Faceți căutări pe acest blog

marți, 19 iunie 2012

Rute prin nisip - cazul Ponta

Explicaţie: textul de mai jos este aparte, întrucât prezintă rute de viitor. Ele au şanse mai mari sau mici să se îndeplinească, dar în mod evident percepţia calităţii acestor rute determină acţiunile principalilor actori politici.

Să ignorăm o clipă Nature, "Dottore", dacă a fost sau nu plagiat, Traian Băsescu vs. USL, etc etc etc.. Nu contează dacă o afirmaţie e adevărată sau nu; dacă oamenii cred că ea este adevărată, va produce consecinţe reale. Să ne uităm deci la consecinţe.

Pasul Zero: Oficializare. Acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta pot fi fundamentate în mod oficial sau nu, dar nu acesta va fi factorul hotărâtor pentru desfăşurarea evenimentelor. Altfel spus, vom avea sau nu un răspuns instituţional din partea unei comisii care va investiga subiectul (comisie numită de cine? aparţinând de cine?). Dacă verdictul aceasta va fi clar într-un sens sau în altul, una dintre cele două tabere politice principale îl va saluta iar cealaltă îl va nega vehement. Nu este exclus să apară două comisii sau mai multe, fiecare susţinând că primul-ministru a plagiat sau nu. De asemenea, este foarte probabil să nu apară nici un fel de comisie şi nici un verdict cu pretenţie măcar de imparţialitate.

Pasul Unu: Presiunea. În acest context, zilele sau săptămânile următoare vor fi scena unui conflict vizibil şi public între susţinătorii tezei "primul-ministru a plagiat" şi Victor Ponta însuşi, a cărui reacţie iniţială a fost vehementă. Presiunea resimţită de preşedintele PSD va avea două surse:
1. una internă - pe care teoretic ar putea încerca să o reducă la o reacţie partizană, ignorând-o până la alegeri şi sperând că acuzele nu vor cauza pagube electorale.
2. una externă - care ar putea fi cea determinantă.

Eventualitate: Demisia. O demisie a lui Victor Ponta ar avea efecte multiple, în special de natură politică. Atrag atenţia următoarele subiecte:
1. Cât de mare va fi impactul evenimentelor asupra votanţilor USL (în special PNL)? Va conta pentru ei ce s-a întâmplat? (s-ar putea ca răspunsurile la aceste întrebări să fie surprinzătoare).
2. Cum se va poziţiona Crin Antonescu?
3. Se va apela la o nouă soluţie de conducere în PSD? Care va fi aceasta? Cum va relaţiona aceasta cu PNL? Cu PDL? (cu care PDL?)
4. Va însemna retragerea lui Ponta dispariţia USL? Cine ar pierde şi cine ar câştiga din transformarea bătăliei-în-doi într-o bătălie-în-trei?

Cea mai fascinantă categorie de efecte este însă cea constituţională. Preşedintele Băsescu ar nominaliza un nou prim-ministru. Mergem la articolul 89, alin. 1 din Constituţie:

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Am avea patru scenarii:
1. La prima sau a doua propunere a preşedintelui Băsescu, un lider PSD sau PNL ar forma guvernul.

Observaţie: PSD şi PNL ar avea nevoie în continuare unul de celălalt pentru menţinerea majorităţii parlamentare. Conform acestui scenariu, USL este obligat să existe. Şi iată de ce:
- O colaborare PSD+PDL care ar exclude pe liberali ar impulsiona PNL în campania electorală şi ar cauza pagube incalculabile PDL ("da, dragi susţinători ai dreptei, acum guvernăm alături de Robert Negoiţă!");
- O colaborare PDL+PNL este cel puţin uluitoare, dacă nu chiar sinucigaşă pentru ambele partide în contextul în care Crin Antonescu este preşedintele PNL.

2. La prima sau a doua propunere a preşedintelui Băsescu, MRU/un lider PDL ar forma guvernul.

Observaţie: PDL se întoarce la putere, nu e clar cu care echipă sau cu ce avantaje. USL sau partidele componente ar fi avantajate de retorica schimbării la alegerile din iarnă, dar evident nu şi de contextul general în care şi-au pierdut liderul.

3. Ambele propuneri eşuează să obţină votul de încredere al parlamentului. Alegeri anticipate la două luni de la prima nominalizare - cel mai probabil septembrie sau octombrie, în funcţie de fluxul evenimentelor.

Observaţie: USL susţinea teza alegerilor anticipate de ceva timp. Probabil că nu cu acest cost. PDL e total nepregătit de alegeri.

4. Preşedintele menţine guvernul actual în funcţie, cu un prim-ministru interimar la conducere ("Preşedintele României poate să dizolve parlamentul").

Observaţie: Ponta out, dar de fapt nimic nu se schimbă.

Concluzii:
1. USL se confruntă cu un test dur, probabil cel mai dificil de la fondarea sa.

2. Turnura evenimentelor a prins PDL într-un moment prost, partidul nefiind pregătit să fructifice şansa oferită.

3. Este bineînţeles posibil ca impactul real al acuzaţiilor de plagiat să ajungă egal cu zero, Victor Ponta să aibă o explicaţie foarte bună iar toate scenariile de mai sus să (re)devină rute prin nisip acoperite în întregime de brizele deşertului. În România, totul este posibil.

4 comentarii:

  1. probabil se va ajunge la demisie.
    nu imediat, ca deh..., dar o data si o data.

    totusi, nu e vina lui ponta, daca e sa o luam stricto senso, ci a sistemului comunist care inca mai functioneaza cu gratie in invatamintul superior romanesc.

    daca e un om de la pdl, unul singur, care ar (mai) avea suportul meu suta la suta, acela e funeriu (cumva pe linga subiect asertiunea, dar cam aici ajungi daca o iei pe fir in sus).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reacţia lui Crin Antonescu va fi foarte interesantă şi importantă.

      Ștergere
    2. deci am vazut. nimic neasteptat. nimic important.

      Ștergere
    3. Acum am văzut şi eu. Rapidă, unită, cheia politizării. OK, de văzut cum evoluează lucrurile.

      Ștergere

Arhivă blog