Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 mai 2014

Europarlamentare: Aspecte strategice - înapoi în 2004

În perioada 2005-2009 suma scorurilor PD/PDL, PLD și PNL era superioară scorului social-democraților și aliaților lor minori.

Alegerile europarlamentare semnalează revenirea la paradigma din 2004:

Forțele non- sau anti-PSD își permiteau să se certe între ele atâta timp cât PSD era mai slab decât ele.

Un PSD puternic îi obligă să se unească.

Evident, puterea sau slăbiciunea de care scriu mai sus sunt relative. Scorul PSD este oarecum constant de-a lungul timpului. Printr-o imensă coincidență la alegerile de duminică este exact cel de la alegerile de la Senat de acum zece ani: 37%.
Însă criza a răpit 10% spațiului PDL+Băsescu. PNL s-a împiedicat încercând să iasă din USL: -5%. PSD nu mai este pentru aceste forțe un partener de guvernare, un mijloc de izolare al inamicului (din 2008 încoace și PDL și PNL au guvernat alături de social-democrați împingându-se pe rând în opoziție) ci bau-bau.

Pentru prima dată în zece ani, este evident că "dreapta", cu PNL cu tot!, nu mai este superioară PSD cu 10-20 de procente, ci aproape la egalitate cu social-democrații. Rezultatele din 2012 puteau fi citite în această cheie, dar impactul electoral al brand-ului USL era neclar. Acum știm cu siguranță acest lucru.

Rezultatul alegerilor europarlamentare sugerează un tur doi echilibrat la toamnă. Ambele tabere vor încerca să rupă acest echilibru. Ironia este că, dacă taberele sunt cu adevărat egale, tentativele de rupere a echilibrului se vor anula între ele.


20 de comentarii:

  1. Pai bine-bine, dar in 2009 cum a fost ?

    Strict matematic Geoana trebuia sa castige pentru ca avea si PNL-ul langa el. Si n-a facut-o.

    Nici nu se poate spune ca Basescu in 2009 facea cat un partid, carisma lui "anuland" PNL-ul.

    Nu mai este nici faza cu revolutiile portocalii ca in 2004, de genul "hai ca-i misto". Cu presedinti de BEC din aia ciudati oricum, insa nu hoti. (pentru cine isi mai aduce aminte)

    Nu se mai intampla nici Parisul pentru a doua oara, si nici n-o sa mai mearga ca acum in Ilfov, vreo 20.000 de turisti.

    Cine o sa fie din partea "dreptei" n-o sa fie Basescu. Antonescu ar fi putuit interpreta rolul dar e deja uzat si cu o gramada de suciri recente care nu pot fi uitate in timpul scurs ramas. Johannis nu poate, uitati-va la conferinta lui de presa cu demisa din functia de prim-vice la PNL, sa vedeti ce taceri lungi are.

    Predoiu ? Are grija Sima de el.

    Altul ?

    Iar ca fapt divers, in 2004 alegerile au fost simultane, si nu stiu cat au alergat proaspat senatorii Voiculescu si Copos pentru Nastase in turul 2. Habar n-am daca facusera vreo intelegere prealabila, sau daca pur si simplu nu se asteptau ca intreg PSD-ul dealtfel, sa recupereze Basescu de la 35%.

    Dar cred ca de data asta lucrurile vor sta altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. am stat si m-am gandit cum s-ar putea denumi si ar arata partidul rezultat din fuziunea pnl+pdl. s-ar putea denumi pnl(brand istoric), ar avea sigla sageata (sau altceva de pe vremea lui bratianu) , toate de culoare PORTOCALIE pe fond alb sau invers (deci culoarea de baza portocaliul PPE al pdl) .asa s-ar impaca si capra si varza. parerea mea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sau modelul din ungaria cu fidesz si crestin democratii de la KDNP

      Ștergere
  3. Cred ca de fapt curba aia albastra arata marerea si decaderea lui Basescu.

    Asta e tot. Nu suntem noi tara in care dreapta sa aiba 50% pe bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Nu suntem noi tara in care dreapta sa aiba 50% pe bune." - corect , de asta si domnul Mateescu pune cuvantul "dreapta" intotdeauna intre ghilimele. dreapta noastra e un fel de centru,centru-stanga

      Ștergere
    2. hai sa lamurim. "dreapta" e dreapta ptr ca: prin sistemul de taxare promovat si existent, adica taxe directe mici si taxe indirecte mari, prin codul muncii adoptat si mentinut, adica lipsa de protectie a salariatilor si puterea discretionara a angajatorului in raportul dntre parti, prin nr mic de angajati in administratie si servicii publice, prin lipsa sau doar existenta aparenta a protectiei sociale oferita categoriilor vulnerabile de cetateni( copii,batrani,bolnavi) si mai sunt, mentin o societate cu un grad mare de polarizare sociala.
      iar ailalti sunt de stanga ptr ca asa se declara si prostii ii cred.in fapt, sunt ca aia de mai sus.

      Ștergere
  4. bai, deci daca se unesc pnl si pdl , atunci sa-si schimbe oamenii din judete si de la centru cu oameni tineri, noi. altfel va fi un esec cu d-alde anastase, orban, ioan oltean, voicu, vosganian sau analfabetul igas

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu se unesc, relaxati-va. :))))
    Cand au luat decizia de a fuziona au luat-o cu dreapta, nu s-au gandit sa citeasca legea mai intai. :)))))
    Ori comasare(adica se renunta la numele existente si se inventeaza un nume nou), ori absorbtie(adica ori pdl ori pnl)
    Insa bineinteles ca ei lucreaza pe principii, pe programe si mai ales pe proiectul de tara si nu pe cine o sa fie sef la deconcentrata din judetul x., astfel ca n-o sa fie probleme. :))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. din fuziunea pnl+pdl o sa rezulte un fel de conchita wurst :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Dreapta va fi mereu centru-stanga, altfel devine irelevanta electoral.
    De vina este sistemul de vot universal care, dupa parerea mea, a ingropat democratia definitiv si deschis portile revolutiei sociale. Pana la urma, singurul model de democratie de succes este cel de tip englez, provenit din compromisul istoric dintre contribuabili si guvern, care a impus ca principiu faptul ca nici o contributie nu va fi colectata fara consimtamantul exprimat al majoritatii contribuabililor. Prin acceptarea votului universal s-a dat o lovitura letala atat acestui principiu cat si bunei-credinte, beneficiarii si contribuabilii fiind chemati sa voteze impreuna. Asta in conditiile in care ponderea votului contribubililor devine automat nesemnificativa. Singurul remediu rezonabil, dar probabil imposibil de realizat, ar fi un sistem bicameral, in cadrul caruia una din camere ar fi aleasa prin vot censitar si ar avea competente exclusive in privinta fiscalitatii si bugetului. Cealalta camera, alesa prin vot universal, ar urma sa dispuna de puteri depline in oricare alte probleme, (va alege guverne si va vota proiecte), atata doar ca prima camera va avea un veto financiar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta-i dreapta din Romania. O gramada de "bogati" si de "inteligenti" (sper ca se observa ghilimelele) care scriu despre virtutile anilor 1800. :)))))

    Bercea Mondial cred ca ar intra la contribuabili si nu la beneficiari. :)))) La fel Syda, la fel noul prieten al Ioanei Basescu (ala cu retrocedarile), la fel Uioreanu , la fel Pinalti, la fel Basescu insusi, despre care se stie ca-i un mic intreprinzator inca de pe vremea lui Ceausescu. :)))))))

    Antonescu, Blaga, MRU din pacate intra la beneficiari, ce ne facem cu ei ? :))))) Ar trebui sa nu voteze, sa le interzicem votul. Sau macar sa vorbeasca despre dreapta si fiscalitate. :))))))

    Johannis ? Nu stiu inca, sa asteptam nitel si sa vedem. :))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua!

    Noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra pt 1 iunie sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.

    Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : scrisoricatreminecopilul@gmail.com un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul “

    Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .

    Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :scrisoricatreminecopilul@gmail.com

    Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii

    https://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com

    La acest proiect pot participa atat persoanele invitate, cat si alte persoane care vor sa ni se alature fara o invitatie speciala in acest sens, dar care cred ca au puterea de a accepta provocarea de a scrie sincer catre cel care a fost odata, copilul.

    Pe masura ce vom primi textele dumneavoastra pe adresa de e-mail:scrisoricatreminecopilul@gmail.com, odata cu publicarea in revistele si blogurile de specialitate vom adauga pe acest blog o parte din textele ce vor sta la baza volumului:” Scrisori catre mine, copilul “

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/formula-succesului-la-prezidentiale--mru---reduceri-de-taxe---justitie-%E2%80%93-udrea-337202 Interesanta analiza.

    RăspundețiȘtergere
  11. Crin e out din joc. Klaus in? Analiza: cine are cv-ul de presedinte, cine are capacitatea de a duce cu succes o campanie prezidentiala, cine are sustinere suficienta de la partide?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merkel, bravo!

      Ștergere
    2. Care Merkel dom'le ?
      Eu credeam ca nea GioBaidăn. :))))

      Astia dă dreapta sunt incredibili. sunt si nemti si americani in acelasi timp. :))))

      Ștergere
    3. pui multe emoticoane, dar nu esti fericit. ghita si ponta au priceput mesajul lui biden si ghita vinde, iar ponta se retrage si el din politica in scurt timp, in 2015 e out. meciul din toamna va fi intre 2 independenti

      Ștergere
  12. Eu cred ca l-a pacalit pe Tapalaga plus c-a zis c-o sa faca un RedNews cu Rogozanu care-i mai talentat decat Tapalaga. :)))
    N-o sa mai aveti nici site de minciunele de dreapta. :)))))))

    Ah, stai asa ca Antonescu zice ca Johannis nu vrea sa candideze. :)))))

    RăspundețiȘtergere
  13. Pare ca sena politica devine mai interesanta, cel putin se vede pe net mai mult interes, daca voiculescu este condamnat pana in toamna, pai, atunci se pot misca multe in politica (a disparut noua generatie, pc-ul va scadea in sondaje, PPDD-ul este scazut, prm-ul este mort) . Vorbim aici de 20% procente care in trecut mergeau la aceste partide.

    O buna parte din electorat doreste o dreapta unita in toamna, este de normal ca aproape oricare candidat al dreptei este de preferat decat iresponsabilul Ponta. Asta nu inseamna ca vor reusi ceva super-bun, dar, este un inceput de drum. Pana acum tot ce s-a intamplat in jurul psd a fost majoritar negativ.

    RăspundețiȘtergere
  14. Corect, am trecut azi prin oras si era un miting al unei parti din electorat care dorea o dreapta unita.
    E 1 iunie, ziua copiilor. :))))))

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog