Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 13 martie 2013

500 de zile până la prezidenţiale - despre Crin Antonescu şi nu numai

1) Evaluare pe 2012: a rămas pe locul întâi dar prestaţia sa în calitate de preşedinte interimar nu l-a ajutat.

Intenţie de vot la prezidenţiale, măsurată de institute care nu au o reputaţie de vectori anti-PNL:

IRES, mai: 42%
IRES, august: 38% (-4% după referendum)

Avangarde, acum paisprezece luni: 48%
Avangarde, iulie: 54%
Avangarde, octombrie: 35% (-19% după referendum)
Avangarde, noiembrie: 37% (diferenţă în marjă faţă de cel anterior sau o recalibrare la -17%)

Avangarde, din totalul populaţiei aflate în ţară, acum paisprezece luni: 33%
Avangarde, din totalul populaţiei aflate în ţară, iulie: 38%
Avangarde, din totalul populaţiei aflate în ţară, octombrie: 22% (pierdere estimabilă la 2,5 milioane voturi)

Money Channel Institute (notorietate scăzută, dar rezultatele sunt conforme cu celelalte):
Aprilie: 39%
August: 32% (-7% după referendum)

Mai avem încă o sursă care confirmă această poveste: procentul românilor care au încredere mare sau foarte mare în Crin Antonescu conform IMAS, din februarie şi până în decembrie:

23 - 25 - 24 - (USL preia puterea) 32 - 37 -
(referendumul eşuează) 27 - 25.

2) După Revelion situaţia pare să se fi stabilizat. Nu voi intra în multe detalii, dar în condiţiile unei candidaturi din partea USL, Crin Antonescu obţine 45-48% din voturi. Candidaturi separate PNL şi PSD ar reduce în mod evident scorul lui Crin Antonescu cu cel puţin 10 procente, şi probabil ceva mai mult.

3) Ratarea obţinerii cvorumului necesar pentru adoptarea Constituţiei ar reprezenta un eşec de imagine. Schimbarea pragului actual de validare al referendumurilor reprezintă o miză semnificativă pentru Crin Antonescu. Un PSD răuvoitor l-ar lăsa "în aer", nemodificând cvorumul în parlament şi nemobilizându-şi structurile locale la referendum. Pe de altă parte, asta ar însemna abandonarea tuturor lucrurilor pe care PSD ar dori să le introducă într-o nouă Constituţie...

4) Ca să înţelegem perspectiva largă, iată cum stau lucrurile în ultimele luni, din totalul românilor aflaţi în ţară:

aproximativ 32% ar vota Crin Antonescu sau un candidat PSD.

6-10% l-ar vota pe Dan Diaconescu.

7-9% l-ar vota pe MRU.

3-10% sunt persoane care, spre deosebire de cei din rândul de mai sus, nu au făcut tranziţia "Traian Băsescu -> MRU" şi care ezită sau au drept primă preferinţă alte figuri din opoziţie (întrucât atitudinea lor este marcată de incertitudine, aici este şi marja cea mai mare).

4-9% ar vota alţi candidaţi (Vadim, Kelemen Hunor, etc.)

37-40% n-ar vota sau sunt nehotărâţi.

Numărul nehotărâţilor/indecişilor nu este remarcabil. La alegerile din 2009 au votat în primul tur 59% din românii aflaţi în ţară, iar în al doilea tur 64%.

Prin comparaţie cu 2009:

- suma candidaţilor PNL+PSD e aproape identică (30% din populaţia aflată în ţară atunci, 32% acum);

- cei 3,1 milioane care l-au votat pe Traian Băsescu în primul tur sunt acum fie susţinători ai lui MRU, oameni care ezită sau votanţi din rural captaţi de primari USL sau de discursul PPDD;

- Dan Diaconescu a preluat electoratul lui Vadim aproape în totalitate, ciupind şi din alte bazine electorale.

11 comentarii:

 1. Daca tot calculam in procente "din totalul romanilor aflati in tara", ma intreb la ce total se raporta numarul de voturi in 2009 si la ce total se raporteaza acum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Diferenţele nu sunt enorme. Marile modificări sunt între 2001 şi 2009. De atunci şi până acum avem fluxuri aproape egale de oameni care se întorc (nu mai sunt atâtea locuri de muncă disponibile în Vest precum erau înainte de 2009) şi de oameni care pleacă (sperând că vor găsi locuri de muncă în Vest mai uşor sau mai bine plătite decât în ţară).

   Ștergere
 2. http://www.catavencii.ro/Anders-breivik-a-depus-cere-de-intrare-in-pnl_0_7547.html

  RăspundețiȘtergere
 3. ”suma candidaţilor PNL+PSD e aproape identică (30% din populaţia aflată în ţară atunci, 32% acum)”?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu înţeleg care e întrebarea.

   Ștergere
  2. În 2009, în primul tur, Geoană şi Antonescu au obţinut 4,9 milioane voturi, adică 30% din voturile românilor care se aflau *atunci* în ţară.

   Ștergere
 4. teoretic crin antonescu ar trebui sa castige fara probleme.
  ptr asta ar fi necesar sa se modifice pragul ptr referendum si prevederea cu pragul ptr alegerea presedintelui din primul tur, daca aduna peste 50% + 1 din totalul voturilor valabil exprimate.
  pragul ptr referendum este necesar ptr ca sa nu se mai intample boicoturi care sa invalideze votul majoritatii. este la fel necesar daca in legislatia electorala,in vederea combaterii traseismului, se va stabili ca alesii sa poata fi demisi in urma unui referendum in circumscripriile unde au candidat in cazul in care isi schimba partidul.
  a doua conditie ar fi necesara ptr ca sa se faca o practica unitara in sistemul electoral, cu conditia de a fi alesi din primul tur daca candidatii primesc 50% + 1 din totalul voturilor exprimate, incepand cu alegerea primarului, continuand cu alegerea presedintilor de consilii judetene, parlamentarilor si terminand cu a presedintelui.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "pragul ptr referendum este necesar ptr ca sa nu se mai intample boicoturi care sa invalideze votul majoritatii"

   singura majoritate este cea de 50% + 1 din alegatori. se poate conveni ca prin alegatori se inteleg doar cei din tara dar in nici un caz nu se poate conveni ca "majoritatea" e formata din... 10% din votanti.

   sa presupunem ca ii impiedicam pe votantii care nu ne plac sa vina la vot. (ii insemnam cu creta si ii batem cind ies de la urne, de exemplu, s-au mai vazut cazuri). atunci? mai avem majoritate? mai avem vointa nealterata a electoratului? nu prea.

   in alta ordine de idei, preocuparea politicienilor ar trebui sa fie sa convinga oamenii ca au pentru ce sa vina la vot, nu sa inventeze alte definitii ale democratiei. fie ea si originala...

   Ștergere
  2. sa presupunem ca or sa mai fie unii( minoritari) care or sa-si opreasca votantii ca sa merga la vot ca nu le convine lor o chestie. sau ar dori sa faca un blat si sa-si invalideze voturile. pana la urma votul liber face parte din democratie.daca unii nu vor sa vina sa voteze e problema lor, dar sa nu se planga.
   faza cu insemnatul cu creta e o scuza jalnica.

   Ștergere
  3. eu cred ca cel mai corect este sa se introduca obligativitatea votului la persoanele cu domiciliul in Romania. Ca vor sau ca nu vor, sa se prezinte la urne si atunci e democratie si nu se mai poate interpreta nimic de nici o parte a baricadei.

   Ștergere

Arhivă blog