Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 mai 2013

Tripodul MRU-PDL-TB

În clipa de faţă, cel mai interesant aspect legat de alegerile prezidenţiale de anul viitor pare a fi indecizia din opoziţie (prin care înţeleg aici fostul ARD şi MP, dar nu PPDD).

Avem un tripod. În ordine alfabetică:

1. Candidatul cel mai vizibil şi singurul asumat ca atare: Mihai Răzvan Ungureanu.
2. Organizaţia cea mai puternică în teritoriu dintre cele de care vorbim: PDL.
3. Vectorul principal de legitimitate şi deţinătorul multor voturi: Traian Băsescu şi prin extensie Mişcarea Populară. De văzut cât de mult şi dacă se va ciobi datorită coabitării.

MRU şi PDL nu colaborează la prezidenţiale decât dacă partidul lui MRU fuzionează cu PDL (sursa).
MRU şi TB nu colaborează în momentul de faţă - altfel Mişcarea Populară n-ar mai fi existat.
PDL şi TB nu colaborează în momentul de faţă ("Adio, PD! Adio, PDL!").

Aparent totul e simplu. Am putea avea trei candidaturi:
1. MRU (ADA),
2. un candidat reprezentând PDL
şi
3. un candidat prin care Traian Băsescu să-şi poată concretiza susţinerea în vederea turului doi şi testa MP în perspectiva anului 2016, subiect asupra căruia voi reveni poate altă dată.

Cel mai probabil cei trei candidaţi s-ar "călca pe picioare" în primul tur. Exemplu de rezultat:

Candidat sau candidaţi USL (nici nu mai contează) 48%
Dan Diaconescu (PPDD) 14%
Liviu Negoiţă (PDL) 12%
MRU (ADA) 10%
Cristian Diaconescu (independent susţinut de MP şi părţi din PDL) 10%

Din mai multe puncte de vedere, scenariul de mai sus este unul optimist pentru opoziţie. Dan Diaconescu obţine acelaşi scor ca PPDD la parlamentare (nu mai mult!) iar cei trei candidaţi ai opoziţiei obţin împreună de două ori mai multe procente decât ARD la parlamentare - 32% faţă de 16%.

Este posibil ca împărţirea voturilor celor trei să aibă cu totul alt aspect? În 1996, dreapta a avut trei candidaţi. Împreună Nicolae Manolescu şi Radu Câmpeanu au luat 1% din voturi. Emil Constantinescu: 28%. Acum însă forţele sunt mult mai echilibrate: ce au unii nu au ceilalţi. Tripodul de la începutul postării este o mărturie în acest sens.

Modalităţi de rezolvare a problemei (dacă excludem o negociere raţională tripartită):

1. Schimbarea conducerii PDL după un eşec la europarlamentare, schimbare care ar altera coordonatele situaţiei. Probabilitate: redusă. Argumente de ce - aici.

2. TB/MP nu propun un candidat la prezidenţiale. Probabilitate: considerabilă.

3. Colaborări punctuale între doi actori (probabilitate: medie):
a. MRU şi TB colaborează prin forţa circumstanţelor pentru a izola candidatul PDL.
b. PDL îşi schimbă părerea şi îl susţine pe MRU.
c. În cazul unei candidaturi gen Emil Boc, TB decide să susţină candidatul PDL.

Măcar atunci voturile s-ar împărţi între doi candidaţi. Nu-i perfect dar e mai puţin rău. Oricare din colaborări pune al treilea actor într-o poziţie dificilă şi greu de apărat. Situaţiile b. şi c. aruncă pe Traian Băsescu şi respectiv pe MRU în corzi ("de ce divizezi voturile 'dreptei'?"). O astfel de paradigmă ar fi totuşi inteligibilă, dar nu scuzabilă, în perspectiva alegerilor din 2016. Voi reveni asupra acestui subiect săptămâna viitoare.

O mulţime de variabile (europarlamentarele, situaţia economiei, percepţii create de sondajele de opinie, etc.) pot schimba situaţia în mod semnificativ în anul care urmează. Legat de primul aspect, aş dori să reamintesc că imediat după europarlamentare... vine vara, iar în septembrie 2014 suntem aproape în campanie. Acum cinci ani, când am avut europarlamentare şi prezidenţiale în acelaşi an, toate candidaturile principale au fost anunţate cu cel puţin două luni înainte de europarlamentare.

23 de comentarii:

  1. Daca stanga va avea doi candidati Ponta si Antonescu, de exemplu, si dreapta tot doi, intra in turul doi cei doi de la stanga. Daca dreapta are un singur candidat si stanga are doi iese din joc Antonescu (dar nu si Johannis - care ia de la dreapta). Daca stanga are un candidat si dreapta doi, intra unul din ei in turul 2, probabil cel sustinu de TB. Daca stanga si dreapta au un singur candidat, merg amandoi in turul doi si foarte probabil va castiga cel de stanga (el va lua voturi de la DD, Becali, Vadim - un bazin important).

    RăspundețiȘtergere
  2. Miscarea Populara este pana una alta o himera. Probabil nu ati auzit ca fundatia MP nu a reusit nici pana acum sa se inregistreze. La un partid ia cam un an. MP nu va participa la europarlamentare (la BEC, partidele vor trebuie sa se inscrie pana in martie 2014). Acest lucru este o certitudine. Asta inseamna ca inluenta la prezidentiale va fi mult diminuata. Cred ca daca nu il va sustine pe MRU, PDL va merge pe mana lui Emil Boc. Vasile Blaga sau Negoita nici nu isi doresc sa participe la prezidentiale. Nici Boc nu e prea incantat, dar e impins sau va fi impins de partid. In opinia mea, la nivelul lunii decembrie 2014, Boc este cea mai buna optiune a pdl. In primul rand ca la incredre, chiar si acum, nu sta atat de rau in sondaje. In plus, va reusi sa mobilizeze un vot transilvanean in favoarea sa, care a fost mereu foarte important la alegerile prezidentiale. TB va fi obligat sa il sustina pe Boc. Nici nu ar avea o optiune mai buna. In aceasta situatie, MRU va iesi din cursa. Antonescu nu are cum sa ia 48%. Nici acum, in sondaje, ca si candidat USL, nu ar lua mai mult de 42-44%. Dupa inca un an si jumatate de erodare, nu va putea trece de 35-36%, in primul tur, ceea ce va face ca turul doi sa fie unul deschis.
    Sunt foarte amuzat cum se iau cifrele actuale din sondaje ca si cum ar fi batute in cuie la alegerile din decembrie 2014. Va amintiti ca in ianuarie 2009, Basescu avea 50-55% in sondaje, Geoana vreo 13-15%, iar Antonescu nici nu exista ? Si care au fost scorurile in noiembrie-decembrie 2009 ? Despre asta e vorba....










    t

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încep de la coadă la cap. Sondajele de acum sunt tehnic vorbind aproape irelevante dar au rolul de a influenţa percepţii. În 2009 au candidat doi preşedinţi de partide şi preşedintele în funcţie. Identitatea candidaţilor n-avea cum să fie în dubiu. Apropo, şi tu citezi cifrele din sondajele de acum :)

      Într-adevăr lui Boc i se face croieşte drum. Pe de altă parte peste combinaţia PSD+PNL e greu de trecut, n-a făcut-o în istorie decât TB de două ori (2007 şi 2009 dar doar turul doi).

      Ștergere
    2. si cu voturi in republica moldova si la paris, la ambasada...

      Ștergere
    3. @laurentiucat despre paris, citeste aceasta postare, nu cred ca la vremea respectiva erai activ pe blogul asta, apoi explica-mi ce nu e ok, eventual la postarea respectiva sa nu umplem aici comentariile cu o discutie off topic, da-mi aici doar de stire.

      Ștergere
  3. TB e neutru dar are inca o relatie speciala cu PDL. Partidul Popular nu trebuie sa se infiinteze, el este deja inregistrat in Registrul Partidelor Politice si se va lansa cu surle si trambite in 25 mai. Are timp sa vina cu un candidat propriu iar daca va fi girat de TB poate trece drept o optiune viabila. Blaga, in lumina ultimei sinecuri primite de ginerele sau, va trage nu pentru BOC ci anti-MRU pentru a-l sprijini pe Crin Antonescu. PDL-ul e un fel de UDMR, apendice al USL. Functioneaza ca PSD cand PNL era la guvernare pe vremea lui Tariceanu dar beneficia din umbra, sprijinind PNL.

    Cine nu crede sa urmareasca atitudinea ostila fata de FC, PNTCD si PPDD. Nu putini se plang de limbaj dublu.

    Asa ca tripodul de care spuneti, si acesta era sensul comentariului meu, va fi formata din
    1. MRU (ADA2),
    2. TB si candidatul X - probabil Cristian Diaconescu(PP) si
    3. Dan Diaconescu (PPDD).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partidul în care se vor coagula toate forțele politice de centru-dreapta, este deja înregistrat, este un partid popular, social și creștin, nou și curat și se numește UNIUNEA POPULARĂ.

      Noi, cu noi !!!

      Ștergere
    2. Nu trebuie să fie virgulă între "Noi" şi "cu".

      Ștergere
    3. Mulțumesc!
      Dar nu ați înțeles încă mesajul.
      Recunosc, sunt destui de mulți, cei care nu l-au înțeles inițial.
      Merg totuși cu el înainte. Altul mai bun nu am putut creea, pentru ce ne-am propus a face...
      CALEA DREAPTĂ a prins. La fel și ECONOMIA SOCIALĂ DE PIAȚĂ. Ambele au fost preluate ca sloganuri, din păcate nu ca și concepte politice. Ce să-i faci când oamenii se rezumă numai la a copia, crezând și că-i suficient.
      În politică este ca în pictură-„originalul este numai unul”.

      Ștergere
  4. Pentru SERGIU...
    Spui ca Vasile Bleaga nu va candida si te inseli amarnic. PDL a anuntat ca vrea americaneste, alegeri interne pentru a-si desemna un candidat - zic ei - merituos...Jocurile sunt deja facute...Bleaga a declarat ca se va reevalua ( ??!!!) si ca va lua o decizie... la orgoliul sau de vames bandit, va candida sigur...fara sanse, desigur, dupa ce o tara intreaga a vazut furtul ca-n codru din 23 martie si 6 aprilie...

    RăspundețiȘtergere
  5. La acest punct 3. Colaborări punctuale între doi actori (probabilitate: medie) inca o varianta:
    d.În cazul unei candidaturi gen Emil Boc, TB si MRU decid să susţină candidatul PDL. TB/MP nu propun un candidat la prezidenţiale;
    (in mod corect s-ar sustine candidatul cu cele mai mari procente in sondaje al 'grupului')

    Judete importante unde USL-ul a castigat in 2012 sunt pe nispuri rau de tot miscatoare, trendul descrescator va creste fiindca desi oamenii au primit 10 lei le sunt luati prin diferite taxari 20 lei; indiferent de mierea si laptele care va curge pe televizor din gura guvernului realitatea este alta in buzunarul oamenilor.



    RăspundețiȘtergere
  6. mru e varza...pdl n-are oua, mp e miscarea ... dupa cum reiese din initiale.
    tb va avea probleme in a-si apara libertatea in urmatoarea perioada si poate va face un troc.
    deocamdata e vorba de usl contra servicii, mai ales sie. cum banii sunt la guvern si legile se fac in parlament, cred ca si acestia vor schimba barca pana la urma. mai ales ca aparitia lui melescanu,alaturi de mru la initiativa romania liberala a atras atentia.
    psd are o masinarie de partid formidabila iar pnl incearca sa-si faca si el una acum, acestea fiind decisive la urmatoarele alegeri.
    masinaria pdl este subminata din interior, macinata de dezertari, de neincredere, de noncombat...
    asa ca impotriva candidatului usl, a lui antonescu in mod special, vor fi lideri de paie sustinuti de basescu si dan diaconescu.
    uitasem...:
    si udmr va juca cartea usl, ptr ca e riscant sa stea pre mult pe dinafara sau sa fie clar impotriva. asa ca or sa faca campanie pro usl, chiar daca cu jumatate de gura.
    ca sa nu iasa candidatul usl...trebuie sa apara pana la toamna un prezidentiabil care sa arate bine, sa vorbeasca bine, sa aiba ceva scoala, sa fie nepatat si sa candideze independent dar cu sustinere masiva financiara si mediatica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu vezi totul la nivel de masinarii votante un fel de iobagi - sclavi votanti pe care usl-ul i-ar avea, nu la nivel de populatie si ce au acestia in buzunar! De aceea tara aceasta a pierdut populatie ca dupa un razboi, acesti politicieni de ordinul a cateva mii de persoane cu legaturi intre ele avand desigur relatii in trecut sunt vinovatii!
      Ai perfecta dreptate guvernul tine banii (care bani se aduna greu la buget, exemplu Patriciu pe actiunile vandute a luat cam de vreo 8ori mai multi bani decat ar lua acest guvern prin vanzarea participatiei la Petromidia desi da o cota net mai mare de actiuni si ca sa fie treaba in fapt ca la afacerea Petrom-Nastase 'orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa') iar parlamentul desigur da legile, in favoarea penaliilor si a unui stat ce masceaza o asa zisa tara democratica.

      Ștergere
    2. eu nu am spus ce doresc ci ceea ce cred eu ca va fi si cum vad ca stau lucrurile.
      cat despre petromidia...poate era mai bine sa o inchida precum alte multe intreprinderi.
      ca doar asa recomanda fmi ,nu?
      asa cum oltchim trebuie preluat de stat, curatat si vandut, asa si privatizarea petromidiei de atunci a fost o chestie buna.
      daca vrei istorie contrafactuala...cum ar fi aratat agricultura romaneasca daca ar fi fost privatizate ias-urile la fel ca petromidia?
      nu conteaza culoarea pisicii si a cui e, atata timp cat prinde soareci...

      Ștergere
    3. @laurentiucat

      Cat timp partidele politice se vor baza pe aceste "formidabile masinarii de partid" vom ramane o tara subdezvoltata de tip african. Secta lui KKrau urla ca baronii locali PDL parazitau bugetul si administratia. Stati sa vedeti acuma jaf!
      La ultimele alegeri poporul a ales hotii cei mari in dauna celor mici. Adica in loc sa nu mai voteze PDL si sa voteze in masa alte forte politice, lumea s-a gandit sa aduca hotii cei mari. Macar aia incurajeaza si poporul la smenuri nu ca basistii, care jumate furau si jumate certau poporul. Acu putem fura toti mai mult si in liniste.
      Chestia e ca creditele se dau greu in criza. Si fara alea, in conditia in care toti fura nu mai au de unde sa iasa banii... Va fi distractie!

      Ștergere
    4. mare dreptate ai... astia de la usl au fost condamnati ptr caltabosi si afise electorale. aia de la pdl nu au nicio problema ptr ca sunt cinstiti.
      p.s.
      cica elena udrea e singurul ministru din ue ale caror programe cu fonduri europene sunt suspicionate in procent de 98% de frauda.

      Ștergere
    5. @laur...
      Este interesant ce asteptari ar fi de la candidatul prezidentiabil al tripodului: "sa arate bine(baiat cu plete in vant), sa vorbeasca bine - (probabil o romano-engleza de balta) , sa aiba ceva scoala(merge si cu an de facultate pierdut), sa fie nepatat(dosarele le tine cine trebuie si sunt spalate) si sa candideze independent dar cu sustinere masiva financiara si mediatica"

      sustinerea masiva financiara si mediatica = bani multi care vor fi luati de la populatie deci hraniti niste baietasi de media ca sa faca circ, sa spuna ei cu cine sa voteze poporul ca asa este corect - baietasi cu salarii intr-o luna cat un iobag votant intr-o viata! sa tot ii crezi, ca doar salariile ce le primesc vin din cer.


      La Oltchim statul roman este majoritar conform celui mai recent raport! "curatat si vandut" exact cum vorbesc politicienii curatam, vindem, comisioanele grase sa ne iasa nu ne pasa de iobagii votanti le dam 2 lei cand vor vota, ii tinem cat sa nu miste ca intr-un lagar decat le lasam impresia ca sunt liberi dar cu bani putini cat sa o duca de pe o zi pe alta!
      Oare cand poporul asta va intelege acest mesaj macabru? cat timp se va complace cu acesti 'alesi'? Cand va intelege acest popor sa nu mai iasa la vot doar din inertie asa cum s-a intamplat in dec. 2012 cand iobagii-sclavi rupti in buzunare s-au dus si au pus stampila.

      FMI-ul "recomanda" atunci cand ai gauri si care tot adauga datorii fara numar, cand managmentul statului nu exista, cand firmele sunt capusate si golite de bani!! Ne luam de FMI(de fapt media aceea care livreaza informatia) dar nu vedem mizeria de la noi, din ograda celor pusi sa conduca diferite societati.

      Si ca sa vezi cat de bine merge acum tarii "Din mai 2012 până în februarie anul acesta numărul salariaţilor din economie a crescut cu doar circa 46.000, până la 4,37 milioane, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii. În primele două luni ale acestui an investiţiile străine directe au fost de 163 de milioane de euro, în scădere cu 15% faţă de perioada similară din 2012. în primul trimestru al acestui an statul a încasat cu 3% mai mult dar a cheltuit cu 4,4% mai mult decât în perioada similară a lui 2012. În acest ritm se va ajunge din nou în situaţia în care, pentru a respecta deficitul bugetar, statul va înăspri din nou fiscalitatea" linistea de acum nu inseamna de fapt redresare economica!

      Ștergere
  7. Sa vedem dupa schimbarea Constitutiei ce miza va mai avea presedintia. Dupa cum arata lucrurile acum, finantatorii de prima mana se vor duce catre usl si antonescu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stări de fapt, în timp ce dormeam, pe când tot cădeam.
    Prima stare și care trebuie nuanțată este aceia că STÂNGA, reprezentată azi de USL, a acționat unit și diversificat, punându-și sateliții (PNL și UNPR)să joace după cum le-au dictat interesele și folosindu-se de un PC, născut mic și rămas mic, numai și numai pentru a fi promovați media. Tot din prima stare, face parte și acțiunea permanentă, dată stângii de Ion Iliescu de „nu lăsați dreapta să se reconstruiască”, iar acum și-au propus s-o construiască ei, prin Frunzăverde și PNL-ul lui Antonescu, ajutați și sprijiniți puternic prin PSD și Ponta.
    Toată această stare, are drept scop, asigurarea funcționării statului neo-paternal, de tip feudal, operă a clasei politice parlamentare, postdecembriste și rămânerea acesteia la putere și în opoziție, dar mai restrâns, în formula USL despărțit și care să se rânduiască la putere, nemaifiind loc prea mult pe scena politică pentru celelalte partide (PD-L, FC, PNR, PP-DD, atât timp cât nu vor înțelege să facă parte, fuzionând într-un partid nou și curat, format de OAMENI CU ADEVĂRAT DE DREAPTA.
    O a doua stare, o avem, imediat ce PNȚCD și PD au încercat să evolueze pe partea dreaptă a scenei politice, care ca și FC și PNR, mai târziu, nu au reușit și nu vor reuși altceva decât să se POZIȚIONEZE PE DREAPTA, fără ca să mai păcălească în continuare electoratul de dreapta, pentru ai vota astfel încât să poată câștiga ceva alegeri de aici încolo.
    În concluzie, azi nu avem o DREAPTĂ POLITICĂ CU ADEVĂRAT, ci numai o dreaptă mimată de PN-L și una uzurpată de niște partide ca PD-L, FC și PNR, ce încearcă, poziționate pe dreapta, azi, să mai fie pe scena politică, fără a înțelege că dacă vor continua tot așa, vor dispărea de pe scena politică, când vor constata că vor cade și mai mult în sondaje și i-or fugii oamenii, înainte de europene, la PSD și PNL, care vor căuta să se întărească cu politicieni puternici, oferindu-le locuri eligibile pe listele lor.
    Aceste două stări, nu mai au cum să meargă paralel și pe cale de consecință, USL va guverna ușor până în 2020, „căderea„ noastră, chiar dacă ne trezim între timp, fiind foarte sigură.
    Totuși ce este de făcut, odată treziți, știind bine că șansele nu sunt pierdute, dar înțelegând că încercările unor partide, precum PD-L, FC, PNR, mai nou Mișcarea Populară, deși nu este încă partid, nu vor reușii să facă marele partid de dreapta, din motive lesne de înțeles, electoratul de dreapta neurmându-i pur și simplu, pentru că n-au cum să-i reprezinte, știindu-se bine cine sunt fiecare în parte și ce pot în acest sens. TREBUIESC OAMENI CARE TRĂIESC PENTRU A FACE POLITICĂ ȘI NU PENTRU A TRĂII DIN POLITICĂ.
    În primul rând, oamenii de dreapta cu adevărat, trebuie să înțeleagă că suntem cu toții într-o SITUAȚIE LIMITĂ și să se pună imediat în slujba binelui comun pentru a face posibilă, imediat dezvoltarea unui PARTID CU ADEVĂRAT DE DREAPTA, unde trebuiesc coagulate, organizate și puse în funcțiune toate forțele politice cu adevărat de dreapta și cele care vor să funcționeze pe dreapta.
    Astfel vom forma, în cel mai scurt timp, o alternativă politică cu adevărat de dreapta, care să-și propună și să fie disponibilă a lua puterea, în mod democratic, din mâinile stângii useliste, fie în urma unei moțiuni, demisii a guvernului, fie provocând alegeri anticipate. Această stare este foarte posibilă dacă liderii PD-L, FC, PNR, PNȚCD, partea liberală din PNL, în parte sau în întregime, vor înțelege, până nu este prea târziu, că numai așezându-se la O MASĂ ROTUNDĂ, împreună și cu alte forțe politice noi de centru-dreapta, populare, cum este UNIUNEA POPULARĂ și hotărând să funcționeze împreună ca un MARE PARTID DE DREAPTA, vor putea trece imediat la RECONSTRUCȚIA DREPTEI DE CĂTRE DREAPTA POLITICĂ, fapt ce va face ca electoratul de dreapta să-și vadă visul împlinit, acela de a avea cu adevărat un partid care să-l reprezinte, pe care-l va sprijini, în primul rând participând masiv la vot și asigurând astfel câștigarea alegerilor.
    Avem cu cine, avem cu ce, avem pentru cine !!!

    Noi, cu noi !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. vedeti mai jos "masinaria de partid" a dreptei. :)

    trebuie neaparat reconstruita dreapta asta mai ales ca si vanghelie a cam primit ordin sa se potoleasca cu mititeii.

    ramanem cu carnea nevanduta si cu mieii netaiati ce naiba. :))

    dar cel mai frumos(sau penibil?) e cand iubitorii de dreapta au impresia ca ei sunt mai frumosi si mai destepti decat restul.

    http://www.youtube.com/watch?v=k2mB5K96T8g

    RăspundețiȘtergere
  10. sensu giratoriu12 mai 2013 la 01:22

    cei care au votat usl isi doresc atat de mult ca aceasta formatiune politica sa reuseasca sa schimbe ceva, incat nu vor renunta la simpatia lor nici atunci cand toate faptele vor indica precis ca au facut o alegere gresita. este daca vreti in firea omului sa isi ascunda greselile in loc sa si le asume... apoi usl nu a facut greseli majore, afara de aceea cu coabitarea (pe care au stiut sa o mascheze ca un conflict intern si o decizie personala ponta :)

    scenariul este acelasi ca si in cazul lui tb primar care nu avea consilieri... iar bucurestenii cu suflet mare i-au dat si consilieri, apoi nu avea guvern si l-au facut si presedinte si i-au dat si guvernarea mai apoi si tot asa pana s-a destramat vraja...

    in concluzie ne asteapta cel putin 8 ani de dominatie categorica a usl... indiferent de cat de bine si unita va fi opozitia ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. care opozitie?
      -udmr e cu jumatate de pas spre psd si asteapta o defectiune a pnl.
      -ppdd se destrama pe zi ce trece.
      -pdl...are dat explicatii pentru guvernarea catastrofala, ptr hotiile din banii publici si se uita spre pnl ca un catelus in ochii stapanului de la care asteapta o vorba ,un gest, un oscior...

      Ștergere

Arhivă blog