Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 septembrie 2013

Avangarde: trend-ul cunoscut de la prezidenţiale se accelerează

Pe scurt:
1. Sondaj efectuat la începutul lunii septembrie. Nu este clar cât de mult a fost "prins" efectul protestelor.
2. Toată lumea pierde teren cu excepţia lui Victor Ponta.

Hai să comparăm cel mai recent sondaj Avangarde cu alte sondaje din trecut efectuate de aceeaşi firmă şi pe baza aceluiaşi model de întrebare privind prezidenţialele (fără listă, spui orice nume îţi trece prin minte):


Lucrurile par clare, dar mai este nevoie de o precizare. Numărul celor care aveau o opţiune a fluctuat masiv:

2012, octombrie: 62% din românii aflaţi în ţară.
2013, septembrie: 47% din românii aflaţi în ţară.

În aproape un an, situaţia s-a schimbat astfel:


Dacă tratăm un răspuns la această întrebare drept un vot, ajungem la următoarea situaţie:

1. Toţi candidaţii potenţiali au pierdut din susţinători, cu excepţia lui Victor Ponta.
Poate fi vorba de dezinteres faţă de prezidenţiale sau pur şi simplu de naraţiuni politice care au început să obosească.

2. Acum un an, Ponta şi Antonescu cumulau la fel de multe voturi ca şi USL: 4,4 milioane.
Acum cele două candidaturi cumulează cu 700 de mii de voturi mai puţin.

3. Indecizia din opoziţie e evidentă şi în planul preferinţei la prezidenţiale. Candidaţii potenţiali din acest spaţiu cumulează cu un milion de voturi mai puţin decât acum un an.

7 comentarii:

  1. Pai nu cumva e o chestie mai simpla decat credem? In momentul in care USL il anunta doar pe Antonescu, tot electoratul USL il indica pe Antonescu, iar Ponta aparea in rezultate oarecum intamplator.

    Daca intre timp. a inceput sa se vada si se sa auda de Ponta ca posibil candidat, pesedistii au migrat la el, normal.

    Daca e asa, si ne aflam in momentul in care lumea e constienta ca ambii trebuie luati in calcul, atunci rezultatul e surprinzator de bun pentru Antonescu, avand in vedere ponderea partidelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. sa fim seriosi a fost open question...

    RăspundețiȘtergere
  3. e simplu, antonescu a ramas in umbra psd, in umbra lui ponta. nu a iesit public pe teme majore, au facut-o doar ponta si basescu (idem si la mru sau dd - absenti). basescu fiind erodat si vechi, a crescut doar ponta. de asta seful pnl s-a trezit din somn (poate l-a trezit schneker) si il ataca pe ponta, s-a prins si el (cam tarziu) ca l-a uitat lumea, el fiind mai mult prin concedii. ramane de vazut evolutia protestelor anti-rosia montana. si erdogan sau morsi le ignora la inceput...

    RăspundețiȘtergere
  4. come on ... e "open" - deci functie de cine a urlat de in seara dinainte mai tare la TV ... si intrebarea suplimentara: a CUI este avantgarde ?! ce marja de eroare are? daca e +/- 5% e foarte graitor ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. pdl face slus frumos ca nu se stie cine psd sau pnl o sa-i urce in barca guvernarii in curand. in rest nimeni nu poate spune cine sunt candidatii din partea forta civica,partidul popular,miscarea populara, alianta DA, pntcd (care dintre ele), noua republica si cine o mai fi pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PDL + PNL singurei nu pot face nimic decat poate sa se contopeasca in iubire Blaga cu Antonescu! Desi tinta astora : PNL si PSD asta ar fi sa existe o roata(daca ar fi doar PDL ar fi perfect, PSD are oricum orientare si cu UDMR-ul) care sa o schimbe intre ei la guvernare si astfel votacul prins in carapce va fi naucit, saracit si prostit.

      Ștergere

Arhivă blog