Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 martie 2013

Partidul lui Traian Băsescu - perspectiva sociologică

Întrebările clasice vizavi de ce a comunicat Traian Băsescu după congresul PDL: când şi cum îşi face Traian Băsescu un partid? Va fi oare unul deja existent? Va fi activ în 2014? Sub ce nume, ce formulă, în alianţă cu cine?

Propun o analiză mai concretă, şi anume despre potenţialul măsurabil în voturi.

Românii care au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu reprezintă un pic peste 20% din populaţia adultă aflată în ţară. Faţă de referendum situaţia preşedintelui nu s-a schimbat în mod radical (pentru cine-şi aminteşte scorurile de 33-34%: acelea se calculau prin referire la totalul celor care intenţionau să voteze la referendum. Tot de 20%-21% din populaţie era vorba).

21% din populaţia adultă aflată în ţară + zeci de mii de voturi din diaspora = 3,4 milioane voturi.
Să înţelegem un pic ce înseamnă 3,4 milioane.
ARD a obţinut 1,2 milioane voturi.
Performanţa maximă a PDL a fost 2,5 milioane voturi, la localele de acum patru ani.
Traian Băsescu a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale 3,15 milioane voturi.

Cu 3,4 milioane voturi intri în turul doi al alegerilor prezidenţiale (scor de 30% - 35%, poate mai mult în funcţie de prezenţa electoratelor altor partide).

Cu 3,4 milioane voturi un partid obţinea la parlamentarele de acum câteva luni 43% din voturi.

Această cotă de 3,4 milioane este însă înşelătoare, cel mai probabil susţinerea în voturi pentru un partid nou băsescian fiind semnificativ mai mică. Iată câţiva factori relevanţi:

1. Factor negativ: Printre cei 3,4 milioane se află şi PPDD-işti, etnici maghiari sau persoane nu foarte interesate de politică (mulţi dintre ei venind de altfel la vot la referendum în ciuda boicotului). În alte cuvinte, vorbim şi despre persoane pe al cărui vot la parlamentare sau chiar prezidenţiale nu poţi conta. Sau nu imediat.

2. Factor negativ: Mai important, aici se află şi membri PDL. Nu toţi vor face trecerea la un partid băsescian.

3. Factor negativ: Construcţia în teritoriu ar fi dureroasă, în special în mediul rural, unde se află 55% din votanţi. Soluţii există, dar necesită timp sau îndemânare ( = vandalizarea PDL).

4. Factor pozitiv: Comunicarea şi setul de valori adoptat pot mări impactul unei asemenea formaţiuni dincolo de susţinerea actuală pentru TB. Aici includ de fapt o serie de factori, de la apariţia unor eventuale cazuri de corupţie la formularea unei strategii inteligente de comunicare pe probleme economice (un călcâi al lui Ahile în contextul în care se doreşte atragerea de votanţi noi).

5. Impact incert: În condiţiile în care Traian Băsescu nu mai poate candida la preşedinţie în 2014 şi mai ales după aceea, cei care vor reprezenta vectorii de comunicare ai unei asemenea forţe politice sunt cruciali. Ei sunt, de fapt, miza. Spre ei se va face teoretic transferul electoratului. În alte cuvinte, Traian Băsescu este "pistolul" acestei construcţii, zborul "gloanţelor" este relevant, asupra lor trebuie aţintiţi ochii. Chiar de acum.


Concluziile sunt două:

A. În perspectiva localelor şi parlamentarelor din 2016 vorbim de o forţă de mărime moderată, cu o susţinere de probabil 1-2 milioane voturi, mai mult sau mai puţin în funcţie de capacitatea sa:
- de a răspunde corect la cele cinci provocări de mai sus
şi
- de a utiliza prezidenţialele din 2014. Ceea ce conduce spre concluzia următoare:

B. Dacă o asemenea mişcare va exista la momentul prezidenţialelor din 2014, ea este relativ limitată în planul opţiunilor.
O cale disponibilă este o candidatură onestă şi nepretenţioasă, fără compromisuri sau trucuri ieftine, un "recensământ al băsiştilor" care să funcţioneze drept pârtie pentru 2016. Mă refer la o candidatură pe profilul lui Emil Boc.
Alternativ, s-ar putea selecta liderul în perspectiva alegerilor din 2016. Un astfel de candidat ar trebui însă să aştepte până în 2018/9 pentru a candida din nou, cu mai multe şanse de succes.
În lipsa unor modificări de substanţă în situaţia socio-economică a României sau a unor scandaluri majore de corupţie, o astfel de candidatură ar avea un succes limitat, putând rata intrarea în turul doi şi având şanse mici de câştig atunci.
Nu este clar ce s-ar putea obţine în schimbul direcţionării acestor voturi în turul doi, dar ele ar fi utile sau cruciale.

Vei citi în săptămânile şi lunile următoare în presă sau pe alte bloguri estimări lipsite de realism, care fie ignoră electoratul fidel al lui TB, considerând că totul e un foc de paie, sau care supralicitează totul, considerând că 2014 şi 2016 sunt bătălii câştigate doar pentru că Traian Băsescu a intrat în arenă. Cel mai probabil scenariul va fi la mijloc. De la cifrele din acest articol se porneşte.

PS: Fişierul aflat aici poate fi folosit pentru o estimare pe care să o poţi efectua chiar tu, cu uşurinţă.

26 de comentarii:

  1. Si valul? In 2012 am avut fluxul, asteptam refluxul.

    RăspundețiȘtergere
  2. tu ai socotit prezenta la vot? Din 3.4 iti vin cam jumatate. Hai 2/3 daca sunt uber-talibani. Deci pornesti cam de la 2,ceva cand incepi sa aplici factorii negativi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Factorul 1. Dacă e să detaliem, absenteismul nu va fi un factor enorm la un astfel de partid: cetăţenii cu drept de vot care absentează sunt în genere cei care n-au încredere în absolut nimeni.

      Ștergere
  3. Daca viitorul partid de dreapta isi va lega numele de basescu,va fi facut pulbere.Fara basescu ar mai fi o sansa....In afara de cativa"talibani",nu vad cine va sustine un partid garantat base...Fiti realisti,aruncati lestul peste bord.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adică un partid de dreapta pentru USL-işti? Au deja PNL. Un partid pentru oamenii care nu votează niciodată pentru că sunt veşnic nemulţumiţi? Păi moare :) Un partid fără TB? Există, iată: PDL, FC, NR..

      Singura nişă neacoperită total acum e a celor care au încredere în TB. Eventual ceva suprapuneri cu FC, dar nu totale.

      Ștergere
    2. Perfecta asta "un partid de dreapta pentru USL-işti - au deja PNL", fiindca in afara USl-ului PNL-ul nu este un partid de dreapta, ar trebui sa fie preluata si pe media sa fie clarificata situatia ca sa nu mai exista miraje.

      Ștergere
  4. seara buna sau ma rog noapte,
    la factorul 2 ai spus membrii pdl care nu toti vor fi convertiti. si ai mai si adaugat ca asta e factor important. cum poate fi important cind membrii pdl sint 85.000? cu familii, catel, purcel, dulau sint vreo 300.000 cu totul. din astia nu or fi blegi toti. blegi in sensul de fani Blaga. ramin deci de scazut undeva la 5-7% din cele 3,4 mil. adica un rahat de vreo 200.000.
    cred ca cifra finala de 1-2 mil e mai mult decit pesimista.
    zi-mi daca gresesc undeva, dar fa-o frumos. nu intra prea dur cu bocancii sociologiei in speranta mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Făceam referire nu numai la membrii cu carnet dar şi la familiile lor, prieteni, colegi de muncă, membrii reţelelor pe care le sponsorizează şi le întreţin, adică la toţi oamenii pe care aceşti membri i-au putut mobiliza în 2009 sau i-ar fi mobilizat în 2012 (dacă nu era boicot) pentru Traian Băsescu.

      Ștergere
    2. hmm, daca te referi la masinaria din teritoriu, in sensul de activisti, notabilitati satesti, primar, veterinar, vice, draci, laci atunci ai dreptate. puterea lor de influenta e mare. in cazul asta ar fi doi subfactori:
      - masinaria de partid - factor negativ puternic
      - membrii de partid cu cercul lor (familie, colegi, prieteni) - factor incert (poate fi relativ usor rasturnat) sau slab negativ
      cumulati cei doi subfactori ar fi mai importanti decit ziceam eu.

      daca privim insa lucrurile asa, vedem ca e o legatura de determinare directa intre factorul 2 si factorul 5. daca se rezolva factorul 5, factorul negativ 2 dispare sau se diminueaza foarte mult. deci speranta mea ca cifra finala sa fie pesimista are totusi o oarecare baza.

      Ștergere
  5. Stii unde scartaie, dupa opinia mea? Traian Basescu, pana-n vara trecuta, a castigat toate alegerile la care a participat (cum le-a castigat nu comentez, vezi scandalul din PDL)pana-atunci. In vara a pierdut (chiar daca unii continua sa vorbeasca despre cvorum sau despre faptul ca Voyager a iesit din sistemul solar). Acum, de ieri, avem inca o infrangere. La el acasa. A intrat, clar, pe trend descendent. Probabilitatea sa renasca este cat? Iliescu l-ar fi batut in 2004? Constantinescu, tot in 2004, l-ar fi batut daca s-ar fi intors? Nastase ar putea castiga alegeri acum? Dar Geoana? Lasand deoparte faptul, cel putin aparent, ca Basescu a facut foarte mult rau Romaniei. Dac-o fi facut bine se va vedea peste mult timp si nu va avea relevanta. Acum pare o gaina fara cap. Pe bune. Acum ia vezi cat la suta o sa aiba partidul lui - exceptand talibanii de pe net. (Analiza de inginer)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pt. un inginer analiza ta e sclipitoare prin luciditate, impartialitate academica si coerenta analitica. ramine ca acum prietenul Mateescu sa-si bage mintile in cap, sa introduca in calcule factorul gaina fara cap si sa scada naibii talibanii de pe net.

      Ștergere
    2. Unde sunt în analiză talibanii de pe net? Cifrele care identifică susţinerea pentru TB vin din sondaje, şi nu de la institute care să-l favorizeze. 3 factori din 5 duc la *scăderi* în numărul potenţialilor votanţi.

      Discuţia de mai sus este despre un potenţial. Cât atinge, depinde de TB şi nu numai. Adică: restul e acţiune.

      Ștergere
  6. deocamdata basescu este inca protejat de servicii, dna ,ccr. asteapta sa iasa cu adevarat la atac usl cu dosarele de coruptie. iar asta se va intampla dupa modificarea constitutiei( adica si a componentei ccr) si numirea noilor sefi de la dna si procurorul general. basescu va trage de timp cu aceste numiri, dar usl tot ii va taia controlul prin crearea de functii decorative la cele doua institutii.
    cred ca si serviciile vor face pasul definitiv in tabara usl in urma acestui esec.
    bsecu este ca o caracatita careia in fiecare zi i se taie cate o tentacula.
    problema lui basescu nu este daca va reface dreapta ci daca va scapa de puscarie.
    cine crede,spera ca basescu va mai reprezenta ceva e un idealist.
    va avea soarta lui nastase. adica cu vizite dese la dna si cu spectrul inchisorii tot mai aproape. iar greselile lui se vor tot inmulti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dana grecu, tu esti? te-a scos dom profesor la munca patriotica duminica dimineata

      Ștergere
    2. excelenta si analiza ta laurentiucat. esti cumva inginer?

      Ștergere
    3. "Viziunea" dvs asupra politicii si a controlului puterii in stat este exact ceea ce scarbesc romanii decenti cel mai mult. Intr-un anume fel, e ceea ce si Basescu a incercat sa combata in mandatele sale, sub presiune externa (la inceput), apoi din convingere. Ceea ce descrieti dvs (desprins parca dintr-un volum de memorii de-al lui Catalin Voicu)este cangrena societatii noastre, e ceea ce ne tine pe loc de atatia amar de ani (spre diferenta de alte state din regiune, care au pornit cu cam acelasi handicap comunistoid ca si al nostru). Dvs pur si simplu nu va puteti inchipui autonomia relativa a serviciilor si parchetului in raport cu administratia prezidentiala si guvernamentala, lucru existent si (mai mult) cat se poate de functional in orice stat democratic. Probabil, ptr dvs, un corupt pana-n maduva oaselor precum Nastase e un detinut politic. "Serviciile vor face pasul definitiv in tabara usl", "crearea de functii decorative la dna"... Ce perspectiva "democratica" asupra guvernarii! Insa oricat v-ati dori acest lucru, dvs si cei de teapa dvs, acest lucru nu se va intampla. Si usor-usor, o sa se trezeasca si romanii manipulati de promisiuni neonorate si propaganda electorala minicinoasa.

      Ștergere
    4. e o viziune conforma cu realitatea romaneasca, nu cu teoriile ipocriziei basiste, cetatene!

      Ștergere
    5. o adevarata infierare proletara nu era autentica fara apelativul "cetatene!". ah, amintirile...

      Ștergere
    6. "asteapta sa iasa cu adevarat la atac usl cu dosarele de coruptie"...

      Rau imi pare, dar daca vedeti dumneavoastra la USL asa dorinta, inseamna ca aveti o privire de vultur.

      USL-ul vrea revenirea la statusul 2000-2004 (institutii de forma, pe placul UE, dar conduse de oameni foarte comozi). Nu are USL-ul chef sa numeasca vreun Morar pe invers la DNA. Asta asteapta fanii infierbantati bine de Grecu, Badea, Ciutacu si compania, dar USL-ul nu are de gand sa se mai joace cu focul, indiferent de ce capt al batului de chibrit se afla.

      Dovada? Ia vedeti cum aratau primele numiri la sefia parchetelor. Moi, blegi, fara nimic in cap si fara vreun dosar mai greu.

      Deci, sorry, dar mai dureaza pana sa o vedeti pe Nutzy in lanturi...

      Ștergere
    7. adrian- sunt pescar profesionist, atat.
      dosarele lui basescu au fost tinute in sertar de catre daniel morar. acesta a declarat pe baza unei judecati proprii ca presedintele are imunitate pe timpul mandatului...adica ceea ce reclama el la adresa parlamentarilor. poate alt procuror sef la dna are alta viziune...nu stiu.
      serviciile sunt pline de pupincuristi si idioti ca si in restul institutiilor statului. cunosc vreo doi care nu m-au impresionat si un adjunct de serviciu judetean le-a spus celor apropiati( nu stiu de mai multi, dar e posibil) sa voteze cu basescu in 2009( stiu de la nevasta-sa).
      ca sa nu mai spun de toate stenogramele aparute prin presa si care chiar daca nu sunt de la servicii, acestea nu au prins niciun vinovat de acest lucru. ca sa nu spun de aportul lor deosebit la sa zicem ...marile escrocherii nationale, devalizarea bancilor, falimentarea marilor firme... ca sa pomenesc numai de oltchim si mechel din ultimul timp sau hidroelectrica alt exemplu gras de coruptie si furt din banii publici. acestea din urma ar ilustra gradul de coruptie sau de incompetenta din cadrul acestor dragi instrumente de lucru manuite de domnul guvernator.

      Ștergere
    8. @anonim postarea 3
      "Si usor-usor, o sa se trezeasca si romanii manipulati de promisiuni neonorate si propaganda electorala minicinoasa." unii deja au inceput sa o faca, nu am mai vazut pe nimeni iesind la vreun meeting desi nu traieste deloc mai bine si chiar de la PNL presedintele vine si spune ca economic s-a facut un joc de glezne pe loc. Oricum altii viseaza la un PNL in care, la orase prin care curge praful pe strazi si lumea nu are ce lucra le este facut un 'parc' ingramadit intre 3 blocuri si este prezentat ca un lucru senzational, eventual le este adusa o conducta de gaze care trebuia sa vina de multi ani dar fiindca cei care au preluat dupa 1989 au vrut sa aiba oameni supusi i-au dus mereu cu zaharelul si da astia inca voteaza ca mari realizari chestii normale.

      Ștergere
  7. 6. factor negativ: udrea, boc, videanu, etc. nu stiu cit de usor se poate delimita de acestia.

    pe de alta parte, base a zis ca nu se va aseza in fruntea unui partid nou, ceea ce inseamna ca isi evalueaza corect propria forta electorala (cel putin teoretic).

    cei 3.4 milioane nu sint neaparat electoratul lui base; ei sint oameni care s-au lasat amagiti (sau prostititi, daca vrei) de mesajul lui, de promisiunea lui. citi din acestia se mai lasa prostiti acum, dupa 10 ani de zile? ma tem ca numarul tinde catre zero, iar altii noi nu se mai fac, pentru ca tineretul de azi e in marea majoritate contra base (nu stiu de ce, ar fi interesat de vazut de ce).

    pentru ca base si dreapta lui sa cistige, ar trebui sa creasca niste oameni de dreapta, cu imagine buna, cu carisma, cu un mesaj clar, iar probabilitatea asta tinde, din nou, spre zero.

    singura miscare care poate reusi in 2016 este una de tip grass roots: miscare de jos, cu sprijin de jos. sistemul politic actual isi va atinge limitele pina atunci, mai mult ca sigur.

    RăspundețiȘtergere
  8. update: udrea isi face partid.

    daca asta e Partidul lu' base, atunci e fix zero.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi o postare anterioara al lui Barbu despre cele 3 'Polonii'..
      Udrea cu al ei grup pescuieste catre altii, Cocosul ei stie cum sa lucreze cu Ponta ca doar au mai facut-o, sclipitor nu-i asa cand se afla dedesubturi! Blaga deja era in dragoste mare cu PNL iar Crin i-a trimis bezelele imediat aseara si miscari de trupe existau deja nu doar la traseistii de serviciu mutati ne referim.

      Ștergere
  9. Vreau să întorc toată slava lui Allah asupra a ceea ce folosește mama Alicia Radu în viața mea, numele meu este Yetty Sunarsih din Sandakan în Malaysia, eu sunt văduvă cu 3 copii, soțul meu a murit într-un accident de mașină și de atunci viața a devenit foarte nepoliticoasă pentru mine și pentru familia lui și am încercat să obțin un împrumut de la băncile de aici din Malaezia și mi sa refuzat și am dedus pentru că nu am nici o garanție și nu pot obține un împrumut de la bancă și sunt foarte trist
    în această zi, care a fost loială când am trecut prin internet, am văzut mărturia ROBBI cum a obținut împrumutul de la mama Alicia Radu și am contactat-o ​​să întrebe despre mamă și cât de adevărat este împrumutul de la mama Alicia Radu și ea mi-a spus că este adevărat și am contactat-o ​​pe Matcă Mama Alicia Radu și am solicitat împrumut și împrumut am fost procesată și aprobată și în 24 de ore am primit avertizarea mea de credit în contul meu și când mi-am verificat contul, împrumutul meu a fost intact și sunt foarte fericit și am jurat că orice companie care mi-a împrumutat împrumutul va da o descriere a companiei, așa că aș dori să folosesc acest mediu pentru a sfătui pe toți cei care au nevoie de un împrumut pentru a contacta pe Mama Alicia Radu prin e-mail: (aliciaradu260@gmail.com) prin e-mailul meu: (stilltysunarsihs850@gmail.com) pentru informații și, de asemenea, prietena mea Annisa Barkarya prin e-mail ei :( robbi5868@gmail.com)

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog