Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 18 mai 2013

Sondaje CSOP şi IRES: personalităţi în flux?

Sondaje CSOP (detalii aici) şi IRES (detalii aici).

Elemente picante/interesante rezultate din cumularea informaţiilor:

1. O naţie mai interesată de politică decât pretinde că este. Doar 38% din românii aflaţi în ţară spun că dau atenţie mare sau foarte mare evenimentelor sau ştirilor politice.

15% se consideră interesaţi de politică, 34% se consideră nici interesaţi nici dezinteresaţi, iar 51% neinteresaţi.

În realitate notorietatea evenimentelor de pe scena politică este semnificativ mai mare. Apariţia Iniţiativei România Liberală este o excepţie, probabil datorită unui marketing insuficient.

2. Valul de optimism de după alegeri a dispărut. Conform ambelor institute, numărul celor care cred că România merge într-o direcţie greşită este la cotele de dinainte de noiembrie (adică înalt)....

3. ... şi totuşi, nimic nu s-a schimbat în planul opţiunilor de vot pentru partide.

USL este la 60% sau imediat sub această valoare, PDL între 15% şi 19%, PPDD în scădere accelerată faţă de scorul de la parlamentare.

În alte cuvinte, optimiştii-circumstanţiali-care-acum-sunt-dezamăgiţi nu erau votanţi USL, probabil că n-au votat de fel şi nici de partea opoziţiei nu au trecut.

4. Conform CSOP, triada Ponta-Isărescu-Oprescu conduce în clasamentul încrederii. Situaţia este identică cu cea din toate sondajele din ultimele luni.

5. Conform IRES, Traian Băsescu este re-evaluat de către populaţie:

Trei sferturi dintre români doresc ca el să-şi termine mandatul.

Încrederea în Traian Băsescu s-a mărit consistent în ultima lună - cu 8%.

Un român din trei consideră că măsurile luate de guvernul Boc au fost o idee bună.

Doctrina preşedintelui-jucător, pe care şi Traian Băsescu a lăsat-o în fundal, a rămas ... ne-re-evaluată: 27% dintre români consideră că Preşedintele României ar trebui să fie "jucător", 57% "arbitru".

Deşi CSOP nu prezintă o situaţie întru totul asemănătoare, Traian Băsescu este şi în sondajul acestui institut cel mai credibil om din afara USL.

6. Conform IRES, dar şi altor sondaje din ultimele luni, există un grup clar definit (21-26% din populaţie) care este opus colaborării sau coabitării dintre preşedinte şi Victor Ponta.
Acest grup este reunirea aparte a două subgrupuri: susţinătorii lui Crin Antonescu şi foşti susţinători ai preşedintelui, dezamăgiţi de compromisurile pe care pare să le fi făcut.

7. Conform IRES, notorietatea Mişcării Populare este în scădere, dar numărul celor care ar vota-o la alegeri a rămas constant: 5,4% din populaţia aflată în ţară = aproximativ 800 de mii de persoane.

Ca să înţelegem concret ce înseamnă asta: dacă la europarlamentare jumătate din aceşti oameni ar veni la vot - în condiţiile unei prezenţe precum la europarlamentarele trecute - o listă MP ar obţine un scor de 8%, adică doi-trei europarlamentari.

8. Raportul dintre PSD şi PNL este de aproape 2-la-1, precum în aproape toate sondajele din ultimele luni. Situaţia este defavorabilă PNL prin comparaţie cu cea de acum câţiva ani (raport 3-la-2) şi se datorează probabil vizibilităţii lui Victor Ponta.

9. În ceea ce priveşte prezidenţialele, acum două săptămâni scriam: "Dacă pe lista de opţiuni se află şi o candidatură separată a PSD sau dacă respondenţii pot să numească orice politician doresc - inclusiv politicieni asociaţi cu PSD - , scorul preşedintelui PNL este între 33% şi 37%."

În sondajul IRES, Crin Antonescu este la 32% - de văzut dacă e efectul marjei de eroare sau începutul unui trend negativ. Victor Ponta este pe locul doi.

Efectul interesant este reapariţia în prim-plan lui Traian Băsescu. Cu 19% dintre români optând instinctiv pentru actualul preşedinte, opoziţia are o problemă. Nu e întâmplător că MRU este împins sub intervalul de care vorbeam în postarea de acum două săptămâni. Atunci: "între 6% şi 15%", în sondajul IRES: 5%.

16 comentarii:

  1. IRES - Dancu - Ponta -PSD, CSOP - PDL. Fiecare le schimba din pix cum vrea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu inteleg nenorocitii aia de la CCSB de ce nu mai zic nimic, ca aia le schimbau cel mai urit din pix. Nu stiu cum ii mai rabda Dumnezeu pe nemernicii astia care manipuleaza oamenii cum vor ei din cifre. Ar trebui data o lege, ceva, sa-i scoata dom'le din mintile noastre, sa fie pace si liniste pe lumea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pi cica aia de la cecesebeu le tine numa pentru clienti.
      si astia le tine numa ptr ei , nu le da la tot cartieru...
      cam ca in bancu cu bula care se masturba la bordel.
      intrebat fiind de ce nu foloseste serviciile unei tipe...raspunde ca : numa bula se distreaza pe banii lui!

      Ștergere
    2. Pai CCSB s-a ocupat ani de zile de autoindeplinirea profetiilor lor. Acum se bate cu caramida in piept ca le-a reusit prognoza de la Parlamentare. Doar ca nu era prognoza, ci obiectiv indeplinit. Evident ca la indeplinirea obiectivului nu au lucrat doar ei. A lucrat Antena 3, Pieleanu, Bulai, Dancu, Alin Teodorescu, Reliatatea si de fapt cam toata mass-media. Pupati-va pe gingii...

      Ștergere
    3. asa tare e turambar? stiam io ca e polivalent...da' sa-i traga presul de sub picioare lu to'arsu guvernator, nu-l credeam in stare. io zic totusi ca ...a dat o tuica la arbitru.

      Ștergere
    4. Pai e tare...
      Acuma ca nu-mi place e partea a doua.
      Pe fondul crizei propaganda a prins. Acum se va vedea si reciproca daca e valabila, caci criza mai tine destul. Deocamdata am vazut ca pe fond de criza propaganda anti-putere a avut efectele dorite. Sa vedem daca pe timp de criza propaganda pro-putere va mai avea succes.
      Lui Turambar ii plac profetiile autoindeplinite. El se crede un fel de Paul Atreides, dar o sa sfarseasca precum Turambar sub privirea Dragonului de Komodo.

      Ștergere
    5. mie nu mi s-a parut ...ca a influentat nimic. mai mult, l-am vazut mult mai des la tv dupa alegeri, decat o facea inainte.
      e un tip cu convingeri puternice, ca oricine care are/a avut succes, dispune de ceva resurse financiare si e destept.asta ii creeaza un oarecare egocentrism...dar cine nu-l are?
      nu mi s-a parut ca ar incerca sa faca propaganda ptr a-si implini "profetiile", din contra...a avut o reactie de "i-am ciuruit" dupa alegeri.
      mi se pare ca e un tip f inteligent, haios, pragmatic si care abia acum, in ultima perioada, a reusit sa-si depaseasca unele inhibitii. e mai mult orgolios, decat patimas, mai mult vulcanic decat razbunator.
      parerea mea...
      p.s.
      nu-l cunosc personal ci doar din scrieri, aparitii tv si blog.

      Ștergere
    6. O insultă a zburat în spam, cu tot cu comentariul-replică (aşa e sistemul blogspot :( ).

      Ștergere
  3. Scrie opinia ta19 mai 2013 la 18:25

    Nu prea inteleg cum notorietatea cuiva poate fi in scadere data epidemie de Alzheimer in societatea respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Traian Băsescu este re-evaluat de către populaţie"

    Misto exprimare.

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.catavencii.ro/Rosu-psd-si-negru-pnl_0_8222.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu esti Buscule? Iti faci reclama sub pseudonim? Pai poti sa-ti zici Batista & Hidrantu, e mai haios...
      Glumesc acuma... probabil ca exista o persoana numita Laurentiu Catrina careia ii place mult golanasul.

      Cu pretuire,
      Anonim

      Ștergere
    2. exact! imi place mult si ma semnez ...

      Ștergere
  6. incepe sa-mi placa si berceanu:
    http://www.ziare.com/radu-berceanu/pdl/berceanu-prosti-ar-fi-cei-de-la-psd-si-pnl-sa-se-certe-din-pricina-unei-jivine-ca-rosca-stanescu-1236411
    "Intrebat daca aceasta coabitare intre presedinte si premier ii scade sau ii amplifica sansele de a ajunge presedinte lui Crin Antonescu, Radu Berceanu a raspuns: "Singurul lucru care amplifica sansele lui Crin Antonescu de a ajunge presedinte este faptul ca nu are un contracandidat".

    Si atunci, ce asteapta PDL, de ce nu anunta un candidat la presedintie?

    "Nu asteapta nimic, nu au. Nu avem candidat. Sunt destui care s-ar vedea, stiti cum se spune 'ma vrea mesele!', dar toti ar vrea sa vina sa ii roage masele sa candideze, sa vina oamenii de la orase si sate sa faca o manifestatie in fata casei si sa zica 'Domnul/Doamna cutare, te rugam noi candideaza ca te asteapta tot poporu'', or chestia asta nu se intampla.

    Pentru asta trebuie sa te bati, trebuie sa vii si sa spui 'Vreau sa candidez la presedintie!', nu sa spui 'Lasa ca avem timp suficient...'. Nu e adevarat, nu avem timp suficient, din contra timpul deja e depasit, mult, mult.

    Eu stiu ca Blaga cauta intensiv o solutie, cred ca e preocuparea lui numarul 1, daca nu numarul 0. Dar stiti cum e, ca la maritat, vrei sa te mariti, dar nu te cere nimeni, sau invers, vrei sa te insori, dar nu prea gasesti. Degeaba cauta Blaga foarte preocupat, daca nu e, nu e", a comentat Radu Berceanu situatia prezidentiabilului PDL. "

    RăspundețiȘtergere
  7. @ anonim-
    ce parere aveti de asta?
    -Adevărat au înviat!
    07 mai 2013Doru Bușcu

    De la arhimandrit în sus, întreaga popime română, ferecată în aur și nestemate Swarovski, pieptănată pe epoleți, tunsă în nas cu lumînarea și unsă pe suflet cu zeamă de păcate, a ieșit la televizor să-l întîmpine pe Iisus cu evlavia adunată la dosar. Mitropoliți care l-au mărturisit pe Satana sub nume conspirativ, arhierei care au cîntat ca cocoșul, de trei ori, în urechea centurionului, bașca un călugăr fără memorie, care i-a supus la caznele Mîntuitorului pe colegii săi de celulă, s-au grămădit cu toții, mai ceva ca cei trei magi originari, la căpătîiul unui Christos mirat și depășit de tehnologie, transmis în direct mai repede ca duhul sfînt.
    E bine ca, o dată pe an, să-ți amintești situația răului. Cum stă în dispozitiv impostura, unde sînt amplasați ticăloșii, pe ce latură sînt așezați hoții și, în fine, unde așteaptă grosul prostiei. E bine ca, măcar o dată pe an, cineva să-ți aducă în fața ochilor această hartă a falsului în acte creștinești, iar la noi, Paștele are acest merit.
    "Noi, doamniță, am intrat la pușcărie pentru onoare, pentru demnitate și din spirit de sacrificiu", i-a spus Paul Dumitrescu unei prompterițe preocupate de urgența calupului publicitar. Paul Dumitrescu e un fost deținut politic, supraviețuitor nu numai al fenomenului Pitești, ci și al iadului de la Jilava, Gherla și Malmaison. Bătut cu parul, călcat în picioare, înfometat, izolat și umilit peste putința de a povesti, acest om vorbește despre curaj și acțiune, despre o istorie națională plină, în momentele ei de grație, de moarte și de sînge. E unul dintre puținii rămași în picioare, între sutele de mii de căzuți – un om care are o lecție de spus unui public surd și fără ținere de minte. Aproape nonagenar, cu o vitalitate de adolescent, Paul Dumitrescu e licărul stins al unui alfabet uitat de două generații. După un deceniu de tortură, după o viață trăită din infern, un om nu obosește să predice curajul. Vă vine să credeți că "sînge", "luptă", "onoare", "rezistență" au fost cuvinte luate cîndva în sensul propriu? Vă vine să credeți că cineva, cu oasele rupte, cu tălpile jupuite, cu capul vîrît în tinetă, cu rudele arestate și cu mormîntul necunoscut gata deschis, își poate dori doar să moară cu spatele drept?
    Această specie extinctă, croită din curaj și caracter, a existat în realitate. Acum se scurge, neștiută, în pămînt, în loc să fie îngropată, cu onoruri, în memoria utilă. Iar în urma ei răsar, de două decenii, plantele otrăvite ale noii noastre demnități.
    Crucificate incomplet la Revoluție, Biserica, Securitatea și celelalte structuri au înviat și și-au înălțat urmașii la cerul capitalismului, acolo unde nu există, pentru dînsele, nici durere, nici întristare, nici suspin. Și, desigur, nici un Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog