Faceți căutări pe acest blog

marți, 20 august 2013

Povestea PLD în 4 idei şi o imagine

PLD (Partidul Liberal Democrat) a fost format în decembrie 2006, a fost înregistrat oficial pe 1 martie 2007 după care a fuzionat cu PD, creând PDL în decembrie 2007.

Graficul de mai jos prezintă situaţia în mod sintetic:







Scorurile din sondajele de opinie au fost transformate în voturi pe baza raportării scorurilor înregistrate din totalul populaţiei la populaţia aflată în ţară. Asta ca să putem compara mere cu mere şi pere cu pere, adică voturi cu voturi.

Ce ne spune acest grafic?

1. PD a depăşit PNL cu mult înainte de apariţia PLD. În alte cuvinte, o parte din votanţii PNL cărora nu le (mai) plăcea Tăriceanu au făcut tranziţia de la un partid la altul înaintea politicienilor. Iar acest lucru a scăzut bazinul potenţial al PLD.

2. ... însă marea piedică în calea unei evoluţii fulminante a PLD a fost suspendarea preşedintelui. În acest moment de divizare a scenei pe coordonate pro-/anti-Băsescu, PD înregistrează scoruri masive în sondaje. PLD, abia înfiinţat, devine a doua vioară în orchestră şi se prăbuşeşte de la 5%* la 1%.

*=sondajul în care a fost înregistrată această valoare a fost realizat de BCS în ianuarie 2007. Întrucât datele au fost prezentate incomplet de către presă, el nu este inclus în graficul de mai sus.

3. Drumul PLD este atipic. La singurul scrutin la care a participat, cu câteva săptămâni înainte de dispariţia sa prin comasare, a obţinut un scor mai bun - în procente sau voturi - decât în oricare sondaj realizat de-a lungul existenţei sale. Acest lucru nu s-a realizat doar prin performanţa a 2-3 filiale, ci printr-o mobilizare bună a electoratului său de peste tot în România.

4. Trend-ul PLD era ascendent, la europarlamentare obţinuseră aproape o treime din numărul de voturi al PD şi două treimi din numărul de voturi al PNL, iar existenţa partidului era o vulnerabilitate strategică şi pentru Partidul Democrat şi pentru PNL.

Trăgând linia după mulţi ani, vedem că mulţi PLD-işti s-au retras din politică, alţii tocmai au fost excluşi sau sunt pe cale să fie excluşi din PDL iar câţiva joacă roluri lipsite de conţinut sub bagheta lui Vasile Blaga.

PLD n-a schimbat în mod profund PD, n-a distrus PNL (care şi-a revenit în timp în planul opţiunilor de vot) şi nici nu a asigurat o carieră proeminentă vreunuia din liderii săi. Ca să fac referire la nume mai des vehiculate de oameni care au părăsit PNL în ultimii ani, nici MRU şi nici Cătălin Predoiu nu au fost membri PLD.

12 comentarii:

  1. pld a fost petarda prin care basescu, poate sustinut si de servicii, a incerat sa anexeze pnl.
    faptul ca tariceanu era la baierele pungii cu bani a facut ca planul sa fie ratat.
    pld si multele cartuse oarbe trase de basescu in guvernarile boc, cred ca au micsorat nr agentilor acoperiti ale celor mai iubite servicii secrete din ieuropa...
    asa cum reiese si in finalul articolului, tocmai de aceea si conservele din pld s-au dat la fund sau li s-au trasat alte sarcini ptr ca si-au facut datoria... sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu iar nu ti-ai luat pastilele la timp?

      Ștergere
    2. @Laurentiu Catr. Troll harder! Si, daca poti, comenteaza macar la subiect.
      Iarasi paranoia aia (invatata cu hidrantul de la Buscu, Gusa si C. Teodorescu din batista lui SOV) cu Basescu Sith Lordul serviciilor prin care controleaza nu numai tot ce misca in tara, dar ii joaca pe Obama si Merkel pe aripi de licurici. Mai rasfirati baeti, ca securistii cei mai scabrosi sunt la voi. Ofiterii sunt la PSD-UNPR si colaboratorii/turnatorii la "Alianta de Centru Dreapta" PC-PNL. In sfarsit, sunteti din nou impreuna, poate luati si PDL-ul langa voi, ca la 70% tot "nu putem face nimic din cauza lui Basescu si Udrea". Poate cand o sa aveti 90% cu tot cu Cezarica Preda si Saftoiu o sa puteti, in sfarsit aduce raiul social-liberal in stil ucrainean si in Romania!

      Ștergere
    3. adica basescu era vreun dizident anticomunist? ia-ti pastilele ovidiule, socurile electrice te-au afectat

      Ștergere
    4. @ ovidiu...poti sa-mi zici pe nick,poti sa-mi spui pe nume, ca nu ma ascund. da nu e fair sa te "joci" cu numele meu de familie.
      in rest...e nasol daca 90% din tara asta are alta opinie decat tu si cei pe care-i sustii. eu chiar as incepe sa-mi pun intrebari.
      p.s.
      si ca sa-ti arat ca nu sunt cum crezi tu iti dau copy/paste dupa un mail pe care l-am trimis acum cateva zile.
      To: "procetatean@presidency.ro" , "drp@gov.ro" , "infopub@senat.ro" , "info@rcc.ro" , "ani@integritate.eu" , "informatii@primaria-iasi.ro" , "relatiipublice@pmb.ro" , "massmedia@primariaclujnapoca.ro" , "primarie@primaria-constanta.ro"

      in baza legii nr. 544/2001
      privind liberul acces la informatiile de interes public,
      doresc sa primesc un raspuns care sa cuprinda link-urile unde au fost postate informatiile
      referitoare la bunurile care au fost primite cu titlu gratuit in urma unor actiuni de protocol, asa cum se prevede in cadrul legii 251/2004,ptr perioada 2011-2012, de catre: "Persoanele care au calitatea de demnitar public şi cele care deţin funcţii de demnitate publică, magistraţii şi cei asimilaţi acestora, persoanele cu funcţii de conducere şi de control, funcţionarii publici din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice sau de interes public, precum şi celelalte persoane care au obligaţia să-şi declare averea, potrivit legii," , asa cum se specifica la art 1 respectiv art 3 din legea mentionata.


      cu stima,
      laurentiu catrina

      e ok?
      tu ai facut asta vreodata in timpul guvernarii preferatilor tai?

      Ștergere
  2. ok, un articol despre un partid disparut. dar despre unul actual ar fi mai interesant, domnule Mateescu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vom vedea, paradoxal e mai greu, în special anul ăsta :) Poate că în toamnă lucrurile vor fi mai interesante.

      Ștergere
  3. La parlamentarele din 2004, PNL si PD au candidat impreuna (DA) - nu inteleg de unde apar in grafic doua valori diferite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost necesar datorită logicii postării să "desfac" scorul ADA pe baza scorurilor PNL respectiv PD de la locale. Imperfect, dar necesar.

      Ștergere
  4. PLD a distrus PNL-ul. PNL de astazi mai are prea putin in comun cu PNL din 1996-2006. Votanti - cativa snobi, membri-esalonul fascist a preluat conducerea, si in filiale e jale: apv-isti, hoti, curve

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au plecat securistii securistului iliescist stolojan-robocop si alti hoti ca pinalty, popescu de la dambovita zis si jabba the hut, au ramas securisti gen balaceanu, chiliman, tariceanu, stroe impreuna cu alti hoti

      Ștergere
  5. PLD a intrat in viata politica precum o clona a PD. Aceleasi culori, aceeasi sigla. Tin minte cum m-am mirat cand am vazut prin sectorul 2 un sediu cu trandafirul pe fond portocaliu si m-am intrebat de unde a aparut sediul asta nou al PD.

    Apoi intr-adevar au avut rezultatul foarte bun la europarlamentarele din 2007. S-au facut atunci o multime de speculatii ca fuziunea prin absorbtie cu PD s-a facut la ordinul presedintelui Basescu si altele. Oricum nu cred ca PLD a fost lansat ca un proiect pe termen lung.

    Interesant postul si vorba unui alt comentator poate mai vedem si altele despre partide inca in viata...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog