Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 martie 2013

Prezidenţiale 2014 - de ce vom avea un tur doi

Conform Constituţiei (actuale) a României, art. 81, alin.2: 

"Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale."

Dacă în primul tur un candidat primeşte 51% sau 55% sau 62% din voturile acordate în primul tur, degeaba - tot urmează turul doi. Pentru ca al doilea tur să nu mai fie necesar, prezenţa ar trebui să fie considerabilă spre imensă iar performanţa respectivului candidat aşijderea:

La o prezenţă ca în 1996, un candidat ar trebui să obţină 65,7% din voturi pentru a câştiga direct din primul tur.

La o prezenţă ca în 2000, un candidat ar trebui să obţină 77% din voturi pentru a câştiga direct din primul tur.

La o prezenţă ca în 2009,  un candidat ar trebui să obţină 92% din voturi pentru a câştiga direct din primul tur.

Interesul faţă de prezidenţiale este în scădere, în parte şi datorită emigraţiei:

1996, prezenţă la vot: 76% din cei de pe liste
2000, prezenţă la vot: 65%
2009, prezenţă la vot: 54%

... iar nivelul de 40% din voturile exprimate în primul tur (nu 65%, nu 77%, nu 90%) a fost atins după 1990 doar de Ion Iliescu în 1992 şi Adrian Năstase în 2004. 

În cazul în care USL modifică acest articol din constituţie astfel încât să fie relevantă majoritatea voturilor valide, vom avea un indiciu important cu privire la dorinţa lor de a avea un candidat unic.

11 comentarii:

 1. Cred ca s-a strecurat o mica greseala, in loc de "Pentru ca primul tur să nu mai fie necesar" probabil ca ar trebui "Pentru ca al doilea tur să nu mai fie necesar"

  RăspundețiȘtergere
 2. ... in rest articolul este excelent ca intotdeauna, multumesc

  RăspundețiȘtergere
 3. nu se mai poate dom’le…antonescu asta e culmea, l-a luat si pe stanisoara de la pdl.
  cred ca ma duc si protestez. asta e in stare sa-i ia si pe boc sau pe blaga. ar fi peste poate sa apara diseara basescu la cotroceni si sa zica ca in dec 2014 se va inscrie la liberali.
  piei drace!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. sensu giratoriu10 martie 2013, 21:09

   interviurile de recrutare a noilor membrii PNL sunt pe principiul: " te lepezi de satana ? "
   in alta ordine de idei, lovitura este strategica in planul imaginii, mai ales prin prisma faptului ca membrii PDL ar fi avut de ales intre 2 sau 3 rele iar acum descopera ca mai exista si o alta cale... absorbtia in pnl ....

   Ștergere
  2. sensule...intreba-l si tu pe banatean, daca se leapada sau nu...!

   Ștergere
 4. Va fi tur doi în situaţia în care nu se va modifica Constituţia, dar din câte ştiu şi articoul respectiv este vizat.

  RăspundețiȘtergere
 5. Domnule laurentiucat, nu e nimeni culmea. Asta este dictatura, asa se formeaza... in primul pas USL = PCR cu o majoritate de 100%, apoi Antonescu = Ceausescu :)
  Chiar nu imi face placere sa citesc ceva anti USL in perioada asta. Toata lumea il injura inainte de alegeri pe Basescu (ca deh, cei care au candidat 'noi' in politica din partea ARD sunt fratii lui Basescu si rudele lui, nu sunt oameni cu pareri, doar marionete) ... acum v-as ruga sa mentineti unisonul domnului Cacarau si al domnului Ponta, cum ca nu intram in Schengen din cauza lui Base, Base e de vina pentru tot , etc.
  Eu vad insa ca tara e in continuare intr-un trend descendent. Sa fie oare tot Base de vina sau inaptii USL-ului? :)

  La subiect: titlul mai bun era ' de ce se va modifica Constitutia?' . Explicatia din articol e excelenta, doar ca se va modifica sa ajunga Cacarau pe scaunul lui Base fara stres. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. dupa ce boc si mru in calitate de utc-siti vopsiti in populari au bulibasit reformele si au chinuit populatia degeaba, acum aveti alta papusa ale care sfori le trage nasul dvs de la cotroceni.
   domnule banatean, succesuri in miscarea populara cu cristi diaconescu promotor al dreptei!

   Ștergere
 6. Vreau să întorc toată slava lui Allah asupra a ceea ce folosește mama Alicia Radu în viața mea, numele meu este Yetty Sunarsih din Sandakan în Malaysia, eu sunt văduvă cu 3 copii, soțul meu a murit într-un accident de mașină și de atunci viața a devenit foarte nepoliticoasă pentru mine și pentru familia lui și am încercat să obțin un împrumut de la băncile de aici din Malaezia și mi sa refuzat și am dedus pentru că nu am nici o garanție și nu pot obține un împrumut de la bancă și sunt foarte trist
  în această zi, care a fost loială când am trecut prin internet, am văzut mărturia ROBBI cum a obținut împrumutul de la mama Alicia Radu și am contactat-o ​​să întrebe despre mamă și cât de adevărat este împrumutul de la mama Alicia Radu și ea mi-a spus că este adevărat și am contactat-o ​​pe Matcă Mama Alicia Radu și am solicitat împrumut și împrumut am fost procesată și aprobată și în 24 de ore am primit avertizarea mea de credit în contul meu și când mi-am verificat contul, împrumutul meu a fost intact și sunt foarte fericit și am jurat că orice companie care mi-a împrumutat împrumutul va da o descriere a companiei, așa că aș dori să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toți cei care au nevoie de un împrumut pentru a contacta pe Mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com) prin e-mailul meu: (stilltysunarsihs850@gmail.com) pentru informații și, de asemenea, prietena mea Annisa Barkarya prin e-mail ei :( robbi5868@gmail.com)

  RăspundețiȘtergere
 7. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  RăspundețiȘtergere

Arhivă blog