Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 decembrie 2011

Naţie bolnavă - partea 4

Sociologia nu înseamnă doar statistici. Există şi o componentă calitativă. Prin ea, sociologul descoperă umorul, ironia, tragismul şi frumuseţea universului pe care îl studiază... şi prin acestea, extrage informaţie - la fel de sociologică ca şi o deviaţie standard.

" [Revoluţia bolşevică] ar fi trebuit să înceapă cu ocuparea Palatului Marinsky de către marinari pro-bolşevici. Semnalul urma să fie dat de bubuitul tunurilor din Fortăreaţa Petru-şi-Paul, Bastilia regimului ţarist. (...) La momentul decisiv, Lenin a descoperit cu stupefacţie că tunurile din fortăreaţă erau piese de muzeu - arătau bine dar erau total nefuncţionale. Soldaţi au fost chemaţi să aducă tunuri din barăci. Tunuri au fost aduse. Dar nu existau obuze pentru ele. În disperare, Lenin a trimis un mesager marinarilor: totul se amână câteva ore, nu se va folosi ca semnal o lovitură de tun, ci o lanternă roşie pusă în locul steagului de pe frontispiciul fortăreţei. A urmat o panică suprarealistă: Lenin greşise grav, bolşevicii nu aveau lanterne. Comisarul bolşevic Blagonravov a mers să caute o lampă prin oraş. Era însă întuneric - aşa că a căzut într-o groapă. Ulterior, s-a rătăcit. Când într-un final cineva i-a adus lui Lenin o lampă, ea n-a putut fi agăţată de frontispiciu. Şi nu era roşie."

Sursa: Orlando Figes, Tragedia Unei Naţiuni.

Şi acum un pic de carniţă cantitativă:

25 noiembrie 1917. Bolşevicii organizează alegeri. Fiind slabi în teritoriu, nu le-au furat (pe toate).

Rezultate:
Social-democraţii: 41% din voturi.
Bolsevicii: 23,5%
Partide naţionaliste pro-independenţă (finlandeze, armene, baltice, etc.) 11%
Liberalii 4,8%
Restul praf, sub 4%.

Dar... sistemul era uninominal. Deci aşa şi prin urmare:
Social-democraţii: 54% din locurile în parlament. Majoritate absolută.
Bolşevicii: 23,8% din locurile în parlament. Multe colegii erau în zonele urbane pe care le stăpâneau.
Partidele naţionaliste, care şi-au câştigat în mod zdrobitor colegiile electorale: 12% din locurile în parlament.
Liberalii şi partiduleţe de stânga: 11% din locurile în parlament. Deşi luaseră împreună un sfert din voturi.

Rezultat concret:
Cu 10 milioane de voturi din 40 de milioane de votanţi din 80 de milioane de cetăţeni cu drept de vot, bolşevicii închid cu forţa Duma dupa prima sa convocare.

De unde au venit voturile bolşevicilor?

Flota din Marea Baltică (unde au obţinut 62,6% din voturi), dar nu cea din Marea Neagră (20,5%).

Fronturile din Nord (56%) si Vest (67%), mai puţin frontul anti-Austro-Ungar (29%). În rândul trupelor aflate în România: 14,5% din voturi, cel mai slab rezultat al bolşevicilor dintre toate fronturile. Să fim mândri? Păi nu prea avem de ce, pentru că...

... cu cât colegiul era mai departe de centrul puterii, cu atât bolşevicii obţineau un rezultat mai prost:
în Petrograd/Sankt Petersburg 45%, în Caucaz 4,6%.
În Moscova 48%, în Siberia 10%.

Exact în Caucaz şi în Siberia a izbucnit rezistenţa anti-roşie care ulterior a condus la Războiul Civil. Închid total subiectul cu următorul diamant, tot din Figes:

"Tratatul de la Brest-Litovsk trebuia semnat pe 3 martie. Nici unul dintre liderii bolşevici nu vroia să meargă la Brest-Litovsk şi să-şi pună numele pe o pace ruşinoasă. Yoffe a refuzat cu înjurături; Trotsky şi-a dat intenţionat demisia din fruntea Ministerului de Externe; Sokolnikov l-a nominalizat pe Zinoviev, iar Zinoviev pe Sokolnikov."

Un comentariu:

Arhivă blog