Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 octombrie 2011

Alianţa D.A. contra USL

Acuzaţiile la adresa oponentului: Partid hegemonic, personalitate Sauron-ică (A.N. respectiv T.B.), preşedinte rupt de realitate, corupţie, România vrea altceva.

Acuzatorii: cele două partide din opoziţie (o alianţa imposibilă din punct de vedere doctrinar: stânga şi dreapta împreună!), speranţă, va fi mai bine, pentru binele României, alianţă fondată cu un an înainte de alegeri.

Diferenţa cu adevărat importantă: Alianţa D.A. şi-a dat seama relativ târziu că pentru numirea candidatului la poziţia de prim-ministru nu contează cine câştigă şi cine pierde alegerile parlamentare, ci cine este preşedintele. USL ştie deja asta.

Şi acum cifrele...

Cu un an şi cinci luni înainte de alegeri, de fapt înainte ca alianţa să fie înregistrată juridic:

ADA 28 % (iar partidul aflat la putere: 42 % )

USL 58 % (iar partidul aflat la putere: 19 %)

Cu şapte luni înainte de alegeri:

ADA 31 % (iar partidul aflat la putere 44 % )

USL vs. PDL... vorbim în aprilie.

Sondaje în timpul campaniei:

ADA 34 % plus sau minus 3% (partidul aflat la putere 40 % plus sau minus 2%)

Rezultate:

ADA 31% (iar partidul aflat la putere, cu tot cu PUR, 37%)

(Informaţiile statistice privind Alianţa D.A. au fost extrase din cartea "Un experiment politic românesc: Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD" de profesorul Alexandru Radu, volum pe care îl recomand tuturor celor interesaţi de subiect)

Pe de o parte, în 2004, cele două blocuri electorale au obţinut, fiecare, un scor aproximativ egal cu cel din sondajele efectuate cu an şi jumătate înainte de alegeri, "aproximativ egal" însemnând cu o marjă de +/- 15% din numărul lor de voturi, adică +/- 5% din numărul total de voturi. Este trist pentru toţi cei care am fost martori la acea perioadă aparent zbuciumată să realizăm că lunile de dinainte şi din timpul campaniei au avut un efect extrem de redus asupra rezultatului. Mutatis mutandis, românii ştiau încă din vara lui 2003 cum vor vota.

.... pe de altă parte, Stelian Tănase scria în "22", pe data de 8 septembrie 2004:

O automulţumire păgubitoare s-a instalat printre liderii Opoziţiei. S-a creat sentimentul că "lumea ne vrea" şi, în consecinţă, "nu mai trebuie să facem un mare efort de organizare, de imaginaţie politică, nici să facem risipă de timp şi resurse. Pentru că, oricum, PSD va cădea!". Am ascultat pe tema asta scenarii fabuloase şi prostii absolute de la oameni pe care îi credeam realişti şi inteligenţi. Se consideră că electoratul va vota negativ, împotriva PSD, contra puterii, cum a făcut în 1996 şi în 2000. "Aşa este electoratul român, votează negativ", îmi explica zilele trecute, convins, un lider al Opoziţiei. "Alianţa D.A. nu are cum să piardă". Trebuie să îl contrazic. Alegerile din acest an sunt cele mai echilibrate din 1989 până azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog