Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 25 septembrie 2013

Scorul PNL la europarlamentare şi palatul Cotroceni

Eduard Hellvig, secretarul general al PNL a declarat extrem de recent: ”Vă garantez că, dacă PNL obţine 25% la europarlamentare, în decembrie îl vom avea preşedinte al României pe Crin Antonescu, indiferent că vom avea contracandidat din USL, indiferent ce se va întâmpla. PNL având o cotă electorală de 25% vă garantez că preşedintele PNL va fi şi preşedintele României.”

Avea dreptate?

Putem măsura afirmaţiile de mai sus prin două filtre:

1. Experienţa trecutului

În 2009 am avut aceeaşi desfăşurare de evenimente pe care o vom avea şi în 2014: europarlamentare la sfârşitul primăverii, prezidenţiale la începutul iernii.

La europarlamentare s-au înregistrat 4,8 milioane voturi. În primul tur al prezidenţialelor: dublu. Voi considera neglijabil grupul celor care au votat la europarlamentare, dar nu şi la prezidenţiale. Există deci două electorate egale numeric:

A. Cei care au votat şi la europarlamentare şi la prezidenţiale.
B. Cei care nu au votat la europarlamentare, dar au votat la prezidenţiale.

Campania de la europarlamentare a PNL a fost slabă (14,5% din grupul A).
Campania de la prezidenţiale a lui Antonescu a fost foarte bună - el a obţinut aproape 20% din voturi. Adică, în rândul oamenilor care au venit la vot la prezidenţiale dar nu şi la europarlamentare (grupul B), Crin Antonescu a avut un scor de 25%.

Eduard Hellvig speră că în 2014 campania la prezidenţiale a PNL ar urma un curs/trend asemănător. În alte cuvinte, Antonescu-candidat-din-partea-PNL va performa mult mai bine decât partidul la europarlamentare:

Pasul unu. PNL obţine 25% la europarlamentare (grupul A)
Pasul doi. Antonescu obţine 35-40% în rândul votanţilor din grupul B.
Rezultat: Scorul total al lui Antonescu e de peste 30%, cu care intrarea în turul doi este practic garantată.

(Schema nu poate fi repetată la indigo cu aceiaşi votanţi. Să înţelegem ce s-a întâmplat în 2009 cu electoratul B pro-Antonescu: tinerii, oamenii cu studii superioare şi cei din mediul urban l-au susţinut atunci datorită unei naraţiuni politice mai degrabă apropiată de spiritul protestelor anti-RMGC decât de imaginea politicianului Antonescu din perioada 2010 - august 2012. De văzut cum vor evolua lucrurile în continuare; poziţionarea anti-RMGC a lui Antonescu n-a avut voiciunea pe care ar fi avut-o dacă aceste proteste s-ar fi petrecut acum fix cinci ani. Pe de altă parte, preşedintele PNL se poate axa pe un "electorat B" cu o compoziţie diferită decât cel care l-a votat în 2009).

2. Poziţionarea strategică

Candidaţii PSD la preşedinţie au obţinut întotdeauna cel puţin 31% din voturi în primul tur. Dacă tratăm rezultatele de la europarlamentare drept o anticipare a prezidenţialelor, în contextul unui PNL care obţine 25% la europarlamentare, la prezidenţiale situaţia ar sta astfel:

Candidatul PSD 31-40%
Crin Antonescu (PNL) 25%
Alţii 35-44%

Aparent este posibil ca din acele 35-44% să apară un candidat care să îl depăşească pe Antonescu, adică să obţină cel puţin 26% din voturi. În practică, aceşti "alţi" candidaţi includ şi unul sau doi candidaţi marginali, populişti, care ciupesc 5-15%. Să ignorăm acest aspect şi să trecem la ceva mult mai important: celelalte forţe politice sunt divizate. Pariul lui Hellvig este că ele vor rămâne divizate sau că performanţa candidatului "dreptei unite anti-PNL" ar fi mediocră: sub 25% din voturi, ergo sub Antonescu.

Despre implicaţiile politice ale faptului că secretarul general al PNL afirmă cu certitudine că în turul doi Antonescu ar depăşi candidatul PSD... nu mai sunt multe de zis. Decât în concluzia de mai jos.

3. Concluzie

Pentru ca Hellvig să aibă dreptate, una din următoarele trei afirmaţii trebuie să fie adevărată:

a. Crin Antonescu va hiperperforma la prezidenţiale prin comparaţie cu PNL-la-europarlamentare, atrăgând mulţi sau foarte mulţi votanţi care nu s-au prezentat la vot la europarlamentare.

b. Opoziţia non-PPDD se va prezenta la prezidenţiale cu mai mulţi candidaţi, fiecare obţinând mai puţin de 25% din voturi.

c. Opoziţia non-PPDD va avea la prezidenţiale un singur candidat care va obţine sub 25% din voturi.

De asemenea una din următoarele două afirmaţii trebuie să fie adevărată:

a. PDL îl va susţine pe Crin Antonescu în turul doi.

b. (Electoratul lui) Traian Băsescu îl va susţine pe Crin Antonescu în turul doi.

24 de comentarii:

  1. cum se spune la poker , "all in"

    RăspundețiȘtergere
  2. Cea mai probabila cale prin care Antonescu ajunge in turul doi impreuna cu un pesedist pare sa fie un numar mai mare de un candidat din opozitia non-PPDD si sustinerea PDL pentru Crin Antonescu. Sustinerea aceasta poate avea loc neoficial chiar din primul tur pentru a-l ajuta in cazul unui scenariu de concurenta cu Ponta si Isarescu.
    Situatia pozitiva: candideaza usor erodatul Ponta (daca iese cumva acceptabil din iarna), Predoiu (the mole), MRU, Antonescu (diva), ungur, Domnu Dan, Domnu Nicusor Dan/Claudiu Carciun (the mole #2).
    Daca Antonescu nu va putea conta pe sprijjinul lui Blaga e foarte greu sa ajunga in turul 2. Trebuia sa-si scoata deja de vreo 10 zile oamenii de la guvernare si trebuia deja sa initieze motiune de cenzura pentru a-l baga pe popularul Ponta in corzi. Acum e tarziu si PSD are timp sa-si confectioneze o majoritate si astfel poate controla eventualele pierderi la momentul ruperii USL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vine ponta in 2014 : "dragi tova... aa.. romani, vreau si eu sa candidez la presedintie, am obosit sa fiu premier, nu am putut sa fac nimic, vreau sa ma relaxez la cotroceni”? poate candideaza altcineva din partea pesedista... ponta ar arata ca e incompetent si ca vrea sa scape de responsabilitati. ce motiv ar gasi sa candideze , interesul national? nu stiu , poate gresesc eu, dar, totusi...

      Ștergere
  3. putin probabil ca un candidat psd sa nu ia in turul doi macar acelasi numar de voturi in plus in comparatie cu crin. puterea de negociere pentru turul 2 a pesedeului e mult mai profunda decat a peneleului, avand mult mai mult de oferit atata vreme cat tine clar fraiele puterii, si, cel putin la fel de important, acest `mai mult de oferit` fiind necesar de oferit la mai putini.
    dincolo de asta, un lucru tragic: in afara de pnl, care isi construieste un prezidentiabil de 5 ani de zile, celelalte partide, in frunte cu maretul si atotputernicul psd, nu-s in stare sa ofere asa ceva. oricine ar fi el, candidatul psd va fi cel mai slab din istorie (iar pentru cat de jos a coborat geoana standardul, asta e chiar induiosator), dar va castiga alegerile datorita combinatiei contracandidati si mai slabi + aparat eficient in teritoriu (daca pesedeii vor avea candidat, legea ani va suferi modificari majore) + baza larga de negociere

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Esti din alt film.... Parol!
      Merem mai gheparte și intrăm în ghemonstrățiune. (Coboară la tablă, ia tibișirul și desinează, nu tocmai exact, o elipsă cu focarele foarte departate.) No, acuma, Bîrsăscule, tu carele ai mai multă aplicățiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici?
      Școlarul Bîrsescu: Un... castravete, domnule.

      Ștergere
  5. Antonescu nu poate obtine 25% in Decembrie 2014. Sondajele actuale crediteaza PNL cu 18-21% (un singur sondaj, apropiat pnl, il da cu 22%).....sa zicem, in jur de 20%.....pnl ramane la guvernare, nu poti scoate baronii de la ciolan.....in aceste conditii, aproape as putea sa garantez ca pnl nu va trece de 15% in decembrie 2014.....pe cale de consecinta, nici antonescu nu va avea mai mult de 15%.....in opinia mea, candidatii partidelor vor obtine cam cate procente vor avea partidele care ii sustin, la acel moment....vezi cazul Geoana, plecat de la 15-16% in ianuarie 2009, ajuns la 31% in momentul alegerilor......Oprescu, plecat de la 18% in sondaje care a ajuns la vot, la 4%....nu avea partid in spate.....s.a.m.d. ....in acest sens, daca pdl va avea in decembrie 2014, in sondaje, un scor de 25% si candidatul sau va atinge, usor - usor, pana in decembrie 2014, un scor in jurul lui 25%...prin urmare, pozitia candidatilor la prezidentiale in 2014 va depinde de scorul partidelor care ii sustin in sondajele de la vremea respectiva....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia cu PDL 25% e o prostie. Si daca ar inceta opozitia "constructiva", tot le-ar fi greu sa sara de 15-18% din cauza ADA si MP. Dar nu se pune problema asa pentru ca PDL nu VREA sa creasca. Au ei alte socoteli specifice unui partid balama. Si, oricum, daca va candida Predoiu, acesta nu va lua voturi suficiente pentru turul 2. Nu va lua de la ADA si de la "basisti", dar ii va facilita lui Antonescu accesul in turul 2. Cred ca daca PDL-istii continua pe calea pe care au apucat-o de la pierderea mandatului de catre Boc, Basescu va apela la Isarescu iar Blaga si PDL-ul se vor apropia de Antonescu, mai ales ca sunt si plini de penali. Doar un puci Macovei-Udrea ar mai putea remedia situatia.

      Ștergere
    2. ADA si PMP practic nu exista...au intre 2 si 3% in sondaje (cu exceptia aceluiasi institut apropiat de pnl, care mai taie un pic de la pdl si pune la cele 2 formatiuni, pentru a sugera o distanta mai mare intre pnl si pdl). Un partid de 15-18% e un partid mare, in niciun caz "balama". PDL va creste pentru ca nemultumitii de usl trebuie sa vireze pana la urama in alte directii...asa s-a intamplat intodeauna...in Romania sau oriunde afara.....deci, e logic ca pdl va creste incet - incet spre 25%....poate va creste si ada si pmp la 5-6%....nu se duc tori nemultumitii la pdl.....si oricum, pdl ada si PMP vor avea la prezidentiale un candidat comun.....iti dau un sfat: am invatat sa nu confund ceea ce eu cred, ceea ce eu imi doresc cu realitatea, cu ceea ce logica realitatii impune....iti recomand acelasi lucru.....

      Ștergere
    3. Daca cumva am fost neclar, nu-mi doresc sa-l vad pe Antonescu sau Ponta presedinte, dar Blaga va avea grija sa se intample fix acest lucru. ADA si PMP au 2% si 3% in sondajele lui Pielenu si Palada, care ii ajuta pe PDL-isti cu cifre umflate. Chiar nu am mai vazut de multa vreme ca Avangarde si Sociopol/CCSB sa dea PDL cu scor la nivelul CSOP-ului. Asteapta sondajul INSCOP (SRI?) pe Septembrie. Probabil ADA si PMP nu au impreuna mai mult de 8%, dar aia e deja jumate din cat are PDL. Eu am votat in iarna ARD-ul, strict in ideea de a impiedica o revoultie a penalilor, dar acum nu i-as mai vota pe PDL-isti sub nicio forma. Daca PDL mizeaza pe USL-isti care vor ajunge sa suspine dupa Boc, treaba lor, sper sa aiba cat mai multe sacose si scheleti prin Teleorman... Vor fi avea surprize la europarlemantare. Dar tot vor face un 10-12% pentru blama. Caprarul o sa poata deschide sampania si va putea transmite PNL-ului si poate chiar si PSD-ului "oferta de guvenrare". Va intra in joc si sortuletul "onorabiliului" Frunzaverde la PPE. Va fi frumos....

      Ștergere
    4. Problema ta este ca tu confunzi pdl cu Blaga. Eu nu am o parere buna fata de Blaga, dar as vota cu pdl (si nu pentru Blaga)...Un partid nu inseamna o persoana....presedintele unui partid e vremelnic in fruntea acelui partid....optiunea fata de un partid se intemeiaza pe mai multe criterii....CCSB, la sfarsit de august - pdl-17-18 procente, CSCI pe august - pdl - 17 procente, CSOP - 18 procente. Deci, unde e diferenta ? Tu chiar crezi ca ADA ar putea avea 5-6% cu cat o credita INSCOOP ? Sa fim seriosi.....Crezi ca Eugen Tomac e cunoscut de mai mult de 15% din populatie ? Ideea este ca daca TB nu avea ideea "creata" cu MP, probabil ca PDL era acum cel putin la nivelul PNL....

      Ștergere
    5. Ai dreptate, mai sunt oameni de genul: Pinalti, Udrea, Berceanu, Videanu, Broasca, Tinel Petre, Gigi Chiru, Cezarica Preda, Igas. Evident ca la PNL si PSD sunt si mai si, dar e greu sa reformezi statul si sa treci tara prin criza cu din astia. Nu pretind ca ceea ce observ are o valoare sociologica, dar toti cunoscutii mei basisti care au votat cu PDL nu mai vor sa auda de partidul asta. Unii ar vota PMP, altii FC, altii nu ar mai vota. Esti intr-adevar o pasare rara sa spui ca ai vota cu PDL-ul. Chiar as fi curios sa vad un profil electoral al pedelistilor de acuma. Mie mi se pare ca e ceva de categoria simurghului sau pasarii phoenix. Chiar nu vad cum i-ar mai vota cineva in afara membrilor de partid si a apropiatilor acestora. Vedem la europarlamentare cine are dreptate.

      Ștergere
    6. Cunoscutii mei, catalogati basisti, ar vota tot cu pdl, ca si in trecut...nu au incredre in aceasta constructie PMP...o percep ca pe ceva facut la suparare, iar unii se gandesc ca va fi doar un vehicul pentru EBA...oricat de basisti ar fi, nu sunt idioti, sunt nuantati si nu le place sa fie folositi doar pentru ca tatal sa ii pastreze un loc fiicei......EBA nu e chiar atat de populara nici printre basisti..... si considera ca pana la urma si Basescu isi va revizui pozitia...si mai este si brand-ul....cand se gandesc la opozitie, se gandesc la pdl....in plus, persoane precum monica macovei sau predoiu sunt totusi in pdl...in pmp nu prea sunt figuri interesante...plusul de imagine al lui TB nu se transfera automat in optiunea pentru partid...si sa fim cinstiti....nici chiar basescu nu mai e ce a fost....

      Ștergere
  6. ponta e singurul contracandidat care e 50-50% cu antonescu la momentul actual,
    restul sunt sub nivelul marii.
    -deocamdata nimeni inafara lui antonescu nu si-a anuntat candidatura ca sa inceapa sa fie tocat presa. cred ca din cauza asta le e frica multora sa se bage in fata, ptr ca primul carese va anunta, o va lua in freza destul de rau.
    -antonescu de bine de rau are puse cam toate etichetele si are un grad de notorietatea foarte mare,chestie care conteaza.
    -cred ca ponta e ultimul din psd care se gandeste sa dezmebreze usl si sa nu-l sustina pe antonescu la presedintie. si asta ptr ca e destul de destept sa realizeze ca altfel va avea soarta lui geoana. nu ca si esec al candidaturii ci ca rezultat al santajului baronilor psd. sansa lui ponta de a-si impune vointa in psd si chiar in usl e majoritatea de 70%. altfel va avea grade foarte mici de libertate. si cred ca e mai dispus sa negocieze cu pnl decat cu mazare ,oprisan,vanghelie, mai ales ca asa se poate scuza ca e in coalitie si nu poate sa faca doar ce vrea psd.
    -in contextul in care monica macovei si cristi preda nu pleaca din pdl...mp nr,fc sunt niste frectii la un picior de lemn ptr ca acestea nici macar tema anticoruptiei si justitiei nu o pot clama ca slogan unic.iar faptul ca nici pana acum nu au o infrastructura catde cat , ii face pierzatori siguri.
    -isarescu si ginerele sunt doua personalitati care cred ca de data asta vor sta in banca lor si nu vor mai actiona nici la ordin in cazul celui de al doilea, nici daca se aseaza basescu in genunchi in fata primului. isarescu are 20 de ani de politica monetara si economica de explicat si are multe bube si bubite, printre altele, relaxarea creditarii din 2007si toate masurile ciclice pe care le-a etichetat ca fiind anticiclice...
    -la pnl hellvig era cel care trebuia sa organizeze pnl in teritoriu pe model psd. se pare ca acesta e avansat. asta ptr a scapa de el fara a-l trimite in tabara adversa sau ca o recompensa ptr ca a reusit. cred ca prima varianta e valabila .
    - de cand niels schnecker a devenit consilierul lui antonescu, acesta a inceput sa-si modifice tactica. l-a laudat pe basescu cu maidanezii, l-a lasat pe ponta in offside cu rosia montana, s-a dus chiar la b1 si rtv.
    -dupa mine , antonescu, la momentul actual are cele mai mari sanse. multi uita ca in contextul nemodificarii constitutiei exista o posibilitate ca basescu si antonescu sa incheie un pact neoficial. adica basescu sa-si dea demisia iar alegerile sa se
    desfasoare inainte de termen.
    asta i-ar prinde pe toti cu chiloteii in vine...
    ce ar putea primi basescu, se stie...imunitate ptr "viata de apoi." ori asta i-o poate da lejer un crin antonescu cu atributiile prezidentiale conform actualei constitutii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pana sa negocieze ponta cu pnl-ul,... crin, daca vrea presedinte (sic!), trebuie sa negociese cu ioan rus, ilie sarbu, mazare, oprisan,vanghelie,... si nu are ce le promite decat ca ii scapa de problema justitiei! trebuie sa sti ca atunci cand o sa-l votezi pe crin presedinte, contribui la fericirea personala l alui mazare si nicusor constantinescu...

      Ștergere
    2. Pai asa-i la penelisti. Sunt un fel de pesedisti mai fomisti care inca nu si-au rafinat tehnicile de furat, de aia pica mai usor pe mana procuraturii (vezi declaratiile coardei primar in Oltenia). Observati cum juiseaza pana si simpatizantii lor gen Laurentiu la "organizarea pnl in teritoriu pe model psd". Pentru ei e dovada de forta, de competenta asa ceva. Daca pana acu' un an la PDL era baronizare si clientelism - rusinica PDL, rusinica Base, acuma nici nu se mai ascund dupa deget. Dam amnistie la incompatibili, ne organizam si noi cu baroni, ca doar la TV zice ca poporu ne iubeste. Coruptia nu numai ca e pe masa lor, ci ne-o si arata pe fata la TV ca pe ceva perfect ok.

      Ștergere
    3. asa , si? acum sunt nefericiti? pe vremea lui boc erau nefericiti?
      spre deosebire de tine eu pricep cum e cu capitalismul, cu piata mai mult sau mai putin libera.
      ai auzit de tres estellas? cunosti "povestea"?
      iti dau un element "ajutator": http://www.emilstoica.ro/cass-pentru-chiriiarenda-comparatie-cu-uk.html
      si iti spun ca tipul desi a prezentat datele corect gandeste pe dos.
      pana la urma hai sa te dumiresc...ca e noapte si mi-e ca nu te mai ia somnu...
      in romania acum se aleg capitalistii...se creeaza viitoarele companii romanesti care sa traga dupa ele economia si tara . vezi cazul gfr, ca e mai nou.
      nu te poti dezvolta cu banci straine care sug esenta si o delocalizeaza, cu multinationale care azi aici si maine dusi.
      daca te uiti la sistemul de taxare... totul se face ptr ca aceia care au venituri mari sa fie si mai mari.
      ca elemente de orientare iti redau: cota unica, plafonarea contributiilor la fondul de pensii si de sanatate,acordul tacit la evaziunea tva care se colecteaza in procent de aproximativ 50%si care ramane nu la consumatori ci la patroni,taxele mici pe proprietate,etc...
      asa ca nu am sperante prea mari oricine ar veni la putere in privinta justitiei si echitatii.
      il sustin pe antonescu ptr ca mi-e simpatic si are glume bune fata de restul si ptr ca nu e sarac si cinstit ca iliescu,nici bogat si mincinos ca basescu...e normal, dupa parerea mea.
      adica e nici prea-prea, nici foarte-foarte...
      daca o sa incepi sa-mi bati campii cu teorii de dreapta, te invit inainte sa incepi sa-mi raspunzi la o intrebare.
      ce mare corporatie a avut pierdere 17 ani la rand, fiind sustinuta de statul respectiv?
      uite si o carja: are exploatatii aurifere cu cianuri si multe,multe lacuri...zicandu-i-se si dupa nr acestora, intr-un fel...
      p.s.
      era sa uit de faza cu tres estellas...e numele tradus al unei companii dintr-o tara care s-a ridicat in vreo 4 decenii , ca de la pamant la luna.
      si aici s-a procedat la fel aproximativ dpdv economic, iar din punct de vedere democratic, a fost nasol de tot.

      Ștergere
    4. erau, laurentiu, pentru ca incepusera sa infunde puscariile... cu antonescu presedinte... o sa-si treaca din nou in CV-uri titlurile de profesori universitari... dar nu e nici o problema daca il votezi; tu exti in grupul ala de 25%, de care vorbeste barbu, care voteaza pnl-ul la europarlamentare si pe crin presedinte. dupa cum vezi,... restul de pe-aici nu se inghesuie sa-l voteze pe crinutza...

      Ștergere
    5. ai alta solutie mai buna? eu cred ca pnl e cel mai democratic partid si cel mai curat din cele existente...e parerea mea.
      dar nu am niciun interes in plus decat are orice cetatean onest in a ajunge un partid sau altul la putere.
      daca apare un partid, un lider care sa fie capabil sa determine o schimbare inbine...nu am nici cea mai mica problema sa votez cu el.
      daca imi propui nr,mp,fc...te anunt ca nu-i votez. auzisem prin piata universitatii ca d-na mungiu ar pune bazele unui partid nou... sa vedem.
      p.s.
      si ca sa vezi ca desi am votat usl nu sustin incalcarea legii.
      citeste aici!http://www.emilstoica.ro/80-din-institutiile-statului-nu-respecta-legea-privind-declararea-cadourilor-primite-de-angajati.html

      Ștergere
  7. mai domnu ovi...cand te citesc, pe bune ca imi trece juisatu. nu-mi mai strica placerea, te rog.
    organizarea psd e "visul" oricarui partid si vezi macar cum e afara, pe urma poti vorbi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si ce-ar fi sa apara un ..Daniel Morar la prezidentiale!!? O mana de justitie venita la presedentie care sa tina spatele, sa fie bagti la inchisoare penalii din politica votati de iobagi in parlament. S-ar putea deci Crin sa fie cel care va pierde cel mai tare din primul tur ei toti de la uniune nu stiu ce 'idee' de candidat va aparea...

    Cat despre moderatul Crin imi pare rau pentru cei 'liberali' dar le doresc tuturor sa aiba averea lui! Ca doar sotia dansului nu o fi 'fata de la tara' si doar ea sa vina cu banu pentru o mega casa din Bucuresti ... sau sa-i puna bani in conturi sau pentru masini de lux. Dupa cum spunea cineva - "Cand nu ai din ce alege nu cumpara gunoaie, pentru ca votul este un drept nu o obligatie. Arata politicului ca ai pretentii si el va fi nevoit pana la urma sa te serveasca ca atare." Deci taman pe invers cum s-au comportat cetatenii usl!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dănila Morar, candidat la prezidentiale?...Glumesti?
      Unul din cei mai corupti procurori din Romania sa ajunga presedinte?
      “Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a fost numit în funcţie în 2005 de preşedintele Traian Băsescu, la fel ca în cazul procurorului şef Kovesi, tot la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Monica Luisa Macovei…
      Procurorul Daniel Morar a intrat în atenţia opiniei publice, până la învestirea în fruntea DNA, mai ales din cauza unor arestări şi trimiteri în judecată care, potrivit presei acelor vremuri, au fost abuzive, respectiv imputabile, ba chiar realizate la comandă politică. Pe fostul director Liviu Ciupe procurorul Morar l-a arestat pentru abuz în serviciu, ...Liviu Ciupe a fost achitat definitiv de instanţele din România şi, mai mult, a obţinut din partea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) condamnarea şi obligarea statului român la plata de despăgubiri de 500.000 (jumatate de milion) de euro pentru perioada în care a fost arestat abuziv de procurorul Morar. De asemenea, în perioada arestării, mama lui Liviu Ciupe a murit de inimă rea, iar procurorul Morar a refuzat să încuviinţeze ca fiul decedatei să asiste, escortat de poliţişti, la înmormântarea mamei sale.
      Tot procurorul Morar l-a trimis în judecată, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, …pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Gheorghe Funar, care a fost achitat de toate cele trei instanţe care au judecat cazul.
      Imediat după învestirea în funcţia de procuror-şef al DNA, Morar a închis celebrul dosar „Flota", în care Traian Băsescu fusese inculpat şi trimis în judecată anterior pentru prejudicierea economiei naţionale cu suma de 324 de milioane de dolari... Concret, la câteva luni după ce Traian Băsescu a fost ales preşedinte al României, prin sentinţa penală nr. 293 din 27.09.2005, pronunţată în dosarul nr. 4539/2004, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, a restituit dosarul "Flota" la DNA în vederea refacerii rechizitoriului ...
      Iar procurorul şef Morar, numit în funcţie de Băsescu, în loc să semneze rechizitoriul întocmit în dosarul "Flota" şi să-l retrimită instanţei de judecată, aşa cum a dispus aceasta, a repartizat dosarul unui procuror din subordine. Acesta a dispus o nouă expertiză, ce a stabilit un prejudiciu de 0 lei, faţă de prejudiciul de 324 milioane dolari stabilit prin prima expertiză efectuată în cauză. În baza noii expertize, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmărire penală a unui număr de 76 de inculpaţi din dosarul "Flota", iar în privinţa lui Traian Băsescu au dispus disjungerea cauzei, motivând că şeful statului ar beneficia de imunitate prezidenţială şi nu poate fi cercetat. Astfel, dosarul "Flota" a fost tras pe linie moartă la DNA (ca toate celelalte dosare penale ale lui Traian Băsescu) în pofida faptului că 16 nave de mare tonaj din flota comercială a României au dispărut fără ca cineva să răspundă. Este de reţinut că ani de zile DNA nu a informat presa despre noua expertiză efectuată în cauză, până în februarie 2008, când, la şedinţa de bilanţ a DNA, încolţit de jurnalişti, procurorul-şef Daniel Morar a recunoscut că, întrucât noua expertiză a stabilit că nu există niciun prejudiciu, s-a dat scoatere de sub urmărire penală pentru 79 de inculpaţi din dosarul "Flota", mai puţin pentru Traian Băsescu, despre care a spus că "are imunitate".
      Domnu’, esti ori total dezinformat, ori total dezinformator…
      Basismul e recunoscut drept cea mai grava boala a intestinelor romanesti (de care 90% din romani s-au vindecat), dar la cei la care a ramas boala cronica, ca tine, afecteaza si ganditorul…

      Ștergere
    2. Colegu(a) ai punctat cu dovezi, Bravo! evident Morar nu mai are ce cauta!
      Acum sa le pui pe taraba si pe cele de la USL, sa cauti adanc ca sunt multi ani de cand este pe la putere si prin spate la butoane ca aproape niciodata nu a fost total pe afara din 1989 pana acum! Nu-l uita pe Vacaroiu! sa o faci cu aceasi incredere si dupa sa pui in balanta. Sa fi fara retinere, termenul de 'basism' a fost pus in gura de niste tv-uri facute pentru malaxat creiere, termen ce a prins la iobagi care isi doresc un presedinte ca Iliescu si cu ai sai oameni de justitie dar care vor sa traiasca ca in Occident! De aceea Romania este ce este si hotilor, penalilor le este frica sa cada de pe piedestal in beci la puscarie!


      Ștergere

Arhivă blog