Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 mai 2014

Europarlamentare (partea 3): profil electorate + cine nu a venit la vot?

Iată un interviu cu Vasile Dâncu despre profilurile votanților unui partid/candidat sau altuia. Imaginea e similară cu cea prezentată de alte exit poll-uri și menționată ieri, doar că datele sunt prezentate ordonat pe competitori politici și nu pe categorii socio-demografice.

Iar acum despre cei care au absentat:

Din totalul celor de pe liste aproximativ 20% sunt plecați din țară. Din aceștia au votat la scrutinul românesc mai puțin de o sută de mii.

Din totalul celor de pe liste s-au prezentat la vot 32,5%.

Nu s-au prezentat la vot, deși erau în țară, 47,5% din totalul românilor aflați pe liste (peste 8 milioane persoane). Aceste valori sunt aproximative datorită incertitudinilor privind nivelul migrației.

IRES a făcut publice rezultatele unui sondaj telefonic care arată câteva detalii despre acești oameni. Următorul tabel sintetic arată ce și cum:







Câteva observații:

Motivele par destul de definitive și clare însă este de așteptat ca cel puțin o treime din oamenii cuprinși în tabel să vină la vot la prezidențiale.

Doar 15% din cei care n-au venit la vot și se aflau în țară sunt oameni destul de interesați sau foarte interesați de politică.

Oamenii cu vârsta între 18 și 35 de ani sunt 29% dintre non-votanți dar 18% din votanți.

Se confirmă faptul că oamenii cu studii superioare nu absentează într-o măsură mai mare decât alte categorii educaționale. Ei sunt puțini în totalul populației dar vin la vot într-o măsură mai mare decât cei cu studii medii sau primare.

Nemulțumirea față de nivelul de trai și față de direcția în care se îndreaptă România sunt sensibil mai mari în rândul celor care nu au venit la vot.

La aceste alegeri, spre deosebire de parlamentare, puteai vota (pe liste suplimentare) și dacă nu te aflai în localitatea înscrisă în cartea de identitate. Această informație a fost transmisă puțin, prost și târziu.


8 comentarii:

  1. ma gandesc ca daca udrea ar fi castigat presedintia pdl, partidul ar fi luat 6% . cu macovei presedinte ar fi luat mai mult de 12%, in dauna pmp

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e partea frumoasa cand faci sondaje de opinie in ziua votului si nu exit-poll-uri, poti sa masori si datele celor ce nu s-au prezentat la vot. Daca la un exit poll operatorii stau langa sectiile de votare si ii chestioneza doar pe cei ce au votat la sondaje,din sondaje se pot afla o gramade de date ce pot fi folosite pentru alegerile urmatoare.
    Un articol interesant are si Catalin Augustin Stoica de la CURS:
    http://augustinstoica.blogspot.ro/2014/05/exit-poll-urile-intre-fictiune-si.html

    RăspundețiȘtergere
  3. crin nu va fi candidat impotriva lui ponta pentru ca psd ar arata emisiunile cand critica pdl si acum e aliat cu ei, cand ii pupa pe pesedei si acum ii injura. e atacabil.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu vi se pare ca incidentul cu scuipatul ar putea fi inventat de psd si de antena 3? daca basescu tace, ponta e disperat ca nu mai are pe cine sa injure pentru voturi. asa ca se construiesc subiecte de presa, cum ar fi scuipatul presedintelui si justitia care cica il ataca la ordinele presedintelui pe scuipator. penibil, dar in lipsa prezentei lui basescu la tv.... parerea mea e ca e aranjat totul, prea e cusut cu ata alba

    RăspundețiȘtergere
  5. la alegerile astea ultime parca sondajele de la ora 21:00 au fost mai apropiate(la procentele psd ma refer) de rezultatul final decat cele de la 18:00. poate ar trebui ca la ora 21:00 sa nu fie dat niciun exit-poll si sa se astepte ultimele exit-poll-uri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua!

    Noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra de 1 iunie sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.

    Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : scrisoricatreminecopilul@gmail.com un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul “

    Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .

    Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :scrisoricatreminecopilul@gmail.com

    Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii

    https://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com

    La acest proiect pot participa atat persoanele invitate, cat si alte persoane care vor sa ni se alature fara o invitatie speciala in acest sens, dar care cred ca au puterea de a accepta provocarea de a scrie sincer catre cel care a fost odata, copilul.

    Pe masura ce vom primi textele dumneavoastra pe adresa de e-mail:scrisoricatreminecopilul@gmail.com, odata cu publicarea in revistele si blogurile de specialitate vom adauga pe acest blog o parte din textele ce vor sta la baza volumului:” Scrisori catre mine, copilul “

    RăspundețiȘtergere
  7. http://adevarul.ro/news/politica/radio-erevan-dreapta-romaneasca-1_5385fb980d133766a814c37f/index.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Acum, in perspectiva fuziunii, ar trebui ca laurentiucat si ovi sa poarte o discutie despre principii si programe, despre proiectul de tara, si sa ajunga la o concluzie. Cine presteaza in numele PNPL. :)))))))))

    Ernu are dreptate, doar exagereaza putin la PSD. Inca nu e de dreapta, e de centru-dreapta deocamdata dar se indreapta cu pasi mari spre dreapta. Daca o sa castige Ponta o sa fie ultima suflare a stangii romanesti, asa cum era cunoscuta dpdv economic dupa 1990. Ce-o fi dupa asta ramane de vazut.
    Pana atunci sper sa-l convinga Ghita pe Costi Rogozanu sa faca un site de stanga. Rogozanu e mai convingator ca moralist decat Tapalaga, Pora si restul gastii de dreapta.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog