Faceți căutări pe acest blog

joi, 14 iunie 2012

Gâfâiala, două egalităţi dispărute şi o disproporţie

Nişte tabele foarte interesante aici.

Dacă ne uităm la cele mai strânse 7 victorii de duminică, 5 au aparţinut PDL sau alianţelor sale. Emil Boc (Cluj), Ioţcu (CJ Arad), Dumitrel (CJ Alba), Lungu (Suceava) şi chiar Culiţă Tărâţă (CJ Neamţ) au câştigat la un vârf de unghie, şi-au depăşit contracandidaţii la mai puţin de o jumătate de marjă de eroare. PDL a fost la câteva mii de voturi distanţă de a termina cu 0 CJ-uri şi 7 reşedinţe de judeţ din 41.

                                           (copyright compujeramey)

Cele mai mari 8 victorii - ca distanţă între cel de pe locul unu şi cel de pe locul doi - au aparţinut unor candidaţi USL şi, bineînţeles, lui Iohannis.

Cu această ocazie semnalez dispariţia a două egalităţi dar şi apariţia unei disproporţii:

Egalitatea "PDL=Transilvania". Dacă definim Transilvania în sensul statisticilor simplificatoare (incluzând Banat, Crişana, Maramureş) există în Transilvania 16 judeţe. Să excludem secuimea - rămân 14. În nouă din aceste 14 judeţe PDL nu are nici preşedinte de CJ, nici primar de reşedinţă de judeţ. Transilvania nu e a PDL. PDL este în Transilvania (şi în câteva alte oraşe izolate din restul României: Tulcea, Suceava, Neamţ, Târgovişte).

Egalitatea "PDL = partidul primarilor". În contextul în care USL se formase de trei luni iar PDL zăcea în sondaje pe la 20%, faptul că PDL a propus şi votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur va fi menţionat în manualele de ştiinţă politică într-o pătrăţică cu subtitlul: "Pare incredibil, dar e adevărat!". Ţinta pusă în faţa primarilor democrat-liberali de proprii parlamentari a fost nu numai să oprească candidaţii USL de la a obţine 50% din voturi, ci chiar să depăşească scorul acestora. Altfel pus, dacă votul PDL < votul PSD + votul PNL, la revedere! (şi aşa a fost în mai mult de trei sferturi din ţară).
Această lege a avut nu numai efectul de a condamna primarii PDL la înfrângere, ci şi de a face aproape imposibil ca PDL să cucerească primării deja deţinute de PNL sau PSD.

În cele din urmă, disproporţia dintre numărul de reşedinţe de judeţ câştigate de PDL (10) şi cel al CJ-urilor câştigate (2) sugerează o înfrângere serioasă a acestui partid la nivelul oraşelor mici şi al mediului rural. Primarii în funcţie ai PDL din aceste medii de rezidenţă nu au putut aduce voturi candidaţilor partidului la CJ pentru că:
1. au fost surclasaţi de organizaţiile locale USL
şi
2. intenţia de vot anti-PDL nu a avut nevoie de stimulare printr-un un mare efort logistic.

4 comentarii:

  1. 3 mici comentarii:

    1. "PDL sau alianţelor sale" vs "alianţelor sale sau PDL" poate ar merita o discutie ... necontaminata de aproximarile diverselor siteuri care dau PDL victorios in judete in care n-a participat la alegeri :)

    2. si totusi, cati din primarii pd ar fi fost primari daca urma turul 2

    3. daca puterea primarilor de a tracta candidatul la cj e asa cum zici (si evident e asa) cat ar fi fost tractarea/frana pt parlamentare in cazul comasatelor cu parlamentarele pe care parlamentarii pd le votasera :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Stanisoara a pierdut la Mehedinti in favoarea lui Duicu - PSD

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata "strategia" PDL s-a bazat pe:
    1. Destramarea USL
    2. Manevrarea procesului electoral
    3. Traian Basescu
    N-au avut nici un plan B. Asa strategie, asa rezultate.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog