Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 14 august 2013

Sondaj INSCOP: PSD stabil, mici rearanjări pe restul scenei electorale

Detalii privind rezultatele sondajului: aici. Atenţie, el a fost efectuat acum câteva săptămâni.

Orice analiză a acestor date trebuie să pornească de la următoarea observaţie crucială: faţă de parlamentarele care au avut loc anul trecut există aproape două milioane de persoane care au acum o opţiune de vot dar care nu au votat atunci.

57% dintre respondenţi au o opţiune de vot, ceea ce înseamnă 57% din românii adulţi aflaţi în ţară, adică aproximativ 9,1 milioane persoane. La parlamentare s-au înregistrat 7,4 milioane voturi valide. "Nou-veniţii" s-au distribuit aproape egal între toate forţele politice, cu un mic avantaj pentru opoziţie.
De aceea avem următorul paradox:

USL are o mică scădere la procente:
60% la parlamentare
57-58% conform sondajului

dar creşte ca număr de voturi

4,4 milioane voturi la parlamentare
5,2 milioane voturi conform sondajului.

Prezenţa la europarlamentare şi poate chiar şi la prezidenţiale va fi mai scăzută decât cea declarată. Milioane de oameni au o opţiune politică (dacă îi întrebi) dar în ziua votului ezită şi stau acasă. Problema este că nu ştim care partide ar fi afectate mai mult de acest tip de absenteism. În genere el este aproape egal distribuit pe opţiuni politice (detalii aici).

Să lăsăm acest lucru la o parte şi să ne concentrăm pe rezultate. În toamnă aceste concluzii vor fi revizitate:

1. Scăderea PNL şi apariţia PMP fragmentează scena politică în favoarea PSD. Ne îndreptăm spre un peisaj electoral cu un partid vizibil superior (PSD=37-39%) şi multe multe partiduleţe cu 15% sau mai puţin fiecare, ca în perioada 2002-2003 sau ca în Republica Moldova acum.

2. Strategia comunicaţională a PSD a dat roade. PNL plăteşte factura guvernării printr-o scădere continuă dar înceată.

3. PDL rezistă foarte bine pe picioare ideii PMP. Zic "idee PMP" pentru că sondajul a fost efectuat înainte de anunţarea conducerii organizaţiei.

4. PDL+PMP+ADA depăşesc cu mult pragul de 20% în care se înghesuiau până acum câteva luni în toate sondajele. Motivul principal este (re)activarea în planul opţiunilor de vot a unor susţinători ai preşedintelui Băsescu, dintre care o bună parte au abandonat PDL de foarte mult timp sau n-au votat ARD la parlamentare.

5. PPDD e în prăbuşire slow-motion.

26 de comentarii:

  1. Multi se arata socati de scorul USL. Eu sunt mai optimist. Punctul de inflexiune a fost trecut, chiar daca 57% e mult, dar luna de miere inca nu e gata. Acum sunt concedii, lumea (care lume??) e plecata de la domiciliu si/sau multumita de lipsa de facturi. Prin noiembrie, apoi prin februarie se va vedea cam cum sta treaba.
    Observ ca PNL+Varanu au ajuns de la 22% in aprilie la 19% in iunie. Si vor mai scadea... Asta e cea mai buna veste a sondajului. N-ar strica sa mai scada si PDL ceva in favoarea DA si PMP, cat sa zboare Blaga, Gigi Chiru si Cezar Preda din partid si sa faca "dreapta" alaturi de Varanu, Crin si Frunzaverde.

    Off topic: Domnule Barbu Mateescu ce ziceti de o analiza a electoratului ramas fidel PDL si probabilitatea si magnitudinea migrarii acestuia catre PMP.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sunt 300 de zile până la europarlamentare, când vom vedea ce şi cum. E o poveste care abia acum începe. Dacă lupta o ducea în mod direct chiar Traian Băsescu, lucrurile erau mai simple. Bătălia reală din punctul meu de vedere nu e pe electorat, ci pe organizaţii. Acolo e un indiciu util apropo de rezultate.

      Ștergere
    2. Foarte interesant. De asemenea, e graitor cum defectiunea primarilor din Arges nu a fost, cum se credea, in favoarea PMP, ci, aparent, catre PNL. Cand batalia e pe organizatii si nu pe electorat putem, cred, deduce cam ce fel de electorat e strans legat de organizatii. Ma refer la activistii de partid, rudele si persoanele dependente de acestia, fie ca vorbim de parteneri de afaceri cu bugetul local, fie de iobagi care depind de ajutoarele de la primarie.

      Ștergere
  2. PNL cu ministri invizibili plăteşte factura guvernării , desi Ponta e cel mai vizibil si e pe limba tuturor care il injura? Ma indoiesc. Mai degraba pnl a revenit la scorul din decembrie, pentru ca votantii care ii atrasese au plecat.
    Nu uitati ca sondajul e facut de consilierul lui George Maior, sef SRI, Remus Ioan Stefureac, directorul INSCOP : http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08850607.2011.598790#.UgukvpIwfiT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un esec cat casa la privatizarea oltchimului, plus un esec la cfr si-un ministru condamnat la puscarie sunt destul de vizibile, prietene!

      Ștergere
    2. "Ponta: Îl demit pe Chiţoiu dacă are o responsabilitate în eşecul privatizării Oltchim"... nu l-a demis pentru ca e mai avantajos pt psdisti sa-l lase acolo ca stoarca din aliatii lor tot ce se poate stoarce in materie de impotenta politica. Antonescu trebuia sa-l retraga el dupa esecul Oltchim, ca sa arate electoratului liberal ca vrea mai mult de la guvernarea PNL. Nu a facut-o si prin asta a demonstrat ce fel de politician e. De Fenechiu nici nu are rost sa mai amintesc...

      Ștergere
    3. Dinoiule, vezi ca ala care s-a luptat pe baricade cu dan diaconescu la oltchim a fost ponta , nu chitoiu. Chitoiu a fost absent , dj vulpescu , ponta si domnul dan au facut circul. liberalii exceleaza prin absenta

      Ștergere
    4. http://www.rtv.net/daniel-chitoiu-raspund-cu-functia-in-cazul-in-care-privatizarea-oltchim-va-fi-un-esec_45753.html
      http://www.rtv.net/ministrul-economiei-contract-cu-dan-diaconescu-oltchim-nu-s-a-semnat_46868.html
      ... vezi ca sunt si niste video-uri pe acolo, cu absentul!...

      Ștergere
    5. P.S. Vulpescu, care fusese numit de Chitoiu sef peste OPSPI este acum seful de cabinet al lui... Chitoiu, la Ministerul Finantelor. Sunt inseparabili astia doi!!! Deci nu, ramane cum am spus eu, daca e cineva absent, atunci ala e Antonescu.

      Ștergere
    6. Anonim care ai pornit discuţia, zi-mi un ministru PSD în afară de Corlăţean. Acum zi-mi un ministru PNL fără scandaluri sau probleme mediatizate masiv.

      Asta e comunicare de calitate. Şi PNL s-a prins.

      Ștergere
    7. @Barbu Mateescu

      gresiti: dragnea-regionalizarea, plumb-rosia montana si gazele de sist, voinea- bugetul, sova autostrazi-> sunt foarte vizibili, de ponta nu mai zic.
      vosganian, stroe, nicolaescu nu au mai dat declaratii de presa de interes de foarte mult timp. fenechiu si mai putin chitoiu ,astia au fost cu scandal.

      acum inteleg vad cum comentati pe blenoragy, sau blogary, nu stiu exact cum se numeste site-ul, si imi dau seama de orientarea politica ...

      Ștergere
    8. am citit si eu "controversa" cu emil stoica la "tortul electoral"...
      faptul ca emil a fost "inghesuit" pana a renuntat, desi avea dreptate, m-a bucurat un pic... asa a vazut si el cum e sa fii in rol de "casandra"...

      Ștergere
  3. A venit un anonim la comentarii care afirma că am scris în toamnă că ARD urmează să ia peste 25% din voturi. Regret că am şters comentariul, trebuia să-l pun să dea link-ul spre articolul respectiv. N-ar fi putut.

    RăspundețiȘtergere
  4. astia care au facut sondajul e aia de a zis ca serviciile e cele mai iubite in romania?
    curat sondori neamule...sau fierar betonisti!?

    RăspundețiȘtergere
  5. A devenit clar Crin joaca in barca PSD-ului; a inteles ca fara PSD nimic nu e pentru a incerca la presedentie. A tradat PNL-ul in speta isi tradeaza votantii, trist.
    PNL-PC din martie pana acum scadere de ~3.5% peste 6 luni au sanse mari si reale sa ajunga mai jos decat PDL-ul in acest ritm si PSD-ul mai ales prin prisma numeroaselor scandaluri ii vor ...Macar daca puteau spune ca au facut ceva bun pentru votanti, dar Nimic! Tariceanu a dat un strigat ca PNL-ul este cel care va plati oalele sparte, asta a reusit Crin in acest partid, cu gazelele puse ca sefi de filiale ce se ocupa de propriile lor buzunare si ale sefului central!

    - oamenii PP-DD se retrag la odihna in stare lenta dar nu prea au migrat il asteapta pe dl. Dan sa le incite urechile;
    - organizatiile din teritoriu PMP sunt niste floricele rare cand se vor inmulti mai se vor face migratii.
    - oare cati votanti mai re-apar daca deja s-ar fi adaugat deja acum 2mil? in conditile in care firele mediului de afaceri intern sunt intinse la maxim, cu un numar de someri ce tot creste!

    RăspundețiȘtergere
  6. eu nu inteleg cum poate sa scada un partid care nu a fos tla guvernare (PPDD) si sa creasca o formatiune artificiala (PDL) care pana in anul 2004 era partid asa zis socialist si s-a transformat brusc peste noapte in partid de dreapta.
    In curand DD va da drumu la OTV din Roma si PPDD va depasi PDL la europarlamentare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da,da , toti mosii,babele si tinerii de la orase si sate se intreaba cum de pana in 2004 erau in internationala socialista si apoi au schimbat macazul! asta sigur nu o sa le prinda bine in 2014 10 ani mai tarziu

      Ștergere
  7. PDL in 2011 avea conform sondajelor 16%-18% (IMAS, prietenos cu PDL de obicei, ccsb, etc), in 2012 la fel , in 2013 la fel. Jumatate din electorat a disparut dupa taierea salariilor si a pensiilor din 2010. Vrajeala lui boc ca au luat la locale 23% e penibila, au luat 16% ca pdl si 7% ca alianta pentru bacau , mures, arad, hunedoara, bla, bla, bla. De ce nu au candidat cu sigla pdl in atatea judete? pentru ca ii lua lumea la suturi in salile de sport facute de udrea. asa ca faza ca au pierdut 1 milion de voturi in 6 luni e complet gresita. nu stie nici dracu de pmp si de ada si au 5% fiecare, cu +/- 3% eroare. Mai rasfirati, baieti, mai rasfirati...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hopa, vad ca intra postacii si-i fac trafic domnului Mateescu. Dupa unu' de la PPDD, acum altul care arata cum Puterea e la 80%, fara domnu' Dan. Asa-i baeti, aveti 80% si cu domnu Dan mai aveti inca 6-7%. In sfarsit, e liniste si traiti bine.
      Si inca o veste buna, probabil decret-ordonanta de urgenta: "In orice sondaj cu eroare de +/-3%, toate aceste erori se distribuie antibasist la ADA si PMP".
      Tot inainte, tovarasi!

      Ștergere
    2. baete... voi sunteti precum soldatii japonezi din pacific care nu au aflat ca s-a terminat razboiul. mai aveti arme, mai aveti gloante...dar nu mai aveti ptr ce si cine lupta.
      in fapt nici nu ati avut. doar v-ati inchipuit ca ati gasit licuriciul si cararea, iar acum va este rusine sa recunoasteti ca ati fost prosti.
      sa traiti bine!

      Ștergere
  8. Au inceput si astia de la revista 22 sa se destepte... Am vazut ca au preluat articolul asta... Felicitari !
    La un moment dat erau atat de basisti incat incepeau sa piarda din cititorii si asa putini datorita continutului adresat in special intelectualilor...
    Echidistanta este aproape inexistenta in media romaneasca... Cred ca de aceea imi place site-ul asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie la fel. am sarit de cateva oricalul intentionat si nu mi s-a intamplat nimic. cred ca barbu e printre putinii care nu te baneaza daca nu esti de acord cu ideile lui, nu iti atrage atentia ca esti pe mosia lui si ca daca nu scrii "convenabil" esti rugat sa canti la alta masa.
      fata de "la coltul strazii", "contributors" si "jeopardy" bloguri autoconsiderate de oameni luminati, aici e alt aer...

      Ștergere
    2. True, true ...
      Bun, ca vinul in timp... :)

      Ștergere
  9. PDL va lua sub 10 % la alegerile Europarlamentare iar toate noile pseudopartide de dreapta care sunt in realitate mai socialiste decat PSD vor obtine cel mult 5 % impreuna.
    -MRU sub 1 % in 2014;
    -Crin Antonescu castiga detasat in 2014 inca din primul tur;
    -DD pe locul 2 cuu mult inaintea lui unguent sau Bleaga;
    Ha ha,abia atunci va fi umilinta maxima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va fi super atunci!! o sa mi se umple portofelul de bani!!! Cred ca si tie de esti asa de fericit...
      Nu stiu cum naiba se intampla dar de cand "i-am adus" pe astia "noi" treaba merge mult mai rau ...

      Ștergere

Arhivă blog