd(a actionat prin sotie) a avut o intelegere neoficiala cu candidatul ard care era sotia unui cunoscut chirurg din zona.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog