Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 august 2013

Ce şi cât schimbă anul de dinaintea europarlamentarelor

Cu un an înainte de europarlamentarele din 2007, conform Barometrului Opiniei Publice comandat de Fundaţia Soros, opţiunile de vot la parlamentare erau următoarele:

ADA (numită ca atare sau unul din partidele componente): 53%
PSD: 20%
PRM: 12%

Situaţia este interesantă pentru că:
- PRM-ul de atunci e apropiat, ca scor, de PPDD-ul de acum;
- USL are o situaţie un pic mai bună ca ADA dar domină scena într-un mod similar;
- Partidele din opoziţie cumulează acum în sondaje jur de 20%, exact ca PSD acum şapte ani (social-democraţii nu se aflau atunci la putere).

Ce s-a întâmplat la europarlamentarele din 2007?

Componentele ADA (PD, PNL, PLD) au cumulat 49%.
PSD a reuşit o mică îmbunătăţire: de la 20% a ajuns la 23%.

Cu un an înainte de europarlamentarele din 2009, PDL era pe cai mari. Conform INSOMAR/Realitatea TV, partidul era la câteva procente de a fi mai popular decât celelalte două forţe politice principale puse împreună (PDL 38 de procente, PSD 26, PNL 16). Cu foarte mici schimbări, situaţia s-a menţinut şi la europarlamentare. Combinaţia PDL+EBA a pierdut patru procente faţă de cât avea PDL cu un an mai devreme, PSD a câştigat 5%, PNL a pierdut 1%.

După cum se vede, anul anterior europarlamentarelor n-a adus modificări profunde în ceea ce priveşte intenţiile de vot. Însă de fiecare dată au existat deplasări de 3-5 procente.

Absenţa schimbărilor majore este interesantă pentru că mai sus e vorba de europarlamentare plasate în momente extrem de diferite ca încărcătură psihologică: cele din 2007 erau prima şansă în doi ani şi jumătate pentru ca electoratul să emită o evaluare publică a guvernării Alianţei DA şi a certurilor din interior, în timp ce europarlamentarele din 2009 au fost înghesuite, în mentalul colectiv, între parlamentare şi prezidenţiale.

3 comentarii:

  1. PDL intrase in opozitie in 2007

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, între momentul sondajului din 2006 şi cel al alegerilor li se schimbase situaţia. E imposibil să măsurăm dacă asta a avut un efect pozitiv sau nu, pentru că în imagine apare şi factorul PLD care complică totul.

      Ștergere

Arhivă blog