Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 martie 2013

INSCOP, 21-28 februarie: PSD pe cai mari

Sondaj comandat de "Adevărul" nou-apărutului institut INSCOP. Nu emit decât foarte rar verdicte cu privire la veridicitatea unui sondaj. Dacă un sondaj este fals sau eronat, acest lucru iese la iveală mai devreme sau mai târziu. În speţă, nimic din sondajul INSCOP nu mi se pare a fi fantasmagoric sau imposibil.

Pe căprării:

PSD

Vestea bună pentru PSD: laissez les bons temps rouler! PSD e susţinut de 40% din cei care au o intenţie de vot. Tot din totalul celor care ar veni la vot, PSD se află la cota 35% în rândul transilvănenilor, 37% la studii superioare, 36% la mediul urban, lucrurile stând şi mai bine la celelalte categorii sociale în rândul cărora social-democraţii au performat de obicei. Pe toate grupurile şi pe toţi indicatorii PSD ocupă locul unu, cu excepţia regiunii Banat-Crişana-Maramureş, unde se află la un procent în spatele PNL.

Vestea proastă pentru PSD: în mare parte vorbim de o bulă creată de aşteptări. De văzut cât şi cum se va sparge.

Element aparte: scor de aproape 50% în rândul femeilor.

PNL

Vestea bună unu pentru PNL: 23,5% din voturi, maximă istorică pentru ultimii zece ani.

Vestea bună doi pentru PNL: PDL a fost lăsat în urmă pe toate categoriile clasice-ţintă pentru dreapta. În procente, deşi acestea sunt mai mult orientative: 26-la-22 pentru PNL în Banat-Crişana-Maramureş, 20-la-11 în Transilvania, 31-la-18 în rândul celor cu studii superioare, 26-la-14 (practic dublu) în mediul urban.

Vestea proastă pentru PNL: avansează foarte încet. 18% acum patru ani la parlamentare, 20% pentru Crin Antonescu la prezidenţiale, acum 23,5%. Ţinta preşedintelui partidului este de 35%.

Element aparte: 30% în Moldova, 20% în rural, scoruri neobişnuit de bune pentru PNL în rândul acestor categorii de votanţi.

PPDD

Vestea bună pentru PPDD: un scor de 12% în mediul urban.

Vestea proastă pentru PPDD: în pierdere masivă de viteză.

Element aparte: în continuare Ardealul e punctul slab, exact ca la parlamentare.

PDL

Vestea bună pentru PDL: partidul lui Dan Diaconescu e la cinci procente în spate.

Vestea proastă pentru PDL: partidul seamănă din ce în ce mai mult cu PD-ul din anii '90: la nicio categorie şi la niciun indicator nu se află pe locul doi.

Element aparte: enormă disproporţia între scorurile PDL în rândul bărbaţilor (19%) şi în rândul femeilor (9%).


Celelalte partide

Având în vedere scorurile foarte mici, nu se pot face aprecieri. Pe de altă parte, partidele înfiinţate în ultimii doi ani încep să devină vizibile.

18 comentarii:

 1. "Cei care au încredere mare şi foarte mare în Biserică sunt mai înclinaţi să voteze pentru PSD"

  inca o dovada ca in Romania o dreapta ca in vest e imposibila. crestinismul cere ajutorarea saracilor, e mesaj de stanga.


  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adevarat, cretinismul cere si...

   http://www.catavencii.ro/Copiii-romani-invata-salutul-nazist-la-biserica_0_7561.html

   Biserica= cea mai mare manipulare a maselor, bate la fundul gol mass media.

   Dar in rest...Domnului sa ne rugam si sa nu FACEM nimic, sigur o sa fie bine.

   Ștergere
 2. Unii spun ca inscop e institut de sondare pesedist:)

  RăspundețiȘtergere
 3. « Element aparte: enormă disproporţia între scorurile PDL în rândul bărbaţilor (19%) şi în rândul femeilor (9%). »

  probabil că femeile se lasă influențate mai ușor de colegii de serviciu, care înjură PDL.
  sau care ar putea fi vreo altă explicație?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Câteva linii posibile de răspuns:

   1. nu există noţiuni mai îndepărtate în percepţia publică decât, pe de o parte, "compasiune, empatie şi înţelegere" şi "PDL" pe de altă parte.

   2. Aspectele sociale şi economice din viziunea PDL lipsesc cu desăvârşire, partidul dansând în jurul temelor cam de prin 2010. Votanţii de sex feminin iau în calcul acest lucru mai mult decât cei de sex masculin.

   Ștergere
  2. tru, boc, blaga, preda, stanisoara. numai alendeloni, unu si unu. femeile gindesc mai putin cu capul, mai mult cu altele.

   Ștergere
 4. Deja suntem in era PSD, si veti avea sondaje de-acum incolo doar cu peste 60% pentru USL. Si acum, si peste 3 ani. Chiar daca sunt catastrofali in administrarea tarii. Linia bolsevica a fost impusa la toate institutele de sondare...
  Asa a fost si pe vremea lui Bombo, il ura aproape tot poporul dar el era la peste 60%.
  I-a tras-o Base de i-au sarit fulgii.
  Acum le-o va trage MRU.
  Nu cred sondajul, USL sunt prea fraieri si incompetenti la guvernarea unei tari, plus ca a lovit in mai toate categoriile sociale si nu se vede asta in sondaje....:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sebastian Lazaroiu
   Un uselist revoltat pe un blog:

   ”Nici macar nu mai mimeaza lupta cu sistemul basist astia….dupa ce s-au vazut la putere cu un scor de 70%,au uitat toate promisiunile facute prostimii.
   Au dat 3 lei la pensii si 5 lei la salarii…si iau de la toti cate 10 lei prin scumpiri,inflatie…etc.
   Sunt cel putin la fel de ticalosi ca ceilalti.Dar avand in vedere ca de la aia nu ne asteptam la nimic bun…astia cred ca sunt mai ticalosi.”

   No more comments!...:)

   Ștergere
 5. Scorurile psd si pnl nu mi se par extraordinare pentru aceste partide....psd are un scor mai slab decat avea psd in primele sondaje din 2001 (dupa ce castigase alegerile)....52-55 %....
  pnl are un maxim de 23,5, dar e un maxim...adica nu mai poate creste....se afla deja la apogeu....in schimb poate scadea...guvernarea erodeaza in general, iar alegatorii liberali sunt mai "fitosi"....incep sa fie mai repede nemultumiti....
  Sa fim seriosi, este si efectul band-wagon-ului....de acum incepe insa declinul....
  Vestea buna pentru pdl este ca au un nucleu dur de 14-15% (care nu se lasa influentat nici de efectul band-wagon-ului), de la care pot incepe sa cresca......
  Cred ca PPDD va avea soarta prm din perioada 2001-2004...adica vor scadea...
  Pe baza actualelor cifre si avand in vedere criza economica de pe parcursul acestui an, care se va accentua, si in conditiile in care pdl va ramane unit, cred ca in februarie 2014 vom avea cam urmatoarele cifre: PSD - 28-29%, PNL - 14-15%, PDL - 26-27%, ppdd - 10%, PFC-PNTCD - 5/6%, UDMR - 6, prm - 2%, altii - 5-7%.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O excepție: PNL în 2004 a avut 17% iar în 2008 18,5%.
   Altă excepție: PDSR în 2000 a avut 36,6% iar PSD în 2004 exact același scor.

   Ștergere
  2. Intre 2000-2004 a fost o perioada de crestere economica, s-au deschis granitele, nivelul de trai a crescut, inflatia a fost redusa, in plus "informatia" era controlata, putine posturi de stiri (astazi, lucrurile nu mai stau chiar atat de rau, sub acest aspect).....acum e de rau...cresc preturile, este stagnare economica, orice analist iti va spune ca urmeaza un an-doi ani foarte severi, din punct de vedere economic....datele sunt muuult diferite....deci, cazul pdsr 2000-2004 nu se poate compara....
   In legatura cu PNL...ce crestere economica a fost in 2007 si 2008 ? Au crecut pensiile in perioada aceea cam cu 30-35%. Ti se pare ca ar avea vreo legatura cu perioada urmatoare ? Si in aceste conditii extrem de favorabile, au ramas tot in zona 17-18%.....
   Mai vorbim la anul pe vremea asta.....

   Ștergere
 6. Motivul pentru care femeile votează în procent semnificativ mai mare USL(având, desigur, în vedere, ”bula de așteptări”)este sau ar trebui să fie evident: votul a fost în decembrie(probabil mai este și acum) unul anti-măsuri de austeritate; ori victimele cel mai greu lovite de către acestea au fost femeile. Desființarea spitalelor, comasarea școlilor, numărul mic al creșelor și grădinițelor au însemnat o povară în plus pentru femei- serviciile sociale pe care aceste instituții le asigurau a trebuit să fie suplinite de către ele(îngrijirea bătrânilor, bolnavilor, copiilor). Reducerea îndemnizațiilor pentru creșterea copiilor, disponibilizările, le-au lovit tot pe ele în primul rând. Există dealtfel numeroase rapoarte care atestă că, la nivel european și nu numai, femeile au fost mult mai greu lovite de criză decât bărbații. Asta ar fi o posibilă explicație a votului lor anti-PDL(= anti-criză). Poate onor bărbații noștri de stat ar trebui să ia în cele din urmă în seamă și majoritatea minoritară, măcar acum, în secolul XXI.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. hmm...
   o femeie e chinuită de scumpiri.
   un bărbat e chinuit de aceleași scumpiri, dar și de soție, care îl cicălește din cauza scumpirilor...
   cine resimte mai tare greutatea vieții? :)

   Ștergere
 7. @ simona: ia vezi, ca statisticile nu ar fi de acord cu sintagma "minoritara" ;)
  @ womangrement: ala care are doua servicii si copiii in grija; toti copii! sotul stiut fiind ca intra in aceasta categorie :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna ziua,

  O precizare semnificativa e ca sondajul ia in calcul la scorul PSD alianta PSD+UNPR, iar la scorul PNL alianta PNL+PC. Legat de PDL cred ca daca castiga Blaga sefia PDL acesta va ajunge la 10%. Daca castiga Udrea se conserva. Legat de PPDD, acesta va scadea pana sub 5%. Cineva trebuie sa le ia si astora electoratul. E de vazut cine o va face...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună precizarea, valorează cam 2% la fiecare.

   Ștergere
 9. psd-e mare si va ramane mare.
  pnl-se valideaza atragerea lui stanisoara. johannis poate face mai mult in ardeal dar trebuie sa iasa mai des cu sigla pnl in spate. sa-si creeze structuri dinamice in rural.
  pdl- cu oricine va castiga din cele trei tabere, va pierde cel putin o aripa.
  ppdd- (o gramada de daca)alianta cu becali daca acesta va scapa de procese.
  o noua televiziune cu dd si banii lui becali, in contextul in care usl va capota...poata sa ajunga peste 20%.
  vita kobe - miroase a ars.

  RăspundețiȘtergere
 10. http://www.timesnewroman.ro/politic/8997-partidul-lui-mihail-neamu-a-fuzionat-cu-o-asociatie-de-proprietari-din-cartierul-titan
  de asta ai uitat sa zici. rusinica...

  RăspundețiȘtergere

Arhivă blog