Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 ianuarie 2014

Câteva întrebări și răspunsuri apropo de anunțul de ieri al USL

Q1: Ce se revizuiește din Constituție?

A1: În plan politic, președintele ar numi primul candidat la ocuparea funcției de prim-ministru conform propunerii partidului sau alianței care a ocupat locul unu la alegeri, și nu (precum în Constituția actuală) pe oricine dorește.

Mandatul prezidențial ar fi din nou de 4 ani. Dar nu vom avea alegeri parlamentare și prezidențiale simultane. Calendarul electoral devine:

2014: prezidențiale
2016: parlamentare
2018: prezidențiale
2020: parlamentare
etc.

Lista completă a schimbărilor poate fi găsită aici.

Q2: Ce implicații politice sau electorale ar avea modificarea Constituției?

A2: O victorie la prezidențiale nu se mai traduce în schimbări de majorități sau creări de majorități. Dispare un jolly joker din arsenalul politicii românești.

Va exista un imbold puternic pentru alierea forțelor non-PSD. Acest imbold va fi emoțional - în teorie ei pot să se prezinte la alegeri în mod separat și să încerce să blocheze ulterior formarea unei majorități în jurul PSD.

Din multe privințe România devine o republică parlamentară; de la doi poli de putere și influență (președinte + prim-ministru) ne îndreptăm spre unul singur (primul ministru, care aproape sigur va fi și președintele partidului care a ocupat locul întâi la alegeri).

Q3: Va fi validat referendumul pentru modificarea Constituției?

A3: Chiar și în contextul în care acest referendum are loc timp de două zile, referendumul are șanse moderate de validare. Ar fi nevoie de o prezență cum se întâlnește doar la prezidențiale sau la locale: 50%+1 din cei de pe liste, adică 56-58% din totalul românilor aflați în țară. Într-un context politic mult mai favorabil și cu eforturi organizatorice considerabile în vara lui 2012 aceeași tabără care dorește validarea referendumului actual nu a obținut îndeplinirea cvorumului (având însă la dispoziție o singură zi).

Nu este exclus ca în lunile următoare să apară și alte elemente care să ducă la creșterea prezenței sau scăderea semnificativă a cvorumului. Însă, așa cum stau lucrurile acum, USL va trebui să se întrebuințeze serios și chiar și așa riscă neatingerea cvorumului.

Orice analiză care exclude probabilitatea invalidării referendumului este incompletă (...discut invalidarea mai jos, la punctul A8).

Q4: USL a trecut - și președintele a promulgat - o lege conform căreia cvorumul pentru referendumuri este de 30%. De ce nu se aplică și la acest referendum?

Q4: Potrivit deciziei Curții Constituționale, acest cvorum va fi valid doar pentru referendumurile organizate începând cu 16 decembrie 2014.

Q5: Atunci de ce se organizează acest referendum acum, în condițiile unui cvorum mai greu de atins? / De ce nu a așteptat USL până pe 16 decembrie 2014?

Q5: Fără un asemenea referendum, care taie din puterile președintelui, PSD ar fi fost obligat să propună un candidat la prezidențiale sau să riște ca Antonescu să încurajeze în 2016 formarea unui guvern în jurul PNL, indiferent de locul ocupat de PNL la parlamentarele din acel an.

Anunțul de ieri poate fi privit ca o metodă de salvare a USL și a candidaturii USL la președinție.

Q6: Ce impact va avea existența referendumului asupra scenei politice?

A6: Dacă, așa cum este de așteptat, președintele Băsescu va face tot posibil pentru a strica planurile USL, lunile următoare vor fi marcate în continuare de conflictul Băsescu-vs.-USL. Ceea ce convine de minune USL. În măsura în care un asemenea conflict s-ar reflecta într-un scor bun al PMP la europarlamentare sau în evidențierea unui candidat la prezidențiale din apropierea președintelui, și Traian Băsescu ar beneficia de pe urma discordiei.

Restul scenei politice va trebui să depună eforturi serioase pentru a mai fi auziți.

Q7: Ce implicații ar avea validarea referendumului pentru prezidențialele din toamnă?

A7: În contextul în care un președinte nu poate crea majorități, funcția va deveni oarecum neapetisantă pentru partidele politice. De asemenea, recordurile negative de prezență din ultimul deceniu vor fi bătute - nici pentru alegători subiectul nu va mai prezenta foarte mult interes.

Nu va mai fi necesară o candidatură unică a opoziției - un loc în turul doi va fi disponibil pentru spațiul non-USL și pentru el s-ar putea să existe o bătălie serioasă.

Dacă persoana (alta decât Antonescu) care va ajunge în turul doi nu va fi mai convenabilă PSD-ului decât Antonescu, președintele PNL va ajunge și președintele României.

Q8: Ce implicații ar avea invalidarea referendumului pentru prezidențialele din toamnă?

A8: În contextul în care președintele nou-ales rămâne cu puterile de acum - mandat de cinci ani și puteri considerabile când vine vorba de desemnarea primului ministru - este greu de crezut că Antonescu ar mai fi candidatul USL/PSD la președinție.

De asemenea, în cazul invalidării referendumului, poziția lui Antonescu-candidat-exclusiv-PNL în perspectiva prezidențialelor e șubrezită, nu mai există timpul pentru dezvoltarea unui discurs anti-PSD, important mai ales în turul doi.

Neatingerea cvorumului ar fi văzută de către partidele din opoziție și de către președintele Băsescu drept o victorie majoră, în special dacă rezultatele la europarlamentare sunt slabe (și deci trebuie acoperite cu ceva). Există o șansă ca, precum în 2012, să se producă confuzia între 'absenteism' și 'vot anti-USL'. Cel mai important lucru, în perspectiva prezidențialelor, este însă dacă persoana care primește credit, public și politic, pentru invalidare este președintele Băsescu sau altcineva.

Q9: Ce nu se ia în calcul în majoritatea analizelor?

A9: PSD, în parte sau în întregime, prin comandament de la nivel central sau pur și simplu prin decizii locale, poate dori eșecul referendumului / ruperea USL și să-și desemneze un candidat propriu la prezidențiale. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, dar mai mari decât se crede.

Q10: De ce este anunțul de ieri important?

A10: Forma contează mai mult decât fondul. Datorită faptului că Ponta și Antonescu au apărut ieri împreună într-un context care sugerează reducerea tensiunilor dintre ei, a trecut într-un con de umbră paradigma conform căreia Antonescu (dacă ajungea în turul doi) sau votanții săi (dacă nu ajungea în turul doi) puteau fi folosiți împotriva PSD.

21 de comentarii:

  1. Analiza corecta, pertinenta. Dar pe mine nu ma mai atrage nimic sa votez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicio problema, sunt convins ca politicienii si-ar dori, pe cat posibil, sa voteze doar ei, familiile si prietenii lor. Va dati seama cat de economicos ar fi pentru ei? Nu ar mai trebui sa plateasca atatea televiziuni si pomeni electorale a.i., pe de-o parte sa-si creeze un electorat captiv, si pe de alta parte sa va scarbeasca pe dumneavoastra.

      Ștergere
  2. "Dacă persoana (alta decât Antonescu) care va ajunge în turul doi nu va fi mai convenabilă PSD-ului decât Antonescu, președintele PNL va ajunge și președintele României." = aberatie. adica activul psd il voteaza pe crin(usl) in turul 1 si in al doilea tur pe basist? sorry, dar este ilogic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sa zicem ca ajung in turul 2 Antonescu (candidat USL) si Oprescu (candidat independent). Oprescu va fi mai convenabil, asa ca se orienteaza catre el in turul 2. Ce-i asa greu...
      Scenariul pe care l-am prezentat eu e plauzibil numai daca le trece monstruozitatea de constitutie, caz in care nu se mai uneste dreapta si uselistii isi permit doi candidati, unul oficial si unul neoficial.

      Ștergere
  3. in conditiile unui electorat faramitat si in dificultatea asigurarii unor aliante stabile, noua Constitutie ar GARANTA un premier dat de un partid extremist care cu 20% devine WINNER. Fie de extrema stanga [pedaland pe "deschiburire"] fie de extrema dreapta [contra ungurilor care vor sa cumpere Transilvania si sa o mute in pusta].

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ar garanta, sa fim seriosi. Dar aveti dreptate in mare, caci ce ar garanta ar fi ca o mare putere le revine partidelor balama si piticilor mici si rai. Probabil ca ar pica guvernele mai ceva ca-n Italia pe constitutia Kakaraista.
      De aia, chiar ma tem ca Blaga ar putea juca pervers pentru adoptarea acestei magarii de constitutie, caci marele lui plan e sa aiba un confortabil partid balama.

      Ștergere
  4. Cum scria cineva pe net, nu cele 2 zile conteaza, ci noaptea dintre ele.
    Cvorumul va fi atins destul de usor. Si Constitutia va trece. Mai ales ca in campania pentru vot se va marsa pe faptul ca viitorul presedinte nu "va mai abuza"...
    Nu va mai "tine" ca in 2012 chestia cu neprezentarea la vot, desi cam asta e solutia pentru a nu fi adoptata.
    Pe de alta parte, este nevoie de o revizuire a Constitutiei pentru eliminirea unor ambiguitati (vezi Guvernul Negoita niciodata discutat, dar care ceruse investitura, ordonantele si ordonantele de urgenta, imunitatile, incompatibilitatile...)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are hibe mai mari decat recenta lege a descentralizarii. In mod normal, va pica atat recomandarile Comisiei de la Venetia, cat si la CCR, cu tot cu Grebla si Pivniceru.
      Dar nu-i bai pentru PSD. Bai e doar pentru Crin.

      Ștergere
  5. s-ar putea sa organizeze si dl Basescu un referendum in timpul europarlamentarelor... de exemplu ar putea cere revenirea la monarhie... :) pe principiul: "daca nu poate fi a mea atunci sa nu fie a nimanui ! "

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poezie:
      Ei, lasa, nu fiti tristi, uselistii-s monarhisti!

      Ștergere
  6. [offtopic] Ovi? Barbu? Sunt confuz...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' de ce sunteti confuz, marite Zeu al Atmosferei?

      Ștergere
    2. Cred ca am inteles de ce. Am folosit o exprimare cam neglijenta din care putea rezulta ca eu==Barbu. Scenariu la care ma refeream, era scenariul MEU, ala cu Oprescu si Antonescu, nu acela din postarea domnului Barbu Mateescu cu invalidarea.
      Sper ca v-am lamurit...


      P.S Vad ca Turambar avem la Guvern (dar mai intra si pe aici), Manwe avem chiar acum, Gondolin avem la Camera si in stafful lui Crin, Sica Orban zice ca la Cotroceni e, de fapt, Stapanul Inelelor.
      Deci, sper ca nu sunteti politician :p.

      Ștergere
  7. asa oviii! om la om pe tot terenu. vezi ca postezi mai mult in timpul orelor de serviciu si nu e bine domnu chestor. asta daca nu ti-a dat boc sarcina de serviciu...
    in plus, nu e frumos sa vorbesti despre viitorul presedinte al romaniei cu apelative de genul celor uzitate de tine...nu iti face cinste, parol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai pot eu sa ma compar cu celebrele 7.4 milioane?? Noi, astia cu statu de drept suntem mai putini (dar si ceva mai vii ca teleormanenii bicentenari). Trebe sa ar tot terenu, eu centrez eu, dau cu capu. Ce sa fac si io, urmez directivele canibalilor de americani.

      Off topic, la off topic-ul tau: azi am facut un mic experiment cu idolul Buscu. Mi-am permis sa postez un comentariu la ultimul lui articol. Ghici ce, nu a trecut de modereare. La Catavencu/KMKZ trec comentariile fara probleme, inclusiv unii postaci uselisti. La Poetu Portofel in redactie nu trece nimic ca n-are ce sa treaca. Postacii is postaci si "basistii" n-au voie... Asa ca, Buscu are -5 (minus cinci) comentarii la ultimul articol, probabil 2 basisti si trei postaci. Si chestia asta e widespread pe tot situl lor. Compara cu KMKZ/Catavencu si o sa vezi ca baetzii de baetzi pe partea umoristica a lui SOV taie tot tot tot. Onesti, nene...

      Ștergere
    2. drept sa-ti spun ...eu am comentat acolo doar la mihai radu si simona tache...la buscu nu am "indraznit", mi-e de ajuns articolul. omul e bun dupa parerea mea si uneori, stralucit...iti recomand si articolul lui dinescu, care face opozitie desteapta si obiectiva cat nu face toata adunatura de partidulete basiste plus pdl...
      in ceea ce priveste faza cu sov...mi-ai dat apa la moara...pe bune! vroiam sa te "iert" dar daca insisti.. ti-o livrez si pe asta: http://www.catavencii.ro/Oamenii-lui-vantu-din-jurul-presedintelul-validat_0_5079.html
      deci, cum e zice in popor: ia cu paine!

      Ștergere

  8. a2- putem avea mai multa stabilitate, mai putine lupte politice in cadrul puterii executive ptr suprematie, mai multa concentrare a primului ministru ptr administrarea tarii si nu pastrarea scaunului.




    a3 poate apare inca o cerere de suspendare, ca sa avem cate un referendum in fiecare zi din cele doua, in care se voteaza la europarlamentare. si o sa fie complicat ...



    a4- poate usl sa incerce iar o modificare a pragului ptr referendum la 33% sa zicem si curtea sa se pronunte cum a facut-o de mai multe ori, diferit... ia sa-i zic io lu mada pocora, care a canddat in colegiul meu...poate le vine vreo idee, mai ales ca acum e alt raport de forte la ccr.



    a5 ptr linistirea apelor in usl( psd) e bine sa iti tii adversarul in sah, macar ca sa-l domini psihologic... si oricand se poate retrage referendumul, daca li se ivesc alte optiuni.
    se mai poate adauga, ca nu toti votantii din vara lui 2012 de la referendum simpatizeaza usl, dar faptul ca se excede posibilitatea aparitiei unui nou presedinte de tip basescu i-ar putea aduce iar la vot...si acolo nu vor vota cu miscarea populara...nu, ovi?


    a6 corect! sasaiala lui predoiu, carisma lui mru, chitcaielile jalnice ale lui boc de la cluj...vor apare ca zgomote de fond.




    a7-exista o sansa mica ca antonescu sa nu fe urmatorul presedinte...
    presedintele noii constitutii s-ar putea axa mai aplicat exact pe rolul sau de mediator si sa fie un fel de cenzor sau de turnesol al majoritatii parlamentare, al activitatii guvernului si al celorlalte institutii ale statului


    a8-invalidarea referendumului, mai ales daca se va face prin mijloace obstructioniste va creea acelasi gen de frustrare ca in vara lui 2012 si va genera o mobilizare exemplara in noiembrie la prezidentiale ptr usl.

    miza e radiografia pe care si-o vor face partidele la urne si pregatirea ptr batalia de la prezidentiale.
    daca psd ar prezenta candidat la prezidentiale in contextul actualei constitutii risca sa piarda tot si nu cred ca ponta, care ar fi singura solutie ca notorietatea si popularitate a psd, ar pleca de la guvern. mai ales ca poate guverna si cu un presedinte ostil...daca s-ar pune problema.



    a9-orice e posibil, dar putin probabil...



    a10 atat psd cat si pnl castiga ramanand impreuna. fiecare in procente diferite, dar timpul curge in favorea lor.
    daca guvernarea reuseste sa transfere si in beneficiul populatiei cresterea economica si fiecare cetatean sa simta ca beneficiaza cumva de pe urma ei psd isi reface electoratul de la sate si din micile orase inlocuind pensionarii cu tinerii , pnl castiga cea mai mare reprezentativitate in fata electoratului de dreapta, a celui din ardeal si banat, si din marile orase. deja vad schimbari de ton s indoiala in randul talibanilor basisti si conservatori.
    multora le vine greu acum sa foloseasca cuvinte ca moscova, anularea cotei unice, pomeni electorale, axandu-se pe tema justitiei, uitand ca tocmai "ai lor" sunt cei care nu sunt anchetati de dna si judecati cu celeritate...
    asa ca imi pastrez pariul pe faptul ca antonescu va fi urmatorul presedinte si supralicitez ca el va fi diferit, in bine, de ceea ce am avut pana acum.

    parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
      Exclusiv! Punctajul PNL-ului la Barbu Mateescu. Sper ca Sorina Matei si Buble sunt fericiti acum!

      Ștergere
    2. aia crezi tu ma ovi ca asta e de la pnl. e pur si simplu opinia mea la respectivele intrebari. daca ai tu alta mai buna, mai aproape de realitate, e ok. sa o vedem! nu pricep ce treaba are sorina matei cu buble sau fara buble cu ce am postat eu. sigur nu ai ras vreo palinca?

      Ștergere
    3. Acu' am venit de la una. Buble si Sorina Matei dau uneori "pe surse" punctajele partidelor, si dupa aia e amuzant sa-i vezi pe alde Codrin, Ghise si Nicolicea cum fac spume la gura fix pe punctajul scapat la Sorina sau Buble. De multe ori fac spumele fix in ordinea ideilor de pe punctaj, nu le iau nici macar pe sarite, in functie de context. :)

      Ștergere
  9. Daca ma intrebati pe mine care a fost rostul referendumului, eu cred ca a avut 2 tinte clare:

    1 - Lift - mutarea atentiei de la "pe cine votam" la "daca votam da sau nu la referendum" sau mutarea atentiei de la "de ce sa-i (mai) votam" la "vom fi suficienti cat sa treaca?"

    2 - Proiect comun USL - trebuia tinut in priza electoratul comun pentru a nu exista derapaje datorita votului pe liste separate

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog