Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 iunie 2012

Alegerile de duminică şi miraculosul coeficient TOLNA

Cine este interesat îndeosebi de "cazul Ponta" poate citi o perspectivă orientativă spre viitor: aici.

Acum patru ani de zile, la alegerile locale au votat 8,3 milioane de persoane. La alegerile parlamentare, numărul votanţilor a scăzut vertiginos, ajungând la 6,9 milioane. Pentru a putea continua analiza, trebuie să introducem un termen nou: coeficientul TOLNA, adică:

Te vOtez la Locale, Nu şi la pArlamantare.

Exemplu de folosire: dacă nu vorbim de un partid anume, ci de coeficientul TOLNA pentru tot electoratul la alegerile din 2008, valoarea acestui indicator a fost de 17,6%. Adică din 100 de votanţi la alegerile locale, 82 s-au prezentat la vot şi la generale.

Cine a stat acasă în toamna lui 2008, deşi votase în vară?


Traducând din cifre în română:
1. Electoratul PDL era atunci cel mai disciplinat.
2. PNL nu a reuşit la parlamentare să mobilizeze tot electoratul său de la locale. Dacă l-ar fi mobilizat în aceeaşi măsură ca şi PDL, de exemplu, ar fi sărit peste 20% (rezultatul său la parlamentare: 18,57%).
3. Electoratul PSD este exact la jumătatea distanţei dintre cele două: nici atât de hotărât să voteze la ambele scrutine precum susţinătorii PDL, dar nici în situaţia liberalilor din epoca pre-Antonescu.
4. Electoratul UDMR are un comportament politic excepţional de disciplinat.
5. Motivul pentru care aceste lucruri nu au fost vizibile este dat de absenteismul votanţilor partidelor mici, dintre care peste jumătate de milion (!) n-au mai venit la parlamentare, "umflându-se" astfel scorurile partidelor mari.

Aparent, toate aceste calcule au o valoare redusă pentru anul 2012.

... sau nu?

1. Electoratul PDL n-a fost niciodată mai mic în termeni absoluţi. Venirea USL la putere l-a mobilizat la maxim. Lipsa de alternative majore pe linia pro-Băsescu/anti-PSD îi va forţa să voteze PDL, aproape orice s-ar întâmpla. Din motive foarte diferite faţă de 2008, votanţii acestui partid vor fi la fel de disciplinaţi ca şi atunci.

2. Faptul că USL a venit deja la putere va lua foarte mult din avântul votanţilor (compară, te rog, cu ce s-ar fi întâmplat dacă PDL ar fi guvernat până în noiembrie). USL va avea mari probleme de mobilizare, pe care nu doresc să le supraestimez. Menţinerea TOLNA-ului din 2008 - 14,6% - pare o noţiune rezonabilă.

Ce ar însemna aplicarea coeficientelor TOLNA din 2008 la alegerile din 2012?
Dacă folosim drept bază rezultatele de la locale, USL ar obţine 3,79 milioane voturi, iar PDL 1,89 milioane. Democrat-liberalii ar fi foarte aproape de ţinta setată neoficial de preşedinte, obţinând 49,86% din voturile USL.
Care ar fi însă procentele USL şi respectiv PDL? Pentru a da răspuns la această întrebare ar trebui să ştim câţi (alţi) români ar veni la vot.

La o prezenţă exact ca în 2008 (39,2%): USL 55%, PDL 27%.

La o prezenţă identică cu cea de la localele de acum o săptămână (explicabilă doar printr-o explozie de susţinere pentru PPDD): USL 43%, PDL 21%, PPDD 18%.

Exemplele pot continua. Indiferent de situaţie, raportul procentelor USL vs. PDL pare să fie de 2-la-1. În cazul în care votul uninominal majoritar este declarat neconstituţional de către Curte, această situaţie devină ambiguă şi oferă mari posibilităţi de manevră PDL. În ciuda haosului organizaţional de la vârf, votanţii sunt extrem de mobilizaţi şi pot pune probleme Uniunii. Strategii ei sunt, cred, conştienţi de faptul că nu se pot odihni pe o ureche şi că alegerile din toamnă nu se vor câştiga cu uşurinţă.

PS: în 2000 şi 2004 numărul votanţilor a crescut între alegerile locale şi cele parlamentare, dar atunci cele din urmă au fost simultane cu prezidenţialele. Din acest punct de vedere, demobilizarea electoratelor va face ca 2012 să semene cu 2008.

4 comentarii:

  1. citind si postarile tale vechi, trageam concluzia, oricum neintemeiata, ca electoratul usl nu se intalneste cu cel pdl (nu au loc migratii de votanti intre cele doua factiuni). problema e ca eu cunosc cel putin 100 de oameni foarte hotarati, acum doua luni, sa voteze usl pe motiv de „jos basescu”. aberatiile noului guvern i-au facut sa nu mai voteze la locale. azi, multi dintre ei imi spun ca vor vota „jos ponta” (si nu, nu sunt dadaisti). si incep sa cred ca si eu trebuie sa votez asa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 3% din românii cu drept de vot erau susţinători USL - de cam şase luni minim - care n-au mai votat la locale.

      De văzut dacă PDL şi care PDL le va putea obţine votul celor despre care vorbeşti. Nu uita că, trăgând linia dincolo de ce au zis sau ce zic, ei au votat de zero ori în acest an, indiferent de direcţia despre care vorbim. Bănuiala mea - bineînţeles verificabilă în timp - este că majoritatea oamenilor care nu au votat la locale nu vor vota nici la parlamentare.

      Ștergere
  2. Nu vad nimic despre votantii din diaspora. Sunt sau nu cuprinsi in analiza? Pentru ca stim ca diaspora voteaza traditional cu dreapta si poate modifica datele substantial daca TOLNA nu a tinut cont de ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diaspora nevotând la locale, nu sunt luaţi în calcul nici de TOLNA.

      Legat de acest subiect, există o problemă: la parlamentarele din 2008, din diasporă au venit 23 mii voturi. La prezidenţiale a fost vorba de 90 mii de voturi în turul unu şi 150 de mii în turul doi. Diferenţa este colosală, şi nu există certitudine apropo de care tip de participare la vot vom vedea în toamnă. 23 de mii de voturi reprezintă foarte puţin, în timp ce 150 de mii de voturi la o participare totală de 7 milioane = 2,14%, ceea ce într-un sistem ca în 2008 înseamnă foarte mult.

      Ștergere

Arhivă blog