Faceți căutări pe acest blog

marți, 27 august 2013

Elemente necesare şi suficiente pentru o candidatură PSD la prezidenţiale

1. Securizarea unei majorităţi parlamentare. Din perspectiva PSD, o eventuală abandonare a lui Crin Antonescu nu are voie să se concretizeze într-o moţiune de cenzură care să dărâme guvernarea Ponta. PSD are nevoie de o majoritate care să fie funcţională atât înainte de decembrie 2014 cât şi după aceea. Opţiuni există sau pot fi create.

2. Element puternic de susţinere organizaţională în turul 2 din afara PSD. Pare evident că într-un tur doi "Ponta versus X", candidatul X - oricine ar fi el - n-ar putea strânge în spatele său simultan:

organizaţiile PNL şi votanţii PNL
şi
organizaţiile PDL şi votanţii PDL
şi
Traian Băsescu şi susţinătorii săi
şi
votanţii PPDD/Dan Diaconescu
şi
electoratul altor candidaţi (ex. MRU)
şi
UDMR.

În alte cuvinte, candidatura lui Ponta ar surprinde restul scenei politice dezbinată sau indiferentă faţă de rezultat.

Având în vedere că PSD a pierdut două scrutine prezidenţiale pe muchie, nu-şi poate permite să gândească astfel. Nu poate porni de la scenariul perfect, ci dimpotrivă de la scenariul cel mai nefericit (1996/2004: "toată lumea se mobilizează la vot în turul doi împotriva candidatului PSD"). În acest context este relevant punctul 1 de mai sus - potenţiala nouă majoritate parlamentară. O colaborare cu PDL, de exemplu, ar implica candidaturi separate şi susţinere în turul doi pentru cel care ajunge acolo.

3. Victor Ponta - imagine bună sau foarte bună la debutul primăverii viitoare. O altă candidatură câştigătoare ar afecta structurile de putere în PSD, devenind de facto liderul partidului. Un Victor Ponta cu credibilitate redusă ar fi o vulnerabilitate majoră. Momentul critic îl constituie iarna 2013-2014.

Scorul la europarlamentare este uşor supralicitat. Voi reveni asupra acestui ultim punct primăvara viitoare.

19 comentarii:

  1. Dl. Mateescu e capabil sa-l consilieze si pe Ponta ca prezidentiabil, nimai sa nu iasa Crin presedinte. Mare-i frica sa nu iasa "omul rusilor".

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai sa analizam tampenia asta cu Ponta la prezidentiale. In secunda doi in care Ponta n-o sa respecte promisiunea de a-l sustine pe Antonescu candidat, acesta (Ponta) o sa inregistreze o cadere masiva de incredere. Nu mai bateti campii degeaba ca va autoiluzionati degeaba, mai bine gasiti un candidat cu sanse in lupta cu Antonescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. antonescu e o paiata. omul asta nu e in stare nici macar sa-si conduca propria masina. antonescu nu a realizat absolut nimic in viata. dar chiar nimic. si un melc lasa mai multe urme

      Ștergere
  3. Oyoy. Oare cei doi anonimi or fi de la acelasi IP?

    Ca daca da, inseamna ca frica a-ncoltit. Si aunci scenariul e cu atat mai plauzibil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa tai avantul domnului Mateescu si al basistilor. Grosul pesedistilor sunt foarte relaxati sa il sustina pe Antonescu la prezidentiale.

    Cheia unei guvernari pesediste este ca partidele pnl si pdl sa nu fie unite(cazul 2000-2004 e o exceptie, aveau jumatate din parlament atunci). Asa ca interesul pragmatic este ca liberalii sa stea la guvernare. Daca sa zicem ca psd si pnl aveau 38% , respectiv 36% , iesea din discutie candidatura lui Antonescu. Pesedistilor le-ar fi fost teama sa-l sustina pe Crin pentru ca acesta ar fi putut sa-si creasca partidul peste cota psd si in 2016 ar fi putut avea premierul, fiind castigatorul alegerilor. Asa , fiind o diferenta uriasa intre pnl si psd, Ponta sta linistit , stiind ca va fi prim-ministru si in 2016-2020, pentru ca un pnl cu Antonescu presedinte nu mai poate remonta diferenta dintre cele 2 partide in doar 2 ani. iar in 2018 nu va mai exista candidatura comuna. alte variante de lucru ies din discutie pentru ca sunt riscante ca imagine si nu sunt sigure, sunt nisipuri miscatoare.

    asta e teoria mea.timpul o va confirma sau nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "fiind o diferenta uriasa intre pnl si psd", însă:

      2004, parlamentare: PSD+PUR 36%
      PD = aproximativ 10%. Maxim 15%.

      2008, parlamentare: PSD+PC 33%
      PDL 32%.

      Ștergere
    2. tocmai, in 2004 cu ajutorul tradarii pc au guvernat. in 2008 , exact ce zic , presedintele a urcat pd foarte sus. insa dupa 4 ani , nu dupa 2, ca intre 2014 si 2016.

      Ștergere
  5. si daca observati, in afara de independenti ca dancu si alti asemenea, cu conexiuni la cotroceni , pesedistii ii apara pe la emisiunile tv pe liberali. si asta inca din decembrie 2012

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Mateescu, nu contest ceea ce spuneti, insa in ianuarie 2013 ati scris la fel de argumentat "De ce Ponta nu poate fi candidat la Presedintie".

    In aceste conditii, ma intreb daca PSD-ul nu ar prefera mai degraba sa sustina alt candidat, poate chiar unul din afara partidului. Nu trebuie uitat ca viitorul Presedinte, indiferent de numele lui, nu va avea mare lucru de oferit.

    Realizarea premisei pentru lansarea unui candidat propriu, constituirea unei noi majoritati parlamentare, nu va fi foarte dificila: in afara PDL, mai avem UDMR si "electronii liberi" alesi in numele PPDD.

    Mai dificil ar fi desigur justificarea ruperii promisiunii facuta PNL dar sa fim seriosi, ar gasi ei o justificare. Mai degraba Crin Antonescu va avea o problema uriasa in partidul sau.

    Oricum vorba dumneavoastra, mai vorbim la primavara atat despre europene cat si despre prezidentiale :)!


    RăspundețiȘtergere
  7. Ponta daca vrea imagine buna sa treaca la fapte, ca de vorba e satula lumea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ponta va candida sau nu dupa cum va fi consitutia. Daca se schimba constitutia asa cum s-au facut modificarile, Ponta ramane premier, caci atributiile prezidentiale sunt drastic reduse, iar PSD multi ani va fi primul partid (nu alianta) din tara. Daca insa constitutia ramane asa cum este acum, PSD il va impinge pe Ponta spre Cotroceni. Caci Ponta nu poate ramane mult pe ganduri, la palatul Victoria se erodeaza sigur, deci se poate salva politic zburand spre Cotroceni. Eu cred ca principala cheie este constitutia: republica semiprezidentiala sau republica parlamentara?

    RăspundețiȘtergere
  9. antonescu e un om rau. de aia nu va iesi presedinte.
    basescu e un om bun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este simplu de ce este atacat. Daca Antonescu ajunge presedinte atunci Basescu se teme ca liberalul isi va creste partidul (nu e sigur) si astfel adio "dreapta" basista in Romania. Ramane de vazut daca pesedistii aleg cu inima sau cu creierul.

      Ștergere
    2. de unde pacatele noastre sa creasca, cand tipul scade in sondaje?...

      Ștergere
    3. vedeti,este un om rau si scade si in sondaje... mai ales in alea ale csop si cele telefonice de la b1.

      Ștergere
    4. pai unde creste, prietene? da si tu un link cu un sondaj...

      Ștergere
    5. pai nu e nevoie sa mai creasca...ca doar nu doresti sa iasa din primul tur...sa da?

      Ștergere
    6. sincer, eu imi doresc sa iasa inainte de primul tur!

      Ștergere

Arhivă blog