Precizare: punctul 2 a fost modificat pe baza informațiilor date de Nicușor Dan în conferința sa de presă de duminică.
1. Prezența la vot: cei siguri că vor veni la vot și care au de asemenea o opțiune de vot sunt 56% din respondenți. Dar asta nu înseamnă 56% prezență "oficială", conform listelor electorale. 15% din cei de pe liste sunt în afara României și au o probabilitate mică să voteze. Implicit, o prezență de 56% în țară înseamnă o prezență oficială, conform listelor, de cam 47% + diaspora.
Acest 47% e interesant întrucât e foarte apropiat de prezența întâlnită la locale (48,2%). Nu sunt aceiași votanți precum la locale - 1-5% sunt dezinteresați acum și au fost "înlocuiți" de alții - dar în linii mari sunt cam același grup de votanți.
În genere între locale și parlamentare partidele pierd voturi. Prezența la ultimele două alegeri parlamentare a fost de 41,8% și 39,2%. Acest 47% ar fi un record pentru ultimul deceniu. Estimez că nu se va stabili un record și că, în consecință, cifrele vor suferi modificări semnificative până în ziua votului independent de ce vor face partidele.
2. În legătură cu rezultatele sondajului: vedem scorurile a șapte partide, dar nu vedem câți respondenți votează cu alte partide decât cele șapte. Confom declaraților publice ale USR, sondajul a fost realizat cu o listă închisă: respondenților li s-a prezentat exclusiv numele celor 7 partide. Ceea ce prezintă o problemă: ce faci în fața acestei liste dacă ești un susținător al lui Marian Munteanu și vrei să vii la vot? Dar dacă ești votant M10? Sau PNȚCD? Sau PRM? Problema nu este atât de mare precum pare, întrucât partidele care n-au fost incluse în listă au obținut la locale maxim 1,2% fiecare. Însă subiectul trebuie menționat.
3. O comparație cu localele e rezonabilă, având în vedere că prezența ar fi similară:
PNL și USR însumează 35% față de 32%.
PSD și PRU cumulează 46%, mai mult decât PSD și PRU și UNPR și PSRO (partidul lui Mircea Geoană) la locale (43,5%).
Restul partidelor stagnează.
Fie pentru că lista era închisă, fie pentru că au căzut în desuetudine, nouă procente din opțiunile de vot la locale au dispărut sau s-au reorientat.
4. Pe căprării:
PSD: prima dată din 1990 încoace când ar trece de 38% la parlamentare. Conform sondajului, ar trece cu mult.
PNL: Un scor sub media altor sondaje.
USR: Dacă Uniunea are - conform sondajului - 29% în București, unde se află cam 10% din votanți, atunci 2,9 procente din cele 10 ale USR sunt din București. Implicit 71% din votanții USR sunt în afara Bucureștiului. Ceea ce, având în vedere că nici n-a început campania electorală, e enorm.
ALDE: Ca de obicei peste prag.
PMP: Efectul fuziunii cu UNPR este non-existent. Cred că se va resimți în ziua votului, măcar într-o oarecare măsură. Voturile pe care le poate mobiliza UNPR sunt întotdeauna subevaluate de sondaje.
Bazinul naționalist: ori a fost dezavantajat de lista închisă, ori e supraevaluat, ori ... e luat deja. Rămân la părerea că în România există extrem de mulți votanți conservatori creștini și eurosceptici - dar sunt, aproape în totalitate, votanți PSD. Și n-ar pleca de acolo decât dacă liderul partidului e incompatibil cu valorile lor (vezi epoca Geoană și ascensiunea de atunci a lui Traian Băsescu dar și a lui Becali).
Trebuie spus la final că nu am avut nimic de-a face cu realizarea sondajului USR.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.