Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 iunie 2012

Marea victorie a UDMR

La votul pentru consilierii judeţeni, considerat votul prin excelenţă politic al alegerilor locale, UDMR a repurtat o victorie extrem de importantă.

În urmă cu fix patru ani, UDMR a obţinut 5,13% din toate voturile exprimate în România iar contracandidatul său direct, Partidul Civic Maghiar, 1,01%. Practic, UDMR a obţinut cinci voturi pentru fiecare vot primit de PCM.

La alegerile de duminică, UDMR a avut un competitor în plus, Partidul Popular Maghiar din Transilvania. În contextul în care UDMR guvernase în ultimii ani, iar susţinerea FIDESZ pentru oponenţii UDMR a fost la cote înalte, era de aşteptat ca Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să obţină un scor mai slab decât în urmă cu patru ani, iar voturile etnicilor maghiari să se răsfire.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Scorul UDMR a crescut, iar cel al oponenţilor a stagnat. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat de fapt, ar fi mai bine să ne uităm la voturi decât la procente.

În 2008, UDMR a primit 429 de mii de voturi. Acum, a primit 491 de mii.
În 2008, PCM a primit 84 de mii de voturi. Acum a primit mai puţin de jumătate (36 de mii).
La aceste alegeri - primul său scrutin ca atare - PPMT a obţinut 44 de mii de voturi.

La fiecare vot pentru oponenţii săi direcţi, UDMR a primit şase. Simplificând masiv lucrurile, este ca şi când votanţii de etnie maghiară anti-UDMR şi-au împărţit voturile între PCM şi PPMT, în timp ce etnicii maghiari care nu au venit la vot în 2008 dar au venit acum au făcut-o exclusiv pentru a vota UDMR.

Cel mai important lucru din punct de vedere sociologic este faptul că UDMR a reuşit, într-un context economic şi politic extrem de dificil, să inverseze o "spirală a nenorocirii". Iată evoluţia voturilor obţinute de UDMR de-a lungul timpului:

1996, Camera Deputaţilor: 812 mii
2000, Camera Deputaţilor: 736 mii
2004, Camera Deputaţilor: 628 mii
2008, locale (CJ) şi Camera Deputaţilor: 425 mii.
2012, locale (CJ): 491 mii.

Creşterea absenteismului în rândul majoritarilor a ascuns această evoluţie, care nu poate fi explicată exclusiv prin cauze demografice. În mod indubitabil creşterea competiţiei pentru voturile cetăţenilor români de etnie maghiară a stimulat interesul acestora, mărind semnificativ prezenţa la vot. Ceea ce era mai puţin de aşteptat era că UDMR va fi, în continuare, principalul câştigător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog