Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 mai 2013

Sondaj Geopol - o noutate majoră la prezidenţiale

Reamintesc că analiza pe acest blog a unui sondaj nu reprezintă o garanţie că acel sondaj a fost făcut corect sau că e veridic. Nu sunt un "poliţist" al sondajelor. Dacă un element îmi atrage atenţia ca fiind atipic, semnalez acest lucru. Poate reprezenta un început de trend, efectul unor fenomene bruşte necuprinse de alte sondaje, o manipulare sau o eroare neintenţionată.

Sondajul Geopol a fost realizat la sfârşitul lui aprilie şi începutul lui mai. Scorurile sunt aici sau, în caz că link-ul îşi dă duhul, pot fi citite în continuare. Denumirile din paranteze sau lipsa acestor denumiri în cazul anumitor candidaţi se datorează Geopol.

Ponta (PSD) 24,5%
Antonescu (PNL) 20,2%
Isărescu 13,5%
MRU (ADA) 10%
Dan Diaconescu (PPDD) 6,7%
Blaga (PDL) 5,1%
Vadim (PRM) 5,0%
Kelemen Hunor (UDMR) 2,9%
Adrian Năstase 2,1%
Dan Voiculescu (PC) 1,3%
Marian Preda (Mişcarea Populară) 1,3%
George Maior 0,5%
Alţi candidaţi 5,0%

Observaţie generală: 71% din respondenţi şi-au exprimat o opţiune. Un lucru normal pentru sondajele din această perioadă. Dacă aceasta ar fi prezenţa la vot, luând în calcul câţi români sunt plecaţi, am avea aproximativ 11 milioane de votanţi la turul unu, cu 1 milion mai mulţi decât la alegerile precedente.

Luând în calcul şi postarea de acum două săptămâni trecem la detaliile cu adevărat interesante:

1. Primul sondaj în mulţi, mulţi ani de zile în care Crin Antonescu este pe locul doi în cadrul preferinţelor la prezidenţiale. Evident, acest lucru are loc doar în contextul ruperii USL.

De asemenea, Crin Antonescu este la cel mai scăzut scor înregistrat de la ultimele prezidenţiale şi până acum. Practic ... e la nivelul din 2009, din turul unu, de dinainte de criză. Explicaţii posibile:
a. sondajul Geopol însuşi (eroare, manipulare, etc.)
b. din cauza congresului PSD sau a coabitării la care Antonescu s-a opus verbal, votanţii social-democraţilor renunţă să-l mai susţină pe preşedintele PNL, acesta ajungând pe la scorul partidului său.
c. prezenţa în scenariu a lui Mugur Isărescu a "deraiat discul", făcând ca unii simpatizanţi ai preşedintelui PNL să se reorienteze spre actualul guvernator al Băncii Naţionale. Voi reveni asupra subiectului "Isărescu" ceva mai jos.

2. La scorul lui Ponta poate fi adăugat scorul lui Adrian Năstase (24,5 + 2,1 = 26,7%). La scorul lui Antonescu poate fi adăugat scorul lui Dan Voiculescu (20,2 + 1,3 = 21,5%). O astfel de aproximare total neştiinţifică nu scade diferenţa dintre Ponta şi Antonescu, ci o măreşte.

3. Ponta, Antonescu şi alţi lideri din USL întrunesc aproximativ 50% din opţiuni.

Unde sunt celelalte 50%?

16% în triunghiul MRU - Blaga - MP (Marian Preda / Mişcarea Populară).
13,5% la Mugur Isărescu.
12% la Dan Diaconescu şi Vadim.
Restul de 9% la Kelemen Hunor (UDMR) şi la alţii.

Ceea ce mă conduce la punctul următor:

4. Prezenţa lui Mugur Isărescu în sondaj dăunează scorurilor candidaţilor opoziţiei. Scriam acum două săptămâni: "În restul opoziţiei, voturile se împart între prezidenţiabilul cel mai vizibil (MRU), vectorul principal de legitimare (Traian Băsescu) şi partidul cel mai puternic (PDL). Aria despre care vorbim: minim 19%, maxim 30%."

În sondajul Geopol, MRU + Blaga + Marian Preda = 16,4%

Dar:
MRU + Blaga + Marian Preda + Isărescu = 30%.

Nu toţi cei care au exprimat intenţie de vot pentru Isărescu aparţineau ADA, PDL sau erau susţinători ai lui Traian Băsescu. De aceea, dacă Isărescu n-ar fi existat în sondaj, "MRU+Blaga+M.Preda" ar fi însemnat mai puţin de 30%, dar mai mult de 19%. Ipoteza de acum două săptămâni e susţinută de sondajul Geopol.

În cazul ruperii USL, un candidat unic al opoziţiei non-PPDD-iste are şanse să ducă scena politică la un tur unu de infarct (ceea ce în România n-am prea avut), cu trei candidaţi între 21% şi 28%. În măsura în care acest aspect se confirmă, voi reveni asupra lui în lunile viitoare...

5. ... dar (deocamdată) opoziţia non-PPDD-istă n-are candidat unic. Scriam: "MRU între 6% şi 15%" - aşa este şi în sondajul Geopol.

6. La Dan Diaconescu precizam: "Scădere după alegeri semnalată de toate institutele. Actualmente între 9% şi 15%. Un factor important este posibila participare a lui Vadim la prezidenţiale, care îi va sufla câteva procente".
Conform Geopol, prăbuşirea se accentuează. DD=6,7%.
Din punct de vedere mediatic, DD şi mai ales Vadim sunt "rezervoare utile" pentru USL, candidaţi spre care să se îndrepte votanţii dezamăgiţi de guvernarea Ponta dar [candidaţi] care nu prezintă un mare pericol strategic.

7. "Vadim. Oriunde între 3% şi 8%, în funcţie de momentul politic."
În sondajul Geopol: 5%.

8. "Un bazin electoral pentru triada Dan Diaconescu-Vadim-Becali care, în funcţie de circumstanţe, variază între 14% şi 25%."
În sondajul Geopol: 12%, sub limita inferioară a analizei de acum două săptămâni. Fie lucrurile sunt pe cale să se schimbe, fie vorbim de un efect al listei de candidaţi.

9. "Vasile Blaga, Elena Udrea. Măsuraţi rar în sondajele privind prezidenţialele şi niciodată simultan. 6% pentru fiecare."
În sondajul Geopol: Vasile Blaga la 5,1%, în partea de jos a marjei.

Dacă lăsăm la o parte elementul de senzaţional ('Ponta > Antonescu' / 'preşedintele PNL pe locul doi'), acest sondaj dă naştere mai multor întrebări interesante, în special datorită deciziei de a introduce în listă opţiunea Isărescu. În mare, însă, imaginea este la fel ca în alte sondaje din ultimele luni: candidatul/candidaţii USL domină scena (45-50%), celelalte procente fiind divizate între mai mulţi prezidenţiabili.

16 comentarii:

  1. Ponta e mult sub partid

    RăspundețiȘtergere
  2. sensu giratoriu7 mai 2013 la 13:01

    Pare mai degraba manipulare... nu am vazut Oprescu de exemplu, apoi nu ia in calcul pe Videanu in loc de Blaga la prezidentiale, etc...

    Daca USL s-ar rupe - nu cumva Antonescu ar coagula voturile opozitiei ? deci daca am avea o finala Antonescu - Ponta => Antonescu lider al opozitiei, right ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că a fost cu listă. Dacă nu-ţi plăcea niciun nume de pe listă adăugai pe cine doreai. De aceea nu apar Oprescu, TB. PSD-iştii s-au orientat mai organizat spre opţiunile Ponta sau chiar Antonescu. TB-iştii s-au dus spre MRU / Isărescu / Blaga / Marian Preda.

      Antonescu ar rata o parte din voturile opoziţiei. Pe de altă parte nici nu mai e clar ce este "opoziţia" şi faţă de ce.

      Ștergere
    2. Nu există nicio diferenţă majoră între Videanu şi Blaga când vine vorba de candidaturi la prezidenţiale. Ba chiar Blaga are o reputaţie mai bună, adică mai puţin proastă.

      Ștergere
  3. sondajul geopol si toata analiza- discutia de aici sunt absolut DE POMANA, timp pierdut, bani aruncati aiurea deoarece nimeni nu cunaste candidatii

    RăspundețiȘtergere
  4. Antonescu lider al opozitiei? Poate al PSEUDOOPOZITIEI. Una peste alta, feseneul guverneaza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Crin Antonescu coagulind voturile opozitiei. Da ce e aici ? Game of thrones ? Lord of the ring unde toti dusmanii se strimng impotriva ociului clipitor. sa fim seriosi ..... Si mai ales care opozitie ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sondajul pare o manipulare. Apare Isarescu, dar culmea, nu apar Oprescu sau Becali. Adica bagam unul care trage de la opozitie voturile, dar pe aia care ar lua de la putere nu-i includem. Daca l-au inclus pe Isarescu, de ce nu l-au inclus pe Patriarh, Stolojan, Cristian Diaconescu, Tariceanu, Udrea, Videanu, Dragnea, Monica Macovei, Mihail (Horia) Neamtu?
    Ce metologie e aia ca facem noi lista si iti sugeram sa alegi din lista data de noi? Ce rost are sociologic vorbind sa faci asa ceva?
    Din cate stiu Geopol e jucaria lui Cozmin Gusa. Ce ma mira e ca ii da scor mic lui Antonescu. Realitatea TV e antonesciana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://sociollogica.blogspot.com/2013/05/sondaj-geopol-o-noutate-majora-la.html?showComment=1367930041424#c8702037366732419516

      Ștergere
  7. Eu u m-as stresa foarte mult cu sondajele Geopol. Imi lasa impresia unui institut fantoma. Nu au nici macar site. In plus, nu inteleg cum a facut cineva sondaj la domiciliu in zilele de 30 aprilie, 1 mai si 2 mai. Nu este doar impotriva principiilor esantionarii pe gospodarii, ci impotriva bunului simt.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca nu ma insel, INSCOP-ul a dat inca de acum doua luni in Adevarul o pozitie mai buna pentru Ponta decat pentru Crin la prezidentiale. Sondajul lor simulase niste dueluri de turul doi, ceea ce, ca situatie ipotetica, era mai credibila decat lista pe care a dat-o Geopolul. Alta diferenta este ca oamenii de la INSCOP au insistat in comentarii pe conditia ipotetica a "candidaturii" lui Ponta. Gusa si Realitatea prezinta chestia ca si cum ar fi o descoperire de ultima ora - senzational, senzational... Pare foarte propagandistică tratarea sondajului de catre cei de la Realitatea. Acum o luna il luasera in brate pe Crin. Acum l-au lasat si il trag de urechi cu popularitatea lui Ponta.

    RăspundețiȘtergere
  9. eu pun pariu ca va castiga crin antonescu din primul tur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sensu giratoriu8 mai 2013 la 22:24

      poi nu zicea Barbu ca si daca ia 60% tot se tine turul doi?
      nu ma mai bag la pariuri ca imi depaseste nivelul de stiinta/noroc...

      Ștergere
    2. Dacă se schimbă art. 81, alin.2 din Constituţie ("Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale"), poate.

      Conform prevederilor Constituţiei actuale, un candidat ar avea nevoie de 9,1 milioane voturi pentru a fi ales din primul tur; numai Ion Iliescu în 1990 a primit atât de multe.

      Ștergere
    3. Ce proiecte vezi la Crin pentru Romania?
      Cel poate recomanda ca presedinte tinand cont ca nu are realizari nici macar ca presedinte de partid si totul fiind de conjuctura cu un proiect numit 'jos basescu'?
      Te reprezinta pe plan internationala, in fapt poate fi un om cu care occidentul poate discuta tinand cont de lipsa relatiilor cu lumea politica occidentala si cultura aceea?


      Ștergere
    4. ti se pare ca basescu era plin de relatii internationala in 2004? daca antonescu trece la ppe...se umple de relatii imediat.
      iar eu vreau de la antonescu sa respecte regulile, atat. nu doresc sa umple piata victoriei de tepe, nu doresc sa se duca lunar in piata universitatii, nu vreau sa-l bage nici chiar pe basescu la puscarie...
      iar in antonescu vad pe cel in stare sa coaguleze pe baze de interese comune, de proiecte si de bun simt.
      nu ma intereseaza ca nu stie engleza, poate sa-si ia traducatori. doresc un presedinte care sa apere cu adevarat interesele romaniei, inclusiv in cadrul uniunii...unde totusi fiecare joaca ptr el pana la urma.

      Ștergere

Arhivă blog