Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 septembrie 2013

Democraţie bolnavă: momentul protestelor

Există multe situaţii în medicină când funcţionarea normală a organelor sau a organismului este împiedicată pentru că un flux (de sânge, de aer, etc.) este blocat.

Democraţia poate păţi acelaşi lucru - şi în România îl păţeşte.

Datorită legislaţiei extrem de restrictive cu privire la înfiinţarea unor noi partide, singura opţiune cu care s-a mai rămas în România este votul punitiv. Partidele actuale nu reprezintă societatea, ci se reprezintă pe sine.
Să punem problema invers faţă de cum se pune de obicei: dacă ai o perspectivă privind dezvoltarea localităţii în care trăieşti, perspectivă pe care partidele nu o înţeleg sau o dezaprobă, n-ai ce să faci - a înfiinţa un partid local sau regional e imposibil. Dacă eşti eurosceptic n-ai pe cine să votezi. Prin fapte (nu vorbe) până şi PRM sau PPDD s-au pliat pe pro-europenism. Partid libertarian, care să dorească reducerea aparatului de stat precum şi a taxelor, impozitelor şi birocraţiei: n-avem. Valorile creştine nu există pe scena politică românească. Partid de stânga, în sensul său real, cu atât mai puţin. Se poate continua cu exemplele ad infinitum. Nu întâmplător prezenţa la alegeri este cât este.

Discuţia nu e deloc teoretică. În urmă cu aproape o lună vorbeam cu o persoană care se opunea exploatării de la Roşia Montană. M-a întrebat ce partid sau lider politic îi susţine punctul de vedere. Ne-am dat seama că niciunul. Acea persoană a participat la protestele care au debutat la câteva zile după discuţia noastră. Deloc surprinzător. Miza era prea importantă pentru acea persoană şi cheagul instituţional prea puternic ca acel om să se mulţumească să dea "like" şi "share".

Ce se va întâmpla cu protestele? Într-o ţară normală - vezi cifrele de aici - în Piaţa Universităţii s-ar fi putut înfiinţa un partid sau două sau trei, care ar fi mers pe drumul lor. Aşa, mesajul anti-RMGC va fi preluat de o forţă politică (puţin probabil), se va stinge sau, iarăşi puţin probabil, va exploda cu scenă politică cu tot. Într-un fel sau altul va muri, iar decesul se va adăuga la un strat de nemulţumire faţă de sistemul politic actual, strat a cărui existenţă e foarte periculoasă.

Mai există şi vor mai apărea multe cauze, situaţii sau scandaluri cu următoarele caracteristici:
1. comunicarea dintre cetăţenii cărora le pasă de un subiect anume sau de mai multe subiecte (stakeholders) şi mediul politic este imperfectă
+
2. capacitatea cetăţenilor de a acţiona politic, în cadrul juridic existent, este extrem de redusă.

Lanţurile care există în jurul noţiunii de înfiinţare a unui partid nou trebuie eliminate; cheagul care blochează democraţia românească trebuie înlăturat.

14 comentarii:

  1. Asta e un post foarte util, avand in vedere momentul... bineinteles ca multi nu suntem reprezentati, sau macar vizibili politic/cuantificabili... Toata aceasta masa, nereprezentata, de care vorbesti intra, la fiecare runda de alegeri, intr-o mare gaura neagra, care amesteca/mesteca tot, fara diferentiere (cei care isi anuleaza votul, cei care nu voteaza pt ca nu au cu cine, cei care nu voteaza pt ca nu-i intereseaza, cei din strainatate care nu au acces la urne, cei morti care inca nu sunt scosi de pe listele electorale, etc.). In felul acesta castigatorii alegerilor de la noi pot pretinde ca reprezinta in parlament 70% din electorat. Aceasta problema este la fel de grava ca si cea a infiintarii unui partid. Vorbeam, zilele trecute, cu un prieten care traieste in Barcelona si care mi-a atras atentia asupra unui votului in alb: in Spania nu este trecut la voturi anulate, ca la noi, ci este contorizat ca vot valid, echivalentul unui vot de ne-incredere. Daca s-ar fi aplicat modelul spaniol (voturile in alb ar fi fost inregistrate ca procent si luate in calcul separat de cele anulate - ceea ce ar fi dus la schimbarea comportamentului alegatorilor care nu merg la vot pentru ca nu au cu cine vota...), la ultimile alegeri USL-ul ar fi ocupat acelasi procent de 70% in parlament, dar provenit din doua surse: votul sustinatorilor lor si votul in alb, ceea ce ii va fi obligat sa accepte ca exista un public de care sa tina cont. E o mare diferenta fata de situatia actuala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer cred că nu le-ar fi păsat. Dacă vin 10 oameni la vot în fiecare colegiu (4520 de votanţi la nivelul ţării, adică 0,02% din cei de pe liste) totul e OK pentru că e arhisuficient pentru alcătuirea parlamentului şi deci votarea unui guvern, guvernarea propriu-zisă, etc.

      Ștergere
    2. Pe scurt: Atunci cand Crin Antonescu spune ca USL-ul reprezinta 70% din vointa electoratului, in Spania i s-ar spune: nu, tu ai reprezentat doar x precente din electorat (care a dat votul USL-ului) dar ai 70% din locurile din parlament pt ca y procente AU DECIS PRIN VOT sa nu trimita pe nimeni in parlament, iar tu acum ai 70% pentru ca ii reprezinti si pe ei, si ei au dreptul sa te traga de maneca!

      Ștergere
    3. da, ti-am vazut commentul mai tarziu: se poata ca romania sa fie un caz clinic grav, cum spui, dar este de discutat si acest punct, al modului cum se contorizeaza voturile in alb; este posibil ca aceasta metoda de reprezentare sa fie, cewl putin pe zartie, mai ieftina si mai practica, intr-o prima faza, pentru cei fara de partid... nici relaxarea legii partidelor nu este o garantie pentru mine, experienta anilor 90 se poate repeta oricand...

      Ștergere
    4. Dan,
      Intre Bratianu Cartof (si alti idioti de aceeasi teapa din perioada respectiva) si idiotii incompetenti din actualul parlament nu e absolut nici o diferenta.
      Diferenta e data de faptul ca pentru Bratianu Cartof au votat la momentul respectiv ceva mai multi oameni decit au votat ultima oara pentru Crin Antonescu.
      Mai multe partide si limite relaxate pentru intrarea in parlament nu inseamna ca automat poporul roman va deveni unul de cetateni informati care voteaza rational, ci doar un mediu concurential pentru partide le va forta sa se reformeze. Exista si sansa ca nemultumirile sa explodeze in voturi aberate (gen PRM/Vadim), dar nemultumirile au explodat deja in strada.

      Ștergere
    5. adica cum a avut bratianu cartof mai multe voturi decat antonescu?

      Ștergere
    6. laurentiucat,
      antonescu a ajuns senator de pe locul 3 in colegiu cu 9000 de voturi.
      bratianu a ajuns deputat in momentul in care participarea la vot era cel putin dubla fata de momentul actual.
      Dar daca tu il iubesti pe antenescu, eu nu ma pun contra. Doar ca daca ar fi angajatul meu, ar fi zburat cu un sut in cur dupa prima zi de absenta nemotivata. In parlament e angajatul poporului, si e fix invers: are 1-2 zile de prezenta intr-un an.

      Ștergere
    7. Marius,
      Crin Antonescu? Bleah!... Omul asta e atat de manipulabil incat sterg toti pe jos cu el,.. Ponta ii zice "hai sa dam guvernul Ungureanu jos si formez eu guvernul", altii ii zic "hai sa-i luam fatza lui Ponta si sa zicem nu RMGC-ului", proprii baronii locali ii zic "nu iesi de la guvernare ca ramanem fara buget",.. el a zis da oricui pana acum dar dupa ce o sa treaca episodul cu Rosia Montana o sa realizeze si el ca prin decizia de a vota impotriva proiectului in parlament si-a tras cel mai mare glot in picior: votantii PSD-ului nu o sa-l ierte niciodata pentru asta iar pe partea cealalta nu impresioneaza pe nimeni: votul lui impotriva proiectului e total neconvingator. El nu a fost in stare sa-si motiveze schimbarea de optica decat prin asa-zisul conflict din societate (nimic despre viziunea liberala!), si oricum, protestatarii si opozitia informala anti-RMGC nu are nevoie de un vot impotriva in parlament, ci de retragerea proiectului... Daca ma mai gandesc si la faptul ca are tupeul sa-mi ceara votul cand el isi tine ministrii in continuare in guvern, nu pot decat sa-l consider un politician de proasta calitate, in fundul caruia s-au bagat multi bani,.. Trist!

      Ștergere
    8. "Diferenta e data de faptul ca pentru Bratianu Cartof au votat la momentul respectiv ceva mai multi oameni decit au votat ultima oara pentru Crin Antonescu."
      -eu incercam sa fim corecti...asa ca la ultimele alegeri antonescu nu a iesit pe locul 3. daca vrem sa fim incorecti...e alta treaba.
      - antonescu e impotriva ptr ca ponta a incercat sa-i paseze proiectul si implicit raspunderea . nu cred ca antonescu era impotirvadaca ponta negocia si avea o atitudine corecta.
      eu sunt ptr proiect daca as avea garantia ca se vor respecta clauzele. antonescu e impotriva...fiecare judecacu capul lui si are interesele sale. ar fi anormal sa fie altfel. eu doresc ca aurul d acolo sa rezolve problemele de acolo si atat.

      Ștergere
    9. Mai Laurentiu, Antonescu si Ponta nu au ce negocia... daca nu se adopta in parlament legea, exact asa asa cum o cere Ponta, RMGC este out, nu le da nimeni din tara asta aziv de mediu; iar statul nu poate expropia pe nimeni de acolo pe baza legilor in vigoare. Antonescu s-a sucit ca sa iasa din situatia in care singur a ajuns (prizonier la PSD, cu strada in cap si fara nici o sansa la votul liberalilor care nu ii iarta alianta cu PSD-ul si cu Gigi Becali). Sincer mi-e mila de el...

      Ștergere
    10. pe bune? in2007si 2008 cand au fost sustinuti de psd tot nu au votat liberalii? sau cand a fost sustinut geoana? iar usl-ul nu a fost votat de liberali? ce misto e cand vrem sa iasa cum ne convine noua!
      am inteles,nu e bine sa iasa antonescu. sau nuo sa iasa antonescu...dar cine iese? ca pana acum nu prea mai candideaza nimeni. ups! era sa uit. a aparut guvernul dinumbra al pdl.
      madam monica macovei e la justitie...tot la justitie cica e trimis siion oltean. curat anticoruptie...

      Ștergere
  2. Faza e ca in Ro exista vreo doua partide ecologiste, in afara de Cernea nu am vazut pe nimeni care sa spuna ca ar fi membru pe acolo sau ar avea legatura cu ei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pot protestele astea sa duca la sfarsitul carierei politice a lui ponta? Sper ca da.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca protestele astea vor duce, dar pana in februarie-martie vom sti sigur. Oricum, e foarte bine ca Ponta a intrat in malaxor inca de la sfarsitul verii. Sunt sigur ca el miza pe liniste pana macar in noiembrie, daca nu pana in ianuarie. Senzatia mea e ca Ponta e pa. Mai periculos mi se pare "diva" Antonescu. S-ar putea cocota pe nemultumirile populatiei si va poza in nationalist antisistem. El are un joc riscant de facut intre resursele de la putere si discursul de opozitie. Sa speram ca nu-i iese, mai ales ca Antena 3 - "7.4 milioane de romani" s-a incolonat in spatele lui Ponta. Ar fi ceva sperante daca Blaga si mamelucii lui ar zbura din politica...

      Ștergere

Arhivă blog