Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 30 iunie 2012

Pe buza paharului plin cu apă

Toată scena politică vrea ca Victor Ponta să rămână prim-ministru.

1. PSD: Demisie înseamnă aproape obligatoriu congres (cum ar putea rămâne VP preşedintele partidului în condiţiile în care reputaţia sa externă este distrusă şi nu poate candida nici la preşedinţie în 2014 şi nici să redevină prim-ministru după alegerile din toamnă?). În funcţie de identitatea noului lider şi de calitatea relaţiei sale cu Crin Antonescu, s-ar pune în primejdie alianţa cu USL. Toate acestea implică un grad enorm de complexitate, având în vedere timpul redus până la alegeri şi periclitarea guvernării.

2. PNL: are opţiunea de a pleca prin proprie voinţă. Dar plecarea lui Ponta i-ar pune în situaţia de a reface USL cu un alt lider PSD, de a guverna alături de ... PDL (!) sau de a abandona guvernarea. Nu.

3. Electoratele PSD şi PNL: aproape nici un fel de griji. "Ce contează plagiatul? Oricum e o schemă a lui Băsescu."

4. PDL: dacă Victor Ponta rămâne în funcţie, poate fi atacat în timpul campaniei. Se speră fervent ca VP să nu demisioneze. Cu discursuri pro-PDL nu se poate depăşi 25%. Cu discursuri anti-USL, însă...

5. PPDD: situaţie aproape identică cu cea a PDL.

6. MRU: atac prin juxtapunere: "Nu sunt ca Ponta". Creare de imagine în perspectiva prezidenţialelor. Dacă Victor Ponta îşi dă demisia mâine, păi atunci...?

7. BNR: "Nu, clar nu vrem al patrulea (!) guvern de la începutul anului şi până acum."

8. Traian Băsescu: de ce să se oprească de la a lupta împotriva unui adversar pe care deja l-a învins? O demisie a unui prim-ministru auto-victimizat urmată de prăbuşirea leului ar mări cantitatea de lemne de pe focul suspendării.

9. Victor Ponta: ... crezi că vrea să-şi dea demisia?

10. O parte a electoratului lui Traian Băsescu vrea ca Victor Ponta să-şi dea demisia. Nimeni nu prea le dă atenţie.

Acest scandal nu pică bine pentru aproape nimeni.

Toată clasa politică ar prefera ca el să nu producă efecte.

Nu este exclus ca demisia să se petreacă, complicând situaţia tuturor.

10 comentarii:

  1. Mai este varianta rocadei, după modelul "dragă Stolo".

    RăspundețiȘtergere
  2. PDL, PPDD, MRU, et all trebuie sa inceapa sa pisese la oase, daca vor sa profite.

    Asa... daca ramin muti sar putea ca din contra, sa piarda electorat: "iete ba, si p-astia, tac toti ca mortii. de-aia i-am votat io?". Sau similar.

    Poate nu-si doresc ca vp sa demisioneze, dar asta trebuie sa fie o traire interioara, nicidecum exterioara. Ma rog, sa zicem ca deocamdata sint prea ocupati cu rafu... ahem... reorganizarile interne, dar de luni n-au alta sansa.

    altfel lumea incepe sa-si aduca aminte de vizita de relaxare a lui Blaga la Cornu cind cu demiterea lui MRU, daca nu si-au amintit deja.

    RăspundețiȘtergere
  3. Presedintele Basescu are atat un noroc porcesc cat si un strateg genial.
    Pana acum PSD-ul a "jucat" exact cum a cantat Basescu iar ce se aude acum este cantecul de lebada al PSD-ului. Intrarea la guvernare a fost o capcana mortala pentru PSD. In toamna nu o sa-i mai voteze nimeni.
    Probabil ca in maxim un an Iliescu o sa moara de inima rea cand o sa realizeze ce il asteapta.
    In iarna, PDL va forma guvernul cu PPDD si UDMR. Prim-ministru va fi MRU care se va pregati intre timp pentru Presedentie iar Basescu va prelua pozitia de Prim-Ministru dupa alegerile prezidentiale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Subestimezi capacitatea de indiferență la valoare a românilor. Mulți dintre cei care fac efortul să voteze se regăsesc foarte bine în garnitura de figuri aflată azi la putere. Minciuna li se pare o unealtă firească, iar prostia agresivă le e ca o a doua piele. Ajunge să te uiți în jur, la muncă sau la distracție, și-ai să-i vezi în toată splendoarea lor naturală. Oricîte violări ale bunului simț și ale reguluamentului de joc democratic vor comite PSD-ul și aliații săi, pînă la toamnă, turma va continua să-i voteze. Că-s ai lor, dintre ai lor. Electoratul dreptei are alte jucării, deocamdată, și nu se deranjează să meargă la vot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste actualitatea caracterizarii pe care o faceti romanilor insa, daca imi permiteti, ati uitat un mic amanunt si anume acela ca niciodata in istoria lor romanii n-au avut conducatori slabi.
      In timpul acestei scurte guvernari a PSD, singura reactie a Presedintelui Basescu a fost sa puna un reflector de lumina pe reprezentatii acestui partid iar reactia publicului n-a fost una de admiratie sau frica in fata "violarii bunului simt si a regulamentului de joc democratic" ci mai degraba un amestec de indignare, de amuzament si de uimire in fata prostiei crase chiar daca agresiva a unor actori din acest joc.
      In tot acest sublim reality-show, puterea colosala a bascaliei romaneasti (ex.: copy-lotul, dottore, , tonta, pontacul, micul furtilescu etc.) nu trebuie trecuta cu vederea. Este o arma formidabila!

      In saptamana care tocmai s-a incheiat, Iliescu a fost in Azerbaijan, Ponta la Bruselles, Nastase la Rahova, Crin s-a ascuns, Geoana habar n-am pe unde iar Vanghelie face meditatii la romana. Deci ... n-ai cu cine.

      Alte dovezi ca PSD-ul este sah-mat? Lipsa totala de reactie a lui Crin si declaratia lui Iliescu "Nu pot să mă pronunţ pe aceasta temă, sunt în Azerbaidjan de 3 zile (...)am alte preocupări, sunt la o reuniune de foşti, actuali şefi de state şi guverne, dezbatem problemele lumii actuale, energie, transferul acestor resurse la distanţă...".
      Tatuca Iliescu nu a reusit sa isi gaseasca nici macar resursele interne ca sa poata declara ca "plagiatul" e politic. Cu alte cuvinte, a tras deja concluzia ca a fost prostit la batranete de un "carlan".
      QED

      Ștergere
  5. Alaturi de "racorirea" din locale, toate problemele aparute in coasta USL in ultima vreme va crea (macar prin presiunea si scandalul public, nu doar prin tema propriu-zisa) vor contribui demobilizarea acelei parti din electorat care s-a prezentat in 10 iunie la vot peste cifrele prognozate (cei care au venit special sa sanctioneze prin vot negativ PDL-ul), iar asta va afecta si procentele finale.
    In plus, votantii mai educati cu varsta intre 18-28 ani, care nu au cunoscut era Nastase la o varsta care sa permita o comparatie cu perioada Basescu cred ca pot fi intorsi spre PDL (sau "Miscarea X") de gafele actuale ale USL.
    Deja am auzit astfel de pareri exprimate la votanti USL din 10 iunie (categoria tineret).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Peste cifrele prognozate" s-a prezentat doar electoratul PDL. Prezenţa votanţilor USL a fost sub aşteptările din sondaje. Ce a surprins la votul negativ de la locale nu a fost amploarea sa, ci localizarea sa: Bucureşti, jud. Suceava, Dâmboviţa, etc.

      În mod sigur USL pierde voturi. Situaţia favorizează opoziţia, vom vedea după septembrie dacă ştiu şi să concretizeze.

      Ștergere
    2. PSD-ul are un nucleu tare de votanti cu o mentalitate si comportament la vot perfect identic cu cele din 20 mai '90. Desigur, o buna parte a acelui electorat e pe lumea cealalta sau in incapacitate de vot (Alzheimer, Parkinson, scleroza in placi) insa, din pacate, acestia au fost inlocuiti parial de o generatie noua pentru care golania reprezinta model de viata si care realizeaza, constient sau nu, ca o societate autentic democrat-liberala nu-i poate lasa sa copieze la BAC, sa-si plagieze lucrarile sau sa scrie in CV masterate si diplome inexistente. Singura sansa pentru acest tip de indivizi, in viziunea lor, este sa aiba posibilitatea sa fure, sa insele si grobianismul sa le fie considerat virtute. In consecinta, inclin sa va dau dreptate in ce spuneti la punctul 3.
      O solutie exista, dupa parerea mea, in cazul in care Ponta demisioneaza (desi nu cred) si anume cu Florin Georgescu prim ministru. In fond, ce a facut Ponta acum e un fel de actiune a trupelor de asalt din linia intai. Acestia au rolul de a produce cat mai multe pagube inamicului cu pretul propriei vieti pentru a deschide drumul grosului armatei ce vine din spate. inchipuiti-va un guvern nou USL ce nu mai schimba absolut nimic din ce au stricat sau mai bine zis pregatit Ponta si ai lui. Vor spune, noi suntem tehnocrati si ne ocupam de economie si problemele stringente tarii.
      Apropo de idiotenia emisa de Rus cu privire la Platon si Aristotel. Un englez, pe numele lui Whitehead, a zis odata ca "all modern thought represent a footnote to Plato and Aristotle" (nu sunt sigur daca am citat exact ca e din memorie). Idiotul de Rus, nestiind ce e aia footnote, a interpretat-o ca plagiatura. Sa-i explice cineva boului intern ce inseamna o nota de subsol si ca acolo autorul poate aduce explicatii suplimentare problemei din text.

      Adrian Merfu

      Ștergere
  6. Un lucru pe care ar trebui să îl conștientizăm cei care ne-am luat măcar bacul sau o calificare la profesională și cu atît mai mult cei cu doctorate sau cu ambiții de a lucra „în afară” este că toate diplomele și certificatele de calificare pe care le-au obținut nu mai au valoare decît pentru statul român cît timp acest stat nu îi penalizează pe cei care au fost atît de proști încît să se lase prinși cu mîța în sac.

    Altfel spus, prin refuzul său de a-și recunoaște vina după ce a fost prins, d-lui „Victor Ponta” ne-a furat nouă actele de studii, credibilitatea noastră profesională, repet, indiferent dacă sîntem simpli absolvenți de bac sau academicieni doctori.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog