Faceți căutări pe acest blog

vineri, 31 mai 2013

Cei 70

În 2007 s-a folosit formula "cei 322" pentru a desemna parlamentarii care au votat pentru suspendarea preşedintelui. Implicaţiile erau numeroase, dar cea mai importantă era antiteza între "cei 322" şi populaţie (şi, într-adevăr, la referendumul care a urmat Traian Băsescu a avut de partea lui mai mulţi votanţi decât oricând în viaţa sa politică).
Identificarea unui grup prin numărul membrilor săi poate avea şi conotaţii pozitive - de exemplu "cei 300" de la Termopile.

În urma alegerilor ARD a avut 80 de parlamentari. Unii dintre ei au schimbat tabăra. Au rămas, să zicem, 70. Ei bine, "cei 70" putea fi un brand. Aceşti 70 de parlamentari puteau replica la iniţiativele USL şi vota, de fiecare dată, ca bloc. Formula "cei 70" putea deveni simbolică pentru publicul anti-putere. "Cei 70" s-ar fi prezentat ca atare, ar fi fost mândri de acest lucru şi ar fi reprezentat creuzetul refacerii în perspectiva alegerilor din 2016 sau chiar - cu un marketing bun - 2014. Chiar dacă 70 de voturi nu pot schimba voinţa majorităţii, aceşti oameni puteau fi acolo, ca reper, ca punct de referinţă, ca dovadă că opoziţia nu e moartă. Sintagma "cei 70" ar fi fost rostogolită de mass-media, ar fi apărut peste tot pe Facebook, ar fi reprezentat un aspect pozitiv al rezultatului ARD din decembrie (faci ce poţi cu ce ai). "Cei 70" ar fi putut participa la sau organiza mitinguri anti-USL în momentele dure, ar fi reprezentat garanţia publică pentru o listă unică la europarlamentare şi probabil că, dintre ei, s-ar fi ales şi candidatul opoziţiei la prezidenţiale.

Evident că acest lucru nu se întâmplă şi nu se va întâmpla. În primul rând pentru că "cei 70", sau câţi or mai fi, nu se văd în această postură. Iar dacă ei nu simt acest imbold, niciun efort de marketing nu poate salva situaţia.

În al doilea rând unitatea necesară nu există. Slăbiciunea ARD *acum* se vede. Cei 70 sunt de fapt .. mai multe grupuri, oameni cu cariere politice şi perspective politice total diferite. De mult nu mai vorbim de partide, ci de partide-în-partide.

Dacă ai inventivitate şi dârzenie, poţi preschimba o situaţie potrivnică într-una favorabilă, una care să-ţi permită să ai şanse în viitor. Chiar dacă trebuie să porneşti de la 70 de parlamentari.

9 comentarii:

  1. Barbule e atata lene si orgoliu incat cei 70 sunt gasca gastilor sparte. E dificil cand visezi cu ochii deschisi si nu iti iese mare lucru.
    O sa spun o tampenie, e nevoie de un "basescu". Unul care sa fie pivot anti-USL si sa fie imitat de cei 70. Ala nu e.

    RăspundețiȘtergere
  2. in 2004 ...astia de la pd erau flamanzi, supli,rai. acum s-au ciocoit. majoritatea s-au obisnuit cu traiul bun, comod si sunt f atenti sa nu miste, sa nu deranjeze, sa nu atraga atentia asupra lor, ca sa nu li se descopere cine stie ce schelete de prin dulapuri.
    cat erau sub acoperisul lui basescu, stiau ca daca nu fac valuri si ridica labuta cand trebuie, se fac "oameni". si s-au facut.
    acum reprezentarea lor e formala si firava ptr ca le e frica.
    le e frica sa nu cada in razboiul dintre usl si basescu sau sa nimereasca "nevinovati" in viitorul razboi psd-pnl.
    asa ca viitorul pd se va lega ori de esecul usl ori de alianta/fuziunea cu pnl si nu va avea vreo legatura cu atitudinea voluntara a parlamentarilor portocalii.
    plus ca sloganul asta cu "cei 70" aduce mai degraba cu acela cu "cei 322" si in loc sa sune asa: http://www.youtube.com/watch?v=2vdIik0-zaI s-ar auzi doar ca un mieunat incet...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei spun tot timpul că sunt o opoziţie slabă, că sunt prea puţini, etc. Ceea ce, la un nivel, e evident. Dar prin atitudinea asta dau argumente pentru TB/Partidul Mişcarea Populară: "opoziţia reală nu se face în parlament, opoziţia actuală e inutilă". Se auto-decredibilizează.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. pai aia ziceam si eu. sunt decredibilizati,demotivati, anchilozati. prada perfecta pentru un pradator nou sau mai mare.

      Ștergere
  3. http://www.dcnews.ro/2013/05/un-document-intern-arata-tacticile-pregatite-de-pdl/

    RăspundețiȘtergere
  4. Jivina "a mare" se numeste electoratul romanesc, si nu-l imblanzeste decat mirosul de putere - pe care niciunul dintre partide nu-l emana (cel putin acum). Dar se pare ca 2014 cade intr-o perioada in care jivina nu e-n rut si doarme...

    MB

    RăspundețiȘtergere
  5. Fără legătură cu însemnarea de mai sus: tocmai am citit despre un sondaj IRES în care, în urma condamnării lui Becali, 42% dintre respondenţi cred că a fost sacrificat pentru Schengen, 45% şi-au schimbat opinia despre el în bine, 54% cred că e victima unor decizii politice, 42% l-ar vota pentru parlament, 48% au o părere mai proastă despre Justiţie (!!!) iar 51% cred că ar trebui graţiat. Procente destul de constante de la o întrebare la alta.

    Sunt şocat. Aţi putea analiza pe larg acest sondaj, într-o însemnare separată, vă rog? Pur şi simplu nu-mi vine să cred.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai e evident... atat timp cat sloganul usl "dreptate pana la capat" se soldeaza cu condamnarea lui beclai.

      Ștergere

Arhivă blog