Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 septembrie 2013

Proteste anti-RMGC: zoom out sociologic

Majoritatea protestatarilor au între 24 şi 35 de ani. Şi nu e de mirare.

De ce protestatarii nu sunt mai tineri?

Unul din motive este că românii mai tineri de 24 de ani... nu sunt foarte mulţi.

(Conform INS şi Ministerului Sănătăţii)

Cei care au sau ar avea 23 de ani:
Naşteri în 1990: 314 mii.
Avorturi în 1990: 992 mii.

Cei care au sau ar avea 22 de ani:
Naşteri în 1991: 275 mii.
Avorturi în 1991: 867 mii.

Cei care au sau ar avea 21 de ani:
Naşteri în 1992: 260 mii.
Avorturi în 1992: 692 mii.

Cei care au sau ar avea 20 de ani:
Naşteri în 1993: 249 mii.
Avorturi în 1993: 586 mii.

Cei care au sau ar avea 19 ani:
Naşteri în 1994: 246 mii.
Avorturi în 1994: 530 mii.

Cei născuţi în 1990 şi după sunt relativ puţini prin comparaţie cu ponderea altor generaţii, mai în vârstă. Generaţia lor nu are o voce atât de puternică:
În intervalul '90-'94 s-au născut 1,3 milioane persoane.
Oricare alt interval de cinci ani de la război încoace conţine mai multe naşteri.
Intervalul de cinci ani imediat precedent (adică cei care au acum 24-28 de ani): 1,8 milioane persoane.
Cei cu vârsta între 29 şi 33 de ani: 1,7 milioane.

Avem acum o economie îngheţată atât aici cât şi în UE. Trei milioane trei sute de mii de tineri care n-ar avea cum să-şi găsească loc de muncă şi ar exploda de furie... nu există pentru că nu s-au născut. De aceea nu avem sau nu am avut în România scene precum în Grecia sau, forţând limitele discuţiei, Africa de Nord.

De ce protestatarii nu sunt mai în vârstă?

Un om care are acum 36 de ani sau mai mult s-a născut în 1977 sau mai devreme. Componenta urbană a acestei generaţii s-a maturizat într-un climat pro-Băsescu (cei mai tineri) sau anti-Iliescian (cei mai în vârstă). În măsura în care adaptarea la capitalism s-a realizat, ea s-a făcut prin urmărirea conştientă a consumerismului. Nu există o legătură între Traian Băsescu şi cauza anti-RMGC, nici între CDR/lupta anti-Iliescu şi cauza anti-RMGC şi nici între consumerism şi cauza anti-RMGC. Iar inadaptarea la capitalism era întâlnită mai des în afara Bucureştiului şi s-a rezolvat, în genere, prin migraţie, chiar şi la vârste mai înaintate.

În mod evident există şi protestatari mai tineri de 23 de ani sau mai în vârstă de 35. Dar ei nu sunt majoritatea, asta şi datorită motivelor de mai sus.

Observaţie de final: era cât pe ce să fie un moment dificil pentru toate partidele. Atitudinea lui Ponta e cuprinsă de un slogan din Piaţă: "Prim-ministrul zice da, deputatul zice nu, doctorul ce zice?" PNL (instituţional vorbind) e absent. Opoziţia la USL ezită să susţină proiectul, dă mesaje marcate de ambiguitate (PMP: susţinem proiectul, respingem legea) sau aplaudă diferite aspecte ale protestelor. Nimănui nu-i pică bine ce se întâmplă. Urmăreşte, de exemplu, cât de repede s-a replicat la scandalul privind maidanezii, unde e mai uşor să îndrepţi degete într-o direcţie sau alta, deşi moartea acelui copil a avut loc la câteva zile *după* ce începuseră protestele anti-RMGC. Acest lucru poate fi explicat prin impactul emoţional al decesului, dar nu explică zilele de tăcere şi confuzie.

4 comentarii:

  1. capitolul intitulat De ce protestatarii nu sunt mai în vârstă? demontreaza cat de putini oameni din categoria 35+ mai gandesc cu capul lor... trist!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... si ce e mai stupid: imensa majoritate a politicienilor/expertilor e in categoria asta (35+_!

      Ștergere
  2. Maine seara s-ar putea face jonctiunea. In cazul copilului, cred ca oamenii au asteptat sa fie inmormantat. Vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Populatia din Balcani e si mai imbatranita decat populatia din Romania. N-au avut loc revolte sangeroase pentru ca alte natii sunt mai salbatice sau le pasa mai mult de politicile din tara lor, nu idioti care vor sa plece, spun din gura numai rele de tara lor, si nu fac nimic altceva.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog